Dolar 32,5589
%0.06
Euro 35,0114
%0.52
Altın 2.436,250
%0.54
Bist-100 9.776,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca planlarına karşı bir yargı hamlesi daha: CHP’li meclis üyelerinden ‘bize katılın’ çağrısı

Buca planlarına karşı bir yargı hamlesi daha: CHP’li meclis üyelerinden ‘bize katılın’ çağrısı

Uzun süredir İzmir’de kent gündeminin en çok tartışılan konularından olan Buca Cezaevi alanı planlarına ilişkin bir gelişme daha yaşandı. AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getiren alan için İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP’li meclis üyeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın planlarına karşı dava açtılar. Dava dilekçesini vermeden önce basın açıklaması yapan CHP Grup başkanvekili Murat Aydın, alanda rant tepkisini dile getirirken Nae Sao Paulo örneğini verdi ve “Buca cezaevi alanı halkındı ve yeşil alan olacaktır. Oraya o inşaatı yapamayacaklar. İzmir halkına şunu söylüyoruz: Bizim yanımızda olun, birlikte hareket edelim. Buca Cezaevi alanını ranta ve talana açmalarına izin vermeyelim” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.11.2022 - 15:26

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de 62 yıl hizmet veren ve 30 Ekim 2020 depreminde hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılan Buca Cezaevi alanı, yıkımının ardından bölgede yapılacak planlar noktasında Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nı karşı karşıya getirmişti.

İktidar ve muhalefet arasında “yeşil alan” ve “plan” tartışmalarına konu alan Buca Cezaevi alanı için Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, alanın “Ticaret Alanı” olan planlarının Rekreasyon Alanı ve Genel Otopark Alanı olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi gündeme gelmiş ve tartışmaların fişeği ateşlenmişti.

AK Parti grubu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın alanı rezerv alanı ilan ederek plan değişikliğini askıya çıkarıldığını ve bu nedenle belediyelerin alanda plan yapma yetkisi olmadığını savunurken İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP İzmir İl Başkanlığı, bakanlık planlarını yargıya taşımışlardı.

BİR YARGI HALMESİ DAHA

Öte yandan; planlara bir yargı hamlesi de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP’li meclis üyelerinden geldi.

Meclisin CHP grubu meclis üyeleri bugün Ege Bölge Adliye Mahkemesi’nde planların iptali için ilk adımı atarak dava sürecini başlattılar. Dava başvurusu öncesinde basın açıklaması yapılırken açıklamayı CHP grubu adına CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın yaptı.

“ORAYA O İNŞAATI YAPAMAYACAKLAR”

Planlara engel olacaklarını belirtirken NAe Sao Paulo örneğini veren Aydın, “Buca Cezaevi eski alanının inşaata, ranta, kamu yararına kullanımına karşı çıkmak için hep birlikteyiz nasıl bundan önce ‘O metro Buca’ya gelecek’ dedik, öyle oldu ‘Nasıl asbest yüklü gemiyi İzmir’e sokmayacağız’ dedik. Çünkü haklıydık, çünkü doğru bir şeyi savunuyorduk ve o gemiyi geri gönderdik. Bunu İzmir’in bütün bileşenleriyle yaptık. Şimdi diyoruz ki Buca cezaevi alanı halkındı ve yeşil alan olacaktır. Oraya o inşaatı yapamayacaklar. Çünkü biz haklıyız, biz hukuken doğru yerdeyiz ve İzmir halkının seçilmiş temsilcileri olarak İzmir halkının halkın haklarını savunma görevini yerine getiriyoruz” dedi.

“CHP BUNA İZİN VERMEYECEK”

Alanın satışının 9 Eylül kutlamalarına denk getirildiğini de hatırlatan Aydın, hukukun üstünlüğü vurgusu yaptı ve “Bugün CHP meclis grubu, Buca Cezaevini inşaata ve ranta açan sözde Çevre Bakanlığı’nın hukuka ve  kamu yararına aykırı planının iptali için dava açmaya geldik. Birazdan dava dilekçemizi mahkemeye sunacağız. İçinde bulunduğumuz dönemin bütün hukuksuzluklarına ve yargının içinde bulunduğu bütün sorunlara rağmen CHP hukuka inanmaya devam ediyor ve sorunlarını demokratik meşru yollar ile hukuk yollarıyla çözmeye, hakkını aramaya devam ediyor. İzmir halkına şunu söylüyoruz: Bizim yanımızda olun, birlikte hareket edelim. Buca Cezaevi alanını ranta ve talana açmalarına izin vermeyelim. İzmir’in kurtuluşunun 100. yılında biz Kordon’da 100. Yılı gururla kutlarken bu beyefendiler tapu dairesinde bu araziyi sattılar. Kaça sattıklarını ve ne yapacaklarını bilmiyoruz. Ama şunu söylüyoruz: İzmir halkı ve CHP buna izin vermeyecek. Çünkü biz hakkı, hukuku ve adaleti savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz. Buca Cezaevi alanı halkındır ve halkın kalmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.