Dolar 32,3765
%0.18
Euro 34,9820
%-0.24
Altın 2.325,600
%0.22
Bist-100 9,07
%-0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı Meclisi'nde AK Parti'den kesin hesaba itiraz!

Bayraklı Meclisi'nde AK Parti'den kesin hesaba itiraz!

Okunan faaliyet raporu ve hesaplar, ağır eleştirilen yönelten AK Partili üyelerin ret oyuna rağmen oyçokluğuyla kabul edildi. Özgür Hızal'ın "Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı, Bayraklı'ya yapılıyor" diye işaret ettiği Şehir Hastanesi için Başkan Sandal, "Onu hükümet yapmıyor. Hangi şirketlerin, hangi şartlarda yaptığını herkes biliyor" diye çıkıştı.

  • Ege Postası
  • 07.07.2020 - 22:39

EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Meclisi’nin Temmuz ayı olağan 3’üncü oturumu Başkan Serdar Sandal idaresinde gerçekleşti. Toplantının gündem maddelerinin görüşülmesinden önce açıklamada bulunan Başkan Sandal, “Biz Bayraklı’yı yöneten ekibiz. Yasaların bizlere öngördüğü görevleri yapıyoruz. Bazen ufak tefek tartışmalar olsa da bu tartışmaları maksatları dışına çıkarmadan aile ortamı içinde, kendi aramızda bitirmemiz en doğrusu. Yaşanmıştır bitmiştir. Asli görevimiz Bayraklı’ya hizmet etmektir. Tüm grupların önceliği bu olmalı. Biz ağırlıklı olarak kentin ana meselelerini konuşmalıyız” diye konuştu.

AK PARTİ’DEN BÜTÇE ELEŞTİRİSİ
Bütçeyi eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Bayraklı Belediyesi’nin taşınmaz mallar satılıyor fakat neden tahsilatı yapılmıyor. İdari para cezaları tahsil edilmeyecekse neden kesiliyor. Tavsiyemiz odur ki bu iki kalem alacağın tahsilatına yoğunlaştırdığında belediyenin kredi ihtiyacı kalmayacağı gibi borcu da sıfırlanacaktır. Özel kalem müdürlüğü harcaması 2018 yılında 16 müdürlükten daha fazla iken 2019 yılında 17 müdürlükten fazla hale gelmiştir. Bu bütçe ile hangi hizmet, faaliyet ve görevleri yerine getirdiğini merak ediyor ve meclisimize bugün açıklanmasını istiyoruz. Sonuç olarak; Bayraklı Belediyesi’nin gelirlerinin iyi yönetilemediği için belediye bütçesini dengelemek adına, sayın Serdar Sandal’ın zorda kalmadıkça kredi kullanmayacağız demesine rağmen pandemiyi bahane ederek ilk fırsatta krediye başvurmuştur. Bizleri turist olmakla suçlayan sayın başkanı belediyede daha fazla çalışmaya davet ediyoruz. Sayın başkanın billboardlarda, bastırılan kitapçıklarda reklamını yaptığı, 5 milyon tasarruf yaptık, 40 milyon borç ödedik, sözlerinin doğru olmadığı, bu kesin hesap tablosuyla ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

KARABAĞ DÖNEMİNDEN BİLE BAŞARISIZ OLMUŞ
Sözlerine devam eden Aktaş, "2018 yılın da 176 milyon 210 bin 872 lira 7 kuruş borçla devir alınan belediye borcu, yüzde 20,63 artırılarak 238 milyon 789 bin 814 lira 45 kuruşa yükselmiştir. Üstelik bu artan borçlanmanın karşılığında seçim meydanlarında vaat edilen proje ve hizmetlerin 1 tanesi dahi gerçekleştirilmemiştir, o zaman soruyoruz neden bu borç arttı. En acı olan sonuç ta şudur ki; cumhuriyet halk partili önceki dönem belediye başkanı olan Sayın Hasan Karabağ döneminde yapılan, tutarsız harcamalar, çekilen krediler ve belediyenin borçları, Sayın Serdal Sandal tarafından defalarca bu mecliste eleştirilmiş, borçlu bir belediye devraldık sözün defalarca söylenmiş olmasına rağmen, maalesef gelen gideni aratır sözünü doğrulamış ve 2018 yılı, yani Hasan Karabağ’ın son dönemine göre de başarısız olmuştur. Ödendiği bahsedilen borçlarda, geçen yılın kesin hesabında belirtilen kısa vadeli günü gelmiş ödemelerdir. Bunun dışında belediyenin borcunu azaltılacak ilave ödemeler söz konusu değildir” dedi

60 MİLYONA YAKIN BORCU KREDİ ÇEKMEDEN ÖDEME YAPMIŞIZ  
Aktaş’ın eleştirilerine cevap veren Başkan Sandal, “Geçmiş süreci özlemenize üzüldüm. Bilemiyorum niye özlediniz ama özlediğinize üzüldüm. Bunu yaptığımız işler, ortaya koyduğumuz icraatlar gösterecek. Bunlardan biri; bir önceki dönem tahsilatın 86, bizim dönemimizde yüzde 76’ya düştüğünü ama herhangi bir sıkıntı çekmeden işleri çekip çevirdiğimizin farkındasınız. Özel kalem müdürlüğü harcamalarına gelince, ben Bayraklı kamuoyunun da bilmesini isterim; 2019 yılında 3 buçuk milyon liralık bir ödenek tahsil edilmiş, gerçekleşen 2 milyon 935 milyon lira. Bu tutarın 2 minyon 900 liralık tutarın 1 milyon 388 bini personel gideri, 116 bin lirası primler. Personel giderleri 1 milyon 505 bin lira. Yani bu paranın yarısı personelle gitmiş. Geriye kalan rakamı değerlendiriyorum; Bizim dönemimiz olmayan Ocak Şubat Mart ayları toplam harcama 805 bin lira, 3 ayın harcaması. Kendi dönemimi söylüyorum; 9 aylık toplam harcama 366 milyon. Herhalde harcayamadık, onu özlediniz. Biz geldiğimizde 102 milyon borç vardı, şimdi 50 milyon kredi borcumuz var. 60 milyona yakınını kredi çekmeden ödemişiz” dedi.

“KREDİLERİ BEN ÇEKMEDİM Kİ FAAİZLERİ BEN BELİRLEYEYİM"
Konuşmasına devam eden Sandal, “Genel borçlanma ile ilgili söylediğiniz işlemler; geçen yıl ki 175 milyon öngörülen borcumuza kıdem tazminatları dahil miyd? Hayır değil. Bizim sürecimizde niye dahil oluyor, biz kimin hangi tarihte ne şekilde emekli olacağını, bunun parasını ayırabildiğimiz bir kamu kuruluşu var m? Bizim aldığımız o dönemki borç, kesin hesapta gözüken 175 milyonun üzerine kesin hesabın gerçekleştiği tarihten itibaren, hakkedişlerle gelen fazlalarla birlikte 200 milyon civarı. Biz yaptığımız işlerde faaliyetlerimizde bir tek şeyin peşine düşüyoruz; israftan kaçınmak ve kul hakkı yememek. Temel davamız bu! Bununla ilgili bizim birimlerimizde belediyenin işleyişinde tabi ki aksaklıklar olabilir, her yerde aksaklıklar olabilir ama bilerek isteyerek bu işin içinde olanlarla ilgili gerekli yaptırımları yaparız. Faiz giderleri, ben yeni bir kredi çekmedim ki yeni bir faiz borcu oluşturayım. Geldiğimde ki kredinin faizini ödüyorum ben. Bu kredi çekildiğinde bu faiz oranları belliydi” diye konuştu.

AK PARTİ’YE BİR KONUDA KATILIYORUM
Sandal konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Ama Abdullah Bey’in tahsilat oranıyla ilgili söylediği kısma katılıyorum. Ancak burada garabet var. Katlamalı cezalar, tahsilat yapma gücünüzü sıfırlıyor. Katlanmış katlanmış, adam üzerinde hiçbir mal varlığı bırakmamış, hukuki olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Bu rakamlar da buradaki tahsilatın düşük olduğunu gösteriyor.”

HIZAL: BİZİ TURİST OLARAK GÖRÜYORSUNUZ AMA…

Söz hakkı alan Bayraklı Belediye Meclisi AK Partili Özgür Hızal, “Diyorsunuz ki gelirlerimizde azalma oldu, tüm dünyada yaşanan finansal daralmadan dolayı tüm Türkiye’de yaşandı ama bu Bayraklı Belediyesi’ne has bir sorun değil. Geçen yıl net gelir 193 milyon civarındaydı bu sene 1 milyon azalma olmuş. Geçen yıl net giderlere göre bu yıl giderlerde 38 milyon artış olmuş ama bir önceki yıla göre bütçe açığı 14 milyon artmış. Sizin iddianız kaynakları doğru kullandık problemleri giderdik. Sizin rutin yapmanız gereken temizlik işinde bile vatandaşın hoşnutluk oranı yüzde 58’lere düşmüş. Fen işlerinin yapması gereken sizin tahmin ettiğiniz 44 milyon iken, 23 milyon harcanmış. Kredi almadınız ama alacaksınız, biz maydanozları görüyoruz ama sizin yatırımlarınızı göremiyoruz. Rakamlar ortada, gelirlerde azalma, giderlerde artma var. Siz bizi turist olarak görüyorsunuz ama biz Bayraklı’nın turistleri değiliz, Bayraklı halkının oylarıyla gelmiş onların haklarını savunan meclis üyeleriyiz. Çokça itiraz ediyorsunuz ama İzmir’e Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımını Bayraklı’nın sınırları içerisinde yapıyorlar. AK Parti hükümeti yapıyor” dedi.

 Hızal’a cevap veren Başkan Sandal, “AK Parti yapmıyor, özel teşebbüs yapıyor. Bu bir kamu yatırımı değil. Yap işlet modeliyle yapılıyor” dedi.

1 YIL BAŞKANIN BELEDİYEYİ TANIMA YILI
Hızal’ın eleştirilerinin ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Cindi Can Polat, “Arkadaşımız sermaye giderlerinin 2019 bütçesinde öngördüğümüz şeklinde gerçekleşmediğini ifade etti ancak orada bunun sebebinin 2019 yılı bütçesi içerisinde öngörülen 30 milyonluk borçlanmadan kaynaklı. Bu borçlanma yapılmamasından dolayı.  2019 yılında evet CHP’li yerel yönetim vardı, başkan değişti CHP’li idare devam ediyor. Bu ilk yılı başkanın belediyeyi tanıma yılı olarak değerlendirmek gerekiyor. Bundan sonraki süreçte bu öngörülen yatırımlar yapılacaktır” dedi.

SANDAL VE AKTAŞ ARASINDA ‘KREDİ’ TARTIŞMASI
Kovid-19 salgını sebebiyle ilçede sunulan tüm kamu hizmetlerinin daha verimli olması için yapılacak hizmetlerde kullanılmak amacıyla kredi kullanılması ve kredi ile ilgili her türlü işlem için 23 milyon 600 bin TL kredi çekilmesi yönünde Belediye Başkanı Sandal’a yetki verilmesi hakkındaki madde mecliste tartışıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Aktaş tekrar söz alarak, kredi yetkisi alınmasını eleştirdi. 
Aktaş’ın ‘borçları ödedik diyorsunuz ama belediyeyi daha çok borçlandırıyorsunuz’ sözleri üzerine Başkan Sandal, “Türkiye’deki belediyelerden bu süreçte kredi çekmeyen kaç belediye biliyorsunu? Biri bayraklı belediyesi! Senin cebinde şu an kredi kartı var mı'” dedi.
Aktaş ise ‘Var’ yanıtını verdi. Sandal da, “Niye ihtiyaç duyuyorsun, taşıyorsun o zama? Para olmadığı zaman sıkıştığında hesabı ödemek için değil mi'” sorusunu yöneltince Aktaş, “O dediğiniz tutarsız harcamalarla ilgili” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Başkan Sandal, “102 milyon borcun 60 milyonunu ödemiş miyiz ödememiş miyi? Ödemişiz. Yeni kredi çekmiş miyiz çekmemişiz miyi? Çekmemişiz” dedi.
Aktaş da, “Ama çekeceksiniz. Kredi meclisten geçti, çekilme kararı alındı, istediğinizde çekebilirsiniz” cevabını verdi. Aktaş’ın açıklamalarına sinirlenen Başkan Sandal, “Nasıl bir hayal dünya va? Biz bunu çekmedik, çekmek için istemedik. Tedbir amaçlı yetki alıyoruz” dedi.

Aktaş ise ‘Bunu belediyenin bütçesini denkleştirmek için alacaksınız” açıklamasında bulundu. Aktaş’ın açıklamalarına tepki gösteren Sandal, “Bir önceki mecliste istediğimiz 30 milyon yetkiyi neden kullanmadık o zaman! 30 milyonu çekmedik de 23 milyona ihtiyacımız mı var! Biz bu yetkiyi tedbir amaçlı alıyoruz” diye konuştu.

KESİN HESAP OY  ÇOKLUĞUYLA GEÇTİ
Plan ve Bütçe Komisyonundan oy çokluğu ile meclis gündemine gelen Bayraklı Belediyesi 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı net bütçe geliri 132 milyon 818 bin 219 lira 75 kuruş, gideri 321 milyon 444 bin 297 lira 1 kuruş olarak oy çokluğuyla onaylandı. AK Parti ve MHP iki maddeye de ret oyu kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.