Dolar 32,3284
%0.24
Euro 35,1063
%-0.04
Altın 2.296,350
%0.83
Bist-100 9,05
%2.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti koku sorununa yerinde dikkat çekti: Sürekli’den ‘Büyük Kanal’ çağrısı

AK Parti koku sorununa yerinde dikkat çekti: Sürekli’den ‘Büyük Kanal’ çağrısı

AK Parti İzmir İl Başkanlığı, İzmir’in kronikleşmiş sorunlarından olan koku problemine dikkat çekmek için kokunun en çok hissedildiği Manda Çayı yanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Gediz gezisine atıfta bulunarak Büyükşehir’in yıllardır çözümü başka yerlerde aradığını belirtirken yüzülebilir körfez hayalinin Soyer’in görevi sürecinde gerçekleşmeyeceğini söyledi ve çözüm çağrısında bulunarak, “Lütfen bir an önce doğruyu bulsunlar, Büyük Kanal’ı rehabilite etsinler” dedi.

  • Ege Postası
  • 26.05.2022 - 12:43

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in en önemli sorunlarından biri olan koku sorunu havaların ısınmasıyla birlikte bir kez daha İzmirliler için çile haline gelmeye başladı.

Büyükşehir ve muhalefeti sık sık karşıya getiren ve büyük tartışmalara neden olan koku sorunun temeline ilişkin iki taraftan da farklı açıklamalar yapılırken İZSU tarafından yapılan açıklamada ise dereleri ıslahı nedeniyle geçici süreyle koku sorununun yaşandığı belirtilmişti.

Kokunun en çok hissedildiği alanlar özellikle Melez ve Manda Çayı olurken AK Parti İzmir İl Başkanlığı bugün Manda Çayı yanında koku sorununa ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı yapan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, açıklama öncesinde alanda bulunanlara koku nedeniyle maske dağıtırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Gediz gezisine atıfta bulunarak Büyükşehir’in yıllardır çözümü başka yerlerde aradığını belirtirken yüzülebilir körfez hayalinin Soyer’in görevi sürecinde gerçekleşmeyeceğini söyledi.

“BAŞKAN DOĞRUYU YAPTI VE YÜZME DENEMESİNDE BULUNMADI”

Koku sorunun temelinde olan etkenleri sıralayan Başkan Sürekli, yüzülebilir körfez hedefinin kısa vadede “hayal” olduğunu ifade etti ve “Pandemi bitti, maskeden kurtulduk derken İzmir'in kokusundan dolayı tekrar maskeye döndük. Bugün burada görüldüğü üzere maskesiz alanda durulmuyor. Körfez turuna çıktık. Eylül ayında tekne turu yaptık ve körfezdeki durumu birlikte inceleyip gördük. Sayın Başkan’ın seçimden 3 yıl sonra 'Ben körfezde yüzeceğim' demesi vaadi ile ilgili tespitlerimiz yapıştık.  O gün de gördük ki körfezin durumu içler acısıydı ve körfezde yüzmek mümkün değildi. Sayın Başkan doğruyu yaptı ve yüzme denemesinde bulunmadı. Yüz de dış körfezden girebilir, iç körfezde denize zaten girmesi mümkün değil. Geldiğimiz noktada ise koku sorunu artarak devam ediyor. Bu sorunun sebepleri belli. Biz istikrarı olarak sorunları dile getirmeye devam ediyoruz. Zaten sorunun sebepleri teknik olarak da belli. İlk olarak sorunun sebebi dereler. İzmir'deki dereler körfezi kirletiyor. Dereleri temizlemek için gerekli çalışmalar yapılmıyor, tersine yanlış uygulamalar yapılıyor. İkinci olarak ise Büyük Kanal Projesi yetersiz geliyor. Bu projenin rehabilite edilmesi lazım. Bu konuda 4'ncü faz ihalesi yılan hikayesine dönmüştü ve bunun bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtmiştik. Açıklamalarımız sonrası ihale süreci hız kazandı ancak bu süreç yıllarca süren bir sürecin sonunda gerçekleşti. İzmir'in en büyük sorunu yağmur suyu ile kanalizasyonların bir ara olması dedik. Bu sebepten dolayı taşkınlar ve koku sorunları yaşanıyor. Yağmur suyu ile kanalizasyonların ayrılması lazım ve bunun içinde 5 bin kilometrelik hatların yapılması lazım dedik. Geçtiğimiz sene 662 kilometre açılanırken, yavaş yavaş kaplumbağa hızı ile ilerlemeleri sonrası bu rakam en fazla 700 binlere gelmiştir. Bu sorunlar çözülmeden körfez temizlenmez. Bizim açıklamalarımızdan sonra İBB Başkanı ne cevap verdi? CHP'liler ne dedi? Körfezdeki koku sorunun gündeme getirdikten ve yüzme vaadi ile ilgili açıklamaları yaptıktan sonra soluğu Gediz'de aldılar. Algı operasyonuna başlayıp körfezi Gediz'in kirlettiğini söylediler. Körfezi Gediz kirletmiyor. Bilimsel olarak körfezi kirletmesi mümkün değil. Bu algı operasyonu ile 1 ay oyaladılar gündemi. Şimdi yavaş yavaş doğruyu bulmaya başladılar ve Büyük Kanal ile ilgili projeyi yavaş yavaş hızlandırdılar” dedi.

“KÖRFEZDE YÜZEMEZ”

Büyükşehir’in sorunun nedenlerinin tespiti noktasında geç kalındığını ifade eden Sürekli, çözüm önerilerini de sıraladı ve “Başkan geçtiğimiz günlerde dedi ki 'Körfezin kirliliğine sebep olan yağmur suyu hattı ile kanalizasyon hattının aynı kanalda olmadı…' Günaydın! Aylar sonra dediğimize geldiniz. Hani Gediz kirletiyordu? Gediz'e gittiniz bunun için. Çiğli'de gerçekleşen bir toplantıda Sayın Başkan rakamlar vermiş kanal ile ilgili ancak orada da rakamlarda yanlışlık var. Yapılacak çok iş var. 3 yıl söylemini geçtiler döneme yetişir demeye başladılar. Ancak körfezde yüzemez. Diğer vaatler gibi bu vaadinde boş olduğu ortaya çıktı. Sayın Başkanın ilk 100 gününü eleştirirken, 100 gün çiçek böcek laylaylom ile geçti dedik. 6 ayını eleştirirken yerel seçimde cemreler düşecek söylemine atıfta bulunarak cemreler düşecek dediler 'İzmir yerel yönetimde küme düştü' dedik. Geldiğimiz nokta bu. Koku sorunu bu sene had safhada. Biz eskiden Karşıyaka, Mavişehir, Güzelyalı etkilenirken, bu sene İzmir'in her yerinde büyük bir koku sorunu var. Sayın cumhurbaşkanımız yıllardır koku sorununa dikkat çekiyor. Biz, 3 yıldır görevdeyken farkındalık oluşturmak için bu sorunla ilgili çok açıklama yaptık. Bizler açıklamalarımıza devam edeceğiz. Ama lütfen bir an önce doğruyu bulsunlar, Büyük Kanal’ı rehabilite etsinler. Bir an önce bu dereleri hızlı bir şekilde doğru bir yöntemle temizlesinler. Yanlış yapıyorlar, bilimsel yönden yanlış yapıyorlar. Doğru yöntemi de biz onlara anlatırız. Üç… Bir an önce kaplumbağa hızıyla değil hızlı bir şekilde yağmur suyuyla kanalizasyon hatlarını ayrıştırsınlar. Her şey İzmir için” diye konuştu.

“DESTEKLEYECEĞİ BİR ŞEY VAR TABİİ Kİ DESTEK OLUR”

Sorunu çözülememesi durumunda merkezi iktidarın devreye girebileceğini ifade eden Sürekli, “3 sebep var bu sorun için. Bunlarda hükümet kurumlarına ihtiyaç varsa tabii i de biz üstümüze düşen görevi yaparız ve destek veririz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da onun yetkisine giren ve destekleyeceği bir şey var tabii ki destek olur” ifadelerini kullandı.

“SOYER’İN KÖTÜ YÖNETİMİ NEDENİYLE FİNANSAL KRİZE GİRDİ”

Başkan Sürekli, muhalefet tarafından sıkça dile getirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde personel maaşlarının ödenemediği konusunda ilişkin sorulan soruyu da yanıtladı ve şunları söyledi; “Yavaş yavaş her şeyi kabul ediyorlar. Koku problemi de kabul ettiler. Bu problemin gerçek sebeplerini de ortaya koydular, bizi teyit ettiler. Evet İBB finansal sıkıntıda. Tabii son zamanlarda bunu dünyadaki genel konjonktürel duruma ve Türkiye’deki yansımalarına bağlamak istiyorlar. Bu doğru değil. Türkiye’de bir sürü büyükşehir ve bir sürü belediye var. Ama İBB Sayın Tunç Soyer’in kötü yönetimi nedeniyle finansal krize girdi. Biz bunun böyle olacağını söylemiştik. Seferihisar batık bir belediyeydi. Sayın Başkan Seferihisar’ı iflas ettirmişti. Allah korusun İzmir’in akıbeti öyle olmasın dedik ama olmak üzere. Allah korusun İzmir’i.”

“BAŞKAN VE EKİBİNİN ZİHNİYETİ DEĞİŞMEDİĞİ MÜDDETÇE…”

Son olarak Büyükşehir’de yaşanan bürokrat değişimlerinin sorunların çözülememesi nedeniyle olup olmadığı konusunda da değinen Başkan Sürekli, “Onlar kendi iç işleri. Ancak İZSU’nun her tarafında sıkıntı var. Sadece kokuşa yetersiz kalıyor değil. Kazılıp kapanmayan çukurlar, yapılmayan yatırımlar, kayıp-kaçak oranları… Neresinden tutsanız tel tel dökülüyordu. Ona yönelik bir çalışmadır. Bu zihniyet, Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibinin zihniyeti değişmediği müddetçe hangi bürokratı getirirseniz getirin sonuç değişmez diye düşünüyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.