Dolar 32,3811
%0.2
Euro 35,0555
%-0.03
Altın 2.325,860
%0.23
Bist-100 9,11
%0.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Şahin: Yaraları saran tek merci, merkezi idare!

AK Partili Şahin: Yaraları saran tek merci, merkezi idare!

AK Parti İzmir Çevre, Şehir ve Kültür’den sorumlu İl Başkan Yardımcısı Sefa Şahin, İzmir depremi 2. yılını geride bırakırken, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan’ı ağırladı. 30 Ekim İzmir depreminin yaralarını saran terk mercinin merkezi idare olduğunu vurgulayan Şahin; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetini, Bakanımız Sayın Murat Kurum’un çabası ve üretimini hiç kimse göz ardı edemez. 1 yıl geçmeden dönüşüm konutlarının ilk etabı teslim edildi. Bu emeğin ve hızın benzeri yok. Geçtiğimiz ay, kredi meselesi de çözüldü. Depremzedelerimizin derdi, derdimiz olmaya devam ediyor. İl Başkanımız, vekillerimiz ve ilgili kurumlarımız, İZDEDA ile başından bu yana istişarelerini sürdürüyor. Köklü çözümün, kentsel dönüşüm olduğunu da unutmamak gerekiyor. Yerel idarelerin bu noktadaki sorumluluğu büyük.” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 25.10.2022 - 17:33

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın depremin ilk anından itibaren, başta gıda, ev, barınma olmak üzere depremzedelerin yanında olduğunu belirten İl Başkan Yardımcısı Sefa Şahin, yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi; “Deprem sonrası süreçte Ankara’nın bir eli depremzedelerimizin üstünde oldu. Bakanımız Sayın Murat Kurum’un üstün gayreti tartışmasız. Depremi en acı biçimiyle yaşayan vatandaşlarımızla halen birebir görüşüyor. 1 yıl dolmadan 7 adet proje alanında 1343 konut ve 164 iş yerinin anahtar teslimi Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleşti. İZDEDA’nın da dile getirdiği kredi meselesi, geçtiğimiz ay Son Başbakanımız ve İzmir Milletvekilimiz Sayın Binali Yıldırım, Genel Başkan Yardımcımız Sayın Hamza Dağ, İl Başkanımız Sayın Kerem Ali Sürekli ve vekillerimizin girişimleri; Cumhurbaşkanımızın onayı ile çözüldü. Bu çerçevede; Yayımlanan kararla hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteği yıllık 600 baz puana; konut yapma ve edinme için kredi üst limiti 400’den 600 bin TL’ye çıkarıldı. 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeye kadar kullanılabilecek kredinin faiz oranı ise son düzenleme ile 0,87’ye kadar düşmüş oldu.”

312 konut 52 iş yerinin kurası yarın çekiliyor

Çevre, Şehir ve Kültür’den Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Sefa Şahin, yarın 312 konut ve 52 iş yeri için kura çekimi yapılacağını söyledi. Şahin; “Bayraklı’da, Şehir Hastanesi’nin bulunduğu bölgede, 375 hektarlık alanın imar planları onaylandı. Burada da 3651 konut ve 42 iş yeri bulunuyor. İnşaatlar etaplar halinde ve hızla sürüyor. Yıl sonuna kadar yapı kullanma izinlerinin onaylanarak hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. Yarın da depremzedelerimizin önemli bir bölümü evlerine kavuşacak.  Deprem, bizlere yaşattığı acı yüzüyle birlikte pek çok ihtiyacı da arkasında bıraktı. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği; bu sorunların takibi ve köprü görevi üstlenmesi ile önemli bir misyon üstlendi. İl Başkanımız, vekillerimiz derneğin dile getirdiği her konuyu samimiyetle ve çözüm odaklı ele aldı. Almaya da devam ediyor. Sürecin ruhuna, bunca özverili ve somut çalışmaya siyaset bulaştırılması kesinlikle yanlış. Bunu başından itibaren söylüyoruz. Gerçeklikten ve üretimden uzak söylemlere kamuoyunun da prim vermediğini görüyoruz.” diye konuştu.

Köklü çözüm; kentsel dönüşüm!

İzmir’in kısa aralıklarla sallanmaya devam ettiğini ve uzmanların çok boyutlu uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Şahin, deprem gerçeğinin köklü çözümünün kentsel dönüşüm olduğunun altını çizerek şöyle konuştu; “Bunun sorumluluğu da belediyelerindir. İzmir, yüksek şiddette deprem üretebilecek bir konumdadır. Her an için büyük risk taşımaktadır ve bu yeni bir bilgi değildir. 25 yıldır aynı partinin yerel idaresinde olan İzmir’de ne yazık ki bu alanda tek çözüm üretilmemiştir. Deprem Master Planlarını dahi revize etmemişlerdir. Depreme dayanıklı yapı stoğu için bir adım atmamışlardır ki mevcudun yüzde 80’i ciddi tehlike altındadır. Uzmanlar, İzmir’in depreme dirençli kent olma şansını gün geçtikçe kaybettiğini ifade ediyor. Köklü çözüm üretmekle sorumlu makamlardan ses seda çıkmıyor. Çıksa da bir heykel ya da bir apartmanlık projelerden söz ediyorlar. Bunlar çare değil, günü geçiştiren işlerdir. Oysa, asıl acı gerçek çok vahim sonuçlar doğuracak kadar büyüktür ve sahipsizdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla ilgili ciddiyeti ve çabası elzemdir. Çünkü; deprem gerçeğinin köklü çözümü kentsel dönüşümdür ve sorumluluk onlardadır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.