Dolar 32,3342
%0.26
Euro 35,1125
%-0.03
Altın 2.308,770
%1.37
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Bakan'dan bakanlığa 'kesilen palmiye ağaçları' sitemi: Bize değil Hamza Dağ'a yanıt

CHP'li Bakan'dan bakanlığa 'kesilen palmiye ağaçları' sitemi: Bize değil Hamza Dağ'a yanıt

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın kesilen palmiye ağaçları önergesine, Tarım ve Orman Bakanı’ndan yanıt geldi. CHP’li Murat Bakan, “Bu bize değil, Hamza Dağ ve AKP’li yerel siyasetçilere yanıt!” dedi.

  • Ege Postası
  • 26.06.2022 - 11:53

İzmir’de, hastalıklı palmiye ağaçlarının mevzuat gereği kesilmesinin ardından kentte konuyla ilgili tartışma çıkmış, tartışmaya siyasiler de dahil olmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ağaçların kesilmesiyle ilgili yapılan eleştirilere yönelik yaptığı açıklamada hastalığın diğer ağaçlara yayılmasını engellemek için ölen ağaçların imha edilmesini isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre hareket edildiği belirtti. AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ, “Yine bir ağaç kesme hadisesi… Bu sefer İzmir BB ve kesilen 72 palmiye ağacı. Ağaçları korumak yerine keserek sorunu çözdüklerini düşünüyorlar. Beceriksizliklerine kılıf bulmada da çok mahirler. Çevreci STK’lar mı? Onlar ağaçları kesenin kimliğine göre tepki verirler” açıklamasında bulunmuştu.

Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan ise, “Tüm İzmir’e yayılan palmiye kırmızı böceği ile mücadele ilaçlama, tuzaklama, imha, survey ve bilgilendirme olarak topyekûn bir şekilde 15 yıldır bilfiil devam ediyor. Bu bir tercih değil, zorunluluk. Kentin genelinde tuzaklama yapılıyor ve üreme gerçekleşmeden yakalanan dişi böcekler ile popülasyon düşürülmeye çalışılıyor. Böceğin yılda 3-4 kez yumurtladığının ve bir kerede 200 civarı yumurta bıraktığının altını çizelim. Tuzaklama ile 2008-2021 yıllarında 38 bin 150 böcek yakalandı. Kaldı ki Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Palmiye Kırmızı Böceği Yönetmeliği’ne uygun hareket edildiğini de atlamamak gerek. Sayın Dağ; Büyükşehir’in tek başına bu böceklere karşı verdiği mücadeleyi takdir etmek, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri, Zirai Karantina Müdürlüğü, Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, üniversiteler ve tüm ilçe belediyelerin koordineli olarak bir mücadele örneği göstermesi için çaba sarf etmek yerine çıkıp yüzeysel siyaset yapmayı tercih etmesi ömrünü geçirmek istediği İzmir’i aslında gönlünde nereye koyduğunu da gösteriyor” diye karşılık vermişti.

CHP’li Murat Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Palmiye Kırmızı Böceği ile Mücadele Hakkında Yönetmelik kapsamında 2012-2022 yıllarında, il il ve yıl yıl olmak üzere, kaç palmiye ağacı palmiye kırmızı böceği sebebiyle imha edilmiş? Palmiye kırmızı böceği ile mücadele kapsamında, özellikle böceğin son yıllardaki artışı göz önünde bulundurularak, yerel yönetimler de dahil olmak üzere topyekun etkin bir mücadele yürütülmesi amacıyla hangi çalışmalar yapılmaktadır ve/veya yapılması planlanmaktadır?” sorularını yöneltmişti.

Bakan Kirişçi’den önergeye yanıt geldi. Yanıtta, “2012-2022 yılları arasında palmiye kırmızı böceği popülasyonunun görüldüğü İllerde palmiye kırmızı böceği görülen palmiye ağaçları imha edilmiştir. Palmiye kırmızı böceği ile mücadele Zirai Mücadele Teknik Talimatı kapsamında, mahalli idarelerle işbirliği halinde mücadele programı şeklinde yürütülmektedir” denildi. Bir önerge daha hazırlayan Murat Bakan, önergesinde “Bu yanıt, maalesef bizim sorularımıza yanıt olmamıştır” ifadelerine yer vererek sorularını Bakan Kirişçi’ye tekrar yöneltti.

Bu bize değil, Hamza Dağ ve AKP’li yerel siyasetçilere yanıt!

CHP’li Murat Bakan konuya dair ise, “Bakan Bey mevzuatı işaret etmeden, ‘imha edildi’ deyip geçmiş. Ancak hepimiz iyi biliyoruz ki tüm kesimler Bakanlığın ilgili yönetmeliği kapsamında gerçekleşiyor. Bu da bize değil, Hamza Dağ ve AKP’li yerel siyasetçilere yanıt oluyor! Biz sorularımızı tekrarladık, hangi yıllarda hangi illerde kaç palmiye imha edildi öğrenmek istiyoruz ve böceğin son yıllardaki artışı göz önünde bulundurularak, yerel yönetimler de dahil olmak üzere topyekun etkin bir mücadele başlatılmasını talep ediyoruz. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz, karar vericilerin tüm kurumlarla koordineli olarak harekete geçmesini sağlamak amacıyla talebimizi yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz. Umarız sayın Dağ da konuyu ‘bir tivitlik malzeme’ yapmaktan öteye geçip, İzmir için bir adım atar” açıklamasını yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.