Dolar 32,5674
%0.17
Euro 34,7084
%0.13
Altın 2.411,100
%-0.89
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Yücel’den AK Parti’nin ‘üst mahkeme kararına’ negatif yorum: İtirazdan sonuç çıkacağını düşünmüyorum

Başkan Yücel’den AK Parti’nin ‘üst mahkeme kararına’ negatif yorum: İtirazdan sonuç çıkacağını düşünmüyorum

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin Torbalı Belediye Başkanı seçimine ilişkin yürütmeyi durdurma talebinin reddine karar vermesinin ardından AK Parti’nin konuyu üst mahkemeye taşıması kararını değerlendirdi. Başkan Yücel, seçimlerde herhangi bir usulsüzlük olmadığının altını çizdi ve “Hem belediye kanunu net hem de meclis çalışma yönetmeliği net. Burada herhangi bir usulsüzlük söz konusu değil. Dolayısıyla ben itirazdan bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.06.2021 - 19:47

EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, TR35 ekranlarında yayınlanan Beyaz Masa programında gazeteci Ertuğrul Turan’ın İzmir gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.
Menemen Belediye Başkanı iken “zimmet ve irtikap” suçlarıyla göz altına alınan Serdar Aksoy’un tutuklanmasıyla Menemen’de başlayıp rahmetli Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un vefatıyla Torbalı’da devam eden seçim süreçlerini değerlendiren Başkan Yücel, Menemen’deki ‘3 fire’ için çarpıcı açıklamalarda bulunurken Torbalı seçimine ilişkin mahkeme kararını da değerlendirdi.

Menemen Belediye Başkan Vekili seçimlerini ‘3 fire’ çerçevesinde değerlendiren Başkan Yücel, yapılanın siyasi etik anlayışıyla bağdaşmadığının altını çizdi ve “Menemen süreci hepimizi üzdü. Seçimde açık ara farkla kazandığımız bir ilçe. Mecliste çoğunluğumuz var ama hukuki süreç sonrası belediye mevzuatına göre yapılan seçme sonrası çoğunluğumuz olmasına rağmen önce oylar eşit çıkıyor ve kuraya kalıyorsunuz. Ardından bir yargı kararıyla seçimin tekrarı sonucunda sandıkta kazandığınız seçimi yargı kararıyla kaybediyorsunuz. Bu süreç çok yönlü değerlendirilmeli. Burada haksızlık ve adaletsizlik var. Vicdanları yaralayan bir olay var. Bir taraftan da Menemen süreci bizim içimizde bir acı. Çünkü menemen seçmeni CHP’ye oy vermiş ama CHP gömleğini giyip de meclis üyesi seçilen 3 kişi o sandıkta CHP’nin adayına oy vermemişler. Bu elbette ihanet olarak değerlendiriyoruz. Bunun net izahı budur. Bir insan kendisini rahatsız eden bir şey varsa bu konuda tavrını açıkça ifade eder. Dürüst, namuslu ve etik siyaset yapan kişi bunu bu şekilde yapar. Adayı beğenmemiş olabilir, içine sinmeyen bir süreç olabilir. Bunu dürüst ve ahlaklı bir şekilde ifade eder. CHP gömleğini üzerinden çıkarır sonra ne yaparsa yapar. CHP’nin meclis üyesi olarak seçilen bir insan; bu partinin tüzüğü, programı ve ideolojisi vardır. Partinin kurumsal kimliği ve kişiliği, parti üyesi olan herkesin üzerindedir. Neticede bir parti kararı varsa bu karara uymak gerekir. Neticede CHP’den seçilen 3 kişi CHP’nin adayına oy vermedi. Bu bir gerçek. Elimizde somut ve fiilen yaşadığımız bir olay var” dedi.

“ADALETSİZLİKLER KARŞILIKSIZ KALMIYOR”

Seçimin kuraya kalmasının ardından yaşanan yasal süreçleri de değerlendiren Başkan Yücel, AK Parti’nin seçimlerden istediği sonuç çıkmadığı için yargı yoluna gittiğini söyledi. Yaşananları haksızlık olarak değerlendiren Başkan Yücel, vatandaşların ilk seçimlerde karşılığını vereceğini söyledi ve “Oyların eşit çıkmasının ardında yapılan bir kura işlemi var. Bu işlem herkesin gözü önünde belediye kanununa ve mevzuatına uygun bir şekilde, açık ve şeffaf bir şekilde yapıldı. Ve bu kuranın yöntemi tarafların ortak mutabakatıyla belirlenerek ortaya konulmuş. Ancak o mutabakatın içinde olan AK Partili siyasetçiler kendi istedikleri sonuç çıkmayınca yönetmelikteki bir boşluğu öne sürerek bir dava sürecini başlatıyorlar.  Bu konuda idare hukukçularından ifadelerini aldığımız için açıkça söylüyorum. Burada iptali gerektiren bir durum değil. Yönetmelikte kuranın bir torbadan çıkarılacağı ifade edilmiş ancak o anda herkesin gözünden kaçmış bu. Ancak bu usuli ve esasa etkisi olmayan bir eksiklik. Ama bu iptali gerektirmez. Mahkeme nedense yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ve yürütmeyi durdurma kararı sanki nihai karar gibi hüküm ve sonuç doğuracak şekilde bir kararmış gibi kura tekrarlandı. Bu sefer AK Parti’nin adayı çıktı. Biz bunun la ilgili hukuki müracaatlarımızı yaptık. Menemen’de yaptığımız çalışmalarda bu haksızlığı ve adaletsizliği her yerde dile getiriyoruz. Ben inanıyorum ki bir sonraki seçimde CHP orada yüksek bir farkla kazanacak. Çünkü bu haksızlıklar ve adaletsizlikler karşılıksız kalmıyor.  Biz bunu İstanbul seçimlerinde yaşadık. Yaptıklarınız bumerang eskisiyle daha ağır sonuçlarla size geri dönüyor” diye konuştu.

“SEÇİMİN FATURASI BİR KİŞİYE KESİLECEK OLSAYDI…”

Menemen Belediyesi Başkan Vekili seçimlerinden birkaç ay sonra CHP Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan ve yönetimi görevden alınmıştı. Görevden almanın seçimlerle bağlantısı olmadığını ifade eden Başkan Yücel, yaşanan görev değişimini kan değişimi olarak nitelendirdi ve “İlçe başkanının görevden alınması belediye başkan vekili seçimlerinin sonuçlarıyla birbirine bağlanamaz. Orada farklı dinamikler vardı. Eğer seçimin faturası bir kişiye ve kuruma kesilecek olsaydı bu karar sekimden hemen sonra uygulanırdı. Neticede bizim ve Genle Merkezin yetkisi var. Bir süreç geçti. İlçede bir travma yaşandı. Geçmişten gelen yapılar var. Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından ortaya çıkan bir tablo var. Deniz Karakurt’n seçilmesinden kısa bir süre sonra belediye başkanvekili seçiminin tekrar edilmesi ve yönetimin AK Parti’ye geçmesi süreci var. Ondan sonraki süreç de var. Yani burada örgütün o travmayı atlatması, örgütün motive edilip sahaya sürülmesi konusunda bir eksiklik gördük. O yüzden yönetim görevden alındı. Ama o dönemde görev yapan arkadaşlarımız zor koşullarda görev yaptılar bunun farkındayız. Bu, ağır bir sorumluluktu. Neticede eski ilçe başkanımız da yöneticilerimiz de bizim örgütümüzde çalışmalarına devam ediyorlar. Bunu bir kan ya da bayrak değişimi olarak görmek lazım. Geçici bir kurul atandı Önümüzdeki günlerde tüzüğümüz gereği kongre süreci işleyecek” dedi.

BAŞKAN YÜCEL’DEN TORBALI YORUMU

Geçtiğimiz aylarda Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un vefatının ardından belediye meclisi içerisinde belediye başkanı seçimi yaşanmıştı. Seçimin ilk turunda CHP içerisinden verilen fireler Menemen seçimlerini hatırlatırken kuraya kalmadan CHP’nin adayı Mithat Tekin 3. Turda oyların salt çoğunluğunu alarak belediye başkanı seçilmişti. Seçimi değerlendiren Başkan Yücel, “Torbalı’da asıl travma belediye başkanımızın aramızdan zamanız ayrılmadıydı. Sayın İsmail Uygur’un vefatı sonrasında belediye başkanı seçimi meclis içerisinde gündeme geldi. Biz parti olarak yaptığımız görüşmeler sonucunda Sayın Mithat Tekin ile seçime getirilmesi komsunda geniş bir mutabakat oluştu. Seçime girdik. Birinci turda 3 fire verdik. Tabii şöyle bir şey var. O dönemde DEVA Partili meclis üyesi, Millet İttifakı adayını destekleyeceğini söylemişti. Bir taraftan İYİ Parti geçmişi olan bir genç seçim sonuçlandıktan kısa bir süre sonra AK Parti milletvekili kendisine rozet taktı. Bir fire daha var. Tabii bir hata olmuş olabilir bilemiyorum. Ancak 2. ve 3. turda Sayın Mithat Tekin’ e bütün meclis üyelerimiz oy verdiler” ifadelerini kullandı.

“BİZ BİR BÜTÜNÜZ VE BU BERABERLİĞİ KİMSE BOZAMAZ”

Seçimin hemen ardından AK Parti adayı Özgür Erman Çağlar, oy kullanma kabininde CHP’li meclis üyelerinin oylarının fotoğraflarını çektiği gerekçesiyle yargı yoluna gitmişti. CHP’li meclis üyelerine bu konuda herhangi bir talimat vermediklerinin altını çizen Başkan Yücel, şunları söyledi; “Bir takım polemikler oldu. Bir yargı süreci oldu. Yine AK Parti kendi adayları seçimi kazamayınca bir yargı süreci başlattı ve geçtiğimiz günlerde İdare Mahkemesi, çok açık ve net ifadelerle yürütmeyi durdurma kararının reddine karar verdi. Burada fotoğraf çekme meselesi gündeme geldi. Bu meclis üyelerinin kendi istekleriyle yaptığı şey olabilir. Neticede fire verilmiş. Partinin adayına oy verdiklerini göstermek için böyle bir şey yapmış olabilirler. Bizim bu yönde bir talimatımız asla olmadı ve olamaz. Bu bizim dünya görüşümüze terstir hem de vicdanen doğru bir iş değildir. Hem belediye kanununda hem seçim kanununda böyle bir durum iptal sebebi değildir. O işi yapan kişiye karşı Kabahatler Kanunu’na göre yaptırımı olabilir ama iptal sebebi değildir. Nitekim mahkeme de talebi reddetti. Bakıyoruz bir takım asparagas ve pireyi deve yapacak haberlerle algı yaratma çabaları olduğunu görüyoruz. Ama biz bir bütünüz ve bu beraberliği kimse bozamaz.”

“HERHANGİ BİR USULSÜZLÜK SÖZ KONUSU DEĞİL”

Öte yandan; Torbalı seçimine ilişkin yapılan itiraza ilişkin 1. İdare Mahkemesi geçtiğimiz günlerde yürütmeyi durdurma talebinin reddine hükmetmişti. AK Parti kanadından ise kararın üst mahkemeye taşınacağı açıklamaları yapılmıştı. Üst mahkemeden de CHP aleyhine bir sonuç beklemediklerini ifade eden Başkan Yücel, “İtiraz gerekçelerini tartışmak bizim haddimiz değil. O hukukçuların inisiyatifinde. Hukukçu ve avukat her zaman bir gerekçe bulur ama İdare Mahkemesi’nin verdiği karar var. Burada tartışılacak bir durum yok. Bugün bana itiraz yapıldığı yönünde bir bilgi geldi ama ben bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Çünkü Mahalli İdareler Seçim Kanunu net. Hem belediye kanunu net hem de meclis çalışma yönetmeliği net. Burada herhangi bir usulsüzlük söz konusu değil. Dolayısıyla ben itirazdan bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum” dedi.

“TAMAMEN İKİ KİŞİ ARASINDA OLAN BİR OLAY”

Geçtiğimiz günlerde CHP Torbalı İlçe Başkanlığı önünde CHP’li İl Delegesi Aydın Sümbül ile Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Özgan arasında yumruk yumruğa kavga etmişlerdi. Konuya ilişkin de açıklama yapan Başkan Yücel,  “O tamamen münferit bir olay. Örgüt üyeleri ya da İsmail Uygur’un vefatı sonrasında yaşananlarla ilgi bir olay değil. Tamamen bireysel. Biz böyle şeylerin yaşanmasını asla istemiyoruz ve bu konuda gerekli önlemleri alacağız. Biz parti olarak olayı geniş çapta inceledik. Bu tamamen iki kişi arasında olan bir olay. Zaten saldırıya uğrayan belediye başkan yardımcımız bu konuda bir açıklama yaparak bireysel bir olay olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.