Dolar 32,2610
%0.06
Euro 34,7706
%0.27
Altın 2.393,420
%0.01
Bist-100 10.248,00
%-0.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gazeteci Umutoğulları’ndan il başkanlığı değerlendirmesi: Yücel’in yönetime vefa borcu var

Gazeteci Umutoğulları’ndan il başkanlığı değerlendirmesi: Yücel’in yönetime vefa borcu var

Gazeteci Mithat Umutoğulları, CHP Genel Merkezi’nin, il, ilçe ve belde başkanlarının milletvekili olmak için istifa etmelerine ilişkin gönderdiği genelge sonrası kulisleri değerlendirdi. Umutoğulları, CHP İzmir İl Başkanı için kulisler hareketlenirken, il yönetiminde yer alan üyelerin haksızlığa uğradıklarını belirterek, Deniz Yücel’in yönetimine karşı vefa borcunun olduğunu vurguladı. 30 yöneticinin yok sayılmaması gerektiğine dikkat çeken Umutoğulları, ‘’ Yücel yönetim içerisinde birini il başkanı yaparsa en azından bu vefa duygusuyla il başkanı olacak kişi genel merkeze gidip destek verebilir. Yarın Deniz Yücel istifa ettiğinde Soyer’in kendisini aynı sıcaklıkla yaklaşacağını düşünmüyorum. Deniz Yücel her dönem başka limanda durdu ve o limanları hep terk etti. İl yönetimi düşerse Yücel’in 30 tane düşmanı olur’’ dedi.

  • Ege Postası
  • 05.12.2022 - 19:15

EGEPOSTASI- Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyükizmir TV’de yayınlanan  8. gün programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 

CHP Genel Merkezi’nin milletvekili aday adayı olmak isteyen il, ilçe ve belde başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin istifasına ilişkin gönderdiği genelge sonrasında kulislerin hareketlendiği belirten Mithat Umutoğulları, ‘’CHP İl başkanlığı meselesi CHP’nin özellikle İzmir’de en önemli siyasi anlarının başında geliyor. CHP’de herkes işini gücünü bırakıp, kimin il başkanı olacağı konuysuyla ilgileniyorlar. Herkes işini gücünü bırakıp il başkanı yapacakları isim üzerinde etkili olmaya çalışıyorlar. CHP için önemli bir durum. Neden bu kadar önemli? Örgütte çok konuşulan konulardan bir tanesi CHP’deki iktidar, Türkiye genelindeki iktidardan çok daha önemli. Parti içi iktidar her zaman daha önemli olmuştur. Parti içinde yapılan çekişmeler ve mücadeleler partinin diğer hedeflerinden çok daha önemli oluyor. İl başkanı kimin olacağı meselesi sadece kimin milletvekili seçimi için değil, yerel seçimlerde çok önemli. Aslında bu kadar önemli olmasının ve belediye başkanlarının işin içine girmesinin sebebi bu. Her belediye başkanı, il başkanlığı koltuğuna oturacak kişinin kendisini koruyacağı ya da bir adım öne sıçratacağı bir hamle olarak görüyor. Parti içindeki yarışın ve kulis çalışmalarının temel sebebi bu'' dedi.

SOYER, DIŞARIDAN FOTOĞRAFI SEYREDİYOR

Soyer cephesinde kargaşa yaşandığına dikkat çeken Gazeteci Mithat Umutoğulları, ‘’Soyer’e yakın olanların da kendi aralarında uzlaşamadığını görüyoruz. Bir aday üzerinde uzlaşı olmuyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in adaylık konusunda bir tavrının olmadığı ve bu konuda bir çalışma yapmadığını görüyoruz. Soyer’in henüz bir önerisi yok. Soyer dışarıdan fotoğrafı seyrediyor. Soyer’in ekibindeki görüş farklılığı da şu; en yetkili isimlerden biri Heval Savaş Kaya’dır. Heval Savaş Kaya’nın etkili olmasının altında, yaşanan il  ve ilçe kongrelerinden sonra Soyer’in ekibinde Soyer’in insiyatif sağladığı bazı isimlerin zaman geçtikçe etkilerinin azalması ve şu an Heval Savaş Kaya’nın Soyer’in yanında iki numaralı ismin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Heval Savaş Kaya, adaylar konusunda etkili olabilecek bir isim. Refat Nalbantoğlu, Soyer’in yakın çalışma arkadaşlarından bir tanesi. Adaylar konusunda her iki isminde farklı adaylar üzerinde talepleri var. Her ikisinin cebinde de farklı adaylar var. Geçen hafta konuştuğumuz adaylar, özellikle Altan İnanç ile ilgili söylediklerimiz etki yarattı. Sebebi de, Altan İnanç’ın Aziz Kocaoğlu’na yakın bir isim olması. Soyer başkan olmadan önce Kocaoğlu ve ekibinin Soyer’e karşı sert bir muhalefeti vardı. O ekipten birini il başkanı yapmak Aziz Kocaoğlu ve ekibine yeniden siyaset alanı açmaktır.  Daha vahim olanı Altan İnanç’ın Muharrem İnce’nin Genel Başkan adaylığı için çalışıyor olmasıdır. Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık koltuğundan indirilmesi için yapmış olduğu hamlelerdi. bunlar hep bir handikap’’ dedi. 

ÖRGÜTÜN İSTEDİĞİ BAĞIMSIZ BİR ADAY OLMALI 

Adaylar içerisinde ismi geçen Şenol Aslanoğlu’nun İZBB ile ticaret içerisinde olduğunu aktaran Umutoğulları, ‘’ Aslanoğlu, İZTO’da etkili ve bir kooperatif başkanlığı yapıyor. İZBB ile organik bir ilişkisi var. Oğuz Kaan Salıcı’ya yakın olması da açıkcası onu bir adım öne çıkarabilir. Onun içinde en büyük handikap büyükşehir’e bağlı bir kooperatifin başkanı. Ticari bir ilişki var. Örgütte herkesin istediği bağımsız bir aday çıkartılması. Bunların hepsinin belirleyici olması konusunda Soyer’in ne yapacağı da önemli. Görünen şu, Soyer’in bir aday konusunda tavır koymadığı görülüyor. Soyer cephesinde durum bu şekilde. Altan İnanç ile ilgili durum devam ediyor. CHP’de Altan inanç’ın kabul edilebilir bir isim olmadığı ve bazı belediye başkanlarının karşı çıktığını söyleyebiliriz’’ ifadelerine yer verdi. 

SOYER, YÜCEL’İN İSTİFASINI BEKLİYOR 

İlçe kongrelerine giderken delege seçimlerinde Soyer’e yakın olan ekiplerin, delege seçimlerine müdahil olmak istediklerini söyleyen Umutoğulları, ‘’ O ekip biraz tezcanlı. Aslında bu Soyer’in kendini bu kadar geride tutmasının temel sebebi. İl başkanı hala istifa etmemiş durumda ve görevde olduğu bir zaman içinde büyükşehir belediye başkanın, mevcut başkan arkasından aday araması ve çalışma yapması etik değil. Soyer’in buna dikkat  ettiğini düşünüyorum ama ekibindeki isimler çalışmayı devam ettiriyor. Soyer, Deniz Yücel’in istifası sonrası topa girer’’ dedi. 

YÜCEL, İL YÖNETİMİNİN GÖREVDEN ALINMASINI BEKLİYOR 

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’I sert bir dille eleştiren Umutoğulları, ‘’Yücel seçildiği günden beri ne örgüte dokunur bir şey yaptı, ne örgütü büyütmek için çalışma yürttü. Geldiğinde Urla Belediye Başkanını görevden aldı, tutuklanması da Oğuz’un yanlış yönlendirmesinden kaynaklıydı. Menemen’de belediye başkanı doğru olmayan şikayetlerle genel merkezi yanlış yönlendirip, disiplin sürecini başlatmıştı. Bu süreç sonunda belediyeye operasyon yapılmıştı. Arkasından istfia alınan ve görevden alınan ilçeler vardı. Bu kadar kaosa rağmen o koltukta oturmaya devam etti. Deniz Yücel’in il başkan yardımcıları bu zamana kadar yapılan olumsuzluklara rağmen yönetim içerisinde arıza yapmamış ve Yücel ile uyumlu çalışmış. Bu sebeple Yücel’in il yöneticilerine vefa borcu var. Yücel kendisi de seçebilir. Alaattin Yüksel istifa etmeden önce yönetimin içerisinden birini seçti ve istifa etti. Bundan sonra yapacağı hamleler Yücel’in il başkanlığı için olacak. Yücel, Soyer’i, Batur’u, genel merkezi karşısına alamıyor. İl başkanlığı koltuğunu şu an sadece milletvekili olabilmek için il yönetimi dışında kalan bütün partinin ileri gelenlerine teslim etti. Onlar nereye çekerse Yücel oraya gidiyor. 18 Aralıktan sonra seçimlere 6 ay  kalıyor ve 6 ay kala CHP genel merkezinin yönetimi görevden alma yetkisi var. Yücel’de bunu bekliyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu İzmir’e geldikten sonra istifa edeceğini söylüyormuş. 20 aralık gibi istifa edeecğini söylüyor ve 2 gün geçmiş olacak. İl başkan yardımcılarının elinden seçme hakkı alınacak. Deniz Yücel’in kasıtlı yaptığını düşünüyorum. İl yönetiminin, muhtemelen yarın il başkanını bu konuda sıkıştıracaklarını düşünüyorum. Önümüzdeki hafta yönetim içerisinde tartışmaların olacağı bir süreç yaşanabilir’’ ifadelerine yer verdi. 

PARTİ İÇİ İKTİDARLARINI KORUMAK İÇİN…

Yücel’in, göreve gelmeden önce kongreye katılan delegelerin oylarının yarısını alamadığını aktaran Umutoğulları, ‘’Deniz Yücel’e seni istemiyoruz dedi. Tek aday olması ve genel merkez baskısı Yücel’i başkan yaptı. Bütün ilçelerden delege sayısına göre yönetime sayı verdiği bir yönetim oluştu. CHP İzmir’in demokratik yapısına yakışır bir il yönetimi oldu. Yeni il yönetimi bu kadar demorkatik ve herkesi kucaklayacak bir yönetim olmayacak. Genel seçime partiyi yazdıracak nitelikli insanların geleceği bir yönetim olması için yapılacak hamleler değil. Yerel seçimlerde herkes kendini koltuğunu koruyabileceği bir hamle için il başkanlığını istiyor. Büyükşehir cephesi il başkanlığı onlarda olduğunda, ‘ biz istediğimiz adamı alır, istediğimizi gönderiririz’ diye düşünüyor. İl yöneticilerinin kendi içinden seçeceği bir adayla gidebilir. İl yönetimi içerisinde deneyimli insanlar var. İl yönetiminin ısrarla değişmesini isteyen yapıların tek amacı, CHP’nin iktidar olmasını ve içerisinde huzurlu bir çalışma ortamı yerine, kendi parti içi iktidarlarını korumak için yapılmış hamlelerdir’’ dedi. 

BATUR, HAKSIZLIĞIN ÖNÜNE GEÇMESİ GEREKİRKEN SUSKUN KALDI 

Abdül Batur herkesi hayal kırıklığına uğratan bir performans gösterdiğini dile getiren Gazeteci Mithat Umutoğulları, ‘’Bazı belediye başkanları siyasetle çok içiçe olmaz. Bazıları da tam tersidir. Batur hep siyasetin içinde olur. Batur Konak Belediye Başkanı CHP’de çok şeyin beklendiği bir başkandı. Bugün parti içerisinde deneyim kazanmış bir belediye başkanı yanlış yapılacak bir şeyin önüne geçmesi gerekiyorsa ama yapmıyorsa burada başka bir sıkıntı vardır. Konak’ın Belediye Başkanının burada yapılacak il başkanlığı seçiminde örgütün hakkını savunması ve haksızlıkların önüne geçmesi gerekiyor. Bir çok partili Batur’a tepki gösteriyor. Batur’un birikimi ve deneyimi ile haksızlığın önüne geçebileceği ancak suskun olmasının önümüzdeki süreçte Soyer ile karşı karşıya gelmemek için sessiz kaldığı ve örgütsel şeylerin gerisinde kaldığı ve bilerek müdahale etmediği eleştirileri geliyor. Bizim bildiğimiz Batur parti içerisindeki olumsuzlukları engelleyebilecek deneyime ve birikime sahip. Parti içerisinde bir ayrışmada rol oynaması gerektiğini düşünüyorum. İl yöneticileri ile bu durumlarda istişare edip ve taleplerini sorması gerekirdi. il yönetinden kimseyi arayıp sormamış. Kendisine yakın olan yönetimdeki arkadaşlarla da kontak kurmamış. Batur’un sessizliği, ‘biz bu yönetimi düşüreceğiz ve sizinle kontak kurup bir münakaşaya gerek yok’ anlamına geliyor. Bugüne kadar emek vermiş insanlar, il başkanlığı adayını belirleyecek kişiler tarafından vefasızlıkla karşı karşıya. Bu gidişat parti içerisinde bir travma yaratacaktır’’ ifadelerini kullandı. 

 Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü’nün diğer ilçe belediye başkanları ile görüşmeler sağladığını belirten Umutoğulları, ‘’Bornova, Narlıdere ve Karşıyaka gibi bir çok belediye başkanı ile bir araya gelip durum değerlendirmesi yaptığını ve herkesin ortak olarak belirlediği il yönetimin kalması ve içlerinden birinin seçilmesi gerektiği konusunda görüşmeler yaptı. Bir çok başkan buna sıcak baktı ve destek verdi.  Konak ve Büyükşehir Başkanı ve ekipleri, Utku Gümrükçü grup başkan vekilliğine aday olmasın diye bir araya geldiler. O birlik devam ediyor’’ dedi. 

YÖNETİM DÜŞERSE YÜCEL’İN 30 TANE DÜŞMANI OLUR 

30 tane il yöneticisin yok sayıldığını söyleyen Umutoğulları, ‘’Kılıçdaroğlu çıkıp birlik, beraberlikten bahsediyor ama İzmir’de 3 farklı yapı var. Soyer ile Batur ekiplerinde bulunanların hiçbiri hiçbirine güvenmiyor. Her an her biri birbirine kazık atacakmış gibi davranıyor. Şimdilik geçici bir ittifak var. Bu ittifakın ayakları yere sağlam basmıyor. Eğer il başkanlığı hamlesi yapılacaksa orada olan 30 yöneticinin yok sayılmaması gerekiyor. Özellikle Yücel’in dikkat etmesi gerekiyor. Deniz Yücel delege seçimlerinde ve ilçe kongrelerinde Soyer ile yaşadığı gerilim hala hafızalarımızda duruyor. Geldiğimiz noktada Deniz Yücel milletvekili olmak için Soyer’e yanaştı. 6 aydır beraber hareket eden bu ekiplerin içerisinde bir yumuşama olduğunu düşünmüyorum. Tunç Soyer, Yücel’e karşı samimi olabilir ama ekibinin asla Yücel ile hareket edeceğini düşünmüyorum. Yücel istifa ettikten sonra Yücel’e partide siyaset yapan kimse selam vermeyecektir. Ben il başkanının tek şansı olduğunu düşünüyorum. Yücel yönetim içerisinde birini il başkanı yaparsa en azından bu vefa duygusuyla il başkanı olacak kişi genel merkeze gidip destek verebilir. Yarın Deniz Yücel istifa ettiğinde Soyer’in kendisini aynı sıcaklıkla yaklaşacağını düşünmüyorum. Deniz Yücel her dönem limanda durdu ve o limanları hep terk etti. İl yönetimi düşerse Yücel’in 30 tane düşmanı olur’’ dedi. 

AĞABEY FORMÜLÜNE GEREK YOK 

Parti içerisindeki yarışın CHP’yi böleceğini dile getiren Gazeteci Umutoğulları, ‘’Mehmet Ali Çalkaya’nın eşi Belediye başkanı, onun başkan yapılması partiyi rahatsız eder. Ağabey formülüne gerek yok, örgütü ayağa kaldıracak adam lazım. 60 yaşında enerjisi bitmiş biriyle ne işiniz var? Genç bir sürü insan var. Bu il başkanlığı meseleni büyütmeye gerek yok. İnsanlar televizyona bakıyor ve oy veriyor. Buraya gelecek kişinin örgütü anlaması, hareketlendirmesi ve dayanışmayı sağlaması yeterli olur. Herkesi kucaklayacak bir yapıya ihtiyaç var çünkü Türkiye’de konjektör bu. Dayanışma ruhu içerisinde ili yönetecek bir yönetici bulunması lazım. Parti içerisinde bir yarış olursa CHP paramparça olur’’ ifadelerini kullandı. 

CHP’DE HERKESİ KUCAKLAYACAK BİR YAPIYA İHTİYAÇ VAR 

CHP İzmir’in herkesi kucaklayacak bir yapıya ihtiyacı olduğuna değinen Gazeteci Mithat Umutoğulları, ‘’Tuncay Özkan akıllı bir adam ve topun dışında duruyor. Daha adaylar telaffuz  edilmezken kendi kendine konuşacak bir adam değil. Belediye başkanları bu sürecin sağlıklı gitmesi için adım atıyorlar. İl yönetimine karşı yapılacak bir organizasyonda karşı cephede olurlar mı onu bilmiyorum ama şu bir gerçek, belediye başkanları herkesi kucaklayacak bir yapı için elinden geleni yapıyor. Başta Soyer olmak üzere bütün başkanlar örgütü bir araya toplanarak herkesi kucaklayacak bir yönetim ile birlikte CHP’nin İzmir’de sancısız bir geçiş yaşanır.  Örgütün herkesi kucaklayacak bir yapıya ihtiyacı var’’ dedi. 

Belediye başkanlarının örgütü ciddiye alıp, kendisine bir avantaj sağlayacağı bir yapı haline getirmemesi gerektiğini vurgulayan Umutoğulları, ‘’Deniz Yücel, Konak’a, Bayraklı’ya ya da diğer ilçelere başkan atayamaz. Tacettin Bayır Güzelbahçe için kulis yaptı ama İnce yine atandı. Örgütün bu kafadan çıkıp, CHP’nin yöneticilerinin, partinin menfaatini önde tutan bir yapı haline gelmesi gerekiyor’’ ifadelerine yer verdi. 

CHP’NİN VİZYON PROGRAMI BENİ HEYECANLANDIRMADI 

Umutoğulları, Türban ve Yurtdışı ziyaretlerine ilişkin yaptığı açıklamada, geçtiğimiz dönemlerde Kılıçdaroğlu’nun söylemlerini hatırlatarak,  ‘’Bugün eleştirdiğini şeyi yarın yapıyorsanız toplum üzerinde etkileyici bir yanı olmuyor ‘’  dedi. 
Umutoğulları konuya ilişkin açıklamasında, ‘’Bir siyasetçinin ve partinin genel başkanının danışmanları bir cümlenin iki yıl sonra önüne geldiğinde ne anlama geldiğini hesaplamak zorundasınız. Vatandaşın bundan etkilenmesi mümkün değil. Özkan, ‘hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ dedi, hangimiz o duyguya girdi? kimse. Bugün herkes başka bir şey konuşuyor. Bir gazeteci olarak CHP’nin vizyon programını izlediğimde izlediğimde aklımda tek kalan Selvi hanımın uyumuş olması ve oraya davet edilen kişilerin İngilizce konuşup Türkçe tercüme edilmemesiydi. Çok önemli işlerin yapıldığı bir salonda beni heyecanlandıran bir şey çıkmadı’’ ifadelerine yer verdi. 

CHP İZMİR ŞIMARIK DAVRANIYOR 

CHP İzmir şımarık davrandığını belirten Gazeteci Umutoğulları, ‘’ çok kolay belediye başkanı seçiliyorlar. Geçmiş dönemlere baktığımızda belediye başkanları değişiyor ama CHP yine seçim kazanıyor. Bu kadar rahat başkan seçildiği bir bölgede şımarırlar, partiyi büyütmek gibi bir amaçları yok. Partide nitelikli, üreten adamdan ziyade benim yanımda duran kişiye ihtiyaç var. Kimin adamı olduğuna bakıyor herkes. 7 yıl ilçe başkanlığı ve 10 yıl belediye başkanlığı yapan Cevat Durak için bir kişi de çıkıp, ‘bu kente damga vurdunuz, sizden de öneri alalım’ demiyor. Kendisine güveni olmayan bir kişinin ürkmesinden doğal bir şey yoktur. Soyer, etrafındaki kişilere kendini ifade etme insiyatifi veriyor. Çok başarılı olursa ayağımızı kaydırır mı korkusu yok. Soyer’in etrafındaki herkes yetki kullanıyor. Başkan ne der diye düşünen kimse yok’’ dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.