Dolar 32,5990
%0.38
Euro 34,7988
%0.19
Altın 2.495,790
%0.45
Bist-100 9.480,00
%-0.47

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Yaşam Koçluğu

Son günlerde daha çok duyar oldunuz değil mi bu mesleği. Meslek diyorum çünkü artık ‘Yaşam Koçluğu’ bir meslek. Aslında gelişmiş ülkelerde çok uzun zamandır meslek olarak yapılıyor zaten, ben bizim ülkemiz için söyledim bu cümleyi. 
Önümüzdeki yüzyılın yükselişe geçen mesleklerinden biri olan ‘Yaşam Koçluğu’ günümüz yaşam koşullarının getirdiği (doğurduğu) bir durum olabilir aslında. Hele şu son dönem yaşanan pandemi (salgın hastalıklar) ve beraberindeki kısıtlamalar, özellikle altını çizmek istediğim durumlardan biri…

İnsan psikolojisi çok hassastır. Alışılagelmiş hayatının dışına ki özellikle zorunlu olarak çıkarıldığında bocalar. Bu çok normaldir ve hepimiz için geçerli bir durumdur. Bir ruh halidir. Bu bir hastalık değildir. Önemli olan ilerlemeden önlemini alabilmektir. İşte tam bu noktada yaşam koçları inanılmaz işler başarıyorlar. Bütün meslektaşlarımı tebrik ediyorum ve bende bu aileye katılmaktan dolayı gerçekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Çünkü bizim işimiz, bir insanın iyiliği-mutluluğu üzerine kuruludur. Bu dünyada beni en çok mutlu eden şeylerden biri, karşımdaki insanı mutlu-enerji dolu, umutlu görmektir. 

Aslında en başından meslek olarak nitelendirdiğim Yaşam Koçluğunun, Psikolojik rahatsızlıklar ve tedavileri ile uzaktan-yakından ilgisi olmadığını söylemem gerekiyor. Bu doktorların alanı çok başka, bambaşka bir uzmanlık dalı. Sakın karıştırmayalım… / Yaşam Koçları, psikiyatr ya da psikolog değildir… / İlaç ya da herhangi bir tedavi uygulayamaz. 

Bunu neden belirttim, böyle algılayan danışanlar olduğu gibi, kendimizi böyle zannettiğimizi düşünüp saldıranlar da olduğu için. Herkes alanını ve çizgilerini iyi bilirse, birbirine saygılı olursa bence çok güzel bir uyum yakalanabilir. 
İnsanların yaşamış olduğu pesimist (karamsar) durumlarda bazen en yakınlarından, sevdiklerinden destek aldığı oluyor-olabiliyor. Ama hepimiz bu kadar şanslı değiliz maalesef. Yakınları, dostları, objektif bakış açısı ile en doğru yolu gösterebilecek (içindeki en doğru yolu bulmasını sağlayabilecek) arkadaşları olmayabiliyor. Olsa bile onun için en doğru olanı değil, duygusal davranıp, hatalı durumlarına ve yanlış yaptığı bütün olaylara (istemeyerekte olsa) destek verebiliyor.

Bu beraberinde yanlışın devamını getiriyor. 

Dedim ya istemeyerek, bilmeyerek…

Ama sonuçlar çok üzücü olabiliyor. Hayat her zaman tozpembe değil. Altından kalkamayan insanlar bu ruh halini çözebilmek adına çok daha büyük yanlışlara yönelebiliyorlar özellikle gençlerimiz… Yaşam Koçları bu noktada çok önemli bir yer ediniyor bana göre. Bazı boşlukları dolduklarına inanıyorum. Öyle güzel bir yerde duruyorlar ki, işte bende tam o noktada olmak istedim. 
Sevgili hocam Umut Esen’in öğretileri ile taçlandırdığımı düşündüğüm birikmişliklerimi değerlendirmemin tam zamanıydı, bunu gördüm ve hissettim. Uzun yıllardır edindiğim tecrübelerim ve yaptığım okumaların yararını gördüğüm bir zaman dilimindeyim. 

Bizim ülkemiz, yine hocamın da hep dile getirdiği gibi, doğal yaşam koçlarıyla dolu. Bizim ülkemiz sıcak kanlı, dost canlısı insanlarla dolu. Bu çok güzel ancak bunu birde profesyonel eğitimle tamamlamak gerekiyor. Her alanda, her işte olduğu gibi. Mutlaka bilinmesi gereken püf noktaları oluyor. İşte bu noktada değerli ve tecrübeli hocalarımızdan yararlanıyoruz. Eğitim süreci sonrasında ise yazmış oldukları kitaplardan…

Eğitimin, öğrenmenin yaşı yok gerçekten. Sonsuz, çünkü bilgi sonsuz…
Ben bu alanda profesyonel bir adım daha attım ve artık ‘Black Studio House’ adını taşıyan çok güzel bir spor okulunda, Yaşam Koçu olarak görev aldım. Gerçekten kendimi şanslı ve mutlu hissediyorum. Birçok hayata dokunacağım için şimdiden heyecanlıyım. 

Siz siz olun, çözemediğiniz duygu durumlarınız olduğunda, en yakınınızdan destek istemekten çekinmeyin. Elbette içimizdeki bizi biz yapan ruhumuz her zaman en doğru yolu gösterecektir ancak, bütün organlarımız gibi ruhumuzda hastalanabilir. En doğru kararları, en doğru zamanlarda veremeyebiliriz. Küçük destekler, bazen büyük sorunların önüne geçecektir. 

Bu alanda yeni oluşturmaya çalıştığım instagram sayfamı takip etmek isterseniz, semart.35 adresini eklemeniz yeterli. Tüm okuyucularıma sevgilerimle…