Dolar 32,3728
%0.17
Euro 35,0404
%-0.07
Altın 2.326,620
%0.27
Bist-100 9,14
%0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Pandemi cezaları silindi: 'Ödeyen cezalandırıldı, ödemeyen ödüllendirildi'

Pandemi cezaları silindi: 'Ödeyen cezalandırıldı, ödemeyen ödüllendirildi'

Pandemi döneminde yazılan maske ve sokağa çıkma yasağı cezalarının da silinmesini içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi kabul edildi ve kanunlaştı. Kanun teklifi görüşülürken CHP Milletvekilleri tarafından verilen “cezalarını ödeyenlerin paraları yasal faiziyle birlikte iade edilsin” önergesi ise reddedildi.

  • Ege Postası
  • 04.11.2022 - 13:17

Değişiklik önergesi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Kestiğiniz idari para cezalarını, vatandaşın cebinden aldığınız Covid-19'la ilgili ceza paralarını faiziyle birlikte onlara iade etmek zorundasınız yoksa hak yemiş olursunuz, o vatandaşların ahı iki yakanıza yapışır kalır” dedi. 

“ÖDEYEN VATANDAŞ CEZALANDIRILIYOR”

Sertel, pandemi cezalarının affedilmesiyle ilgili Nisan ayında verdiği kanun teklifini hatırlatarak, geç de olsa iktidar tarafından gündeme alınmasının olumlu olduğunu söyledi. Kendi teklifinde pandemi süresince kesilen cezaların affedilmesinin yanında cezalarını ödeyenlerin paralarının faiziyle birlikte iadesinin yer aldığını vurgulayan Sertel, “Kanun teklifimde şunu söyledim: Af geliyor, affedilsin ama parasını ödeyen vatandaş niye cezalandırılsın? Aynı vergisini zamanında ödeyen yurttaş gibi, aynı BAĞ-KUR'unu, primini, SGK'sini zamanında ödeyen yurttaş gibi. Ödemeyenlerin ödüllendirildiği, ödeyenlerin cezalandırıldığı bir kanun maddesini geçireceksiniz. Ben orada değişiklik önergesini verdim, lütfen bunu dikkate alın” diye konuştu. 

KANUN TEKLİFİNDEKİ TALEBİ YİNELEDİ

Kanun teklifinde yer alan Geçici 4’ncü madde ile getirilen düzenlemenin şu ana kadar bu cezaları ödemeyenleri kapsadığını, geçmişte ödeyenlere yönelik bir düzenleme getirmediğini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle devam etti:

“Pandemiyle ilgili cezaları yazdınız, 70 yaşındaki hacı amcam bakkala çıktı ekmek almaya, peynir almaya; polis yakaladı, ceza kestiniz, sokağa çıkma yasağından dolayı 900 lira, maske takmadığından dolayı 290 lira. Onları affedeceğinizi söylüyorsunuz ve 48'inci maddenin geçici 4'üncü maddesiyle affedeceksiniz. Zaten bu konuda ben 18 Nisan 2022'de bir kanun teklifi vermiştim, o kanun teklifinde bu affı gündeme getirmiş ve Covid-19'la ilgili yazılan cezaların ortadan kaldırılmasını 18 Nisanda talep etmiştim Atila Sertel olarak, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili olarak, CHP Grubu olarak. Bu, şimdi gündeme geliyor; çok teşekkür ederiz, bir önerimizi daha altı ay, sekiz ay sonra da olsa gündeme almışsınız ama ben orada şunu söyledim, dedim ki: Tahsil edilen idari para cezaları tahsil tarihinden itibaren hesaplanarak kanuni faiziyle iade edilir. Doğrusu buydu. Olması gereken de buydu.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.