Dolar 32,5465
%0
Euro 34,8734
%0.02
Altın 2.428,980
%-0.05
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li vekillerden İzmir Valiliğine ‘Menemen’ çıkarması

CHP’li vekillerden İzmir Valiliğine ‘Menemen’ çıkarması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekilleri Menemen Belediye Başkanı iken gözaltına alınan Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından Menemen’de başlayan süreci ve kura çekiminin yenilenmesini görüşmek için bugün İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile bir araya geldi. Toplantıda mahkeme kararına karşı hazırlanan mütalaanın Vali Köşger’e sunulduğu öğrenildi.

  • Ege Postası
  • 05.01.2021 - 10:51

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçiminin kura bölümünün yürütmesini durdurma kararının ardından İzmir Valiliği, kuranın 4 Ocak tarihinde belediye meclis toplantısı sonrasında çekilmesi kararını vermiş ve belediyeye yazılı olarak tebliğ etmişti. Ancak dün yapılması planlanan kura çekimi CHP Grubunun meclis toplantısına katılmaması nedeniyle 7 Ocak'a ertelenmişti.

Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt ise dün yaptığı açıklamada toplantıya katılmama gerekçelerini açıklamış ve bundan sonra izleyecekleri yol haritasını anlatmıştı.

Açıklamasında idare hukuku profesörlerinden davaya ilişkin mütalaa aldıklarını söyleyen Karakurt, mütalaaların sonuç bölümlerinden bilgiler paylaşmış ve “İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması kararının tek başına kuranın yenilenmesi suretiyle tekrarlanması fiili imkansızlık nedeniyle mümkün değildir” ifadelerini kullanmıştı.

MÜTALAA SUNULDU

CHP İzmir milletvekilleri bugün konuya ilişkin endişelerini dile getirmek üzere İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger makamında bir görüşme gerçekleştirdi.

Toplantıya, İzmir milletvekilleri Atila Sertel, Kamil Okyay Sındır, Kani Beko, Bedri Serter, Mahir Polat, Sevda Erdan Kılıç, Ednan Arslan Murat Bakan ve Özcan Purçu katıldı.

Toplantının konusunun Serdar Aksoy’un tutuklanmasıyla birlikte fitili ateşlenen Menemen’de yaşanan olaylar ve kura çekiminin yenilenmesi olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; milletvekilleri, il başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda alınan ortak kararı Vali Köşger'e bildirdi. Toplantıda ayrıca, seçime ve mahkeme kararına yönelik CHP hukukçularının hazırladığı mütalaalardan birinin İzmir Valiliği’ne daha önce sunulduğu ve bugün de diğerinin Vali Köşger’e sunulduğu öğrenildi.

Milletvekillerinin mahkemenin verdiği kararın hukuki bir karar olmadığı ve itiraza ilişkin nihai kararın beklenmesi gerektiğini söyledikleri ifade edildi.

Ayrıca çıkışta milletvekilleri bir açıklama yapılmayacağını belirtti.

VALİLİĞE DİKKAT ÇEKEN ZİYARET

Öte yandan CHP’li vekillerin Vali Köşger ile toplantısından yaklaşık yarım saat önce AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın Valilik binasından çıkması dikkat çekti. 

CHP'DEN ZİYARETE İLİŞKİN AÇIKLAMA

"Milletvekillerimiz Menemen’de yapılmak istenen hukuksuzluğu, İzmir Valisi Sayın Yavuz Selim Köşger’i ziyaret ederek bir kez daha vurguladı. 

Milletvekillerimiz;Menemen’de seçimin yasalara uygun ve şeffaf bir şekilde yapıldığını, Seçim günü hiç bir itirazın olmadığını ve herkesin sonucu kabul ettiğini,

AKP’nin kendi istediği gibi yapılan seçimleri kaybetmesi sonrası mahkemeye başvurmasının siyasi ahlakla bağdaşmadığını, Ayrıca AKP’nin “Seçimin iptalini” talep ederek başvurduğu mahkemenin, Talebin dışında ve alakasız bir şekilde “Kuranın yenilenmesine” karar vermesinin hukuksuz olduğunu, 

Mahkeminin yetkisi olmadığı halde adeta “Esas yönünde” karar vermesinin kabul edilemez olduğunu,Valiliğin Yürütmenin durdurulması kararını yerine getirmek gibi bir görevi olmadığını ve 

Valiliğin, meclisi seçimleri yapmak üzere toplantı çağrısı yaptığı gün görevinin sona erdiğini,

Mahkeme’nin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında artık tüm yetkinin Menemen belediyesinde, dolayısıyla Menemen Belediye Başkan Vekilinde olduğunu, İzmir Valisi Sayın Köşger’e bir kez daha anlattılar. Kamuoyunun bilgisine sunarız."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.