Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Dünya Bankası kredisi’ yeniden gündemde: AK Partili Sürekli’den ‘ezbere dönme’ tepkisi

‘Dünya Bankası kredisi’ yeniden gündemde: AK Partili Sürekli’den ‘ezbere dönme’ tepkisi

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 30 Ekim depreminde orta hasar alan binalar için kullanılmak üzere Dünya Bankası’ndan almak istediği krediye ilişkin sözlerini eleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 25 Haziran’da söylediği sözleri ve Soyer’in 19 Ağustos’ta krediye ilişkin sözlerini hatırlatan Sürekli, söylem farklılıklarına dikkat çekti ve “Anlaşması yapılmamış bir krediyi Cumhurbaşkanımızın onaylamadığını öne sürenler; 1 hafta önce işin aslını itiraf ederken; bugün aynı ezberlerine dönmüş” dedi.

  • Ege Postası
  • 31.08.2021 - 17:34

EGEPOSTASI- 30 Ekim 2020’de Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, orta hasarlı binalarda kullanılmak üzere Dünya Bankası’yla kredi anlaşması yaptıklarını duyurmuştu.

Başkan Soyer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir ziyaretinde kendisiyle görüşüp kredi için onay vermesini talep etmişti. Ancak görüşmenin üzerinden aylar geçmesine rağmen konuya ilişkin bir gelişme yaşanmaması kredi tartışmalarını gündeme getirmişti.

Başkan Soyer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li yöneticiler kredinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onay engeline takıldığını ifade ederken birçok kez Erdoğan’a sözleşmeyi imzalama çağrısında bulunmuşlardı.

AK Partili yetkililer ise Dünya Bankası’nda onaylanan herhangi bir kredi olmadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sözleşme gitmediğini ifade etmişlerdi. 

Yaşanan tartışmaların ardından Başkan Soyer, geçtiğimiz haftalarda AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’yle yaptığı toplantının ardından kredi konusunda geri adım atmış ve müzakerelerin devam ettiğini belirtmişti. 

KREDİ TARTIŞMASI YENİDEN GÜNDEMDE

Öte yandan; Başkan Soyer’in bugün bir gazeteye verdiği demeç, kredi tartışmalarını bir kez daha alevlendirdi.  Başkan Soyer verdiği demeçte, “21 Şubat 2020'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ‘Orta hasarlı binada da oturulamıyor, boşaltmak zorundayız. Bulduğumuz krediyi orta hasarlı binalar için kullanalım’ dedim. Aradan 6 ay geçmesine rağmen hiçbir gelişme olmadı. Hazır kredi orada duruyor ve banka bunu bize vermek istiyor. Cumhurbaşkanı onaylarsa o parayla 7-8 bin konut yapılacak. Kredi onayı verilmediği için orta hasarlı 5 bin 800 konut sahibi vatandaşlarımız sahipsiz bırakılmış durumda” ifadelerini kullanmıştı.

Soyer’in kredi konusunda yeniden söylem değiştirmesine AK Parti İl Başkanı Sürekli’den tepki geldi. Sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yapan Sürekli, Kılıçdaroğlu ve Soyer’in konuya ilişkin sözlerini hatırlattı. 

Kılıçdaroğlu’nun “Keşke Buraya iktidar sahipleri de gelseydi Tunç Bey’in Dünya Bankası’ndan aldığı krediyi 2 aydır niye imzalamıyorlar, onu sorabilseydik” dediği konuşmayı ve Soyer’in “Bir mutabakat hasıl oldu ama imzalanmış bir sözleşme de yok henüz. Hazine Baknalığı’nın onay verme ve garanti verme süreci devam ediyor. Bu sonlanmış değil. Hızlı bir biçimde Sayın Cumhurbaşkanı’na da arz edeceğiz” sözlerini hatıratan Sürekli, şunları söyledi; “Anlaşması yapılmamış bir krediyi Cumhurbaşkanımızın onaylamadığını öne sürenler; 1 hafta önce işin aslını itiraf ederken; bugün aynı ezberlerine dönmüş! İzmir ne çekiyorsa, “Bizi engelliyorlar” nakaratından çekiyor! Takdir, kamuoyunundur…”

"BİR ÇUVAL İNCİRİ BERBAT ETTİN"

Başkan Soyer'e bir tepki de İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal'dan geldi. Hızal, sosyal medyadan "İzmirlilere verdiğin sözleri tutmadığın gibi kendi Genel Başkanına da yalan yanlış bilgiler verdin. Bir çuval inciri berbat ettin. @tuncsoyer" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.