Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Sürekli’den Aktepe-Emrez’de yargı uyarısı: Yargılanınca ağlamayın

Başkan Sürekli’den Aktepe-Emrez’de yargı uyarısı: Yargılanınca ağlamayın

AK Parti İzmir İl Başkanlığı, Aktepe-Emrez 1. Etap kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin çalışma alanı bölgesinde basın açıklaması düzenledi. Alandaki çalışmalara ilişkin algı yaratılmaya çalışıldığını ifade eden AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının seçime yönelik “oyalama” taktiği olduğunu belirterek yargı uyarısında da bulundu. Başakn Sürekli, “Mağdur olacak vatandaşlar, bunun hesabını sorarlar. Biz de bu vatandaşların yanında oluyoruz. Onları destekleriz. Yarın öbür gün buradan hukuki sorunlar çıktığı, şikayetler yapıldığı ve davalar açıldığı zaman… Onların tabiriyle söylüyorum. Ağlamasınlar sonra” dedi.

  • Ege Postası
  • 07.11.2022 - 12:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de kentsel dönüşü anlamında en büyük tartışmaların yaşandığı, vatandaşın doğalgaz gelmemesinden rahatsız olduğu Gaziemir Aktepe-Emrez bölgesi 1. Etap kentsel dönüşüm çalışmaları için geçtiğimiz Eylül ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla temel atma töreni düzenlenmişti.

Temel atma töreninden yaklaşık 45 sonra alanda hala temel atılmamış olması ve temel çalışmalarının hala devam ediyor olması nedeniyle AK Parti İzmir İl Başkanlığı, Aktepe-Emrez 1. Etap kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin çalışma alanı bölgesinde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ve il başkan yardımcıları katıldı.

Açıklama konuşan Başkan Sürekli, alandaki çalışmalara ilişkin algı yaratılmaya çalışıldığını ifade ederken bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının seçime yönelik “oyalama” taktiği olduğunu söyledi. Bölgede hukuksuz bir işlem yapıldığına da dikkat çeken Sürekli, yargıyı işaret etti.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BİR ŞEY YAPMAMAKTA KARARLILAR”

Geçtiğimiz hafta Buca’da meydana gelen depremi anarak konuşmasına başlayan Başkan Sürekli, 30 Ekim 2020 depremine de gönderme yaparken kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti ve “Depremler oluyor olmaya devam edecek. Deprem öldürmez bina öldürür. İzmir yapı stokunu yüzde 70’inin sıkıntılı olduğu, dönüşüme tabii olması gerektiğini defalarca ifade ettik ve ediyoruz Bu çerçevede depremden sonra yapılan çalışmaları yerel yönetimler açısından çok yetersiz buluyoruz. Yerel yönetimler başta İzBB olmak üzere bir arpa boy alamadılar. Kentsel dönüşüm yapılmalı, deprem bunu hatırlattı. Deprem sonrası ne yaptı İzBB? AK Parti muhalefet baskısı ile emsal artışını aylar sonra yarım yamalak yaptı.  Emsal artışı sadece Bayraklı ile sınırlı kaldı. Deprem sadece Bayraklı’da olması. Karşıyaka ve Bornova’da da sonuçları oldu. Geçen hafta deprem Buca ve Gaziemir’de de oldu. Önlemlerin acilen alınması lazım ancak yerel yönetimler bu konuda hiçbir şey yapmamakta kararlılar. Kentsel dönüşümde hiçbir şey yapmamakta kararlılar” dedi.

“İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI DAHİ BİTMEDİ”

Aktepe-Emrez bölgesinin devrinin 10 yıl önce gerçekleştirildiğini hatırlatan Sürekli, 10 yıldır kentsel dönüşüm noktasında yol alınamadığını belirtti ve “Emrez-Aktepe mahallesinin içinde bulunduğu Ankara'da hükümet ve Çevre Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ederek yerel yönetimlere yetki devri yaptı. 10 sene önce bu devirler yapıldı. Birçok yerde sözleşmelerde yapıldı. Yurtoğlu mahallesine gitmiştik. Sözleşme yapılalı 10 yıl olmuştu. Hiçbir sonuç yoktu. CHP Genel Başkanı gittiğinde vatandaş isyan etmişti ve o da hükümet yapsın demişti. Bizde verin yapalım demiştik ancak vermediler, vermek istemiyorlar ve oylama safhasına geçtiler. Hem oyalayalım hem rant elde edelim safhasına geçtiler 10 yıldır kentsel dönüşümde yetki alınmasına rağmen bir arpa boy ilerleyemediler. Son 1 yıldır İzBB bir araç çıkardı ve kooperatifler aracılığı ile kentsel dönüşüm metodu dediler. Biz hemen istemeyiz demeyelim bir takip edelim dedik. Hatta iyi niyetle. İzBB’yi ziyarette bu dönüşüm modeli nedir, vatandaşın ve bizim çekincelerimiz var. Bu konuda ihbarlar, duyumlar ve basında çıkan metinler var bize brifing verin eleştirimiz varsa söyleyelim, destek olacağımız konu varsa olalım dedik. Ancak üzerinden 6 ay geçti brifing veremediler. Veremezler de. Çünkü yapacaklar sadece algı oluşturma. Amaçları kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm. Seçimlere kadar bir hayal peşinde giderek oyalama taktiğine girerek hem topu taca atıyorlar hem de büyük bir rant ortaya çıkıyor.Bu rantsal dönüşümle ilgili tabii ki sıkıntılı durumlar ortaya çıkacak. Burada söz konusu alanda bir çalışma var. Burada 42 gün önce CHP Genel Başkanının katılımıyla bir temel atıldı. Ama temeller böyle olmaz. Orada küçük bir alanda temel var. Zaten o da temel değil, saha betonu. Yine bir aldatmacayla karşı karşıyayız. 42 gün önce atılmış bu temel. Burada saha iyileştirme çalışmaları dahi bitmedi. Bu sadece göstermelik bir oyun. Ancak şunu da net olarak ifade etmek gerekir ki; burada planlanan konut sayısı 275. Ama 10 yıl önce Büyükşehir Belediyesi’ne Aktepe-Emrez mahallelerinde planlanan konut alanı 1 milyon 220 bin metrekare. 10 bin konut yapılması gerekiyor, 275 konurun göstermelik, olmayan temeli atılıyor ama hala bir şey yok” diye konuştu.

“YARGILANIRLAR VAHİM SONUÇ ÇIKAR”

Kooperatif dönüşümünde Örnekköy dönüşümünü örnek gösteren Başkan Sürekli, kentsel dönüşümde “oyalama” göndermesi yaparken yargı uyarısı da yaptı ve  “Oranın şu anda yüzde 50 seviyesine gelmesi lazımdı. Ama yüzde 5 seviyesine geldi şu anda. Birinci katı ancak çıktılar. Yani oyalama taktiği, topu taca atmak. Genel seçime 7 ay, genel seçime 1,5 yıldan az bir zaman kaldı. Yani demek oluyor ki genel seçimde de yerel seçimde de İzmir’de kentsel dönüşüme ilişkin bir şey olmayacak. Ancak sevgili hemşerilerimizi yanıltmış olacaklar. Yanıltma ve algı operasyonunu bir tarafa bırakalım. Burada vahim olaylar var. Yapılan işlemler hukuksuz. Kanuna ve yönetmeliklere aykırı. İZBETON’a bu işi devrettiler, İZBETON ihalesiz olarak kooperatifler kurarak, uydurma… Bu kooperatifler içinde kimler hangi sıfatla yer alıyorlar belli değil. Kimdir bu kooperatif yöneticileri, ne amaçla oradalar belli değil. Bunların bir kısmını CHP’nn yerel siyasetiyle bağlantılı olduğunu da maalesef görüyoruz. Büyük bir hukuk faciasıyla karşı karşıyayız. Hülle, hile yapılmıştır. Hukuksuzluk yapılmıştır. Bunun bedeli ağır olacaktır. Uyarıyoruz! Bunun hesabı sorulur Mağdur olacak vatandaşlar, bunun hesabını sorarlar. Biz de bu vatandaşların yanında oluyoruz. Onları destekleriz. Yarın öbür gün buradan hukuki sorunlar çıktığı, şikayetler yapıldığı ve davalar açıldığı zaman… Onların tabiriyle söylüyorum. Ağlamasınlar sonra. Onların vekilinin söylemiyle söylüyorum. Dava açılınca, yargılanınca ağlamasınlar. Yargılanırlar vahim sonuçlar çıkar. Burada vahim şeyler var” ifadelerini kullandı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM OLDUĞU GİBİ İKTİDARINIZ DA HAYAL”

Yalova konusu üzerinden de tepki gösteren Sürekli, “Öncelikle İZBETON batık bir şirkettir. Müteahhitlerine borcunu ödemeyen bir şirkettir. İZBETON’un faaliyetlerinin öncelenmesi gerekmektedir. Burada büyük sorunlar ve sıkıntılar vardır. Batıktır İZBETON. Batık bir şirkete bu işi devrediyorsunuz, bu şirkette hülleyle, kanuna aykırı yöntemlerle kooperatifler kurarak burada bir şeyler yapma görüntüsü veriyorlar. Burada 3,5 milyarlık inşaat rantı söz konusu. Bu batık şirkete hayali işlerle 3,5 milyar liralık rantı teslim ediyorsunuz. Burada parasını kim ödeyecek? Vatandaş. Evi yapılmayan, para ödediği halde evine kavuşamayan ve mağdur olan vatandaş olacak. Bizler uyarıyoruz. Sadece uyarmakla kalmayız. Biz iktidarız. Yarın öbür gün burada vatandaş hukuk yoluna başvurduğu zaman biz vatandaşın yanında yer alırız. Son zamanlarda mahkemeleri baskı altına lamaya çalışıyorlar. Yani biz 21 yıllık iktidarımız döneminde burada çok şeffaf, adil, demokratik, hukuk devleti gerekliliklerine uygun bir yönetim sergilerken… Onlar daha muhalefetteyken mahkemeleri baskı altına alma, mahkemelere hakaret etme eylemlerinde bulunmaları kabul edilebilir bir şey değil. Yarın öbür gün iktidar olma umuduyla bunu yapıyorsanız… Kentsel dönüşümünüzün hayal olduğu gibi iktidarınız da hayal. Yarın öbür gün hesap verirken üzücü duruma düşmeyin. Şimdiden söylemesi bizden. Bu konuda gerekli tedbirleri alın. Siz burada bu işi yapamayacaksınız” dedi.

Aktepe-Emrez bölgesindeki dönüşümü merkezi iktidara devretme çağrısı yapan Başkan Sürekli, şunları söyledi; “Karabağlar’da vatandaş bunu bizden istedi. Bırakın sözleşmeleri biz müdahil olalım. Ben 2 sene evvel Büyükşehir Başkanvekilimizle Büyükşehir Belediye Başkanımıza teklif ettim. Siyasi kaygıları bırakın. Deprem bir milat olsun. Bayraklı’da biz bir birliktelik sergileyelim dedim. Biz o zaman İZBETON’un bu kadar batık olduğunu bilmiyoruz. İZBETON ve TOKİ el ele verelim depremden başlayalım, deprem konutlarını dönüştürelim. Arkasında İzmir’i dönüştürelim dedim. Cevap yok. Onların işi gücü rantla. Rantsal dönüş yapıyorlar. Bizler de takip etmiyoruz, sadece takip etmekle de kalmıyoruz. Tabi ki vatandaşımızın hakkını da koruyoruz, korumaya da devam edeceğiz. Her türlü önlemi bu konuda alacağız. Bunlar, bu hayali işlemlerle, kooperatiflerle uğraşırken depremden sonra zar zor emsal artışı alırken sadece de Bayraklı ile sınırlı tutarak yetersiz bir şekilde yaparken hükümet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vasıtasıyla 5 bin konut, 300 iş yerini Bayraklı’da bitirmek üzere. Pek çok konut ha sahiplerine teslim edildi. Bayraklı’da deprem mağduriyeti büyük ölçüde giderildi. Onun dışında d aorta hasarlılar için tedbirler alınıyor. Kentsel dönüşümde kredi faizleri, kredi süresi, ödemesi, talepleri karşılandı. AFAD ile ilgili talerler karşılandı. Hükümet yüzde 95 taleplerin hepsini karşıladı. Yerel idare depremde de, kentsel dönüşümde de sınıfta kaldı.”

“ONLAR ÇOK YALAN SÖYLÜYORLAR”

Bölgedeki dönüşüm üzerinden “engellenme” tartışmalarına da değinen Sürekli, “Başta biz uyararak bu bir oyalama taktiğidir dedik. Engelleniyoruz iddialarına da açıklık getirmek isterim. Bu dönüşüm yaptıkları alan Milli Emlak’tan 12 milyon bedelle alındı. 80 dönümlü alan Belediye devredilmişti. Net ve açık, ne istiyorlarsa ne destek almak istiyorlarsa devlet yapıyor. Biz İzmirliler için onların bütün taleplerini karşıladık, karşılamaya devam edeceğiz. Onlar çok yalan söylüyorlar. Çok iftira atıyorlar. Genel Başkanları hükümeti geçtim, devletle ilgili vahim iftiralar atıyor. Artık bir kez daha kaybetmenin eşiğindeler, anladılar, biliyorlar. Bu sebepler daha iftira da yalan da çok göreceğiz. Ama sonu güzel olacak. Haziranın sonunda yeni bir dönem tekrar başlamış olalım” dedi.

“HEM SINIFTA KALIYORLAR HEM MAĞDURİYETE YOL AÇIYORLAR”

Son olarak Aktepe-Emrez bölgesine ilişkin Gaziemir Belediye Meclisi’nde verilen soru önergelerin yanıtsız kalması noktasında da eleştirilerde bulunan Başkan Sürekli, Aziz Kocaoğlu dönemini örnek gösterdi ve şunları söyledi; “Sorulara cevap veremezler. Sözleşmeleri vermediler sonra konu açıklığa kavuştu. Tamamen hukuka, kanuna, yönetmeliklere aykırı işlemler oldukları için verecek cevapları yok. Cevap verdikleri an bütün durum belgeli olarak açığa çıkmış olacak. Net olarak söylüyorum; bu yerel ve genel seçim öncesi bir algı operasyonudur. Bir oylama taktiğidir. Bu kooperatif işinden de kentsel dönüşümle ilgili faydalı bir iş çıkmayacaktır.  Bakın, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu… Kentsel dönüşümle ilgili eski genel sekreter yardımcısıydı. Ona bağlıydı. Eşi  Figen Selvitopu da kentsel dönüşümün başındaydı. Uzun zaman İzmir’de kentsel dönüşümü yönettiler. O dönemde de fazla bir yol alınmadı ana kanunlara yönetmeliklere uygun yaklaşık bin konut dönüştürüldü. Az d olsa bir şey yapıldı ama bu döneme hem yapılmıyor hem kandırma var hem de ranstal bir takım faaliyetler var. Şaibeli durumlar var. Biz de bunun takipçisiyiz. O yüzden şimdiden söylüyorum; yarın ağlamasınlar. Burada Selvitopu’nun beyanlarına dikkat etmek lazım. Diyor ki, “kentsel dönüşüm bizim bildiğimiz kadarıyla ya belediyenin kendisi tarafından yapılır ya da ihaleye çıkılır, başka bir yönete yoktur. Biz bu yöntemleri denemedik. Doğru bulmuyoruz” diyor. Muhittin Bey, bürokrat yönüyle başarılıdır ama belediye başkanlığı ayrı bir konu. Onu Karabağlılar tartışıyorlar. Aziz Bey döneminde yaklaşık bin konut dönüştürüldü. Artık Aziz Bey'in dönemi de bittiği için CHP zihniyeti olarak nitelendiriyoruz. Zaten dönüşümde sınıfta kaldıklarını ifade ediyoruz. Hadi sınıfta kaldılar, şimdi mağduriyete de yol açıyorlar. Hem yapmıyorlar hem de Emrez’de, Karşıyaka Örnekköy de, Yurtoğlu mahallesinde vatandaştan finans toplanıyor. Ayrı bir mağduriyet olacak. Hem eve kavuşamayacaklar hem de bedel ödemenin mağduriyeti olacak. Daha vahim olacak. Aziz Bey'in döneminde yavaş gitti, hasıl olmadı ama tertemiz 976 konut dönüştürüldü. Hukuki olarak sıkıntı yoktu. Ama yavaştı ve dönüşümde sınıfta kalmıştı.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.