Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti Çiğli’deki tehlikeye dikkat çekti: Harmandalı pimi çekilmiş bomba gibi

AK Parti Çiğli’deki tehlikeye dikkat çekti: Harmandalı pimi çekilmiş bomba gibi

AK Parti İzmir İl Başkanlığı, yıllardır çöp ve koku sorunuyla gündeme gelen ve son zamanlarda alanda yaşanan toprak kayması ve zeminde oluşan yarıklarla İzmir kamuoyuna oturan Çiğli Harmandalı bölgesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, bölgedeki toprak kaymasının ana nedeninin çöp tesisinden çıkan zehirli atık sular olduğuna dikkat çekerken İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de çağrıda bulundu ve “Burası artık çok büyük bir tehlike arz ediyor. Bunun yanı sıra sorunların kaynağının derinlemesine tespiti açısından derhal jeofizik etütlerinin yapılıp bitirilmesi lazım. Ondan sonra diğer saydığımız hususların da yerine getirilmesi gerekiyor. Burası, Harmandalı, pimi çekilmiş bomba gibi” dedi.

  • Ege Postası
  • 08.11.2021 - 12:50

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Yıllardır yaşanan çöp ve koku sorunuyla gündeme gelen Çiğli ilçesi Harmandalı Mahallesi, özellikle 30 Ekim depreminin ardından uzun süredir yaşanan doğa felaketi ve zeminde oluşan toprak kayması ve yarıklarla yeniden gündeme geldi.
Uzun süredir devam eden soruna ilişkin bölgede bazı evler güvenlik nedeniyle boşaltılırken AK Parti İzmir İl Başkanlığı, bölge halkının sorunlarının dile getirmek adına alanda bir basın açıklaması düzenledi.
Açıklamaya İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin yanı sıra; İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, AK Parti İzmir Yerel Yönetimlerden sorumlu İl Başkan yardımcısı İsmail Çiftcioğlu, Tanıtım ve Medya'dan sorumlu İl Başkan Yardımcısı Dilaver Kişili, Çiğli İlçe Başkanı Sedat karatekin, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çiğli Belediyesi Meclis üyesi Hüsnü Boztepe katıldı. 

“ÇÖP DAĞLARI ARTIK 40-50 METREYİ BULDU”

Bölgede 30 yıldır sorunların devam ettiğinin altını çizen Başkan Sürekli, erozyona sebep olan ana etmenin çöp tesisinden çıkan zehirli atık sular olduğunu belirtti ve “İzmir’in kanayan yarası, yıllardır Çiğlililerin feryatlarının yükseldiği, ‘Çöpten kent istemiyoruz’ diye ifade ettikleri Harmanlı bölgesindeyiz. 30 yıldır burada çok büyük sorunlar yaşanıyor. Ama son 7-8 yıldır yaşanan sorunlar artık can ve mal tehlikesinin gündeme gelmesine ve bunu öneminin daha da artmasına neden oldu. 30 yıl evveline gidelim. Yine CHP’li bir belediyenin olduğu tarihlerde 1992 yılında Harmandalı, Kösedere mevkii vahşi depolama alanı yapıldı ve çöp depolama alanı ilan edildi ve o tarihten itibaren 30 yıldır burada çöp depolama işlemi yapılıyor. İzmir’in bütün çöpleri, evsel atıklar, hastane-tıbbi atıkları, onun dışında çamur kurutmadan çıkan atıklar, hayvan ölüleri ve piller… 30 yıldır buraya geliyor. Ancak tıbbi atıklarla ilgili bir parantez açıyorum. Daha sonra kanun gereği Manisa’ya aktarılmak durumunda kaldı. 30 yıldır burada 50 milyon metreküp çöp oluştur. Bunu ben söylemiyorum. 2020 yılında Çevre odasının raporunda var. Çöp dağları artık 40-50 metreyi buldu. Bu arada ne yapıldı? Çiğlililerin ‘Çöpten kent istemiyoruz’ diye feryat ettikleri sorunun çözümü için ne yapıldı? Hiçbir şey yapılmadı. Sadece ilaçlarla pansuman tedbirleriyle geçici çözüm üretmeye çalıştılar ancak hiçbir şey yapılmadı. Sadece ilaçlarla, pansuman tedbirleriyle geçici çözüm üretmeye çalıştılar ancak geldiğimiz noktada durum vahim. Geldiğimiz noktada ağır bir ameliyat ve hava değişimi gerekiyor. Peki neler oluyor? Bulunduğumuz bölgede yarıklar var ve bu bölge aşağıya doğru bir yol durumundayken şu anda kullanılamaz halde. Bunlar neden oluyor? Bunlar, çöp tesisinden sızan zehirli atık suların meydana getirdiği kaymalar neticesinde oluyor. Özellikle 2013 yılından itibaren eğim kaymaları da başladı. Bunun sebebi de bu çöplükten sızan zehirli atık sular. Bu sular o kadar tehlikeli ki kayaları bile eritiyor. Bu sebeplerden dolayı güneybatıya doğru kaymalar meydana geliyor. Alanda her şey belli” dedi.

“HASTALIK ORTADA, ÇÖZÜM YOK”

Sorumlu belediye olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorunun çözümü için herhangi bir adım atmadığına dikkat çeken Başkan Sürekli, “Büyükşehir ve Çiğli Belediyesi ne yapıyor? Evet yetki Büyükşehir’de ama Çiğli Belediyesi’nin de sosyal belediyecilik anlayışı gereği buraya sahip çıkması lazım. Onlar sahi çıkmadığı gibi Büyükşehir Belediyesi de gereğini yapmıyor. ‘Harmandalı yeniden doğuyor’ sloganıyla ortaya çıkıp buraya bir biogaz tesisi yaptılar. Bu tesis, burada çıkan metan gazının elektriğe dönüştürülmesi amacıyla yapılmış bir tesistir. Bu sorunun çözümüne ilişkin hiçbir katkısı olmamıştır. Bu da ortadadır. Hastalık ortada, çözüm yok. Yine 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kyto Protokolleri hükümleri gereğince çıkardığı genelgeler çerçevesinde bu vahşi depolama alanında sözde katı atık depolamasına geçilmiştir. Ama sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uymak amacıyla geçildiği gözlemlenmektedir. Yoksa yine vahşi depolama devam etmektedir. Onun dışında özellikle son yıllarda 2013’teki eğim hareketli ve 30 Ekim depreminden sonra yine iklim değişikliğinden dolayı yoğun yağışlar nedeniyle burada kaymalar artmaktadır, burada can ve mal güvenliği hasıl olmuştur. Buna bir şey yapılıyor mu? Yapılmıyor” diye konuştu. 

“ÇÖP DÖKÜLMESİNİN DURDURULMASI LAZIM”

Sorunun çözülmesi için yapılması gerekenleri de sıralayan Sürekli, “İBB, artıma tesisleriyle derelerle, Körfez’i kirletiyor, kokuya neden oluyor, büyük bir çevre katliamına sebep oluyor. Yine buradaki çöp tesisiyle toprak kirletiliyor, su kirletiliyor ve can ve mal güvenliği tehlikeye düşürülüyor. Ne yapılması lazım? Şu anda burada günde 4-5 bin ton çöp getirilmeye devam ediliyor. Özellikle 150 hektarlık alnı heyelan bölgesinde bu katı atık depolama tesisinin. Buna rağmen çöp getirilmeye devam ediyor. Derhal bu alana çöp dökülmesi durdurulmalıdır. Büyükşehir, laf üstüne laf koyuyor, çöp üstüne çöp koyuyor ama taş üstüne taş koymuyor. Gözle görülebilir bir icraatları yok. Onun dışında bir şeyler yapıyormuş gibi gösteriyorlar. Ne yapıyorlar? Burada istinat duvarları örüyorlar, kazık çakıyorlar. Ama kendi yaptırdıkları raporlarda bu kazık çakmaların da tehlikeli olduğu, bu sorunu artırdığı söyleniyor. Ama buna rağmen bir duyarsızlık var, devam ediyor. Ayrıca, burada yapılması gereken en önemli huşu: Çöp dökülmesi derhal durdurulmalıdır. Bunun yanında buradaki zehirli atık suların kontrol altına alınması için çöp yığınlarının 500 metre yatayından itibaren 40 metrelik drenaj boruları yapılmalı, bu atıklar bu drenaj borularıyla, oluşturulacak bir havuza akıtılmalı, orada toplanmalı. Zaten burada oluşan sorunlar 20 yılda düzelmez. Ekolojik denge bozuldu. Sera ve metan gazları kontrol altına alınamıyor. Bu dediğim 2 hususun ivedilikle yapılması lazım. Drenaj borularıyla bir havuz oluşturularak havuzda bu atıkların toplanarak çevreye zar vermesine ve tehlikenin büyümesine engel olunmalı. Orta vadede de buraya çöp dökülmesinin durdurulması lazım” ifadelerini kullandı.

“ARKA SIRADAKİLER İMHA OLACAK”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “arka sıradakiler” tabir ettiği vatandaşların sorunlarını gözlerini kapadığını belirten Başkan Sürekli, şunları söyledi; “İBB başkanı ‘Ben pelikanların başkanıyım’, ‘İzmir’i dünya başkenti yapacağım’, ‘İlk görevim arka sıradakilerin sorunlarını gidermek olacak’ dedi ama geldiğimiz noktada Çiğli’dekilerin feryatlarını duymuyor. Arka sıradakiler imha olacak. Bunu görmüyor, hiçbir şey yapılmıyor. Buradaki vatandaşlarımızın ifadesine göre buradaki vatandaşlarımızın dertleri, sorunları dinlenmiyor, çözüm arayışına girilmiyor. Burası artık çok büyük bir tehlike arz ediyor. Bunun yanı sıra sorunların kaynağının derinlemesine tespiti açısından derhal jeofizik etütlerinin yapılıp bitirilmesi lazım. Ondan sonra diğer saydığımız hususların da yerine getirilmesi gerekiyor. Burası, Harmandalı, pimi çekilmiş bomba gibi. Hafızamızı tazeleyelim. 1992 yılında Ümraniye Hekimbaşı çöplüğünde meydana gelen faciayı unutmayalım. Orada 22 vatandaşımızı kaybettik 12 kişi kayboldu. Harmandalı Ümraniye olmasın. Biz buraya farkındalık oluşturmak için geldik iktidara düşen kısımlar için biz takipçisiyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşüyoruz. Yetki ve sorumluluk İBB'de. Bu sorunun çözülmesi için gerekenler yapılmalıdır. İzmirliler ne aşıyorsa dile getiriyoruz. Bizi izlemeye devam edin. İzmirlilerin sesi olmaya devam edeceğiz Yetki ve sorumluluğumuz çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa yapacağız.”

“HARMANDALI İLE İLGİLİ BURADAKİ VATANDAŞLARIN SESİ OLMUYOR”

Karşıyaka ve Çiğli bölgelerindeki koku sorununa da değinen Başkan Sürekli, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'a teşekkür ederken Utku Gümrükçü'ye de sitemde bulunan Sürekli, "Burada ilçe belediyelerimiz var. Körfez gezimizin ardından bir iki açıklamamız oldu. Karşıyaka Belediyesi kokunun arıtma tesisinden ve derelerden olduğunu kabul etti, tabii İBB kendi belediyesinden olduğu için Gediz'den de olabileceğini söyledi, bunlara katılmak mümkün değil ancak en azından kokunun kaynağını teyit etti. Ancak Çiğli Belediyesi teessüf ederim. Harmandalı ile ilgili buradaki vatandaşın sesi olmuyor. Aynı partiden olabilirsiniz ancak vatandaşın sorunlarını dile getirip konun takipçisi olmanız gerekiyor" dedi.

“AYNI SİYASİ PARTİDEN OLMASINDAN DOLAYI TOPU TACA ATIYOR" 

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'nün, Harmandalı bölgesine ilişkin 'bilimsel veri olmadığı için bir çalışma yapılamıyor' sözlerini de yorumlayan için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni işaret eden Sürekli, "Bende yok. Nerede var? Utku Gümrükçü İBB'ye gitsin 2021 Temmuz ayı raporunu alsın orada net bu hususlar belirtiliyor. Belki raporlar Çiğli Belediyesi'ne gönderilmemiştir ancak oradan bilgi edinebilir. Aynı siyasi partiden olmasından dolayı topu taca atıyor" diye konuştu.

“BURADA CAN VE MAL GÜVENLİĞİ TEHLİKEDEDİR”

30 Ekim 2020 depremi sonrasında AK Parti ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan fiziki görüşmelerin Harmandalı içinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusuna da yanıt veren Sürekli, şunları söyledi; sorulmasını da yanıtlayan Sürekli, "Biz her zaman bir araya geliriz. Diyaloga açığız. Meclis üyelerimiz burada, grup başkanvekilimiz burada, zaten onlar konuyu her zaman dile getiriyorlar. Davet gelirse görüşürüz. Buradan net bir şekilde ifade ediyorum. Burada can ve mal güvenliği tehlikededir. Harmandalı pimi çekilmiş bomba gibi. Ümraniye'yi unutmayalım.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.