Dolar 32,4210
%-0.2
Euro 34,7472
%-0.64
Altın 2.441,820
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Bayır’dan ‘hadsiz’ tepkisi: Erdoğan alınganlık yapmış ama…

CHP’li Bayır’dan ‘hadsiz’ tepkisi: Erdoğan alınganlık yapmış ama…

İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yaptığı “hadsiz” çıkışını eleştirdi. Soyer’in konuşmalarında had aşan bir ifade bulunmadığının altını çizen Bayır, “Onun ecdadı Vahdettin olabilir. Bizim atamız Mustafa Kemal Atatürk’tür. Sayın cumhurbaşkanımız alınganlık göstermiş ama alınılacak bir durum yok. Hıyanet içinde olanlar söylemi Nutuk’tan alınmıştır. Bu sizi neden rahatsız ediyor? Siz ihanet mi ediyorsunuz? Aslında Tunç Soyer’in söylediklerinden memnunluk duymanız gerekiyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.09.2022 - 12:37

EGEPOSTASI- CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Büyük İzmirTV’de yayınlanan Gündeme Dair programında Figen Avcıoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Kent ve ülke siyasetine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bayır, geçtiğimiz haftadan bu yana çok toz kaldıran 9 Eylül kutlamaları ve ardından yaşanan polemikleri yorumlarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yaptığı “hadsiz” çıkışını eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin “Hazırım” mesajına İYİ PArti Genel Başkanı Meral Akşener’in yorumunu da değerlendiren Bayır ayrıca, 6’lı masa ve HDP iddialarına da yanıt verdi.

“SOYER’İN SÖYLEDİKLERİNDEN MEMNUN OLMANIZ LAZIM”

İzmir’in kurtuluşunun 100. yılına ilişkin tartışmalar devam ederken dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e kullandığı ifadeler nedeniyle yaptığı “hadsiz” çıkışını değerlendiren Bayır, “Sayın Erdoğan’a bir şey hatırlatmak lazım. Sayın Soyer’e sen Osmanlı’ya il uzattın demesi doğru değil. ‘Ne zamandır dil uzatıyorsun’ diye soruyor ya. Sen Atatürk'e dil uzattığından beri uzatıyoruz. Siz 20 yıldır Atatürk’ün adını kaldırmaya ve sökmeye çalışıyorsunuz. Biz ecdadımızı ve atalarımızı biliyoruz. Ama sizin atalarınızla bizimkiler bir değil. Sizin atalarınız İngiliz gemilerine binip gitti. Biz bugün bu ülkede yaşıyorsak Vahdettin’e değil Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına borçluyuz. Onun ecdadı Vahdettin olabilir. Bizim atamız Mustafa Kemal Atatürk’tür. Sayın cumhurbaşkanımız alınganlık göstermiş ama alınılacak bir durum yok. Hıyanet içinde olanlar söylemi Nutuk’tan alınmıştır. Bu sizi neden rahatsız ediyor? Siz ihanet mi ediyorsunuz? Aynılarını siz de FETÖ için söylüyorsunuz. Aslında Tunç Soyer’in söylediklerinden memnunluk duymanız gerekiyor” dedi.

"SARAY YAŞANTISI BEYEFENDİYİ BAYA DEĞİŞTİRMİŞ”

100. yılın gecesinde verilen Tarkan konseri 2 milyon katılımcıyla dünya konser tarihinde 5 sırada yer alırken kutlamaların ardından başlayan eleştiri yağmurunun kutlamaları gölgede bırakma amacı taşıyıp taşımadığı sorusunu yanıtlayan Bayır, “Beklemedikleri bir şeydi. Bunu kavrayamıyorlar. Oraya gelen 2 milyon insan Tarkan hayranlığı için gelmedi. İnsanlar bir şeye susamışlar. İktidar insanları o kadar kutuplaştırdı ki…Konserler iptal edildi. Zaten pandemide konserler yapılamadı. Ama sonrasında da kaymakamlıklar eliyle yasaklandı bazı gösteri ve konserler. Tek adam rejimi de böyledir. Zaten yap denilen yapılacak, yapma denilen yapılmayacak. Programlar ve etkinlikler tek tip olacak. Ama bizim özlediğimiz yaşam tersi bu değil. İnsanlar özel olmalı. İstediğini dinleyip istediğini söyleyebilir Avrupa’da Amerika’da insanlar neler neler söylüyor. Ama bir de bize bakın. Cumhurbaşkanına hakaret davalarının sayısına bakın. Eğer ki cumhurbaşkanı oluyorsanız eleştirilmeyi göze alacaksınız. Eper kaldıramıyorsanız bu mesleği yapmayacaksınız. Ben 60 yaşının üzerindeyim ve bu cumhurbaşkanı gördüğüm en kötü cumhurbaşkanı. İdare ve söylemler olarak öyle. Sürekli bir hakaret içinde. Sürekli ayrıştıran bir dil. Oysa ki bizim birlikte şarkı söylemeye, ayrışmamaya ve birlikte olmaya ihtiyacımız var. Tepeden bakan bir anlayış var. Saray yaşantısı beyefendiyi baya bir değiştirmiş anlaşılan” diye konuştu. 

“KILIÇDAROĞLU ‘BEN ADAYIM ‘ DEMEDİ Kİ!”

Dün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık konsunda ‘Hazırım’ sözlerini sorulması üzerine “ 2018 seçimlerindeki hatayı yapmamalıyız. Bu seçimi tehlikeye atamayız” sözlerini de yorumlayan Bayır, “Bence sorulan soru yanlış bir soru. Bu 6’lı masa devamlı bir araya gelip görüşüyorlar. Adaylık konusunda da o kadar naïf ve nazikler ki… Zaten Sayın Kılıçdaroğlu da hiçbir yerde ‘Ben adayım’ demedi ki. Sayın Akşener aylar önce ‘Ben başbakanlığa adayım’ dedi.Kendisine bir hedef koymuş yani. Saygı duymak lazım. Biz ona ‘Sen neden bunu söyledin. Bizi başbakan adayımız belli’ dedik mi? Demedik. Bana göre Kılıçdaroğlu'na cumhurbaşkanlığı yakışır. Kendisi zaten devlet bürokrasisinden gelmiş biri. İşleyişe hakim. Zaten insanlar artık bizim iktidar olacağımızı biliyor. Bize, ‘Siz iktidar olacaksınız. Ama bunların 20 yıldır götürüdklşerini nasıl geri getireceksinmz’ diye soruyorlar. Burada kalıcı olan devlettir. Bu devletin işleyiş tarzını da en iyi bilenlerden biri Kılıçdaroğlu'dur. Sayın Genel Başkanımız nezaketen ‘Ben adayım’ demiyor henüz. 6’lı masada istişare edilecek ve kim en uygunsa o aday olacak. Daha seçimlere 190 ay var. Genişletilmiş bir kamuoyu yoklaması yapılıp tekrar görüşülecek aday konusu. Ama kimse bizden 6’lı masayı ters çevirmemizi beklemesin” ifadelerini kullandı. 

“6’LI MASA BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ ÜLKEYİ”

CHP’nin iktidara gelmesi durumunda çoğulcu ve katılımcı demokrasi vurgusu yapan Bayır, “Bizim iktidara geldiğimizde yaptığımız şeyler 6’lı masada görüşülen ve mutabık kalınan şeyler. Belki de 6’lı masa birlikte yöneteceğiz ülkeyi. Artık anlaşmalıyız. Birbirimizi anlayışla karşılamalıyız. Bugünkü mecliste de yasalar meclise gelmeden önce komisyonlara gidiyor. Biz komisyonlarda farklı partilerin temsilcileri olarak tartışıyoruz. Ama anlayışlı olmalıyız. Artık Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Eğer ki bir parti yüzde 1 bile oy almış olsa mecliste temsil edilmeli. Her fikre saygı duymalıyız. Bu şey gibi. Koskoca bahçen var ama sadece tek renk gül ekmişsin. Halbuki farklı renklerden gül eksen bambaşka güzel bir şey olur” dedi.

“8 GENEL BAŞKAN ESKİTTİM”

Son dönemlerde yeni bir tartışma konusu olan Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçilmesi durumunda parti içerisinde karışıklık olup olmayacağı ve Kılıçdaroğlu’nun partinin genel başkanlığına devam edip etmeyeceği konusunda da değinen Bayır, şunları söyledi; “Bugün bu konuda konuşmak fal bakma gibi olur. O gün bakmak gerek koşullar. CHP, 100 yıllık bir parti. Hiç kimse Sayın Kılıçdaroğlu görevden ayrılırsa karışıklık çıkar diye düşünmesin. Tamam AKP’den Erdoğan ayrılırsa böyle söylensin. Çünkü orası tek adamlı parti. ama biz öyle değiliz. Biz 100 yıllık bir partiyiz. Bizde demokrasi var. Biz partili bir cumhurbaşkanına karşıyız. Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı. Her ne kadar Sayın Erdoğan bunun önünü açtıysa da… Biz bu sistemi güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri döndüreceğiz Parlamentonun başbakanı olacak yine. Parlamentoda bütün kesimlerin temsilcileri olacak ve kararlar öyle alınacak . Sayın Kılıçdaroğlu, inanılmaz democrat olduğu için hem apritli olmayı hem de cumhurbaşkanı olmayı kabul etmez. Zamanı geldiğinde partiden ayrılacaktır. Ama eski sisteme dönene kadar biraz daha devam edecektir. Ancak eski sisteme dönüldüğünde görevi birine bırakacaktır. Ben 40 yıldır bu partideyim. Sayın Kılıçdaroğlu’yla birlikte 9 genel başkanla çalıştım. Yani 8 genel başkan eskittim. Yani CHP'de genel başkan sıkıntısı olmaz.

“PANİKLEMENİN GETİRDİĞİ YANLIŞ SÖYLEMLER”

Cumhur İTtifakı’nı 62lı masa eleştirilerinin odağında olan “HDP ortaklığı” iddialarına da “Barış sürecini” hatırlatarak yanıt veren Bayır, “Partili cumhurbaşkanının kendisi gibi düşünmeyen herkesi terörist ilan ettiğini biliyoruz. Bu anlamda HDP’ye de terörist gözüyle bakıyor. HDP kimdir? HDP Türkiye’de seçimlere girmiş, belli bir oy almış, bir zamanlar kendinin de ortaklık yaptığı bir parti. Ne oldu? Açılım sisteminde düşman değildi de şimdi düşman oldu? 10 milyon almış bir siyasi partiyi yok sayabilir misiniz? PArlamenter sistem içerisinde devletini anlatmalarını desteklemek gerekmez mi? ‘Sen derdini burada anlatma, git dağa çık’ mı diyeceğiz? Ama tabii Sayın Erdoğan’ın işine gelmediği için, birilerine de çamur atacak ya… HDP'yi terörist olarak gösterip bize de teröristle görüşüyoruz çamuru atmaya çalışıyor. Kaldı ki HDP, 6’lı masada yok. Dün siyasi partiydiler. Şimdi ne oldu da terörist oldular? Toplumun hafızası var. Bugüne kadar neler söylendiğini biliyor. Bu, paniklemenin getirdiği yanlış söylemler. Oyları eriyor çünkü” diye konuştu. 

“EĞER PARTİDE BANA GÖRE VERİRLERSE…”

Seçim atmosferine girilmesiyle birlikte parti içerisinde de adaylıklar konusunda kulisler hareketlenirken daha önce ön seçim olmazsa milletvekili adayı olmayacağını söyleyen Bayır, ön seçim istemesinin nedenini açıkladı ve şunları söyledi; “CHP, büyük bir parti. Yeni genç kardeşlerimiz var. Onlar da siyasete dorunup aday olmak istiyorlar. ben 7 yıldır milletvekiliyim. Ben ön seçim istedim. Bu süre içerisinde görevimi doğru yapıp yapmadığını, karnemi görmek istediğim içn ön seçim istedim. Ben birinci döneminde ön seçimle geldim. Ama daha sonra ön seçim yapılmadı seçim takvimi nedeniyle. Zamanımız doluyor. 9 ay kaldı. Eğer ki parti önseçim yapmam derse ve bana ‘Tacettin Başkan sana ihtiyacımız var. Sana şu görevi veriyorum. Yap’ derse yaparım. Ama bana bir görev verilmezse yeni gelen arkadaşlarımıza yol açmak içn kenara çekilirim.”

MİLLET İTTİFAKI’NIN OYLARINA EN AZ YÜZDE 10 EKLEYİN”

Bugüne kadar muhalefet ve iktidarın karlıklı atışma konularından olan anketlerin güvenilirliğine ilişkin şüpheli yaklaşım sergileyen Bayır, “Ben bugüne kadar yapılan kamuoyu araştırmaları ın en azından yüzde 10 yanılgı içinde olduğunu düşünüyorum. Sizi telefonla arayıp bu pazar seçim olsa kime oy vereceğinizi soruyorlar. Eğer ki sizin memur olmak isteyen evladınız varsa AKP’ye oy vermem diyebilir misiniz? Artık fişleme yapıyorlar. Bunu herkes biliyor. Yani dolayısıyla siz bu ankete doğru yanıt vermiyorsunuz, çekiniyorsunuz .Korku imparatorluğu var. Bugüne kadar açıklanan anketlerde Millet İttifakı’na yüzde 10 daha ekleyin” ifadelerini kullandı.

“MHP’NİN İLÇE BAŞKANLARI YÖNETSİNLER O ZAMAN ÜLKEYİ”

Son olarak geçtiğimiz haftalarda İzmir gündeminde şok etkisi yaratan ‘Karaburun’ olayına da değinen Bayır, konunun takipçisi olacaklarını belirtti ve “Devletin hakimi ve savcisi olan,I Karaburun'a görev yapmak için 48 saat önce gelen bir hakim MHP ilçe başkanının tutuklanmasına karar veriyor. Bu kararın gecesinde karı-koca Urfa’ya sürldüler. Bir ülkenin hakimi, devleti, savcısı sadece iktidara mensup birine cezalandırdığı için sürülemez. Elimizde sürüldüklerine dair resmi belgeler var. Böyle bir şey olabilir mi! O zaman kapatalım mahkemeleri, hakim ve savcıları da evlerine gönderelim. MHP’nin ilçe başaknlarıi AKP’nin gençlik kolları başkanları ülkeyi yönetenler. Ben zaten bu konuyla ilgili soru önergesi de verdim. Ne cevap verecekler ben de merak ediyorum” dedi.
 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.