Dolar 32,4648
%-0.07
Euro 34,8205
%-0.43
Altın 2.451,850
%0.64
Bist-100 9.893,00
%1.81

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Hızal’dan ‘S Plaka’ tepkisi: Ekonomik rant elde etme çabası var

AK Partili Hızal’dan ‘S Plaka’ tepkisi: Ekonomik rant elde etme çabası var

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ikinci kez ‘S Plaka’ ihalesine çıkma kararını eleştirdi. Servisçi esnafına mağduriyet üzerine mağduriyet yaşatıldığını belirten Hızal, daha önce iptal edilen ihalenin geri ödemelerinin henüz yapılmadığını hatırlattı. Paraların ne için harcandığını soran Hızal, “yeni ihaleye çıkmadan önce mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden hızlıca böyle bir ihaleye çıkma ihtiyacının neden doğduğunu, herhalde buradan kendilerince bir ekonomik bir rant elde etme çabası var” dedi.

  • Ege Postası
  • 26.03.2021 - 12:12

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda İzmir Ulaşım Ana Planı çerçevesinde ‘S Plaka’ ihalesine çıkmıştı.

Karara pandemi nedeniyle aylardır işsiz kalan mevcut ‘S Plaka’ sahibi şoförler ise tepki göstermişti. 

Ancak tepkilere rağmen belediye, S plakalı servis araçlarının sayısının artırılıp muhammen bedelinin tespit edilmesine yönelik Teknik Kurul Raporu’nu hazırlamış ve rapor, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden (UKOME) geçirilmişti.

Tepkilere rağmen düzenlenen ihalenin ardından, bir servis sahibi ihaleyi yargıya taşımıştı. İhalenin yargıya intikal etmesinin ardından İzmir 6'ncı İdare Mahkemesi, Danıştay 8'inci Dairesi'nin konuyla alakalı emsal kararlarını örnek göstererek belediyeyle ilgili işlerin yürütülmesi ve ihale kararı alınması konularında encümenin yetkili olduğunu belirtmişti. Mahkeme, mevcut kararların UKOME'de alındığı, mevcut durumun yetki unsuru sebebiyle hukuka uygunluk taşımadığı gerekçesiyle ihalenin iptaline hükmettiğini açıklamıştı.

Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, dün yaptığı bir duyuruyla ihalenin yeniden gerçekleştirileceğini için komisyon kurulacağını açıkladı.

Karara tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, pandemi döneminde işsiz servis şoförü sayısı bu kadar fazlayken yeniden ‘S Plaka’ ihalesine çıkılmasının var olan mağduriyetleri derinleştireceğini söyledi. Hızal ayrıca, mahkeme kararıyla iptal edilen ‘S Plaka’ ücretlerinin de iade edilmediğini hatırlattı ve o paraların nereye harcandığını sordu.

“S PLAKA İHALESİNİN YAPILMASINA KARŞIYIM”

Pandemi döneminde servisçi esnafının işleri durma noktasına gelmişken böyle bir ihaleye ikinci kez çıkılmasının mağduriyet yaratacağını ifade eden Hızal, “Esasında bu ihalenin bugün pandemi döneminde yapılması çok gerekli değil. Çünkü zaten okulların uzun süre kapalı olmasından dolayı okul servisleri ciddi bir mağduriyet yaşıyor. İzmir’de yeni bir ‘S Plaka’ ihtiyacı özellikle pandemi sebebiyle çok daha gerekli değil. Temelde yeni bir ‘S Plaka’ ihalesinin yapılmasına karşıyım” dedi.

“AKLIMIZDA SORU İŞARETLERİ VAR”

Yeni ihalenin yanında ikinci bir konuya da dikkat çeken Hızal, iptal edilen ihalenin ücret iadelerin yapılmadığını ifade etti ve “Bunun ötesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, yakın zamanda yaptığı ve mahkemeyle iptal olan ‘S Plaka’ ücretlerinin henüz iadesini dahi yapmamış servisçilere. Burada üst üste mağduriyetlerin doğmasına sebebiyet veren bir İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Hem sayıyı artırarak zaten mağdur olan servisçi esnafının mağduriyetini artırıyorlar  hem de ihaleye girip en azından yeni bir plaka alma ihtiyacı duyan küçük esnafın 400 bin+KDV olan ücretinin iade edilmemesinden dolayı bir mağduriyet doğdu. Üçüncü olarak da yeniden ihaleye çıkıp yeni bir mağduriyet doğuracaklar. Daha önce yaptıkları ihalenin hatalarını ve yanlışlarını düzeltmeden, iadeleri yapmadan böyle bir ihaleye çıkmaları doğru değil. O ödemelerin neden yapılmadığı konusunda da bizim aklımızda soru işaretleri var” diye konuştu.

“ÖNCELİKLE ESNAFIN HAKLARINI KORUMALARI GEREKİYOR” 

Mahkeme tarafından iptal edilen ihalede 400 bin liradan yaklaşık 300 plaka ihale edildiğini hatırlatan Hızal, belediye yetkililerine iadelerin neden yapılmadığını sordu ve şunları söyledi; “Bu, 120 milyon civarında bir meblağ demek. Bu para nereye kullanıldı, ne yapıldı bilmiyoruz. Şu anda belediyenin bu paraları iade etme konusunda finansal zorluğu mu var bilmiyoruz. Bunu belediye yetkililerine sormak lazım. Ama bu paraların iade edilmesi gerekiyor. Sonuç itibariyle mahkeme bir karar verdi ve bu karar doğrultusunda ihale iptal edildi. Eğer plakalar iptal edilmedi ve paralar iade edilmediyse o zaman da mahkeme kararına aykırı hareket ediliyor demektir. Dolayısıyla yeni ihaleye çıkmadan önce mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden hızlıca böyle bir ihaleye çıkma ihtiyacının neden doğduğunu, herhalde buradan kendilerince bir ekonomik bir rant elde etme çabası var. Ama şunu söylememiz gerekiyor. Öncelikle esnafın haklarını korumaları gerekiyor. Pandem döneminde göstermelik birkaç çalışmayla esnafın yanında duruyormuş izlenimi vermekle esnafın yanında durulmaz. Görüyorsunuz. Paralar bile iade edilmedi. Bunun temelinde yatan sebep, herhalde belediyenin ekonomik zorluklardan kaynaklanıyor diye düşünüyorum.”

Konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşıyacaklarını aktaran Hızal, “Biz her zaman İzmir’in ve İzmirlinin gündeminde olan konuları meclise getiriyoruz. Bu da onlardan biri olduğu için getirme durumumuz var tabii ki. Önemli olan paraların iade edilmesi. Neden iade edilmiyor bunun sorulması gerekiyor” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.