Dolar 32,3196
%0.21
Euro 35,0662
%-0.16
Altın 2.279,620
%0.09
Bist-100 9,02
%2.43

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Pandemide kaç kişiye ve kaç işyerine, ne kadar ceza yazıldı?'

'Pandemide kaç kişiye ve kaç işyerine, ne kadar ceza yazıldı?'

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “pandemide kesilen cezaları” Meclis gündemine taşıdı.

  • Ege Postası
  • 26.03.2021 - 10:28

Av. Sevda Erdan Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu. 

CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, önerge ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, pandeminin Türkiye’de görüldüğü Mart 2020 tarihinin üzerinden bir yıl geçtiğini belirtti. Bu süre zarfında; zaman zaman bütün hafta boyunca sokağa çıkma yasağı, zaman zaman hafta içi 21.00-05.00, hafta sonu tamamen sokağa çıkma yasağı ya da sadece hafta içi 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde, izni olmadan sokağa çıkan ve maske takmayan vatandaşlara cezalar kesildiğini bildirdi. 

Kesilen ceza sayısının fazlalığı ve toplam miktarın çok büyük boyutlara ulaşmasının, devlet için yeni bir gelir kapısı haline dönüştüğünü belirten CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, şu hususları vurguladı:

“Bu olağanüstü durumda bile uygulamada birçok adaletsizliklerle karşılaşılmaktadır. Kısıtlamaların başladığı günden bu yana vatandaşlarımızın gözünün yaşına bakmayan, kafasını dışarı uzatsa ceza kesilmesini sağlayan AKP iktidarı, siyasi ikbal uğruna lebalep yaptığı kongrelerle yine adaletsizliğin dibine vurmuştur. ‘Sana yasak, bana yasal’ anlayışıyla hukuk devleti ilkesini yerle bir etmiştir. Cebinde yazı tura atacak parası olmayan, siftah yapamayan esnafın ahını almıştır.”   

“İllere göre yazılan cezaların dağılımı nasıldır?”

Ülke genelinde restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kahvehane, kıraathane, kır/çay bahçesi, dernek lokali gibi işyerleri, şehir içi toplu ulaşım araçları, AVM, market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemiş dükkanlarının denetlendiğini ve kurallara uymayanlara çeşitli cezalar kesildiğini de ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, önergesinde, “Pandemi süresi boyunca İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgelere ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun almış olduğu kararlara aykırı hareket eden kaç kişiye, toplam ne kadar ceza yazıldı? Bu cezaların ne kadarı tahsil edildi? Kaç ceza yargıya taşındı, ne kadarı iptal oldu? 65 yaş sınırlamasına aykırı hareket eden kaç kişiye ceza yazıldı ve 65 yaş üstü vatandaşlara yazılan cezaların toplam tutarı ne kadardır? Vatandaşlara yazılan cezaların toplam tutarı ve işyerlerine yazılan cezaların toplam tutarı ne kadardır? İllere göre yazılan cezaların dağılımı nasıldır?” sorularının yanıtlanmasını istedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, sokakta maskesini takmadığı ya da yanlış taktığı için vatandaşlara ceza yazıldığı, çalışmak zorunda olduğu için dışarı çıkan 65 yaş üstü vatandaşlara ceza yazıldığı, valilerin ve kaymakamların kalabalık bir bürokrat ordusu ile illerinde “ceza yazma avına” çıktığı bir ortamda, AKP’nin neredeyse her gün “lebalep” kongre yaptığını belirtti. 

“Kurallara, yasaklara her yerde uyuluyor ama AKP kongrelerinde uyulmuyor”

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 Şubat'taki Rize İl Kongresi'nde, "Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize'de salon lebalep dolu" diyerek bu durumu ilan ettiğini kaydeden Av. Sevda Erdan Kılıç, son olarak, 24 Mart Çarşamba günü yapılan AKP 7. Olağan Kongresi’nde Ankara Spor Salonu’nun tıklım tıklım dolu olduğunun görüldüğünü bildirdi. Ne tribünlerde ne de salonda tüm sosyal mesafe kurallarının hiçe sayıldığını ifade eden CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Korona virüs ile mücadelede kritik bir eşik aşılmaya çalışılırken, AKP kongresinde tüyler ürperten görüntüler görüldü. Salonun için gibi dışı da hınca hınç doluydu. Üstelik Erdoğan tarafından ‘lebaleb’ olarak nitelendirilen partisinin il, kadın ve gençlik kongrelerinin faturası Korona virüs tablosuna yansıdıktan; İstanbul, Sakarya, Giresun, Erzurum, Tokat, Malatya, Balıkesir ve Niğde’de görülen vaka sayıları gözle görülür bir şekilde arttıktan sonra ‘lebalep’ AKP Olağan Kongresi yapıldı. Önceki kongrelerden ve sonuçlarından ders bile çıkarmayarak, ‘iki alkış almak’ için o kadar insanın hayatını riske atıp, dolu otobüslerle Ankara’ya getirtip o salona doldurdular. Gerçekten anlamak zor. Pandemi artmasın, yayılmasın diye konulan kurallara, yasaklara her yerde uyuluyor ama AKP kongrelerinde uyulmuyor. Sanki bu kurallar, yasaklar AKP için geçerli değil, onları bağlamıyor, onları es geçiyor. O zaman pandemi ile ilgili yayınladığınız genelgelerde, ‘bu kurallar AKP ve kongreleri için geçerli değildir’ deyin."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.