Dolar 32,3736
%0.17
Euro 34,9717
%-0.27
Altın 2.326,080
%0.24
Bist-100 9,07
%-0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TMMOB’dan AK Partili Kaya’ya yanıt: Kent suçlarına sessiz kalmayacağız

TMMOB’dan AK Partili Kaya’ya yanıt: Kent suçlarına sessiz kalmayacağız

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, geçtiğimiz günlerde canlı yayında AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın Buca Cezaevi ile ilgili eleştirilerine yanıt verdi. TMMOB İKK tarafından yapılan açıklamada, ‘’Bu açıklamalarda meslek odalarımız ikiyüzlülükle itham edilmekte; meslek örgütümüz, oluşacak rantın parçası olmakla suçlanmaktadır. Bütün bu iddialar, bilimsel ve hukuki bilgiden yoksun, manipülatif açıklamalar olmakla beraber, temsil ettiği siyasi anlayışın parçası olduğu kent suçlarını aklamaya yöneliktir. Meslek odalarımız, kamuyu ilgilendiren her uygulamayı bilimsel ve hukuki yönden inceleyerek, uygulayıcısı kim olursa olsun, kamu yararına hizmet etmeyen uygulamalara itiraz etmiş ve davalar açmıştır; açmaya devam edecektir’’ ifadelerine yer verdi.

  • Ege Postası
  • 17.11.2022 - 10:46

EGEPOSTASI- İzmir Urla'da Klazomenai Antik Kenti'nin içinde bulunduğu ve 3'üncü derece arkeolojik sit alanı bölgenin imar planları değiştirilmiş ve bölge yapılaşmaya açılmıştı.  AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, geçtiğimiz günlerde Büyük İzmir TV’de yaptığı açıklamada, Urla'da Klazomenai Antik Kenti'nin imar planı değişikliğine tepki göstererek, meslek odalarını sessiz kalmakla suçlamıştı. 

AK Partili Kaya: Odalardan çıt çıkmıyor 

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Barosu’nu, Şehir Plancılar Odası’nı  ve TMMOB’u marjinal gruplar olarak nitelendirerek, ‘’Buca Cezaevi bölgesi doğal SİT alanı, Urla’da Kültürel SİT alanıydı. Kazının olduğu bölgeyi hançerliyosun. Mimarlar Odası ve şehir plancıları çıt çıkarmıyor’’ ifadelerini kullanmıştı.

TMMOB: Hukuki bilgiden yoksun 

AK Partili Kaya’nın eleştirilerine yanıt TMMOB İKK’dan geldi.  İddiaların bilimsel olmadığını ve hukuki bilgiden yoksun olduğunu dile getiren TMMOB, ‘’ Bu açıklamalarda meslek odalarımız ikiyüzlülükle itham edilmekte; meslek örgütümüz, oluşacak rantın parçası olmakla suçlanmaktadır. Bütün bu iddialar, bilimsel ve hukuki bilgiden yoksun, manipülatif açıklamalar olmakla beraber, temsil ettiği siyasi anlayışın parçası olduğu kent suçlarını aklamaya yöneliktir. Meslek odalarımız, kamuyu ilgilendiren her uygulamayı bilimsel ve hukuki yönden inceleyerek, uygulayıcısı kim olursa olsun, kamu yararına hizmet etmeyen uygulamalara itiraz etmiş ve davalar açmıştır; açmaya devam edecektir’’ ifadeleri yer aldı. 

TMMOB: Kent suçu…

Onama işlemi tamamlanmayan bir idari işleme itiraz edilmesi veya dava açılmasının hukuk usulü açısından hatalı olduğunu hatırlayan TMMOB, ‘’  Eski Buca Cezaevi alanında yaşanmakta olan kent suçu, süreci devam etmekte olan bir başka idari işlemin resmi itiraz/davaya henüz konu edilmemiş olması üzerinden aklanmaya çalışılmaktadır. Ancak; kendisi de aynı zamanda bir avukat olan AKP Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da çok iyi bilmektedir ki, onama işlemi tamamlanmayan bir idari işleme itiraz edilmesi veya dava açılması hukuk usulü açısından hatalıdır’’ ifadelerini kullandı. 

‘’Kamu mülkiyetlerinin parsel  parsel’’

Toplum yararı için mücadeleye devam edeceklerini bildiren TMMOB, ‘’ Bilimsel bilgiden yoksun ve manipülatif olan bu söylemlerin, eski Buca Cezaevi alanında işlenen kent suçunu gizlemeye çalışmak amacıyla gündeme getirildiğini çok iyi biliyoruz.  Ülkemizdeki kültürel ve doğal varlıkların yok edilmesinin, kamu mülkiyetlerinin parsel  parsel satılmasının bizzat faili olan siyasi anlayışın, kendi kent suçlarını gizlemek için TMMOB’a saldırmasına da şaşırmıyoruz. Sonuç olarak faili kim olursa olsun, Anayasa’nın 135. maddesinde TMMOB’a tanımlanan yetki ve görevler kapsamında halkımızın geleceğini tehlikeye atacak hiçbir kent suçuna karşı sessiz kalmayacak, toplumun ortak yararı için mücadelemize inatla devam edeceğiz’’ dedi.  

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde; 

''Son dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya tarafından, kendi siyasi rakipleriyle girmiş olduğu tartışmalarda meslek odalarımızdan bahsedilerek; Urla ilçesi, İskele Mahallesinde Büyükşehir Belediye Meclisince karar alınan ancak henüz onama işlemleri tamamlanmayan plan/plan değişikliklerine ilişkin, tarafımızca henüz resmi bir itiraz/dava iletilmemiş olması bahane edilerek, eski Buca Cezaevi alanının yıkılması sonrası alana ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar planı değişikliklerine iletmiş olduğumuz itirazlar değersizleştirilmeye çalışılmıştır.

Bu açıklamalarda meslek odalarımız ikiyüzlülükle itham edilmekte; meslek örgütümüz, oluşacak rantın parçası olmakla suçlanmaktadır. Bütün bu iddialar, bilimsel ve hukuki bilgiden yoksun, manipülatif açıklamalar olmakla beraber, temsil ettiği siyasi anlayışın parçası olduğu kent suçlarını aklamaya yöneliktir.

Meslek odalarımız, kamuyu ilgilendiren her uygulamayı bilimsel ve hukuki yönden inceleyerek, uygulayıcısı kim olursa olsun, kamu yararına hizmet etmeyen uygulamalara itiraz etmiş ve davalar açmıştır; açmaya devam edecektir. 

Meslek örgütümüze yöneltilen ithamlar gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki;

1. 21.10.2022 tarihinde TMMOB Şehir Plancıları Odası ve TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesince yapılan açıklamada;

a) İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 06/06/2018 tarihli ve 7593 sayılı Kararı ile; Urla ilçesi, İskele Mahallesinde muhtelif taşınmazların bulunduğu alanın "1. Derece Arkeolojik Sit Alanı"ndan çıkartılarak, "3.Derece Arkeolojik Sit Alanı" tescil edildiği,

b) Bu kapsamda mülk sahiplerinin talebiyle plan müellifince hazırlanan plan/plan değişikliğinin, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.10.2022 tarihli toplantısında uygun bulunduğu,

c) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre, söz konusu işlemin Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılacak inceleme sonucunda uygun görülmesi halinde Büyükşehir Belediyesince onama işlemi tamamlanacağı ve sonrasında askı işleminin gerçekleştirileceği,

d) Söz konusu sürecin ilgili meslek odalarımızın takibinde olduğu, hukuki aşamalar tamamlandıktan ve plan/plan değişikliklerinin askıya çıkarılarak kamuoyuyla resmi şekilde paylaşıldıktan sonra şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından gerekli incelemelerin yapılacağı hususları kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan sürecin kesin ve yürütülmesi gereken bir idari işlem olmadan önce itiraz veya dava konusu edilmesinin hukuk usulü açısından hatalı olacağı açıktır. Şu anda resmi bir itiraz/dava bulunmaması bu usul kurallarından kaynaklanmakta olup meslek odalarımızı ikiyüzlülükle itham eden iddialar temelsizdir.

1. Yıkılan Buca Cezaevi alanına ilişkin olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar planları ile; bölgede yoğunlukla Ticaret ve Konut Alanları belirlenmiştir. Bu planlar ile, olası  bir afet anında toplanma alanı olabilecek, kentin yeşil alan ihtiyacını karşılayacak yaklaşık 80000 m2 'lik bir alan, tamamen rant amaçlı değerlendirilmek üzere planlanmıştır. Bu hatalı işleme ilişkin itiraz gerekçelerimiz daha önce ayrıntılı olarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Halkımızın ortak yararına açıkça aykırı olan bu ve bunun gibi kent suçlarına karşı susmamız bilimsel, mesleki, hukuki ve etik ilkeler açısından mümkün değildir.

Eski Buca Cezaevi alanında yaşanmakta olan kent suçu, süreci devam etmekte olan bir başka idari işlemin resmi itiraz/davaya henüz konu edilmemiş olması üzerinden aklanmaya çalışılmaktadır. Ancak; kendisi de aynı zamanda bir avukat olan AKP Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da çok iyi bilmektedir ki, onama işlemi tamamlanmayan bir idari işleme itiraz edilmesi veya dava açılması hukuk usulü açısından hatalıdır.  

Bilimsel bilgiden yoksun ve manipülatif olan bu söylemlerin, eski Buca Cezaevi alanında işlenen kent suçunu gizlemeye çalışmak amacıyla gündeme getirildiğini çok iyi biliyoruz.  Ülkemizdeki kültürel ve doğal varlıkların yok edilmesinin, kamu mülkiyetlerinin parsel  parsel satılmasının bizzat faili olan siyasi anlayışın, kendi kent suçlarını gizlemek için TMMOB’a saldırmasına da şaşırmıyoruz.

Sonuç olarak faili kim olursa olsun, Anayasa’nın 135. maddesinde TMMOB’a tanımlanan yetki ve görevler kapsamında halkımızın geleceğini tehlikeye atacak hiçbir kent suçuna karşı sessiz kalmayacak, toplumun ortak yararı için mücadelemize inatla devam edeceğiz.''

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.