Dolar 32,3780
%0.19
Euro 35,0278
%-0.11
Altın 2.324,000
%0.15
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Beyaz Vagon için Bakan’dan müze sözü

Beyaz Vagon için Bakan’dan müze sözü

Alsancak Garı önündeki Beyaz Vagon’un kaldırılmasına tepki gösteren ve konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun soru önergesine cevap geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun verdiği cevapta Beyaz Vagon’un ‘müze’ niteliğindeki kapalı bir alanda sergileneceği müjdesi verildi. Beko, “Beyaz Vagon’u kaldırıldğı yerde her bir İzmirlinin ziyaret etmesini sağlama sözü de bizden” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.10.2020 - 12:09

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926’dan 1937’ye kadar yurt içi gezilerinde kullandığı “Beyaz Vagon”un bir gece yarısı operasyonuyla yıllardır bulunduğu Alsancak Garı önünden kaldırılmasına tepki göstermiş, Ata mirası vagonun Gar mescidinin önünü kapattığı için kaldırıldığı iddiasını da Meclis’e taşımıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan gelen cevapta Beyaz Vagon’un müzede sergileneceği bildirildi. Bakan Adil Karaismailoğlu imzalı yanıtta ‘Alsancak Gar önünde sergilenen ‘Beyaz Vagon’, Alsancak Gar 1. Peronda sergilenmekte olan Yaverler ve Sağlık Vagonuyla  birlikte, kontrollü, üstü kapalı, güvenlikli ve müze niteliğinde bir alanda sergilenmesi amacıyla özenli bir şekilde taşınmıştır” bilgilerine yer verildi.  CHP’li Beko, Beyaz Vagon için verilen bu sözün yerine getirilmesi için konunun takipçisi olacaklarını belirterek, “Ata mirasımızın tüm İzmirlilerin hemen her gün gördüğü bir alandan kaldırılması üzücü ancak yıpranmasını da hiç birimiz istemeyiz elbette. Başka gerekçeler yoksa samimi bir şekilde verdikleri sözü tutarlarsa biz de her bir İzmirli yurttaşımızın, okul çağındaki çocuklarımızın orada Beyaz Vagonu ziyaret etmesini sağlatma sözünü veriyoruz. Beyaz Vagonu kuytu bir köşede yalnız bırakmayacağız” açıklamalarını yaptı.

ANKARA’DAKİ GİBİ ÜSTÜ KAPALI BİR ALANDA SERGİLENECEK

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’da bulunan vagonunun da benzer şekilde koruma altında tutulduğunu hatırlatan cevapta, şu ifadelere yer verildi: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’da bulunan vagonu da uzun süredir  Ankara Gar Sahası içinde üstü örtülü bir yapının altında muhafaza edilmektedir. Beyaz Vagon’un bulunduğu yer olan Alsancak Meydanında üst örtüsü mahiyetinde bir yapı tesis edilmesi tabiat varlıklarını koruma mevzuatı açısından mümkün olmadığından diğer tarihi vagonlarımızla birlikte Ankara’daki uygulamada olduğu gibi gar sahası içinde sergilenmeye alınmıştır.”

Ayrıca cevapta vagonun bakım işlemleri ve tefrişat işlerinin orijinaline uygun olarak TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığı, vagon etrafındaki peyzaj çalışmaları ve temizliğinin de TCDD tarafından gerçekleştiği; itina ile yapılan koruma çalışmalarına rağmen zamanın ve fiziki şartların hasar tehlikesi yaratması üzerine etkin koruma sağlamak amacıyla bahse konu taşıma işleminin gerçekleştiği belirtildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.