Dolar 32,4935
%0.06
Euro 34,6725
%-0.17
Altın 2.495,790
%0.46
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP Kadınlarından iktidara tepki: ‘Lebabep’ kongre yapanlara değil 8 Mart'ı kutlayanlara ceza yağıyor

CHP Kadınlarından iktidara tepki: ‘Lebabep’ kongre yapanlara değil 8 Mart'ı kutlayanlara ceza yağıyor

CHP Konak Kadın Kolları Başkanlığı; ezilen, şiddet gören, öldürülen ve ayrımcılığa uğrayan kadınların sesini duyurmak için bir basın açıklaması düzenledi. Kadın Kolları adına açıklamayı yapan CHP Konak Kadın Kolları Başkanı Serhadbeyi, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamasında 153 ülke arasında 130. sırada yer aldığına dikkat çekerken Türkiye’de kadın-erkek arasındaki uçurumun her geçen gün daha da açıldığını söyledi. Kadın hakları protestolarına da değinen Serhadbeyi, “İktidar temsilcileri “lebalep” kongrelerde ülkeyi demokrasi şölenlerine boğduğunu iddia ederken, İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlara, 8 Mart’ı kutlayanlara şiddet uygulanıyor, cezalar yağıyor. Kadına yönelik şiddeti protesto etmek için dans eden kadınlara dava açılıyor” diyerek uygulanan politikalara tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 08.03.2021 - 12:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Kadınlar, hayatın her alanında var olmanın emeğini verirken her gün öldürülme ya da şiddet görme tehdidiyle karşı kalıyorlar. Kadınların sorunlarına ses olmak isteyen CHP ilçe örgütleri, Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında tüm ülkede eş zamanlı olarak düzenledi.

Günün anlam ve önemine vurgu yapmak ve toplumsal hayatın birçok alanında ikincil plana atılan kadınların sesini duyurmak için CHP Konak İlçe Kadın Kolları da Atatürk Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya CHP Konak Kadın Kolları Başkanı Nurten Serhadbeyi’nin yanında CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve il ve ilçe yöneticileri katıldı.

Açıklamayı yapan CHP Konak Kadın Kolları Başkanı Serhadbeyi, “Bugün bizler, yerkürenin bütün kadınları, dayanışma içinde haklarımızı haykıracağız. Bizim için 8 Mart, sadece eşit ve özgür bir geleceğin iradesi değil, aynı zamanda hak mücadelesi veren tüm kadınlara saygı duruşudur.

Kadınlar tarih boyunca tüm toplumsal mücadelelerin en ön saflarında yer aldı. Sahip olduğumuz her hakta, edindiğimiz her kazanımda o cesur kadınların payı vardır” diye başladığı açıklamada, tarihsel süreçte 8 Martın ortaya çıkmasına vesile olan ve haklarını arayan 129 kadının yanarak ölmesine sebep olan fabrika yangınına değindi.

“EŞİTLİKTE 153 ÜLKE ARASINDA 130. SIRADAYIZ”

Yaşanan felaketin ardından 8 Martın, mücadelenin ve dayanışmanın günü olarak kutlanıldığını söyleyen Başkan Serhadbeyi, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamasında son sıralarda yer aldığına dikkat çekti ve   şunları söyledi; “Bizim baharımız, 8 Martlarda alanları dolduran kadınların yan yana gelmesiyle başlar.

Peki bugün ülkemizde kadın erkek eşitliği açısından neredeyiz?

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre 153 ülke arasında 130. sıradayız. Bu yıl pandemi koşullarıyla derinleşen ekonomik kriz, kadınların yükünü daha da arttırdı. Kadınlar ve erkekler arasında hep var olan gelir eşitsizliği, bu dönemde iyice büyüdü. Geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 43’e çıktı.

“‘İTAAT ET RAHAT ET’ ANLAYIŞINI DAYATIYOR”

İktidar temsilcileri “lebalep” kongrelerde ülkeyi demokrasi şölenlerine boğduğunu iddia ederken, İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlara, 8 Mart’ı kutlayanlara şiddet uygulanıyor, cezalar yağıyor. Kadına yönelik şiddeti protesto etmek için dans eden kadınlara dava açılıyor. Bu demokratik eylem, “Cumhurbaşkanına hakaret” noktasına getirilerek hapis cezası veriliyor. Diğer yanda ise kadınlara şiddet uygulayanlar, elini kolunu sallayarak sokaklarda dolanıyor. Kadınlar, saldırganlarıyla karakollarda barıştırıp evlerine yollanıyor. İktidar zihniyeti kadınlara “itaat et rahat et” anlayışını dayatıyor. Oysaki şiddet kader değildir, kederdir!

İstihdamda tutunabilen kadınların çoğu, düşük ücretle, sendikasızlıkla, işini kaybetme korkusuyla, uzun çalışma süreleriyle, mobbingle baş etmeye ve evine ekmek götürmeye çalışıyor.

Kadının emeğini yok sayanlara haykırıyoruz: Her kadın emekçidir! Kendisinin, çocuklarının, ailesinin ve toplumun geleceği için insanca yaşam kavgası verir.

Biz Cumhuriyet Halk Partili Kadınlar olarak; bu kavganın da, bu taleplerin de, geleceğin aydınlık günlerini barındıran bu umudun da yılmaz savunucularıyız. Bizler, haklı mücadelemizi örgütleyerek tarihe yön verenler olacağız.

Emek biziz. Umut biziz. Mücadele biziz. Halk biziz. Halkın iktidarını da bizler kuracağız.

Kutlu olsun 8 Mart! Dayanışma olsun, yaşam dolsun, cesaret olsun…”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.