Dolar 32,4719
%0.08
Euro 34,7859
%0.19
Altın 2.478,300
%0.65
Bist-100 9.530,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Purçu Roman ailenin sıkıntılarını dinledi

CHP'li Purçu Roman ailenin sıkıntılarını dinledi

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, eve giren bir asgari ücretle geçinmeye çalışan Roman aileyi ziyaret etti. Ailenin büyüğü Ayfer, “1 lira 25 kuruşa bayat ekmek alıyorum. O ekmekleri zamlardan önce köpeklere veriyorlarmış. Şimdi o ekmeği biz yiyoruz. Mecbur yiyoruz. Başka çaremiz yok” dedi.

  • Ege Postası
  • 17.12.2021 - 18:06

“Biz bu evde iki aile yaşıyoruz. 9 kişiyiz aynı evin içinde 9 kişi! Evdeki tek çalışan benim oğlum, asgari ücretle çalışıyor. Biz bohçacılık yapıyorduk artık AKP yüzünden onu da yapamıyoruz. Zabıtalar peşimizi bırakmadı, biz de pes etmek zorunda kaldık!” diyen 5 torun sahibi Ayfer Hanım, “Gerisini artık sen düşün! Bir bez olmuş 70-80 lira, 5 kilo yağ olmuş 150 lira, 5 kilo un olmuş 50 lira. Nasıl geçineceğiz biz? Bize yardım etsin bu devlet!” diyerek CHP’nin Roman Milletvekili Özcan Purçu’ya günümüzdeki ekonomik çöküşün gelir düzeyi düşük olan bireyler üzerindeki etkisini anlatarak, yoksulluğun yarattığı hak ihlallerini gözler önüne sermiş oldu.

“ZAMLARDAN ÖNCE KÖPEKLERE VERDİKLERİ EKMEKLERİ BİZ UCUZ DİYE SATIN ALIYORUZ!”

“Kirada oturuyoruz. Bunun ışığı var, suyu var… 9 kişiyiz burada. Bayat ekmek yiyoruz. Ekmeğe zam geldiğinden beri bakkala gidip bir tane ekmek dahi almadım. Aşağı mahallede fırın var, Her gün o yolu tepiyorum, gidiyorum; 1 lira 25 kuruşa bayat ekmek alıyorum. O ekmekleri zamlardan önce köpeklere veriyorlarmış! Şimdi o ekmeği biz yiyoruz. Mecbur yiyoruz! Başka çaremiz yok!” diyen Ayfer Hanım, çaresizlikten ne yapacaklarını bilemediklerini anlattı ve sözlerine, “Bakkaldan alsam 10 ekmek 25 lira! Başka bir şey doğru düzgün alamadığımız için ekmek yiyoruz! Nasıl yetişeceksin buna sen! 10 tane ekmek yeter mi bu 9 kişiye! Yani geçimimiz çok zor, çok zor koşullar altında geçiniyoruz!” diyerek devam etti.

“AÇ KALDIĞIMIZ GÜNLER OLUYOR!”

Geçim sıkıntısının nelere yol açtığını gösteren Ayfer Hanım, “Aç kaldığımız günler de oluyor bizim! Çoluğun çocuğun istediğini alıp yediremiyoruz! 3 öğün yemek koyuyoruz ama o da makarna! Birimiz doyarız, birimiz aç kalkarız sofradan!” dedi.

Geçici koruma altındaki Suriyeli bireylerin toplumda ucuz iş gücü olarak görülmeleri nedeniyle, Roman vatandaşların istihdam edildikleri sektörlerde, günümüzde Romanlar yerine Suriyeli göçmenler daha ucuza çalıştırılabildikleri için tercih edilmektedir. Bu konuya da değinen Ayfer Hanım, hane halkından hamile bir kadın olan gelinini göstererek, “Şu gelinimin kocası 3 aydır Mardin’de bu vatanı korumak için askerlik yapıyor. Geçenlerde para istedi, 200 TL bulup gönderemedim çocuğuma!” dedi.

“VERİLEN SOSYAL YARDIM PARASI İLE SADECE 1 TENEKE YAĞ ALINIR!”

Sosyal yardımların yetersizliği ve sosyal devlet anlayışının eksikliğine dikkat çeken Ayfer Hanım, “Gelinime bir tane yardım bile etmiyor devlet! Sosyal yardım için bir kart verdiler, bugüne kadar sadece 150 TL yatırmışlar. Bu yardımın onaylanması üzerinden aylar geçti halbuki! Zaten sadece bir teneke yağ alıyorsun o parayla!  150 TL bir teneke yağ!” diyerek isyan etti.

“BEN BURADA RESMEN BİR GEÇİM SAVAŞI VERİYORUM!”

Ayfer Hanım’ın oğlu, “Ben otelde çalışıyorum. İlkokul mezunuyum, üniversite mezunları da benimle aynı işi yapıyor!” diyerek liyakatsizlik ve üniversiteli işsizliğine dikkat çekti. Bunlara ek olarak, “Sayelerinde zenginler daha çok zengin oldu, fakirler dibe battı!” diyerek isyan eden baba, ben yıllardır, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Ne okula gidebildim ne başka bir şey! Ben burada resmen savaş veriyorum! İnsanları biraz tatmin edin!” dedi.

“VATANDAŞIMIZI YOKSULLUK, İŞSİZLİK VE AÇLIĞA MAHKÛM EDEN BU SİSTEME SON VERECEĞİZ!”

Ziyareti sonrası açıklama yapan Özcan Purçu; “Yoksul kesimin halinden AKP İktidarının anlamasını bekleyemeyiz artık. Artık çok geç! Onlar yüzleri olmadığı için bu mahallelere artık giremezler bile. Çünkü halk çok öfkeli ve çaresiz hissediyor. Sosyal devlet ilkesinin hiçbir şartını yerine getiremeyen, vatandaşlarımızı yoksulluk, işsizlik ve açlığa mahkûm eden bu sisteme son vereceğiz!” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.