Dolar 32,3332
%0.16
Euro 35,1588
%-0.07
Altın 2.242,780
%-0.03
Bist-100 8,70
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den AK Partili Pehlivan’a kalem kalem 'borç’ yanıtı

CHP’den AK Partili Pehlivan’a kalem kalem 'borç’ yanıtı

CHP Menemen İlçe Başkanlığı, Menemen Belediye Başkan Vekili AK Partili aydın Pehlivan’ın belediyenin borçları ve işçilerin maaşlarına dair söylemlerine kalem kalem yanıt verdi. İlçe Başkanlığı ayrıca Pehlivan’ın belediye iştiraki olan Meta-Su şirketinde 220 bankamatik memuru tespit edildiği söylemlerine de “CHP örgütünün siyasi çalışmalarına katılan emekçileri siyasi kimliklerinden dolayı bankamatikçi olarak hedef göstermiştir” denildi. 

  • Ege Postası
  • 05.03.2021 - 13:46

EGEPOSTASI- Menemen Belediye Başkanı iken “zimmet ve irtikap”suçlarıyla tutuklanan Serdar Aksoy’un görevden uzaklaştırılmasıyla Menemen’de başlayan gerginlik Belediye Başkan Vekili seçimleriyle devam etmiş ve belediye şirketlerinin yetkilerinin devri, işçi maaşlarının ödenmemesi belediye borçlarıyla iyice tırmanmıştı. 

1 Mart tarihinde gerçekleştirilen Belediye Meclisinde Belediye Başkan Vekili AK Partili Aydın Pehlivan’a 65 milyon liralık borçlanma yetkisinin verilmesi ise ilçede tansiyonu yeniden yükseltmiştir. 
Meclis’te kredinin ödenmeyen maaşların ve belediyenin borçlaırnın ödenmesi için olduğu söylenmişti.

Pehlivan, belediyenin 580 milyon lira olduğunu ve işçilerin 4 aydır  maaşlarını alamadıklarını iddia etmişti.

CHP Menemen İlçe Başkanlığı, Pehlivan’ın borç ve maaş iddialarına tek tek yanıt verdiği yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, kamuoyunun belediynein borcu konusunda yanlış bilgilendirildiğinin altı çizilirken maaşların ödendiği ve Pehlivan’ın belediye bağlı Meta-Su şirketinde bazı çalışanları hedef gösterdiği hususlarına değinildi.

İlçe Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Menemen Belediye Başkan vekilini geride bırakan, AKP İlçe Başkanının, kendisine işgüzar, iş bitirici, siyasi bir tüccar misyonu yükleyerek basının karşısına çıkması ve acemi siyasetçi diliyle dayanıksız, ayrıştırıcı açıklamalar yapması, siyasi kalitesizliğin en belirgin örneğidir.

AKP İlçe Başkanının belediyeye ait 580 milyon lira olarak ifade ettiği borcun aslında 531 milyon lira olduğu kayıtlarda mevcuttur. Bu borç stokunun 350 milyon lirayı geçkin kısmı SGK ve vergi borçlarıdır. Tüm belediyelerin bu şekilde borç stokları mevcuttur. İlgili kurumlar zaman zaman borç yapılandırması ve vergi affı uygulamasını yapmaktadırlar. Belediyeler de bu imkânlardan faydalanır. Bu sebepten Menemen Belediyesinin ülke genelindeki bütün belediyelerde olduğu gibi bu tür devreden bir borç stoku vardır. Ayrıca 48 milyon lira olarak iddia edilen personele olan borç ise söylenenin aksine prim ve ikramiyelerden oluşan 21 milyon lira civarındadır.

Menemen Belediyesi işçilerinin geçmişe dönük birikmiş maaş alacakları dahil, tüm maaşları 3 Aralık 2020- 21 Aralık 2020 tarihleri arasında görevde bulunan Av. Deniz Karakurt’un başkan vekilliği döneminde ödenmiştir. Bu tarih itibariyle Meta-su işçilerinin son maaşı hazırlanmış ancak görev değişikliğinden dolayı gecikmeli olarak ödenmiştir. İddia edildiği gibi belediye personellerinin maaş alacağı bulunmamaktadır. Demek ki Menemen Belediyesine ait gelirler usulüne uygun kullanıldığı takdirde işçilerin maaşının ödenmesine fazlasıyla yeteceği görülmüştür. 

Belediyenin esnafa olan 147 milyon lira borcu da, belediye gelirlerinin mali disiplin çerçevesinde yapılandırılarak ödeyebilme imkânı ve gücü vardır.

“SİYASİ AYMAZLIK VE ACİZLİK GÖSTERGESİDİR”

Yukarıda ifade edilen belediye borçları ile ilgili rakamlarla oynayıp klasik tahkiyeci AKP zihniyetini kullanarak işçi ve emekçileri alet edip Menemen halkı üzerinde algı oluşturma çabası siyasi aymazlık ve acizlik göstergesidir.

CHP Meclis Üyelerinin belediyeye ait, Meta-su ve Menaş şirketlerinin yetki devrini AKP’li Başkan vekiline vermemesinin sebebi emekçi ve işçi kardeşlerimizin çalışma hakkını ve iş güvencesini sağlamak içindi.

Mahkeme yoluyla bu yetkilileri alan Başkan vekilinin ilk icraatı emekçilerin büyük bir bölümüne İlçe Başkanı ağzıyla bankamatikçi yakıştırması yapıp işçi kıyımı yapacaklarının işaretini vermektir.

“İŞÇİLER HEDEF GÖSTERİLDİ”

AKP İlçe Başkanı daha da ileri giderek mesai saatlerini sorumlu olduğu iş alanında geçiren, mesai dışı vakitlerinde ise CHP örgütünün siyasi çalışmalarına katılan emekçileri siyasi kimliklerinden dolayı bankamatikçi olarak hedef göstermiştir. Kurnaz siyasetin arkasına sığınarak Menemen halkında algı yaratma çabası AKP zihniyetinin, tipik siyasi ifade özgürlüğüne ve emek düşmanlığına, Menemen özelinde de devam edeceğinin belirtisidir.

Keza AKP İlçe Başkanının yaptığı bu açıklamalar kendisinin ve bağlı olduğu partinin emekçilere olan ‘kirli’ bakışı ile Menemen’de iş başındadır.

Kendi partililerine belediye içinde istihdam yaratmak için bu kirli yola başvurduklarının farkındayız. Hâlbuki CHP meclis üyeleri; meclis üyeleri arasında bir komisyon kurulmasını, bankamatikçilerin tespit edilip belediye ile olan ilişkilerinin kesilmesini gündeme getirmiş ve bu talep uygun görülmüştür. Görüldüğü üzere meclis üyeleri arasında böyle bir komisyon kurulmamıştır.

“BELEDİYE BİR SİYASİ ARENA DEĞİL” 

AKP İlçe Başkanı, kimlerden oluştuğu ve nerede oluşturulduğu şaibeli olan bir komisyonun kurulduğunu ve bu komisyonun bankamatikçi olarak 220 kişiyi tespit ettiğini ifade etmiştir.

AKP İlçe Başkanının bu mesnetsiz açıklaması belediyenin çalışma mevzuatına aykırı olup, Başkan vekili ve Meclis Üyelerinin görevlerine açıkça müdahaledir. AKP’li İlçe Başkanı bu hadsizliğe derhal son verip elini belediye yönetiminin çalışmalarından çekmelidir. Belediye bir siyasi arena değil, siyasetin dışında halka hizmet kurumudur.

AKP’li Başkan vekilinin ise belediyeyi AKP ilçe teşkilatından aldığı emir ve talimatlarla değil belediyenin iş ve eylemlerinin bağlı olduğu mevzuat çerçevesinde ve meclis üyelerinin katılımı ile görevini yapmasını talep ediyoruz. Aksi halde AKP’li Başkan vekili kumanda ile idare edilen bir Başkan vekili sıfatından öteye geçemez.

CHP ve Millet İttifakı, emekçi kardeşlerimizin siyasi görüşlerine bakmaksızın evlerine bir lokma ekmek götürebilmeleri için her türlü engele karşı Menemen halkıyla birlikte demokratik hak mücadelesini verecektir. Emek siyaset üstü kutsal bir değerdir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.