Dolar 32,3687
%0.16
Euro 34,9655
%-0.28
Altın 2.325,510
%0.22
Bist-100 9,13
%0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li vekillerden hükümete 'yatırım' eleştirisi

CHP'li vekillerden hükümete 'yatırım' eleştirisi

CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Ednan Arslan ve Kani Beko, Cumhurbaşkanlığı 2022 Yılı Yatırım Programı’na eklenen İzmir’deki bazı projeler için belirlenen bütçeleri yorumladı. Sertel ve Arslan, İzmir’in merkezi hükümete ödediği verginin çok azının yatırım olarak geri döndüğünü dile getirdi. Beko ise “Halkımız İzmir'e ve İzmirlilere yapılan bu ayrımcılığı hiç bir zaman unutmayacaktır” dedi.

  • Ege Postası
  • 19.01.2022 - 16:32

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI - Geçtiğimiz Cumartesi günü açıklanan Cumhurbaşkanlığı 2022 Yılı Yatırım Programı’nda Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TCDD ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün İzmir’deki bazı projeleri için ayrılan ödenekler dikkat çekti.

Programa göre, ilk kez 2014'te yatırım programına alınan Halkapınar-Otogar Metro Projesi için toplam tutar 4 milyar 048 milyon 609 bin TL olarak belirlenirken, bu yıl için ise 3 bin TL'lik bir bütçe ayrıldı.

Maliyeti 665 milyon 148 bin 647 TL olan Ödemiş-Kiraz Demiryolu Projesi'nin 2022 yılı bütçesi ise bin TL olarak belirlendi.

Ankara-İzmir YHT Projesi kapsamında İzmir’in Selçuk ve Aydın’ın Ortaklar ilçelerini kapsayan yeni demiryolu ile 2. hattın yapımına bin TL’lik kaynak ayrıldı. Projenin toplam tutarı ise 4 milyar 794 milyon 121 bin TL oldu.

Bu yıl ilk kez yatırım programına alınan Foça Ayrımı-Seyrek-İzmir Ayrımı Yolu Projesi’ne toplamda 408 milyon TL, bu yıl ise 11 bin TL ödenek miktarı ayrıldı.

2013 yılında yapımına başlanan Urla-Çeşme Devlet Yolu Projesi’nin 2022 yılı için ayrılan yatırım ödeneği miktarı ise 11 bin TL oldu. 2025 yılında tamamlanması planlanan projenin toplam tutarı 146 milyon 467 bin TL.

CHP İzmir Milletvekilleri de ortaya çıkan bu tabloyu Ege Postası’na değerlendirdi. 

SERTEL: BUNU AÇIKLARKEN UTANMALARI LAZIM

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, merkezi hükümetin İzmir’e olan bakış açısını eleştirerek, “İzmir’i sevmiyorlar, sevmedikleri gibi gerekli yatırımları yapmıyorlar. İzmirlileri cezalandırmak gibi bir düşünceleri var. Onu şöyle açıklamak lazım; İzmir’in merkezi hükümete verdiği verginin yüzde 2,3’ü yatırım olarak geri dönüyor. Bir yol için 1000 lira 1500 lira para ayrılır mı? Bunu açıklarken utanmaları lazım. İzmir’e ‘Gavur İzmir’ dediler, ‘irfanı eksik’ dediler. İzmir’e bir sürü şey söylediler ama İzmir yatırım açısından hiç bu kadar kötü bir dönem yaşamadı. İnşallah erken seçime giderler de İzmir gerekli yatırıma kavuşur” diye belirtti.

ARSLAN: BİR BAŞKA BAHARA KALDI

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan da Sertel gibi İzmir’in ödediği verginin yatırım olarak geri dönmediğine dikkat çekerek, “İzmir en yüksek vergi ödeyen illerin başında gelir, ama yatırımda iktidar tarafından biraz şaşı bakılıyor. Halkapınar-Otogar metrosu zaten yılan hikayesine döndü. Aziz Kocaoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri yatırım programında var, ama bir türlü yatırım gerçekleşmiyor. Bakanlık ‘Biz yapacağız’ dedi. Programa aldılar ama sembolik bir bütçe ayrılıyor ve çivi çakılmıyor. Cumhurbaşkanlığı ‘Bu işler yapılmalı’ diyor ama bir türlü yatırım programı içerisinde bütçe konulmuyor. Bütçe konulmaması bir başka bahara kaldı demektir” şeklinde konuştu.

Arslan ayrıca artan döviz kuruna bağlı olarak TL’nin değer kaybetmesinin 2022 yılı bütçesini olumsuz etkilediğini hatırlatarak, “Bu yıl bizim yasalaştırdığımız bütçe bize, bırakın böyle 1000 lira 5000 lira konan yatırımları, birçok yatırımların yapılamayacağını gösteriyor. Bütçe Meclis’e geldiği günle Meclis’ten çıktığı gün arasında ciddi anlamda eridi. Sonuç itibariyle bu yatırımların yapılamayacağı görülüyor. İnşallah bizim iktidarımızda gerçekleşecek” dedi.

BEKO: İZMİR BU AYRIMCILIĞI HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAK

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise “İzmir’in tüm yatırımlarını tek başına Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynaklarıyla yaptığını çok iyi biliyoruz. Her büyük ve hızla göç alan kent gibi İzmir’in de yeni yeni altyapı, ulaşım sorunları var ve olacak. Bunlar yerel yönetimlerin en temel görevleri ve hiç kuşkunuz olmasın her türlü çalışmamızda hurafelerle değil bilimin ışığında ilerlemeye devam ederiz. Tüm Türkiye kimin tamamen kurgu, hakikati çarpıtarak, eğerek, bükerek, halkın önyargılarını kullanarak, dini istismar ederek siyaset yaptığını çok iyi biliyor. Doların kaç lira olduğu, ekmeğin 4 lira olacağının konuşulduğu, bir AKP’linin çıkıp da ‘1 kilo et yiyorsak, yarım kilo yeriz, iki domates alırız’ diyerek milletin aklıyla alay etmesi AKP’lilerin siyaseti, beceriksizliği, kurguları, hakikatlerden uzaklaşmalarınızın eseridir. İşçimiz, emekçimiz, esnafımız, emeklimiz bugün pazara, fırına gidemiyor, aç, aç! Yolla, köprüyle, yok etmeyle, rantla bozmuşlar kafayı. Asıl sizden tüm ülke kurtulunca bu ülkenin sorunları bitecek. Halkımız, AKP iktidarını artık iyice tanıdı. Yatırım için ayrıldığı vurgulanan bu göstermelik bütçeyi de, İzmir'e ve İzmirlilere yapılan bu ayrımcılığı da hiç bir zaman unutmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.