Dolar 32,5120
%0.2
Euro 34,7373
%0.05
Altın 2.489,540
%1.11
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Gün’de gündem CHP Bayraklı İlçe Kongresi... Umutoğulları: Bayraklı’da kartlar yeniden karıldı

8. Gün’de gündem CHP Bayraklı İlçe Kongresi... Umutoğulları: Bayraklı’da kartlar yeniden karıldı

Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyükizmir TV'de yayınlanan 8. Gün programında CHP Bayraklı İlçe Kongresi öncesi adaylık çalışmaları ve kulislerde yaşanan hareketliliği değerlendirdi. Umutoğulları, "Bayraklı'da kartlar yeniden karıldı. Yarın Serdar Sandal adayını açıkladığına ne Mehmet Yılmaz, ne Samed Tekin, ne Münir Demir, ne de diğerlerinin yaptığı çalışmalar hikaye olacak. Bayraklı'da bu kadar gündür seçim çalışması yapan kişiler her şeyi sıfırlayacak. Bayraklı’da asıl yarış bundan sonra başlayacak" dedi. Umutoğulları ayrıca kongrenin adaylarından Samed Tekin'in adaylık açıklamasını eleştirirken, "Samed Tekin’in agresif tavrı nedeniyle delegasyonun yavaş yavaş ondan uzaklaştığı, hatta imza vermiş üyelerin imzalarını çekeceği söyleniyor" diye ekledi. Umutoğulları ayrıca geçici yönetimin başkanı Necati Şahin'in de Bayraklı Belediyesi eski Başkanı Hasan Karabağ’ı arayarak ‘Başkanım 18 tane imzam var. Yanındayım’ dediğinin iddia edildiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 02.03.2022 - 18:56

EGEPOSTASI – Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyükizmir TV'de yayınlanan 8. Gün programında Refik Pak’la birlikte 13 Mart’ta yapılacak CHP Bayraklı İlçe Kongresi öncesi ilçedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Umutoğulları, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın Didem Gültekin'i destekleyeceği iddiası, kayyım yönetimin başkanı Necati Şahin’in adaylık durumu, mevcut adaylar Samed Tekin ve Mehmet Yılmaz'ın çalışmalarının yanı sıra Bayraklı Belediyesi eski Başkanı Hasan Karabağ ile CHP Bayraklı eski ilçe başkanlarının tutumlarına da ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Umutoğulları’nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“SANDAL GÜLTEKİN’LE DEVAM EDECEK”

"Bayraklı'da kartlar yeniden karıldı. Serdar Sandal’ın (Bayraklı Belediye Başkanı) desteklediği aday değişti. Resmi olarak daha açıklanmadı ama yarından sonra netleşecek. Önceki dönem CHP Parti Meclisi’nde görev alan Didem Gültekin’den yana terichini kullanacak. Bu ne anlama geliyor? Serdar Sandal, Necati Şahin’in kayyım başkanı olması için çaba göstermişti. Sonraki süreçte kayyımla hareket etmesi bekleniyordu ama kayyımla devam etmeyeceğini kulislerden öğrendik. Didem Gültekin’le devam edecek.

“MANAVKUYU, MANSUROĞLU VE OSMANGAZİ KİLİT BÖLGELER”

İki aday var çalışan. Mehmet Yılmaz ve Samed Tekin. İkisinin aslında bulunduğu bölgeler farklı. Manavkuyu, Mansuroğlu ve Osmangazi mahallelerinin olduğu bölgeler kongrede etkili olan, CHP’nin oy deposu mahalleler. Kongrede aday olan kişi, üç bölgeyi aldığında avantajlı duruma geçiyor. Adaylardan Mehmet Yılmaz Postacılar’da oturuyor. Yaptığı çalışmaların etkili olduğunu görüyoruz. 7-8 mahallede etkili olduğunu görüyoruz. Ama Manavkuyu, Osmangazi tarafında çok etkili olmadığını da görüyoruz. 

TEKİN’İN ADAYLIK AÇIKLAMASINA ELEŞTİRİ

İlk adaylığı Samed Tekin açıklamıştı. Samed Tekin’in belediye ile ilişkileri sıfır. Mehmet yılmazın belediyeyle ilişkileri sıfır. Dolayısıyla Samed Tekin bence sıkıntılı bir aday. Samed Tekin parti içerisinde parti icrasını bilmeyen bir isim. Bir adaylık açıklaması yapıyorsunuz ve örgütün başına aday olduğunu söylüyorsunuz. Bu açıklamayı yaparken kendinizden önceki ilçe başkanı ve yönetimini eleştiriyorsunuz. Pınar Susmuş (CHP Bayraklı eski İlçe Başkanı) kongrede kimse şans vermezken devrim yaparak geldi. Onu dost sohbetinde eleştirirsin ama adaylık açıklamasının yapıldığı yer yer, eleştiri yapılacak yer değil. 

“KARABAĞ TEKİN’İ KOZ OLARAK TUTUYOR”

Samed Tekin’i kıymetli kılan, ciddiye alınmasını sağlayan etken şu: Eski başkan Hasan Karabağ’ın desteklediği söyleniyor. Hasan Karabağ’ın bunu çok açık deklare ettiğini söyleyemem. Neden yapmaz bunu? Hasan Karabağ çok akıllı bir adam. Kaybeden tarafta olmaz. Samed Tekin’i bir koz olarak elinde tutuyor ve onu nasıl kullanacağını düşünüyor. Dolayısıyla Hasan Karabağ siyaseteki, Bayraklı’daki varlığını devam ettirmek adına böyle bir şey yapıyor. Adaylığını ‘desteklyiorum’ da, ‘desteklemiyorum’ da demiyor. Hasan Karabağ zaman kazanıyor bu adayla ilgili. 

“DELEGASYON ARTIK KAVGA İSTEMİYOR”

Son dönemlerde özellikle Samed Tekin’in agresif tavrı nedeniyle yavaş yavaş delegasyonun ondan uzaklaştığı, hatta imza vermiş üyelerin imzalarını çekeceği söyleniyor. Delegasyon artık belediye başkanıyla örgüt arasında kavga olsun istemiyor. Örgütle belediye başkanı arasında barış olsun isteniyor. Samed Tekin adaylık açıklamasında kendi örgütünü eleştiriyor, ‘Belediye başkanına kendini anlat’ dediklerinde ‘Ben niye belediye başkanını arayacağım. Başkan beni arasın’ diyor. Bu zihniyete sahip olan kişinin kendi belediye başkanıyla barışık olması mümkün mü? Delegasyona olan tavrını çok kişi söylüyor. Böyle bir profil kendi içinde bu kadar sorun yaşarken delegasyona nasıl güven verecek? Çok yeni partili. Örgütün büyük bölümüyle kontak kuracak bir yapısı yok. ‘Adayı teke düşürelim’ teklifleri var, bu teklife ‘Benim liderliğimde tek aday olabilir’ diyor. Bu adayın Bayraklı’ya ne verebilecğeini delegasyon görüyordur. Bir delege de ‘Bu kadar genç yaşta birinin aday olup, şu cümleleri kurduğnuda biraz ayakları yere basması lazım’ diye söyledi. 

“ŞAHİN HİÇBİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ DAVRANDI”

Necati Şahin (CHP Bayraklı geçici ilçe yönetiminin başkanı) atanırken ona söylenen ‘Biz seninle yolumuza devam edeceğiz’ idi. Fakat 3-4 ay sonra delegelere sordum ‘Necati Şahin’e neden sıcak bakmadınız?’ diye. Şahin’le ilgili söylenen şey ‘Derneklere çok takıldı kaldı. Örgütle bağlantı kuramadı.’ oldu. Necati Şahin aday olmak istiyor ama aradığı desteği bulacağını düşünmüyorum. O gün atandığında onun ilçe başkanı olacağı hissinde olan, başta belediye başkanı olmak üzere tüm insanlar şu süreci gördüklerinde Şahin’den desteğini çekti. Bayraklı’da örgüt ve belediye arasında sorun vardı. Kayyım olarak atandığınızda yapmanız gereken bu yarayı tedavi etmekti. Önce pansumanla başlayacakınız. Hiçbir şey yokmuş gibi davrandı. Bayraklı’da problem yok, Necati Şahin sanki seçilerek gelmiş ve önünde seçim yokmuş gibi davrandı. Bütün olumsuzlukların üstünü kapatamadı. Örgütü toparlamalı ve delegasyonla buluşmalıydı. Eğer siz bütün bu yaşanan sorunları görmezden gelirseniz ‘Nasıl olsa belediye başkanı beni atattı’ diye düşünürseniz örgütün tokadını yersiniz. Örgütün vicdanı var, örgüt kimsenin emrinde olmaz. Geçmişte Serdar Sandal, ilçe kongresinde Selçuk Ayhan’ı örgüte dayattı. 330 imza ile seçime giren Ayhan, seçimi kazanamadan evine döndü. 

“BAYRAKLI’DA YARIŞ YENİ BAŞLIYOR”

Yarın Serdar Sandal adayını açıkladığına ne Mehmet Yılmaz, ne Samed Tekin, ne Münir Demir, ne de diğerlerinin yaptığı çalışmalar hikaye olacak. Bayraklı'da bu kadar gündür seçim çalışması yapan kişiler her şeyi sıfırlayacak. Bayraklı’da asıl yarış bundan sonra başlayacak. Bugüne kadar yarışta belediye başkanı yoktu. Eski ilçe başkanlarından Cemalettin Alper daha topa girmedi. Levent Ölçer süreci izliyor. Pınar Susmuş topa erken girdi ve bence hata yaptı. Serdar Sandal bir dayatma yapıp ‘Aday şu olacak’ deseydi onun fikrini benimsemeyenler karşısında bloklaşacaktı. Şimdi Pınar Susmuş Mehmet Yılmaz’ı dayatıyor. Yanlış. Örgütü dinleyeceksin. Örgüte bunu dayatanla kesinlikle başarılı olamayacaktır. Serdar Sandal, Necati Şahin’I dayatsaydı Selçuk Ayhan’da olduğu gibi örgüt karşısında duracaktı. Şimdi adayı değiştiriyor. Madem ‘Vize vermiyorsunuz. Ben size yeni bir aday bulacağım’ diyor. 

“GÜLTEKİN’LE İLGİLİ MUALLAK VAR”

Serdar Sandal’ın bir hamlesini söyleyeyim. Çok uzun zamandır arasının gergin olduğu Hatice Tatlı’yla (Bayraklı Belediyesi CHP eski Grup Başkanvekili) görüştü. Bu adamı atmasını kimse beklemiyordu. Songül Gök’le de görüştü. Songül Gök’ün Serdar Sandal’la ilgili söylediği cümleleri Bayraklı’da herkes biliyordu. O gerginliklerin hepsini bir kenara bırakıp kongrede gerçekten herkesin barışabileceği bir hamle yaptı Serdar Sandal. Bütün kişisel tartışmalarını bir kenara bıraktı. Bayraklı’da Serdar Sandal’ın başarılı olabileceğini düşünüyorum ama burada başarılı olamazsa iş sıkıntı. Sandal’ın ilçe başkanlarıyla da görüşmesi gerekir. Eski ilçe başkanları Cemalettin Alper ve Levent Ölçer önemli isimler. Hasan Karabağ’la bir araya gelir mi bilemem. Ama bu isimlerle kontak kurarsa etkili olacağını düşünüyorum. İlçe başkanlarının ne yapacağı da önemli. Bu tablo içlerisinde nasıl yol alacaklarını bilmiyorum. Levent Ölçer’in Serdar Sandal’la görüşme yaptığını ve çok olumlu geçmediğini biliyorum. Didem Gültekin’le ilgili Bayraklı’da muallak var. Örgüt tanımıyor, bilmiyor. Serdar Sandal sıfır km bir adayla yola çıkıyor ve bunu örgüte nasıl anlatacak? 

“İLÇE BAŞKANLIĞINI BASAMAK KULLANMAK İSTİYORLAR”

Mehmet Yılmaz’la ilgili de bir sıkıntı var. Eski meclis üyesi Cemal Eroğlu, ‘Mehmet Yılmaz’a ‘Bende 30 tane imza var’ demiş. Yanlış yönlendiriyor. Verilen sayılar yanlış. Kongrede aday olan herkesin bir sonraki adımla ilgili hayalleri var. Pınar Susmuş ya belediye bşakanı, ya da milletvekili adayı olacak. Samed Tekin belediye başkanı olmak istiyor. Herkes ilçe başkanlığı basamağını kullanıp bir şey olmak istiyor. Oysa ki belediye başkanlığı, milletvekilliği ve ilçe başkanlğı için çok önemli bir basamak değil. Stratejiyi doğru kurarsanız Utku Gümrükçü (Çiğli Belediye Başkanı) ve Ekrem Oran (Çeşme Belediye Başkanı) gibi yaparsanız. Ama bu isimler çekirdekten yetiştiler ve çok uzun süre ilçelerinde hizmet verdiler. Bunun hayalini kuran birçok isim var. Mehmet Yılmaz’ın ilçe başkanı olmasından sonra farklı konjonktürde kendine pozisyon aramaya çalışan insanlar var. 

Mehmet Yılmaz çok tecrübeli bir siyasetçi. Uzun yıllar partinin içinde. Samed Tekin yeni bir siyasetçi. Didem Gültekin genel merkez siyaseti yapmış ama ilçe başkanlığı görevinde olmamış. Münir Demir çok eski bir siyasetçi. Didem Gültekin’i tanmıyorum. Ne vereceğini bilemiyoruz. Delege de bilmiyor. Samed Tekin, Necati Şahin, Münir Demir ve Mehmet Yılmaz’ın da ne vereceği tartışılyor. Çünkü bunun arkasında kaos var, başka hesaplar var. Torbalı İlçe Kongresi’nde Övünç Demir’le belediye arasındaki kavga neydi? Bir dönem sonraki belediye başkanlığıyla ilgiliydi. Aynısı Bayraklı’da da var. Bayraklı’da bir belediye başkanı var. Parti genel merkezi, başkanla devam edecekse bu kavgaların hepsini süpürürler. Cemalettin Alper üç dönem ilçe başkanıydı. Genel Merkez onun söylediği ismi atayabilirdi. Yaptı mı? Yapmadı. Bir sürü örnek var. Hakan Şenoyar (CHP Tire eski İlçe Başkanı) kimi işaret ederse ilçeyi alacak. Ama belediye başkanını atadı mı? Hayır. Kendisi de aday oldu, atanabildi mi? Hayır. Eğer durum böyle olursa Bayraklı’yı CHP açısından felaket bekliyor. Bayraklı’daki kongre o kadar çok iştah kabartıyor ki insanlar biz seçileceğiz, ilçede, örgütte güçlü olacağız, biz kimi istersek onu atayacağız diye düşünüyor. Ama öyle bir şey olmayacak. 

“ÖRGÜTÜN BİRLİĞİNİ SANDAL SAĞLAYACAK”

Burada yine örgütün birliğini sağlayacak olan belediye başkanı. Eğer belediye başkanı aday çıkarsa dahi, o adayı desteklese dahi buradaki tansiyonu düşürüp, herkesin üzerinde birleşeceği bir isim bulursa, herkes onun arkasından gelir. Önceki kongrede Serdar Sandal desteklememesine ragmen Pınar Susmuş seçildikten sonra arkasında durdu. Ama hem Pınar Susmuş cepheisnde, hem Sandal cephesinde bu ilişkinin yürümesini, sağlıklı bir şekilde gitmesini kimse istemedi. Dolayısıyla araya fitne sokuldu ve gerilim oldu. Ne Sandal ne de Susmuş’a yaradı bu iş. 

‘ŞAHİN KARABAĞ’I ARADI’ İDDİASI

Bayraklı’da her şey tuzla buz. Hatta bu iddialar doğruysa Bayraklı daha çok karışacak. Necati Şahin’in Hasan Karabağ’ı arayarak ‘Başkanım 18 tane imzam var yanındayım’ dediği iddia ediliyor. Eğer bu iddialar doğruysa Bayraklı’daki durumu tahmin edin. Şu an bir tabir var ya ‘At izi it izine karışmış’ diye. Perde şu an flu. Bayraklı’daki filmi bir hafta sonra çok daha net göreceğiz. Daha sürpriz bir şey söyleyeyim. 3 ya da 4 aday gibi gözüküyor ama ben bu kongreye 2 adayla gidileceğini düşünüyorum. Adaylıktan çekilenler olacak."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.