Dolar 32,3721
%0.17
Euro 34,9916
%-0.21
Altın 2.326,010
%0.24
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Asgari ücrete muhalefetten tepki

Asgari ücrete muhalefetten tepki

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 bin 500 TL olarak açıklandı.Asgari ücret açıklandıktan hemen sonra muhalefetten ardı ardına tepkiler yükseldi.

  • Ege Postası
  • 22.12.2022 - 12:50

EGEPOSTASI- 2023 yılı asgari ücreti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 bin 500 TL olarak açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı açıklamasına göre yüzde 65, günlük hayatta ise yüzde 100’ün üzerinde hissedilen yıllık enflasyona rağmen asgari ücret yüzde 50 artışla 8 bin 500 lira oldu.

DİSK'İN ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ 

DİSK'in 2022'de hazırladığı 'Asgari Ücret Gerçeği' adlı raporda, özel sektör işçilerinin yüzde 21,8'i asgari ücrete erişemediği ifadeleri yer almıştır. Rapora göre, özel sektörde asgari ücret ve altında ücretle çalışanların oranı yüzde 44 ve asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 69 olduğu belirtilirken 8,4 milyonu aşkın özel sektör işçisi asgari ücretin yüzde 20'si ve altında ücretlerle çalıştığı rapordaki veriler arasındadır.

MUHALEFETTEN TEPKİLER GECİKMEDİ 

Öte yandan; asgari ücretin açıklanmasının ardından muhalefetten tepkiler yağmaya başladı.

BÖKE: BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ 

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, ''Bu düzeni değiştireceğiz! Emekçiler asgari ücrette, yoksullukta değil insanca yaşamda buluşacak. Emekçiler masada gerçekten temsil edilecek. Tüm ülke asgari ücret açıklamasını beklemek zorunda kalmayacak. Hep birlikte kalkınacağız, herkesin hakkını güvence altına alacağız!'' ifadelerini kullandı.

ARSLAN: MASADA İŞÇİ VE EMEKÇİ YOK

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, ''2023 yılı net 8.500 TL olarak açıklandı. Gerçek Enflasyon %170 iken asgari ücrete yapılan zam %54. Kararı alanların asgari ücretle nasıl yaşanır haberi olmadığı gibi; işçinin ve emekçinin hakkını hiçe sayarak alınan bu kararda, masada işçi ve emekçi yok'' dedi.

POLAT: YANDAŞA GELİNCE ÇUVALLA VERENLER...

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat ise, ''Asgari ücret 8500 TL olarak açıklandı. Yandaşa gelince çuvalla verenler, asgari ücretliye gelince kaşıkla bile vermiyor. Milyonlarca asgari ücretli elbet bunun hesabını soracaktır'' ifadelerini kullandı.

PURÇU: İKTİDAR ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETTİ 

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''İktidar ölümü gösterip sıtmaya razı etti! Asgari Ücret 8500 TL oldu; artış oranı %50 oldu. Gıdaya , ulaşıma, yiyeceğe, kiraya , özetle hayata ve yaşama %300 zam gelmişken; işçiye reva görülen %50 zam oldu!''dedi. ikinci açıklamasında ise, ''Millete de açlık sınırı olan 8.657 TL'nin altındaki 8500 TL'yi reva görsünler... Yiyin efendiler yiyin.. Bugün siz kazanacaksınız; 2023'te işçiler...'' diye ekledi.

BEKO: BU RAKAM ONLARI AÇLIĞA TERKETMEKTİR...

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise, ''Asgari ücret 8.500TL olarak açıklandı! Her öğün sadece kuru bir simit yiyen bir ailenin gideri 2250TL olmuşken; Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 8bin TL’yi, yoksulluk sınırı 25bin TL’yi geçmişken; Enflasyon tavan yapmış, kredi faizleri yüzde 40'lara yükselmişken; 10 milyon asgari ücretliye reva görülen bu rakam onları açlığa terketmektir! Ama az kaldığını herkes gibi Saray da biliyor… 6 ay sonra asgari ücretlinin mutfağı da, ailesi de yüzleri de gülecek…''  ifadelerine yer verdi.

ÇIRAY: AYIP

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray sosyal medya hesabından, ''Sn Erdoğan 2023 Yılı yeni asgari ücretini 8.506 ₺ olarak belirledi. Ayıp! Sn Meral Akeşener ekonimistlerimize hesaplatarak en az 9600 ₺ istemişti'' dedi.

YÜCEL: ASGARİ ÜCRET 10 BİN LİRA OLSA BİLE...

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise mevcut ekonomi politikalarıyla birlikte asgari ücrete yapılan herhangi bir artışın vatandaşı yoksulluktan kurtarmayacağını belirtti ve "Ülke’de gerçek enflasyon %170,Saray’ın işçiye reva gördüğü ise açlık ve yokluk.Bu iktidar öylesine ucube bir sistem inşa etti ki, Asgari ücret 10 bin lira bile olsa yoksulluk artacak,enflasyon fırlayacak. Sorunun kaynağı olanlar işçinin sorununu da,ülkedeki yoksulluğunda çözemez" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.