Dolar 32,5883
%0.35
Euro 34,8412
%0.31
Altın 2.499,210
%0.59
Bist-100 9.662,00
%1.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Kaya'dan Soyer'e 'Buca' soruları

AK Partili Kaya'dan Soyer'e 'Buca' soruları

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca Cezaevi'nin devam etmekte olan yıkım süreci ve sonrasında yapılacak çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Cezaevinin kaldırılmasının ardından buradaki trafik sorununu çözeceklerini ve bölgeye büyük bir yeşil alan kazandıracaklarını belirten Kaya "Buca Cezaevi’ni buradan nasıl kaldırdıysak, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı AVM planını da buradan kaldıracağız" mesajını verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i de eleştiren Kaya, "İzmir’in en büyük ilçesi olan Buca’ya CHP’li Büyükşehir Belediyesi bir çivi bile çakmıyor. Sayın Soyer bizim buraya kazandırdacağımız yeşil alan gibi sen de Buca'ya yeşil alan kazandırmayı düşünüyor musun? Seçim vaadinizde 'Buca'ya yeni bir arter yapacağız' demiştiniz. Biz 3 yılda böyle bir yol açıldığını görmedik. Bu vaadi ne zaman yapacaksınız?" sorularını yöneltti.

  • Ege Postası
  • 18.04.2022 - 14:45

HALİT UMUTOĞULLARI - ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI – Geçtiğimiz Mart ayında yıkım işi ihalesi tamamlandıktan sonra ilk kepçenin vurulduğu Buca Cezaevi’nin yıkım süreci tüm hızıyla sürüyor.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca Cezaevi’nin kaldırılmasıyla ilgili başlangıçtan, bugün gelinen noktaya kadarki süreci değerlendirmek üzere cezaevinin bulunduğu arazide bir basın açıklaması düzenledi. 

“AK PARTİ OLARAK BİZ BUNA ALIŞIĞIZ”

Cezaevinin yıkımıyla ilgili ‘asbest’ iddialarını ve açılan davaları eleştiren Kaya, “Cezaevinden mahkumlar çıktıktan sonra maalesef burada kalmaması gereken bazı unsurların burada kalma noktasında sıkıntılar vardı. Güvenlik noktasında yapılan bir yıkımı sanki ‘Buca Cezaevi yıkılıyor, asbestle ilgili teknik raporlar alınmadı’ gibi bir süreci hep beraber yaşamış olduk. AK Parti olarak biz buna alışığız. Burada İzmir’de bizim bir işi gerçekleştirmemiz noktasında sürekli bu şekil yaklaşımlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bir turnusol kağıdı gibi bu süreç de kimin burasının yıkılmasını istediği, kimin de cezaevinin burada böyle kalmasını istediğini gösteren bir süreç oldu. İzmir Barosu ve odalar buradaki yıkımı durdurabilmek için dava açacak noktaya kadar getirdiler. Halbuki yıkım ve buna ilişkin süreç bizim AK Parti döneminde çıkarılan kanunlarla, çevresel etkilerle değerlendirilen raporlar alındıktan sonra ilerleyen bir süreç olarak değerlendiriliyor. Firma bu ihaleyi aldıktan sonra süreç içerisinde asbest söküm raporunu alıyor. Çevresel etkilere ilişkin envanter raporunu alıyor. Bu raporu aldıktan sonra çevresel bir zarar olmayacağı ortaya çıktığı noktasında Buca Belediyesi de geçtiğimiz haftalarda yıkım iznini verdi ve yıkım hızlı bir şekilde başladı. Buradaki çalışmanın maksimum 1 ay-45 gün içerisinde tamamlanacağı öngörülüyor. Beni en çok şaşırtan da da bir cezaevinin yıkımı noktasında İzmir Barosu’nun tepkisi oldu. İzmir Barosu burasının yıkılmaması noktasında istemezükçü odalarla birlikte dava sürecine kadar götürmüştür” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR’İN AVM PLANINI KALDIRACAĞIZ”

Kaya konuşmasının devamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in cezaevinin bulunduğu bölgenin yeşil alan olarak değerlendirilmesi konusunda yaptığı çağrıya da değindi. Arazinin Büyükşehir Belediyesi tarafından AVM olarak markalandığını hatırlatan Kaya “Bu kesinleşmiş plan CHP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Eğer yeni bir plan noktasında bir çalışma yapılmasaydı burası Büyükşehir Belediyesi ve Tunç Soyer tarafından yapıldığı şekidle AVM olacak bir süreçle karşı karşıya kalacaktık. Bu kesinleşmiş planın daha sonraki süreç ieçrisinde bucada tüm görüşelrini almamız gereken herkesle değerlendirdik. Başta ilçe başkanımızla beraber Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, muhtarlarımız, esnaf odası başkanımız ve STK’larla beraber ‘Buca Cezaevi kaldırıldıktan sonra ne yapabiliriz’ diye bir çalışma başlattık. Biz Tunç Soyer gibi tepeden inme siyaset yapmıyoruz. Vatandaşların, STK’ların stkların ve Buca’daki kanaat önderlerinin görüşlerini aldık. Şu anda Buca’daki en büyük sorunlardan birisi trafik sorunu. Buca’daki en son ihtiyacın AVM olduğunu ifade ettiler. Büyükşehir tarafından yapılan AVM planının kaldırılmasını istediler. Biz de bu doğrultuda ilk toplantıyı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Genel Müdürlüğü’nde ilçe başkanımız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’la birlikte görüşme gerçekleştirdik. Daha sonra planlama sürecine ilişkin çalışmalar başlattık. Bu süreç de devam ediyor. Bizim belli hususlarımız var. Buca Cezaevi’ni buradan nasıl kaldırdıysak, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı AVM planını da buradan kaldıracağız. Burası kesinlikle AVM olarak planlanmayacak. Büyükşehir Belediyesi’nin geçmişte yapmış olduğu AVM planını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün planlamasıyla ortadan kaldıracağız” diye konuştu.

YIKIM SONRASI NELER YAPILACAK?

Buca Cezaevi’nin yıkımı bittikten sonra yapılacak çalışmalarla ilgili de bilgi veren Kaya, şunları söyledi:

Buradaki yıkım biter bitmez bu alanın büyük bir kısmınım hemen Adnan Kahveci Bulvarı’na bağlanması konusunda konusunda Buca Kaymakamı ve Buca Belediye Başkanı’yla görüşeceğiz. Yıkım biter bitmez Adnan Kahveci Bulvarı’nı bu noktada açacağız. Menderes Bulvarı’ndaki trafiği rahatlatarak İzmir ve Buca’daki ulaşım rahatlığını vatandaşlarımıza sağlamış olacağız.

İkinci aşamada buradaki büyük bir alanı yeşil alan olarak planlayacağız ve Buca’ya kazandıracağız. Buca Belediyesi’nin talebi doğrultusunda kapalı pazar yeri Buca Belediyesi’ne tahsis edilecek. İçinde eğitim tesisinin olacağı şekilde bölgenin sosyal dokusunda uygun planlama çalışmaları sürdürülecek. Bu noktada şu an bakanlık tüm kurumların görüşlerini alıyor.

SOYER’E ‘TRAFİK’ VE ‘YEŞİL ALAN’ SORULARI

Sözlerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i eleştirerek devam eden Kaya, "Biz burada büyük bir yeşil alanı Buca'ya kazandırıyoruz. Sayın Soyer’in Buca'da 3 yıldır bir dikili ağacı yok. Sayın Soyer bizim buraya kazandırdacağımız yeşil alan gibi sen de Buca'ya yeşil alan kazandırmayı düşünüyor musun? Buca'nın en büyük sorunu trafik sorunu. Biz planlama çalışması ile büyük bir alanı Adnan Kahveci Bulvarı'na ayırıp trafiği rahatlatmış olacağız. Soyer 2019’daki yerel seçim vaadinde 'Buca'ya yeni bir arter yapacağız' demişti. Biz 3 yılda böyle bir yol açıldığını görmedik. Bu vaadi ne zaman yapacaksınız? Buca trafiğini rahatlatmak için Yıldız Mahallesi'nin oradan otoyol giriş ve çıkışları yaptık. Büyükşehir’in buradaki kamulaştırmaları yaparak asfaltlama çalışmalarını yaparak bu yolu Buca’ya eklemesi lazım. Sayın Soyer bu alanda kamulaştırma çalışmalarını ve asfaltlama çalışmalarını ne zaman yapacak? Eski Buca Stadı'nın olduğu alanı Demokrası Meydanı’na katarak büyük modern bir kent meydanı için çalışmalara başladık. Geçtiğimiz hafta bakanlık ile görüşmelere başladık. Biz Buca'ya modern bir kent meydanı kazandırıyoruz. Sayın Soyer Buca'ya bizim kazandırdığımız gibi bir meydan ne zaman kazandıracak?" sorularını yöneltti.

“BÜYÜKŞEHİR BUCA’YA ÇİVİ BİLE ÇAKMIYOR”

Kaya, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP İzmir milletvekillerine de “Buca İzmir’in en büyük ilçesi olduğu için Biz AK Parti iktidarları döneminde kamu yatırımlarını en büyük payları ayırdık. Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi, Hükümet Konağı, okul inşaatları, diş hastanesi ve sağlık merkezinin yapımları devam ediyor. Ama İzmir’in en büyük ilçesi olan Buca’ya CHP’li Büyükşehir Belediyesi bir çivi bile çakmıyor. Öyle umursamazlık var ki, rögar kapakları bile olmayan alanlar var. CHP, Buca’yı ve Bucalıları trafik ve altyapı sorunları içerisinde perişan etmeye devam etmiş ve ortaya hiçbir çözüm koymamış. İzmir Mavişehir ve Alsancak’tan ibaret değildir. Bize laf yetiştirmeyi bıraksınlar, bundan bir sonuç alabilme imkanı yok. Buca ve İzmir için bir şey yapmak istiyorlarsa Büyükşehir’in 15 milyarlık bütçesinden Buca için kaynak ayırsınlar” diye seslendi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.