Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi... İzmir'den tepki yağıyor

Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi... İzmir'den tepki yağıyor

Türkiye, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. Gündeme bomba gibi düşen karar sonrası kamuoyunda tepkiler de yükselmeye başladı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başta olmak üzere İzmirli siyasiler karara sert tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 20.03.2021 - 10:59

EGEPOSTASI- Türkiye'de kadına yönelik şiddet her geçen gün artarken 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi' feshedildi. 

Kadınları her türlü şiddete karşı korumak, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak amacını taşıyan İstanbul Sözleşmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla feshedildi.

Karara, toplumun geniş kesimlerinden tepki yağdı. İzmirli siyasiler de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepki gösterdi.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel: "Geçtiğimiz yıl her gün 1 kadının öldürüldüğü Türkiye'de İstanbul sözleşmesi bir gece yarısı operasyonuyla feshedildi. İktidar kanadı bugün bu kararla kadını korumak yerine, tecavüzcüyü, katili, tacizciyi korumayı tercih etti.
#İstanbulSözleşmesiYaşatır #KadınCinayetleriPolitiktir"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: "Dün ne diyorsak bugün de aynısını söylüyoruz. İzmirli kadınlara söz veriyorum; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ni sağlama ve kadına şiddeti önleme mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. #İstanbulSözleşmesiYaşatır"

İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu: TBMM’de kabul edilmiş “YASA HÜKMÜNDEKİ” bir sözleşme Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iptal edilemez. Anayasanın 90.maddesine göre, kişi haklarına ilişkin sözleşmeler kanundan da üstündür. Bu işlemi ancak, kendisini kanunlardan üstün gören TEK ADAM’lar yapar. Yazık Türkiye’ye!

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke: Kadını yok sayan düzenden doğan kadına yönelik şiddetin ateşini harlamak, şahsım hükümetinin haddi değildir. Kadına karşı vahşet ve aile içi şiddet vakalarında yaşanacak artışın vebali, İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlerin boynundadır. İstanbul Sözleşmesi yaşatır!

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Gündüzün şerri gecenin hayrından iyidir”. Gece, kadınlarımıza ve hukukumuza, aşımıza ve ekmeğimize saldırıldı.İstanbul Sözleşmesi artık yok.Saray kararnamesiyle yürürlükten kalktı. Merkez Bankası Başkanı görevden alındı.Ekonomik buhran derinleşti. Her gecenin bir sabahı vardır.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan: Usulü dairesince yürürlüğe girmiş bir uluslararası sözleşme yetki ve usulde paralellik ilkesi gereği aynı şekilde yürürlükten çıkar. Meclisin onayladığı bir sözleşmeden CB çıkamaz. #İstanbulSözleşmesi yürürlüktedir.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır: Bir hafta içinde ülke gündemini tek bir adam belirliyor.Andımız kaldırılıyor. İstanbul Sözleşmesi fesih ediliyor. Gezi Parkı, İBB’den alınıyor. HDP kapatma davası açılıp, Merkez Bankası Başkanı görevden alınıyor. “Hiçbir şey yasa dışı değildi, çünkü artık yasa yoktu. (G. Orwell)

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Geleceğimizi AKP’nin gerici zihniyetine bırakmayacağız. Milyonlarca kadının çığlığını, adalet mücadelesini görmeyip kadın katillerini aklayanlar;öldürülen kadınların kanını da ellerinde taşımaktadır.Bu organize kötülüğe karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat: “İhanete gece müthiş bir gerekçedir” #istanbulsoezlesmesi

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter: Bu iktidar kadınlar için en büyük tehdittir! #İstanbulSözleşmesi gibi uluslararası bir kadın hakları Sözleşmesinden çıkmak bütün kadınların canını hiçe saymaktır!"

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel: Güçlü ve özgür kadınların mücadelesiyle kazanılan hakları bir kişinin imzasıyla kaybetmeyeceğiz. Meclisi ve Anayasayı yok sayarak erkek şiddetini kollayamazsınız, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini bastıramazsınız.

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya: İstanbul Sözleşmesini kaldırmak sadece Kadınlara değil Ülkemizin geleceğine yapılan kötülüktür. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur: İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmak demek, Türkiye'de kadınlar öldürülsün demekle aynı şeydir. Kadın cinayetleri son bulsun derken yenilerine davetiye çıkarmak demektir. Bu karar talihsizdir.

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç: "Kadınları geride bırakan toplum, geride kalmaya mahkumdur" Mustafa Kemal Atatürk

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda: #İstanbulSözleşmesi cumhurbaşkanı tarafından gece yarısı feshedildi. Her gün en az bir kadının öldürüldüğü bir ülkede alınan bu karar, kadın yaşamının önemi yok demektir.

Menederes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar: #istanbulsozlesmesiyasatir #istanbulsozlesmesi

İZMİRLİ KADINLARDAN TEPKİ

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılması kadınların büyük tepkisini çekti.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Başkanı Huriye Serter: “Toplumun temel hak ve özgürlüklerine bir saldırıdır”

Adeta bir kadın mezarlığına dönüşen ülkemizde İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması bundan sonra daha fazla kadının cinayete kurban gitmesi anlamını taşımaktadır.Biz kadınların görüşleri yok sayılarak kararname ile oldu bittiye getirilmek istenen bu karar, sadece kadınlara yönelik değil, aslında tüm toplumun temel hak ve özgürlüklerine yönelik bir saldırıdır. Bu yüzden İzmir Kadın Kuruluşları Birliği olarak 50 derneğimizle birlikte sadece biz kadınları değil, toplumun her kesimini  bu anlayışla mücadele etmeye çağırıyoruz. Haklarımızı sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin: “Haklarımızı daha yüksek sesle savunacağız”

Her yıl, her ay, her gün kadınlar öldürülürken bu ülkenin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması kabul edilemez. İstanbul Sözleşmesi kadınlara yaşam sunan bir sözleşmedir. Bu sözleşmeden daha önce çıkılmaması için ve harfiyen uygulanması için her platformda görüşlerimizi açıkladık. Bugün gelinen noktada bir gece alınan kararla bu sözleşmeden çıkmamız kadınlara büyük bir haksızlıktır. Bu karar kadın katillerini artık daha da pervasız hale getirecek. Kadın cinayetleri daha da artacaktır. Kararın oldu bittiye getirilerek çıkarılması için bütün toplumu hiçe saymaktır. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Kadınlar olarak haklarımızı bundan sonra daha yüksek sesle savunacağız.

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Emre Pınar Kılıç: “Türkiye’nin öncülük ettiği sözleşmeden çıkılması kabul edilemez”

İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin gece yarısı kararı ile çıkmasını kabul etmiyoruz.

Yıllardır kadınların toplumda daha iyi noktalara gelmesi, cinayetlere kurban gitmemesi için mücadele ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi de bu noktada en önemli uluslar arası kriterleri belirliyor. Bu karar medeni ülkeler seviyesine ulaşmak için çalışan Türkiye ile de çelişiyor. Bu karar kaygı vericidir. Kadına yönelik şiddeti daha da artıracaktır.

İstanbul Sözleşmesi’nin faydaları, etkileri ortadayken Türkiye’nin ev sahipliği yaparak öncülük ettiği bu anlaşmadan çıkması kabul edilemez. Bugün bu kararı alanların, daha sonra bir gecede neleri değiştirebileceği, başta kadınlar olmak üzere tüm toplumu gelecek endişesine de sürüklemiştir.

Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları (KESİAD) Başkanı Seçil Beydemir Kaynak: “Kadına yönelik şiddet daha da artacak”

Kadına yönelik şiddeti besleyen zihniyet yapısı ve şiddet eylemleri ile mücadelenin en etkili araçları Uluslararası Sözleşmelerdir. İstanbul Sözleşmesi de kadına yönelik şiddete karşı önemli bir kazanımdır. İstanbul Sözleşmesine erkek üstünlüğünü kaybetmek istemeyen kesimler karşı çıkıyordu. Bir gecede alınan karar ile erkek üstünlüğünü kaybetmek istemeyenler bir kez daha istediklerini yaptırmış oldu.  İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddete karşı sıfır toleransa odaklanmış bir insan hakları belgesi. Şiddetin önlenmesi, şiddete maruz kalanların korunması ve şiddet uygulayanların adalete teslim edilmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin temelini oluşturuyor. İstanbul Sözleşmesi, daha çok kadınlar için olsa da erkek ve çocukları da kapsıyor. Türkiye’nin bu Sözleşme’den çekilmesi, ülkemizde kadına yönelik şiddetli daha da artıracaktır. Bu karar kabul edilemez.”

İZMİR İŞ DÜNYASINDAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TEPKİSİ

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır, geri dönülsün”

İzmir’in iş dünyası temsilcileri, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepki gösterdi. Toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinden geri adım olarak değerlendirilen bu kararı eleştiren STK Başkanları, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülsün” dedi.

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri: “Karar gözden geçirilmeli”

Kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik olarak atılan adımlar kapsamında, 8 yıl önce TBMM’de oybirliği ile onaylanmış ve uygulamasını son derece önemli bulduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkılmasını,  toplumsal cinsiyet eşitliği ve kişilik haklarının korunması, acısından ülkemizin tüm kadınlarına haksızlık olarak görmekteyiz. Demokratik standartların yükselmesinin beklendiği bu süreçte, kararın yeniden gözden geçirilmesini ve gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.

EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul: “Büyük üzüntü içindeyiz”

Cumhurbaşkanı kararnamesi ile kadına yönelik şiddet karışışında önemli bir sığınak olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olmamızdan dolayı üzüntümü ifade etmek isterim. Kadın yoğun bir sektörün bir temsilcisi olarak toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için gösterilen çabanın önemini biliyor, bu konuda kadınlarımızın verdiği mücadeleyi destekliyoruz. Türkiye’nin modern, demokratik bir ülke olma yolunda önemli bir mihenk taşı olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi bu alanda atılmış bir geri adım olarak görüyoruz.

İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmelidir.

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Melih Sebastien Durmuş: “Kadının güçlendirilmesinde ciddi bir geri adım”

İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı, aniden ve bu konuda toplumun görüşünü, fikrini almadan, toplumsal bir mutabakat olmadan çekilmiş olmamızdan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, bir STK başkanı ve bir erkek olarak üzgünüm. Bu ülkenin en temel problemlerinden biri olan kadına yönelik şiddet son yıllarda bu kadar artmışken İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmaması ciddi bir problem olarak ortada dururken bu sözleşmeden toplumsal mutabakat olmadan çekilmek, cinsiyet eşitliği, kadının güçlendirilmesi mücadelesinde ciddi bir geri adımdır. Bu konuda atılan adımlar bize gösteriyor ki verilen mücadele kesinlikle sadece kadınlara bırakılacak bir mücadele değildir. Bu sebeple diyorum ki: Uygulanmadığı yönünde ciddi eleştirilere maruz kalan İstanbul Sözleşmesini aratmayacak ve kadınlarımızı şiddetten koruyacak bir Sözleşme mutlaka ortaya konmalıdır veya İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmelidir.

EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ve EGİAD Yönetim Kurulu’ndan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine yönelik açıklama geldi.

Açıklamada; "EGİAD’ın 30 yıllık geçmişinde cinsiyet eşitliği her zaman temel hassasiyetlerden birisi olmuştur.  Tüzüğümüzde de açıkça yazdığı üzere toplumsal rekabet gücünü arttırmanın; kadın ve erkeğe eşit fırsat verilmesinin toplumsal cinsiyet eşitliğinin en temel tanımı olduğuna inanıyoruz. Benimsediğimiz prensipler temelinde çağımızın ve zamanın ruhuna göre dinamik değişiklikler yapmak gerektiğinde de EGİAD önemli adımları çekinmeden atmıştır. 2019 yılında derneğimizin isminde yer alan “İş Adamları” ibaresi değiştirilmiş ve yerine “İş İnsanları” ifadesi gelmiştir. EGİAD, kadın üye sayımızın artırılmasını da stratejik hedefleri arasına koymuştur ve çeşitli projelerinde kadınların güçlendirilmesi konusunda yalnızca nicelik değil nitelik olarak etkin adımlar atmayı kendine hedef edinmiştir.  Geleneklerimizde kadının yeri ve önemi tartışılmazdır. Ninemizin sözü en az dedemizinki kadar değerlidir! Bizim için, çocuklarımız için, ailemiz için kadınımızın “doğru” dediği, en az erkeğin dediği kadar doğrudur. Bizim kız ya da erkek çocuğumuz yoktur, çocuklarımız vardır.

11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açıldığı için 'İstanbul Sözleşmesi' ismiyle anılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke olmamızı önemli ve değerli bulduğumuzu daha önce de ifade etmiştik. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin kadın-erkek eşitliği konusundaki çalışmalar bakımından cesareti kıracağından endişe ediyoruz. Erkeğin kadın üzerindeki tahakkümü şeklinde tezahür eden, ne yazık ki aile hayatının içinde başlayıp, sosyal çevrede devam eden, iş hayatının her aşamasında ve her gün görülen, kanunlarımıza kadar yansıyan olguyu tersine çevirmek öncelikli amacımızdır. Konu özellikle Türkiye’yle ilgili değildir, tüm dünyada bu tahakküm geçerlidir.

Tek vücut olarak temel hak ve özgürlüklerin savunulmasını benimsemeyi ve ülkemizin refah ve geleceği için toplum olarak işbirliği içinde çalışmayı umut ediyoruz." denildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.