Dolar 32,4739
%-0.04
Euro 34,7309
%-0.69
Altın 2.440,330
%0.17
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Bayır Covid-19 salgınında hayatını kaybeden doktorlar için Sağlık Bakanlığını sorumlu tuttu

CHP’li Bayır Covid-19 salgınında hayatını kaybeden doktorlar için Sağlık Bakanlığını sorumlu tuttu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Sağlık Bakanlığı'na cevaplaması istemiyle yönelttikleri “Koronavirüs salgını süresince istifa eden ve rapor alan doktor sayılarına ilişkin” soru önergesine cevap geldiğini söyledi. Bakanlığın raporlara ilişkin kayıtların tutulmadığı yanıtını verdiğini ifade eden Bayır, sektöründe yaşanan istifalar arka perdesinde raporların alınamaması olabileceğini düşündükleri ifade etti ve “Bakanlık bu sorumuza cevap verseydi, belki de rapor almak isteyipte alamayan ve görevine devam ederken Covid hastalığından hayatını kaybeden doktor sayısı rakamlarına da ulaşabilirdik veya bu üzücü durumun durumun engellemesini sağlayabilirdik” dedi.

  • Ege Postası
  • 17.02.2021 - 14:03

EGEPOSTASI- Türkiye yaklaşık bir yıldır koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Salgınla mücadelede en ön saflarda yer alanlar ise sağlık çalışanları oldular.

Salgınla mücadele döneminde ağır koşullarda çalışan ve birçok özlük haklarından maruz kaldıkları gibi çalışma koşullarında da gerekli standartların sağlanmadığı birçok sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı ve son verilere göre yüzlerce sağlık çalışanı salgın nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük hakları salgın sürecinin başından bu yana birçok siyasi tarafından gündeme getirilmiş ancak herhangi bir sonuç alınamamıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Sağlık Bakanlığının yazılı olarak cevaplaması istemiyle verdikleri “Koronavirüs salgını süresince istifa eden ve rapor alan doktor sayılarına ilişkin” soru önergesine cevap geldiğini söyledi.

Bayır, “Sağlık Bakanlığı’na yönelttiğimiz soru önergemizde Covid salgını süresince istifa eden ve rapor alan doktor sayısı kaçtır, rapor alıp da raporu onaylanmayan doktor sayısı kaçtır ve onaylanmamışsa hangi gerekçe ve gerekçelerle onaylanmamıştır diye soru yöneltmiştik. Nihayet sorumuza yanıt geldi.  ‘Bakanlığımızda rapor alan tabiplere ilişkin istatistiki bilgiler bulunmamaktadır’ yanıtını aldık. Yani ne yazık ki bu süreçte rapor alan dpoktorların bilgisi ve kaydı tutulmuyormuş. Sağlık Bakanlığının elinde rapor alan doktor sayılarının verisi nasıl bulunmaz? Sağlık Bakanlığın verilerinde, kendi Bakanlığını ilgilendiren sorunun yanıtı yok. Anlamakta güçlük çekiyorum. Bu soruyu, Dışişleri Bakanlığı mı sorsaydık? Bu konu üzerinde özellikle duruyorum çünkü, o tarihlerde rapor almak isteyen doktorlara izin verilmediği haberleri sıklıkla dile getiriliyordu” dedi.

“BU DURUMUN ENGELLENMESİNİ SAĞLAYABİLİRDİK”

Salgının başlangıcından bu yana sağlık sektöründe yaşanan istifalar arka perdesinde raporların alınamaması olabileceğini düşündükleri mesajını veren Bayır, “Salgının ülkemizde görülmeye başladığı tarihten bu yana devlet hastanelerinde istifa etmek isteyip de istifası onaylanmayan doktor sayısını da sorduk. Tamamına “10 Mart 2020 ve 8 Eylül 2020 arasında ‘Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarda görev yapan 858 uzman tabip, 144 asistan, bin 410 tabip olmak üzere toplamda 2 bin 412 personel istifa etmiştir’ yanıtını aldık. Bu süreçte devletten özel hastanelere geçen doktor sayısı kaçtır sorusunu sorduğumuzda ise yine aynı tarihler arasında ‘487 uzman tabip, 37 tabip ve 4 diş hekimi özel hastanelere geçmiştir’ şeklinde yanıt aldık.İster istemez aklımıza şu geldi: Acaba bu hastalıkta riskli hastalık taşıyan doktorlarımız rapor istediklerini talep ettiklerinde rapor verilmediği için mi istifa ettiler? Akla bu soru geliyor. Onlar bu süreçte en fazla hırpalanan ve hatta canlarını verenler oldular. 2 bin 412 doktorun istifalarına, rapor alamadıkları mı gerekçe oluşturdu? Bakanlık bu sorumuza cevap verseydi, belki de rapor almak isteyipte alamayan ve görevine devam ederken Covid hastalığından hayatını kaybeden doktor sayısı rakamlarına da ulaşabilirdik veya bu üzücü durumun durumun engellemesini sağlayabilirdik” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.