Dolar 32,5696
%0.26
Euro 34,9942
%0.06
Altın 2.460,840
%1.01
Bist-100 9.896,00
%1.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Nasır’dan Buca Metro İhalesi çıkışı: Akıllara durgunluk veriyor!

AK Partili Nasır’dan Buca Metro İhalesi çıkışı: Akıllara durgunluk veriyor!

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediye’since Buca Metro İhalesi’nin 529 Milyon TL zarar ile başka bir firmaya verilmesine tepki göstererek, ‘’Düşük fiyat veren ortaklı firma, Türkiye’de başarılı çalışmalara imza atmış, Dünya’da ülkemizin yüz akı olmuş firmalar. Buna rağmen kamu zararı göze alınarak, başka bir firmaya neden verilir? Ayrıca Tunç Soyer’in 2 gün ara ile ihale ile ilgili farklı açıklamaları ise akıllara durgunluk veriyor.’’ dedi. Öte yandan, Milletvekili Nasır, TBMM’ye, ihale ile ilgili soru önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 10.12.2021 - 08:57

İzmir'in Buca ilçesinde yapılacak metro inşaatının ihalesinde yine Tunç Soyer yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi'nin skandal kararları gündem oldu. Buca Metrosu ihalesi, 3 milyar 921 milyon 481 bin lira teklif veren firmaya verildi. Oysa bu ihale için Yapı Merkezi-Nurol ortaklığı, 3 milyar 392 milyon 950 bin lira ile en düşük teklifi vermişti. AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’dan ‘Buca Metrosu İhalesi’ ile ilgili çıkış geldi. İhale ile ilgili kamu zararı ortaya çıktığını ifade eden AK Partili Nasır, ‘‘Buca Metro İhalesi’ne en düşük fiyat veren firmalar, Türkiye’nin en büyük firmalarından Yapı Merkezi - Nurol İş ortaklığı. Örneğin Nurol; Savunma Sanayii’nde, Ankara-İzmir Otoyolunu yapan firma. Yapı merkezi; Avrasya Tüneli’ni, Çanakkale Köprüsü’nü yapan bir firma. Bu tür ihalelerde yeterlilik olmadığı, işi bitiremeyeceğine kanaat getirildiği takdirde firmalar düşük fiyat da verse ihale verilmeyebilir. Buca Metrosu İhalesi’ndeki çok düşük bir teklif olarak görülebilir. Ama bu şuanda ihale verilen ile hemen altındaki en düşük fiyat arasındaki fark, yüzde 13 civarında. Düşük bir teklif değil. Bu büyük firmaların iş bitirmeme gibi bir misyonu yok. Şuan Türkiye’nin dünyaya mal olmuş firmalarından biri. Buna rağmen, buna verilmemesi ile ilgi burada şaibe var. İzmirlilerin parası heba oluyor.’’ dedi.

Yaşanan bu olayı İzmirli hemşehrilerimizin takdirine bırakıyorum

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ard arda yaptığı çelişkili ifadelere dikkat çekerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü; ‘’Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer daha 7 Aralık günü yaptığı açıklamada, ‘Buna tek başımıza biz karar vermiyoruz. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası başka birine de verebilirlerdi ama bu firmayı seçtiler.’ diyerek, kendi seçimi olmadıklarını ifade etti. Ama Sayın Soyer, 9 Aralık’ta katıldığı bir TV programında ise ‘İhaleyi alan firmayı biz seçtik’ dedi. Şimdi, Soyer'in hangi sözüne inanacağız, hangi nedenle ve nasıl 529 Milyon TL fazla veren bir firmaya ihale verilir? Fiyat farkı ile bu rakam daha yüksek olacaktır. En düşük fiyatı veren 2 firma ortaklığının bugüne kadar bitirdiği işler ortadayken, İzmirlinin parası nasıl bu şekilde heba edilir? Yaşanan bu olayı İzmirli hemşerilerimizin takdirine bırakıyorum.’’ dedi. 

AK Partili Nasır TBMM’de soru önergesi olarak verdi

Öte yandan, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce verilen ‘Buca Metro İhalesi’ ile ilgili TBMM’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi. Yeterliği uygun görülen firmalardan Yapı Merkezi-Nurol Joınt Venture ortaklığının 3.392.950.495,64 TL ile en düşük teklifi verdiğini ancak işin 3.921.498.000 TL teklif veren firmaya verildiğini belirten Milletvekili Nasır, ‘’İhaleye katılan firmalardan kaçı yeterlik almıştır? Söz konusu ihale neden 528.547.504,36 TL daha fazla veren firmaya verilmiş, düşük teklif veren Yapı Merkezi-Nurol Joınt Venture ortaklığına verilmemiştir? Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı açıklamada; Bu ihalenin uluslararası bir ihale olduğunu, uluslararası ihale normlarına tabi olduğunu, bunun finansmanını sağlayan Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankasının atadığı bağımsız bir denetim tarafından değerlendirilerek verildiğini söylemiştir. Söz konusu ihalelerde kararı kim veriyor?’’ sorularını yöneltti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.