Dolar 32,3199
%0.21
Euro 35,0680
%-0.15
Altın 2.309,690
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Özgür Özel: Siyasette balta çekip uzlaşmaya gelinmez!

Özgür Özel: Siyasette balta çekip uzlaşmaya gelinmez!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaretinde; AK Parti’nin anayasa değişikliği için görüşme talebini İYİ Parti ile reddettiklerini açıkladı. Özel, “Siyasette balta çekip uzlaşmaya gelinmez. Uzlaşma çıplak ellerle yapılır. Baltayı gömersiniz, elini uzatırsınız, okunuzu boşa atarsınız, mirinizi heba eder merhaba dersiniz. Bize merhaba demeye balta çekerek geliyorlar. Bu nasıl bir şey biz anlayamadık" dedi. Özel, iktidara geldiklerinde ‘sansür yasası’nı gazetecilerin eleştiri ve talepleri doğrultusunda değiştireceklerini, basın kartı ile ilgili sıkıntıları kaldıracaklarını söyledi.

  • Ege Postası
  • 10.01.2023 - 22:22

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Utku Çakırözer, Neslihan Hancıoğlu ve Burhanettin Bulut ile birlikte 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle TBMM'de Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret etti. Özel, ziyarette basın emekçilerine karanfil verdi. 

CHP Heyeti'ni Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Kemal Aktaş ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Özel, tüm basın emekçilerin gününü kutlarken şu mesajı verdi: 

“KÖTÜ BİR SENEYİ GEÇİRDİK: Sizin şahsınızda hem parlamentomuzda hem tüm ülkemizde çalışan bütün gazetecilerin gününü kutluyoruz. 10 Ocak günleri çok anlamlı. Grubumuzdaki gazeteci arkadaşlarımızı, meslektaşlarınızı temsilen Utku Çakırözer ile birlikte geldik. Malum salı gününe denk geldiği için bütün partiler açısından ve Meclis açısından hareketli bir gün. Bir yandan da ülke gündeminden kaynaklı birkaç toplantının da sürdüğü bir atmosferde sizleri ziyaret ettik. Tabi geçen seneki ziyaretimizden bugüne ne değişti dersek basın özgürlüğü açısından bugünün tarihsel anlamına da denk düşüyor. Kötü bir seneyi geçirdik. Hem pratik hem yasama olarak.

GEÇTİĞİMİZ YIL SANSÜR KANUNU YASALAŞTI: Bugünlerde anayasa değişikliği tartışmaları bolca yapılırken anayasaların belli konularda kısa, net, anlaşılır ve şüpheye bırakmayacak milli iradeyi ve toplumsal uzlaşıyı temsil eden metinlerden oluşması lazım. Anayasa baktığımızda bu konu basın açısından ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ ifadeleri ile karşılığını bulmuş. Ancak Anayasa’da böyle net bir ifade varken geçtiğimiz yıl bir sansür kanunu yasalaştı. Buna hem siz dernek olarak hem tüm meslek örgütleri, sendikalar karşı çıktılar. Bu konuda muhalefet partilerinin gayretleri ile ve sizin yarattığınız toplumsal talep ve baskı üzerine de temmuz ayından ekim ayına kadar bu yasa bekledi. Ama yazı, bu yasayı iyileştirmek, dünyadaki örneklerine bakmak, endişeleri gidermek ve basın özgürlüğünün, haber alma özgürlüğünün önünü açmak için bir fırsata çevirmek yerine yaz boyunca herhangi bir temas ne muhalefet ile ne meslek örgütleri ile kurulmadı. Ekim ayı içerisinde bu yasa tüm itirazlara rağmen geçti.

GELECEK YIL 10 OCAK'TA ÜÇ TAAHHÜDÜMÜZÜ YERİNE GETİRMİŞ BİR ŞEKİLDE BU KOLTUKTA OTURMAYI TAAHHÜT EDİYORUM: Biz seneye de burada olacağız. Parlamento muhabirleri de seneye burada olacak. Bir dahaki seneye geldiğimizde bizim taahhüdümüz o yasayı tamamen değiştirmiş, sizlerin eleştirilerine ve taleplerine uygun olarak sizin meslek yasanızı değiştirmiş, basın kartı ile ilgili sıkıntıları kaldırmış, onu bir siyasi partinin ve bir ittifakın emrinde değil meslek örgütlerinin objektif kriterleri ile belirleyecekleri çağdaş ölçütlere kavuşturmuş şekilde olmayı umut ve taahhüt ediyoruz. Seneye Türkiye Cumhuriyeti’ni yöneten iktidarın bir parçası olarak buraya ulaşma hedefimize kavuşmuş olursak eğer gelecek sene 10 Ocak’ta bu üç taahhüdümüzü yerine getirmiş bir şekilde bu koltukta oturmayı taahhüt ederek hepinizi saygı ile selamlıyorum.”

“BU SABAH ERKEN SAATLERDE İYİ PARTİ’DEKİ MEVKİDAŞLARIMIZ İLE BİR ARAYA GELDİK, KONUYU DEĞERLENDİRDİK”

AKP, anayasa değişikliği teklifi üzerine TBMM’deki tüm gruplardan randevu talep etti. HDP, randevu talebini reddederken bugün CHP ve İYİ Parti gruplarının yöneticileri bir araya gelerek talebi değerlendirdi. Konuyla ilgili sorular üzerine Özel, şu açıklamayı yaptı:

“Bildiğiniz üzere dün Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Özlem Zengin Hanımefendi tarafından muhalefet partileri arandılar ve randevu talebinde bulunmuşlardı. Biz liderlerimizin bütün bundan sonraki siyasi gelişmelerde Altılı Masa’nın ve parlamentoda grubu bulunan Altılı Masa’nın iki bileşeni olan İYİ Parti ve CHP’nin ortak hareket etme ve ortak tutum belirleme iradesine uygun olarak konuyu ittifak ortağımızla değerlendireceğimizi söylemiştik. İYİ Parti’den de böyle bir cevap gitmişti. Bu sabah erken saatlerde İYİ Parti’deki mevkidaşlarımız ile bir araya geldik, konuyu değerlendirdik” dedi.

“AKP’NİN TAKINMIŞ OLDUĞU BU TUTUMA KARŞILIK OLARAK BİZ BU GÖRÜŞME TALEBİNİ REDDETMEK DURUMUNDAYIZ”

Yarın malum Karma Komisyon, Anayasa Komisyonu ve Adalet Komisyonu toplantıya çağrıldı. 1700’ün üzerinde bekleyen dokunulmazlık dosyası varken İYİ Parti ve CHP’den birer milletvekilinin birer dosyası çekilerek dokunulmazlıkları kaldırılmak ve seçime doğru giderken kendilerinin dokunulmazlıkları olmaksızın yargılanmalarının önünü açmak üzere bir siyasi tercihte bulundu saray yönetimi. Saray yönetiminin talimatı ile Karma Komisyonu’nun başkanı da bu iki dosyayı cımbızlayarak komisyonu toplantıya çağırdı. Aynı günlerde de Adalet ve Kalkınma Partisi bizi yine Anayasa Komisyonu’nun konusu olan anayasa değişikliğini müzakere etmek üzere bizi ziyaret etmek istiyor. Bunu en basit deyimle bir özensizlik, bir nezaketsizlik olarak nitelendirdik iki parti birlikte. Biraz önce basından duymaları doğru olmazdı, sayın Özlem Zengin’i aradık, mevkidaşımızın bir talebini reddetmek tabi ki bizim açımızdan da zor. Ama AK Parti’nin takınmış olduğu bu tutuma karşılık olarak biz bu görüşme talebini reddetmek durumundayız.”

“İYİ PARTİ İLE BU TUTUMDA ORTAKLAŞTIK”

Sadece CHP’nin görüşmeye ilişkin tutumunu açıkladığını söyleyen Özel, “Ama İYİ Parti ile bu tutumda ortaklaştık. Kendileri de benzer bir açıklamayı mutlaka yapacaklardır” dedi.

“BİZE MERHABA DEMEYE BALTA ÇEKEREK GELİYORLAR”

Bir başka soru üzerine Özel, “Adalet ve Kalkınma Partisi, siyasette ne yapmaya çalışıyor, onu çıkıp bize izah etmesi gerekiyor. Sonra randevuları isteyip uzlaşma araması lazım. Siyasette balta çekip uzlaşmaya gelinmez. Balta çektiler. Savaş baltasını kaldırarak uzlaşmaya, konuşmaya, görüşmeye gelen bir siyasi hareket dünya siyasi tarihinde yok. Uzlaşma çıplak ellerle yapılır. Baltayı gömersiniz, elini uzatırsınız, okunuzu boşa atarsınız, mirinizi heba eder merhaba dersiniz. Bize merhaba demeye balta çekerek geliyorlar. Bu nasıl bir şey biz anlayamadık” diye konuştu.

“O SUSKUNLUK KONUSUNDA SUSKUNLUĞUNU BOZMUŞ”

Sinan Ateş cinayetine ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Kılıçdaroğlu suskunluğumuzun nedenini sordu. Suskunluğumuz asaletimizdendir. Sayın Kılıçdaroğlu suskun değilim, sadece seviyesiz ithamlarınızı seyredip gerekli notları alıyorum” sözlerine karşılık Özel, “Biz suskunluğunu bozsun derken böyle bir bozmaktan bahsetmiyoruz. O suskunluk konusunda suskunluğunu bozmuş. Ama öz konusunda suskunluğuna devam ediyor. Konunun özüne yönelik suskunluğunu bozmasını bekliyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.