Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Bayır’dan ‘emsal artışı’ uyarısı: Rantçılara dikkat!

CHP’li Bayır’dan ‘emsal artışı’ uyarısı: Rantçılara dikkat!

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e verdiği ve AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin de desteklediği ‘emsal artışı’ talimatı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bayır, Kılıçdaroğlu’nun Çevre ve Şehirclik Bakanlığı, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ortak bir karar alması gerektiğini söylediğini vurguladı. TMMOB’a bağlı odaların da görüşlerinin alınması gerektiğini savunan Bayır, rant uyarısına da dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 29.09.2021 - 13:02

EGEPOSTASI – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirdiği İzmir ziyareti kapsamında 30 Ekim 2020 İzmir depremi mağdurlarıyla bir araya gelmişti.  Kılıçdaroğlu, depremzedelerin emsal artışı talebine kayıtsız kalmayarak, “Sayın Tunç Başkan. Eğer vatandaşımız bunu ödeyemiyor ve bunu başka yollardan karşılamak gerekiyorsa, bunun için kat yüksekliği gerekiyorsa, ‘Gerekirse yapılacak’ dediniz. Gerekiyorsa değil. Yapılacak” ifadelerini kullanmıştı.

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise, Kılıçdaroğlu’nun Soyer’e verdiği talimata karşılık, emsal artışı kararının Meclis’e getirilmesi halinde AK Parti olarak destek vereceklerini açıklamıştı.

Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da TR35’te Deniz Olgun’un sunumuyla yayınlanan Haber Aktif programında, son günlerde İzmir gündemini meşgul eden emsal artışı konusunda görüş ve düşüncelerini değerlendirdi.

“ODALARIN GÖRÜŞLERİ ALINMALI”

Bayır, “Bugün 10 katlı bir apartmanda depreme dayanıksız raporu verildiğinde, bu 10 katlı apartmanda her katta 2 daire sahibi olsa 20 daire sahibinin mevcut mülkü duruyor şu anda. Burayı boşalttığında herhangi bir müteahhitin bu binayı yıkması, yeniden 20 daire yapması durumunda o inşaatın maliyetinin tamamını bu 20 daire sakininden alması demektir sadece arsa payı onların gibi olur. Bu maliyetleri müteahhitin çıkarabilmesi için 20 daire değil, 40 daire yaparsa orada oturan apartman sakinlerinden hiç para almadan karşılayabilir. 40 daire yapması için dikeyde yükseltme ya da yatayda yayılma yapması gerekiyor. Yatayda yayılma çok mümkün olmadığı için dikeydeki yüksekliğe o kentteki şehir plancıları odası, mimarlar odası ve mühendisler odasının düşüncesi ve görüşü de alınarak ortak bir kararda yapmakta fayda var” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NUN ‘3’LÜ KONSORSİYUM' TAVSİYESİ

Kılıçdaroğlu ve Sürekli’nin açıklamalarını da değerlendiren Bayır, “Sayın Kılıçdaroğlu, “Zemin etüdü yapılmamış daha sağlıksız bir yere daha yüksek katlı bina yapılsın” demiyor. Oradaki insanların mağduriyetinin önlenebilmesi için ortak bir nokta bulunması talimatını veriyor. Kılıçdaroğlu’nun Belediyelere “Mevcut imar planlarıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen hem 1/5000’likler 1/50.000’lik planlarla ilgili sıkıntı varsa hem Bakanlık, hem Büyükşehir, hem ilçe belediyesi 3’lü grup oturup konsorsiyum oluşturun. Emsal artışını artırarak bu insanların mağduriyetini kaldırıp, tekrar para pul istemeden bunu formül edin” anlamında bir tavsiyesi var. Sayın Sürekli de buna hazırız diyorsa aslında sorunun çözülmesi gerekiyor. Biz depremzedelerin yaralarını saracaksak bu yapılmalı” ifadelerini kullandı.

“RANTİYECİLERE DİKKAT”

Bayır, emsal artışı yapılırken depremzedelerin mağdur edilmemesi gerektiğini savundu. Bölgedeki diğer insanlardan benzer taleplerin de gelebileceğinin altını çizerek orta yolun bulunması gerektiğini vurgulayan Bayır, “Örneğin Karşıyaka’da emsal artışı verdiğiniz zaman normal kat yüksekliğinin üzerine 5-10 kat yükseltince orada arazisi olan da başka birisi “Emsal olarak sen ona bu yüksekliği verdin bana da ver. Benim hakkım” diyecek. Bunun bir ortasının bulunması gerekiyor. Gerçekten adaletli yapılması gerekiyor. İnsanları mağdur etmemek lazım ama bunu fırsat bilip de rantiyecilik yapıp, rantına rant katmak isteyenlere de dikkat etmek lazım. Bir dönem benim eşim meclis üyeliği yaptı. Komisyonda ceza kesecekler. Gecekondu yapmış 1 katlı. Belediye mühürlemiş. Normal şartlarda yıkılması ya da para cezası gerekiyor. 5 kişilik komisyonda eşim diyor ki, “Bunu barınmak için yapmış. En az cezayı verelim” diyor. Aynı gün 8 katlı kaçak yapı geliyor. Bunu yapan müteahhit 7’sini satacak. Bir tanesine kestiğin cezayla 8 katlıya kestiğin ceza arasında rant var. Burada da bu depremzedelerle ilgili gerçekten vicdani ve adaletli bakmak lazım” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.