Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dervişoğlu’ndan Çeşme Projesi’nde ‘rant’ uyarısı

Dervişoğlu’ndan Çeşme Projesi’nde ‘rant’ uyarısı

İYİ Parti olarak Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, son günlerde İzmir’in en çok tartışılan konusu olan ve odalarla yerel yönetimleri karşı karşıya getiren Çeşme Projesi’ne ilişkin konuştu. Çeşme yarımadasında bir projeye ihtiyaç olduğunu ancak belirli faktörlerin dikkate alınmamış gerektiğine dikkat çeken Dervişoğlu, Bakan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a gönderme yaparken ve planlar üzerinden ‘rant’ uyarısı yaptı ve “Çeşme yarımadası da birtakım projelere uygun ama çevresel duyarlılığın ön plana alınması lazım. Kültür ve Turizm bakanlığını yöneten kişilerin de o bakanlığı seyahat acentesi olarak görmekten vazgeçmeleri lazım. İzmir’in ihtiyaçları doğru tespit edilmeli ve çevreye zarar vermeyecek projeler olması gerekiyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 04.04.2022 - 13:34

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İYİ Parti olarak Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, güncel konuların değerlendirilmesi için bir basın toplantısı düzenledi.

İl Başkanlığı’nda yapılan toplantıya, Dervişoğlu’nun yanı sıra İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar da katıldı.  

“ENFLASYONLA MÜCADELE POLİSİYE TEDBİRLERLE OLMAZ”

Bugün açıklanan enflasyon rakamları üzerinden iktidarın para politikalarını eleştiren Dervişoğlu, rakamların sokaktaki enflasyonu yansıtmadığının altını çizdi ve “Bugün enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK’in yaptığı açıklamaya göre mart ayı enflasyonu 5,46, yıllık enflasyon tahmini de 61,14 olarak açıklandı. Üretici enflasyonu 9,19 yıllık 114,94 olarak açılandı. Bu ÜFE’deki artış son 27 yılın en yüksek seviyesidir. İktidar görüyor ki rakamlarla oynamaya devam ediyor ve bunun herhangi bir faydasının olmadığını da idrak edebilmiş değil. Bağımsız enflasyon araştırma grubun yaptığı değerlendirmelerde, TÜİK’ten farklı rakamlar ortaya çıktı. Yıllık enflasyon tahmini yüzde 142,63 olarak açıklandı birtakım tedbirler enflasyonun düşeceğini düşünün iktidara sesleniyoruz. Enflasyonla mücadele polisiye tedbirlerle ve rakamlarla oynamakla olmaz. Üretimi arttıracak tedbirler alınması gerekmektedir. Özellikle gıda enflasyonunun önlenebilmesi için çiftçinin desteklenmesi, ithalata harcanan paranın çiftçiye destek olarak verilmesi lazımdır. Mazot, gübre ve tohum desteği yapılmalıdır. Aksi halde Türk milleti açlık ve yoklukla karşı karşıya kalmak gibi bir tehdidin pençesine düşecektir. Bu ülkede açlık sınırının altında 23 milyon insan yaşıyor. Bunların 7 milyonu çocuktur. Halinden memnun insan neredeyse hiç yoktur. Vatandaşın alım gücü fevkalade düşmüştür. Asgari ücretle geçinen insanlar açlık ve yokluk sınır arasında gidip gelmekte ve tenceresini kaynatamamaktadır” dedi.

“İKTİDARA VE SÖZCÜLERİNE İZMİR’DEN SESLENMEK İSTİYORUM”

Asgari ücretin belirli periyotlarla artırılması gerektiğinin önemine vurgu yapan Dervişoğlu, “Genel başkanımızın önerdiği gibi asgari ücret belirlemesi enflasyona göre 3’er aylık periyotlarda olmalıdır. Asgari ücretin altında maaş bulunmamalıdır Çok çeşitli emekli maaşları var asgari ücretin altında. Bu maaşlar onların hayatını idame ettirmeye yetmiyor. Sadece dar gelirli mi zor durumda? Toplumun bütün kesimleri ciddi sıkıntılarla karşı karşıya Sanayicilerimiz de iktidarın yanlış ekonomi politikalarından nasibini aldı. Hükümetin yanlış ekonomi politikaları bu milleti mahvetti.  Karşı karşıya bulunduğumuz durumu rahatça ifade eden ve pembe tablolar çizen iktidara ve sözcülerine İzmir’den seslenmek istiyorum. Yanlış yaptınız, uyarılara kulak vermediniz, Türkiye’nin birçok alanda olduğu gibi ekonomi alanında da büyük felaketler karşı karşıya kalmasına bizzat sebep oldunuz. Yapılması gereken tek şey bir an önce erken genel seçimlerdir” diye konuştu.

“UMARIZ Kİ ÇAĞRIMIZA KULAK VERİRLER”

Geçtiğimiz yıl Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesindeki ormanların büyük çoğunluğunun ve milyonlarca hayvanın telef olmasına neden olan orman yangınlarına da değinen Dervişoğlu, yangınlarla mücadele için gerekli tedbirlerin hala alınmadığı ve parti olarak bu konuda çalışmalar yürüttüklerini belirtti ve “Orman yangınları başladı. Geçen yıl çıkan yangınlarda, ülkenin ekip ve ekipman konusunda sıkıntılar yaşadığını paylaşmış ve bunlarla ilgili araştırma önergelerini mecliste vermiştik. Bu önergeler Cumhur İttifakı tarafından reddedildi. Yazdığımız soru önergelerinde de cevap verilmedi. Biz daha nisan ayında orman yangınlarında yaşanan zafiyeti göstererek önümüzdeki dönemde sorunlar yaşanmaması için tedbirler alınması için çalışıyoruz. Yeni bir önerge verdik. Orman yangınlarıyla mücadelede yetersiz kaldığımız gerçeği geçtiğimiz dönemde çıkan yangınlarla ortaya çıktı. Biz bu konuda iktidarı doğru tedbirleri almak için İzmir millettekileri olarak bir araştırma önergesi verdik. Umarız ki çağrımıza kulak verirler, geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu önergemizi de reddetmezler” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANI İZMİR HALKINDAN EN LAYIK OLDUĞU CEVABI ALACAKTIR”

Geçen hafta TBMM’de görüşülen ve büyük tartışmalara rağmen meclisten geçen seçim değişikliği kanuna da değinen Dervişoğlu, seçim kanunundaki değişikliğin, Cumhur İttifakı’nın mevcut iktidarını sürdürmesini sağlamayacağını ifade etti ve şunları söyledi; “Geçtiğimiz günlerde TBMM’nin gündemine bir seçim yasası değişikliğini öngören seçim kanunu teklifi getirildi. Bu teklif kabule edildi. Biz muhalefet olarak bu teklifin olumsuz yanlarını hem komisyon çalışmaları esnasında hem de TBMM’deki görüşmelerde ifade ettik Beklentimize karşılık alabildiğimiz söyleyemem. İktidar, iktidarını sürdürmek amacıyla seçim yasalarında değişiklikler yapmayı ve seçim yasasını kendi lehine tanzim etmeyi bir araç olarak telakki ederek bir düzenleme yapmıştır. Hiçbir iktidar, milletin gözünden düştüyse kanun yapma gücüyle kendini kurtaramaz. Benzerlerin çokça yaşadığımız gibi yaptıkları değişiklik bu iktidarın sonu olacaktır. Eğer kanun yapma gücünüzü bir silaha çevirdiyseniz biliniz ki hiçbir silah sahibine sadık değildir, gün gelir sizi vurur. Onlara dersi sandık önüne geldiğinde aziz Türk milleti verecektir. Bir de bunun yanında cumhurbaşkanını seçim takvimi açıklandıktan sonra propaganda yapmaktan alıkoyan hükümler vardı. Artık o kaldırıldı. Artık cumhurbaşkanı devletin imkânıyla propaganda yapacak. Bundan fayda edeceklerini sanıyorlar. Cumhurbaşkanı devlet uçağıyla İzmir’e geldiğinde İzmir halkından en layık olduğu cevabı alacaktır.”

“DEPREM MAĞDURLARI BÜYÜK BİR BELİRSİZLİK İÇİNDELER”

Hafta sonu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 3 yıllık faaliyetlerine ilişkin 6 muhalefet partisine yaptığı sunum üzerinden İZDEDA’nın geçtiğimiz haftalarda dört partinin il başkanları ve milletvekillerini davet ettiği ancak sadece CHP’li temsilcilerin katıldığı toplantıya katılmama nedenini de açıkladı ve “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı İzmir’deki faaliyetleri anlattıkları gibi İzmir’de neler eksik onların da tespit edilmesi noktasında açıklamada bulundu. Karşılıklı olarak bazı milletvekillerimiz sorularını sordura ve cevaplar verildi. İzmir açısından en büyük tehdidin deprem konusunda yaşandığını gördük. Deprem mağdurları büyük bir belirsizlik içindeler. Bir yandan yıkılmış evler bir yandan da hasarlı evler var. Bunların akıbeti maalesef hala belli değil. Bu alanlarda kimin ne yapacağını depremzedeler başta olmak üzere İzmir’de hiç kimse bilmiyor. Gecikmiş bazı adımları atmakla iş başında bulunan yönetim, bu adımları atmakta gecikince beraberinde ekonomik külfetler de geldi. İnşaat yapım maliyetleri yüzde 100 civarında artmış durumda. Hükümeti bu konuda alacağı tedbirleri açıklamaya davet ediyorum. Deprem mağdurlarının kurduğu çeşitli dernekler var. Biri de İZDEDA, geçtiğimiz haftalar içinde onlar da milletvekillerini bilgilendirmek için bir davet yaptılar Fakat o davet birtakım iletişim eksikliği nedeniyle bana ulaşmadı. Ben başkanı arayarak bu iletişim eksikliğinin giderilmesini de talep ettim. İZDEDA başkanı yarın TBMM’de şahsımı ve İYİ Parti’yi ziyaret edip talep ve beklentilerini anlatacaklar. Büyükşehir belediye başkanı yapılanı ve yapılamayanları anlattı. İzmir’i yönetmek kolay değil. İzmir’in şartları ağır ve geride bıraktığımız günlerde büyük sıkıntılar yaşandı. Göktaşı bile düştü. Elbette ki yönetenler açısından birtakım eksiklikler söz konusudur ama o eksikliklerin giderilmesi konusundaki niyet bizim için önemlidir. Hem görüşlerimizi hem de eleştirilerimizi paylaştık. Bu devam edecek ” dedi.

“BAKANLIĞI SEYAHAT ACENTESİ OLARAK GÖRMEKTEN VAZGEÇMELERİ LAZIM”

Son dönemde İzmir’in en çok tartışılan ve kenti 2 kutba ayıran konusu olan Çeşme Projesi’ne ilişkin de ‘rant’ uyarısı yapan Dervişoğlu, “Çeşme projesi… Sayın bakan TBMM’de de milletvekillerine bilgi verdi İzmir’in bazı alanlarda ihtiyacı olan projeler var. Çeşme yarımadası da birtakım projelere uygun ama çevresel duyarlılığın ön plana alınması lazım. İzmir bu konuda duyarlı bir kenttir. Kültür ve Turizm bakanlığını yöneten kişilerin de o bakanlığı seyahat acentesi olarak görmekten vazgeçmeleri lazım. İzmir’in ihtiyaçları doğru tespit edilmeli ve çevreye zarar vermeyecek projeler olması gerekiyor” diye konuştu.

“ŞUNU BİLİRİM: İZMİR’İN O METROYA İHTİYACI OLDUĞU”

Buca Metrosu ihalesinin iptaline ilişkin de görüş belirten Dervişoğlu, İzmir’in ihtiyacı noktasına dikkat çekti ve şunları söyledi; “Bir ihale yapılmış, o ihale iptal edilmiş. İptal edilen ihale İzmir’in beklentisine ilişkin bir uygulama olarak önümüzde duruyor İhaleyi iptal edenler birtakım gerekçeler vermişler. O gerekçelerin yerinde olmadığınız sayın büyükşehir belediye başkanı bize açıkladı. Ben hukuki mevzuatı çok iyi bilmem. Ama şunu bilirim: İzmir’in o metroya ihtiyacı olduğu. Bunun yapılabilmesi için de her türü güzel adımın atılması gerekir. Sadece başka bir parti yapıyor diye bunu engelleyenleri kınarım. Ha ihalede eksiklik varsa onu da eleştiririm. Ama ben şuna bakarım İzmir’in birçok açıdan birçok projeye ihtiyacı var. İktidar, İzmir’e üvey evlat muamelesi yapıyor desem yalan olmaz. İzmir kendi kaynakları ve imkanlarıyla bir iş yapıyor ve kaynağını dış kaynaklardan elde ediyor. Sonra da ihalenin iptal edilmesi… Kredinin geri gitmesine, İzmir’in bir yatırımdan maruz kalmasına neden olabilir. Projeyi çıkmaza sürüklememek için bir karar vermek ve inisiyatif almak gerekirdi. O da yapılmış.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.