Dolar 32,6138
%0.43
Euro 34,7293
%-0.01
Altın 2.511,810
%1.1
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Seyit Torun'dan AK Parti'ye 'iktisat' tepkisi: Cumhuriyet kazanımlarına ihanet

Seyit Torun'dan AK Parti'ye 'iktisat' tepkisi: Cumhuriyet kazanımlarına ihanet

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin 6. gününde Geleceğin Dirençli Şehirlerinde Yerelden İktisadi Kalkınma Belediye Başkanları Buluşması’nda önemli açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, AK Parti iktidarında cumhuriyet kazanımlarına ihanet edildiğini ileri sürdü. Torun, “Türkiye ilk 15 yılda yüzde 196 büyüdü. Sormak lazım, son 20 yılda ne oldu? Daha da zenginleşmemiz gerekirken terse döndü. Fabrikaların önemli bir bölümü satıldı, özelleştirilmeler yapıldı." dedi.

  • Ege Postası
  • 20.03.2023 - 15:36
  • Güncelleme: 20.03.2023 - 16:33

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin altıncı gününde Geleceğin Dirençli Şehirlerinde Yerelden İktisadi Kalkınma Belediye Başkanları Buluşması Kültür Park İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde yapıldı.  

Belediye Başkanları Buluşması CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun’un yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katıldı. 

CUMHURİYETİN KAZANIMLARINA İHANET

AK Parti iktidarına iktisadi büyüme üzerinden yüklenen CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, “100 yıl önce İzmir tarihi bir kongreye ev sahipliği yaptı. Henüz cumhuriyet ilan edilmemişti. Mustafa Kemal Atatürk’ün çağrısıyla İzmir’e bin 135 geldi. Amaç Türkiye’nin iktisat politikalarını belirlemekti. 16 gün boyunca yoğun çalışmalar yapıldı. Ankara’dan ‘ben yaptım oldu’ değil farklı kesimlerin görüşleri alındı. İzBB Atatürk’ün 100 yıl önce ortaya koyduğu kültürü aynı anlayışla yeniden gösterdi. Bu anlayış ülkemizin kolonlarını inşa etti, Osmanlı’dan kalan borçları ödedi, onlarca fabrika kuruldu. Türkiye ilk 15 yılda yüzde 196 büyüdü. Sormak lazım, son 20 yılda ne oldu? Daha da zenginleşmemiz gerekirken terse döndü. Fabrikaların önemli bir bölümü satıldı, özelleştirilmeler yapıldı. Kısaca cumhuriyetimizin kazanımlarına ihanet edildi” dedi.

 “2023’TE UÇACAKTIK”

Başkanlık sistemini sert bir dille eleştiren CHP’li Torun, “Başkanlık sistemine geçildikten sonra ekonominin fişi çekildi, ortak akıl geri plana atıldı. Toplumun tamamı değil belli bir kesimin çıkarlarını önceleyen kararlar ülkemizi buhrana sürükledi. 2023’te uçacaktık, bunun yerini derin bir yoksulluk her yerimizi sardı. Bugün yaşadığımız tablonun tek sebebi siyasi iktidarın ekonomik tercihleri. Bu durum bizim kaderimiz değildir. Tercihleri halka çevirdiğimiz zaman durumların düzeleceğini göreceksiniz. Mücadele edeceğiz, kazanacağız, Türkiye’de yeni bir tarihi birlikte yazacağız” ifadelerine yer verdi.

YEREL YÖNETİM YASALARINA YAMALI BOHÇA ELEŞTİRİSİ

Kapsamlı bir yerel yönetim reformuna ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Torun, “Yerel yönetim yasalarımız yamalı bohça haline geldi. Aslında yasalar yapılırken belediyenin daha iyi hizmet vermesi değil de birilerinin çıkarları gözetildi. Kapsamlı bir yerel yönetim reformuna ihtiyaç var. İktidar geldiğimizde yerel yönetimleri idari ve mali açıdan günlendireceğiz. Belediyelerimizin öz gerilerini mutlaka arttıracağız. Ülkemiz için artık dönüm noktasındayız. Hayallerimizi gerçekleştirmemiz için tek bir şeye ihtiyacımız var. 14 Mayıs’a 55 gün kaldı. Bu seçimi mutlaka kazanmalıyız. Cumhuriyetin ruhuna, ülkemize, hukuka, adalete, ahlaka ve vicdana sahip çıkacağız. Otoriter yönetimi her birlikte değiştireceğiz” dedi.

ATATÜRK’ÜN YOL HARİTASINDAN İLHAM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne ilişkin yaptığı açıklamada, “Önce çok kısaca kongreyle ilgili yaşadığımız süreci paylaşmak istiyorum. Bu buluşma kongrenin en tarihi buluşmalarından biri. 100 yıl öncesinde neden böyle bir kongre düzenlenmiş.  O günün Türkiye’sinde İstanbul daha işgal altında Lozan görüşmeleri yarıda kesilmiş ve barış anlaşmasının akıbeti meçhul olağanüstü yoksulluk var. Kişi başına düşen milli gelir en düşük seviyeyi görmüş. Derin bir yokuşlu yanmış yıkılış bir ülke. Böyle bir iklim altında Erzurum Kongresi yaparken Misak-ı Milli de ülkenin sınırları belirlendi. O tarihlerde toplanan iktisat kongresinde devletin iktisat politikalarının belirlenmesine karar verilmiş. Mustafa Kemal Atatürk meclise politikaları belirleyin dememiş. Uzmanları toplayıp iktisat politikalarını çalışın dememiş. Anadolu’nun her yerinden üç bin üzerinde delegeyi davet ermiş. Bunların içinde çiftçilerden sanayicilerden işçilerden kadınlardan oluşmuş. 16 gün İzmir’de bir kongre düzenlenmiş. Bu bizim için bir dersti. Ülkelerin tarihlerinde yüz yıllık süreçler önemli kilometre taşlarıdır. 100 yıl önemli bir dönüm noktası. Dünya bazen yavaş yavaş evriliyor bazen büyük sıçramalar görülüyor. Biz 100 yıl önce atalarımızın izlediği yol haritasından ilham alarak kongreyi hazırlanmaya karar verdik” dedi.

SOYER: YOLA ÇIKARKEN Kİ UMUTTAN DAHA FAZLASI

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin 1 Ağustos’ta ilk toplantılarına başladığına dikkat çeken Soyer, “180 STK ile 500 delegeyi davet ettik. Bu 500 delege 21 toplantı yaptı. Bu toplantılarda 54 ilke ve 192 karar alındı daha sonra 4 ayrı masa kurduk. Doğa, demokrasi, tarih ve inovasyon masası. Bu 4 masada da 200ün üzerinde akademisyen bir araya geldi. Çok farklı disiplinlerden 200’ün üzerinde akademisyen bir araya geldi. Paydaşların aldıkları kararları onların önüne koyduk. Akademisyenlerimiz uzun günler süren toplantı sonunda bu kararların kavramsallaştırılmasıyla ilgili bir çalışma yürüttüler ve nihayet yüksek istişare kurulumuzun önüne gitti. 1 Ağustos’tan bu yana süren çalışmalarda son hafta içindeyiz. Yarın kapanışa geçeceğiz. Kapanış toplantısında bu karaların her birinin hazır bulunduğu ortamda paylaşacağız. Yine 10 yıl öncesinde olduğu gibi bazı başlıklarla uzlaşılamayacak belki. Sonuçta bunlar oylanarak bir son nihai metin ortaya çıkacak. Bunları neden yaptık? Yola çıkarken Atatürk’ün yol haritasını izlemeye karar verdik. Sonucunda ortaya nasıl bir fikir çıkacaktı bilmiyorduk. Gördük ki bu ortak akılla inşa edilecek süreç aynı zamanda güçlü bir içerik ortaya çıkarıyor. Ortak akıl ayakları yere basan ve gerçekten zengin bir içerik üretilmesine vesile olan bir yönteme dönüştü. Emin olun yola başlarken ki umudumdan çok daha fazlasını taşıyorum memleketin geleceği için. Katılan bütün delegeler yaptıkları işin tarihsel sorumluluk bilinciyle yaptılar. O günün koşullarında aldıkları kararları okuduğumuzda o insanların nasıl bir umut taşıdığını gördük.  Bugünde işçiler, çiftçiler, tüccarlar aynı büyük özgüveni ve umudu taşıyorlar bu memleketin geleceği için. Bu hepimiz için kıymetli bir sonuç oldu. Bu memleketin kılcallarından hayallerin ortaya dökülmesi bu memlekette siyaset yapan herkes için çok kıymetli hele ki yerel yöneticilerimiz için. Son toplantı bittikten sonra kararları, tutanakları bütün bunları sizlere ulaştıracağız” dedi.

SİYASİ AYRIŞMALARDAN UZAK

Soyer açıklamasının devamında, “100 yıl öncesinde olmayan ekonomik dinamiklerini davet ettik, sokak çalışanlarını, sanatçıları, gençler, kadınları davet ettik ve onları forumlar olarak örgütledik. Üçüncü bir başlıksa; bu 5 gündür sürdürdüğümüz konferanslar dizisi. Burada uluslararası önemli konuklar misafir ettik. Hem ulusal hem uluslararası çok saygınlığı olan isimler konuk ettik. Onlarda 7 başlık ile kendi konularını aktardı. Buradan da ilham alacağımız birçok değerli katkı elde ettik. İktisat kongresi sonuç itibariyle bize adeta bir pusula görevi icra edecek son derece zengin verilerle sonlanacak. Millet İttifakı’nın ekonomi kurmayları bir oturumda bir araya geldiler onlar çalışmaları paylaştılar. Dün Millet İttifakı genel başkanları 3 saatlik bir oturumda kendi gelecek vizyonlarını ortaya koydular. Farklılıklarla zenginleşen bir sözleşmeye dönen bir kongreyi yarın tamamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

KARARLAR HER SENE TAKİP EDİLECEK

Her sene ilerleme raporlarının gözden geçirileceğini belirten Soyer, “Bu iktisat kongresinde alınan kararların akıbetini takip edeceğiz. Ne kadar yol alındı. Nerede tıkanıklık var gibi birçok konuyu müzakere edeceğiz. Bu kadar büyük emeğin umudun ve bu kadar zengin fikirlerin takipçisi olacağız. Bu ayı zamanda her sene yeni hayallerin ortaya konmasına vesile olsun. Bu alınan kararların geleceğe dair takibini yapmayı sürdürebileceğiz Biz bu yola çıkarken bugünün siyasal ikliminde bugünün sorunlarına çözüm için çıkmadık geleceğin Türkiye’sinin şekillenmesine katkı koymak için yola çıktık. Siyasal ayrışmalardan kutuplaşmalardan uzak durmaya çalıştık. Çok farklı toplumsal katmanların katılımını sağlayabildik. 100 yıl öncesinde büyük bir yoksulluk yıkım yaşanmış olmasına rağmen kongre toplandı. Bugünün Türkiye’sinin koşullarına baktığımızda benzer tablolar görüyoruz. Yaşadığımız bu hayat pahalılığı yüksek enflasyon işsizlik gençlerin umudunu kaybetmiş olması, şiddete uğrayan kadınlar velhasıl baktığınızda benzer koşullar. Yaşanan büyük deprem felaketi bu ülkenin uzun yıllarına mal olacak bir toparlanma süreci. Tam bu noktada kentlerimizle ilgili yeni bir sorumluluk üstlendiğimizi bu kongre vesilesiyle ortaya çıkarmak istedik.

DEPREME DAYANIKLI İZMİR İÇİN 3 SAFHADA ÇALIŞMA

İzmir’in depreme dirençli kent hale gelmesi için yapılan çalışmaları aktaran Başkan Soyer, “ Şehirlerimizi afetlere dirençli hale getirmek için 3 safhada çalışma yapıyoruz. Birincisi şehrinizin depremle olan ilişkisini tespit etmeye çalışıyoruz. Mikro bölgeleme çalışmasıyla İzmir’in yer altı fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. 36 aylık bir projeydi 1 yıl içinde bunu tamamlamış olacağız ikincisi depremsellik ve zemin hareketi çalışması. Denizi ve Körfezi içine alan tüm bölgen zemin hareketini ölçmeye çalışıyoruz. Üçüncüsü de binalara deprem güvenlik karnesi veriyoruz. Bayraklıda 33 bin binanın karnesini çıkardık şu an Bornova’da çalışma devam ediyor. 1 yıl içinde 315 bin binanın güvenlik karnesini çıkartacağız.  O karnede binaya ilişkin tüm bilgilere erişebiliyorsunuz. İzmir’de 29 barınma alanı var. 2472 toplanma alanı var. Bu ay sonuna kadar barınma alanlarıyla ilgili elektrikli su ve mobil şarj istasyonu kurulumunu tamamlıyoruz. Özetle İzmirlilere şunu söylemek isteriz. Bir afet yaşandığında gideceğiniz toplanma alanı burası barınma alanı burasıdır ve buralarda nasıl çadır ve konteyner edineceksiniz bunların bilgisini ortaya koyuyoruz. Diğer çalışma mahalle afet gönlüleri. Her muhtarın 9 kişiyi getirmesiyle kurduğumuz bir çalışma bu çalışma dalga dalga büyüyecek” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.