Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Yücel’den Bergama’nın millet bahçesine ‘yargı’ çıkışı

Başkan Yücel’den Bergama’nın millet bahçesine ‘yargı’ çıkışı

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bergama’da yapılması planlanan ve kamuoyunda büyük tepkilere neden olan millet bahçesi planlarına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı itirazı bakanlığın reddetmesini eleştirdi. Yargı mesajı veren Başkan Yücel, “Hemşerilerimizin istemediği, kabul etmediği bir şeyi zorlama ve dayatmayla hayata geçirmek doğru bir şey değil. İtirazlar reddedildiyse bir yargı süreci başlatabilir" dedi.

  • Ege Postası
  • 05.08.2021 - 12:22

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Pandemi kısıtlamalarının ardından saha çalışmalarına hız veren CHP İzmir İl Başkanlığı, TBMM’nin tatile girmesiyle birlikte İzmir milletvekillerinin katılımıyla Bergama'ya çıkarma yapmıştı. 

2 günlük Bergama çıkarmasında CHP heyeti Bergama’nın 28 köyünü ve merkezini adım adım gezerek halkın sorun ve taleplerini dinledi. 

Öte yandan; saha çalışmasında aktif olarak çalışan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bergama’nın tartışmalı konuları olan millet bahçesi ve Antik Selinos Kanalı kamulaştırma kararına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatleri arasında yer alan millet bahçelerinin yapımı için İzmir’de önemli bir adım atılmış ve Bergama’da Millet Bahçesi yapılacağı duyurulmuştu. Eski stadın millet bahçesi olacağının duyurulmasının ardından karara karşı çıkan TMMBO’ye bağlı odalar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi harekete geçmiş ve planlara itiraz etmişlerdi. Söz konusu itirazlarda alanın bir bölümünün arkeolojik sit alanında bulunduğuna da dikkat çekilmişti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bergama'da yapılacak Millet Bahçesi projesinin yapımına olanak tanıyan imar planlarına askı süresinin son günü yaptığı itirazı reddetmişti.

YARGI SÜRECİ BAŞLATILABİLİR

Bergama'da tartışmalara neden olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı itirazların reddedilmesini yorumlayan Başkan Yücel, yargı mesajı verdi ve Yücel, "Bir yargı süreci başlatılabilir. Neticede bu ilçede yaşayan hemşerilerimizin istemediği, kabul etmediği bir şeyi zorlama ve dayatmayla hayata geçirmek doğru bir şey değil. İtirazlar reddedildiyse bir yargı süreci başlatabilir" dedi.

SELİNOS’DA KAMULAŞTIRMAYA TEPKİ

Geçtiğimiz haftalarda, Bergama’da bulunan tarihi Ulucami Mahallesi’nde yer alan ve Devlet Su İşleri öncülüğünde yürütülecek Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı Projesi nedeniyle Cumhurbaşkanlığı kararı ile mahallede 134 adet parsel için acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Karar kapsamında Antik Selinos Kanalı'nda ıslah ve restorasyon yapılacağı gerekçesi ile Ulu Cami Mahallesi'nde çok sayıda ev ve işyerinin kamulaştırılarak yıkılacağı duyurulmuştu.

Bergama ziyaretinde bölgeyi ziyaret ederek mahalleliyi de dinleyen Başkan Yücel, ‘acil kamulaştırma’ kararının yalnızca olağanüstü durumlarda verilebileceğine dikkat çekerken kararın hukuksuz olduğunu ve belirtti ve sürecin takipçisi olacaklarını söyledi. 

“BU KARARIN HUKUKİ BİR ALT YAPISI YOK”

'Acil kamulaştırma' kararlarının hukuki zemininin olmadığının altını çizen Başkan Yücel, bakanlık düzeyinde girişimlerinin olacaklarını söyledi ve "Burada 50-60 yıldır oturan insanlar ve onların çocukları var. Acele kamulaştırma kararı her konuda alınamaz. Ulusal güvenliği ilgilen diren bir durum olması gerekiyor. Bu kararın hukuki bir alt yapısı yok. Olağanüstü durumlarda ancak acele kamulaştırma kararı alınabilir. Burada Selinos deresinin ıslahı ile ilgili bu kararın alındığı belirtilmiş. Burada mahalle sakinleri hukuki bir başvuruda bulunmuşlar, yargı sürecini başlatmışlar, biz de bu süreci takip edeceğiz. Hem hukuki olarak destek vereceğiz hem milletvekillerimiz DSİ ve Bakanlık düzeyinde girişimde bulunacaklar" ifadelerini kullandı.

“BUNUN ARKASINDA BAŞKA BİR ŞEY OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Bölgeyle ilgili daha önce de kamulaştırma kararı alınmış ancak birçok konut kararın dışında bırakılmıştı. Yeni kamulaştırma kararıyla birlikte kamulaştırma kapsamındaki konut sayısının artırılmasını da değerlendiren Başkan Yücel, "Biz de bunun nedenini tespit etmeye çalışıyoruz. Bunun mantıklı bir nedeni ve izahı yok. Buradaki muhtarları ve mahalle sakinlerini dinledik. İnsanları nesillerdir yaşadıkları evlerinden, konutların edecek bir çalışma hazırlığı var. Bunun arkasında başka bir şey olduğunu düşünüyoruz ve bunu tespit edeceğiz. Burada kimsenin mağdur olmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu. 

BİZ BU HESABI BOZACAĞIZ

Kamulaştırılacak alan sayısının arttırılmasının ardından ortaya atıla rant iddialarını da değerlendiren Başkan Yücel, kamulaştırma kararının ardında başka hesaplar olabileceği mesajını verdi ve "Bir yerde rant oluşturuluyorsa o ranttan bölgede yaşayan insanların faydalanması gerekiyor. Burada nesillerdir yaşayan insanları evlerinden edip başkalarına bir rant sağlama hesabı varsa biz buna izin vermeyeceğiz. Zaten ‘Bu işin arkasında başka bir şey var’ derken biz bundan bahsediyoruz. Burada yapılan şey mantıklı bir iş değil. Burada dere ıslahı ile ilgili geçen dönem başlatılan bir çalışma var ancak mahallesinin bu kesimlerinde kamulaştırma kararının arttırılması ve bunun acele kamulaştırma şekilde yani tamamen kamulaştırma yasasına aykırı bir şekilde sanki olağanüstü ve acil bir durumda var gibi genişletilmesi, bu işin arkasında başka bir hesap olduğunu gösteriyor. Gerçekten böyle bir hesap varsa biz bu hesabı bozacağız, kimsenin mağdur olmasına izin vermeyeceğiz"  dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.