Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Muhalefette aday trafiği

Muhalefette aday trafiği

Seçim yaklaşırken muhalefet cephesinde adaylık trafiği hızlandı. Altılı Masa’dan seçim sonrasına yönelik çıkışlar gelirken, HDP Eş Genel Başkanı Buldan “Kendi adayımızı çıkaracağız” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 08.01.2023 - 09:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün seçimlerin mayıs ayında yapılacağına işaret ederek, “Önümüzde 5 ay var” derken muhalefet kanadında adaylık tartışmaları sürüyor.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kendi adaylarıyla seçime gideceklerini belirterek, en yakın zamanda cumhurbaşkanı adaylarının kim olacağını açıklayacaklarını söyledi. HDP Kars İl Örgütü’nün 4. Olağan Kongresi'nde konuşan Buldan, şunları kaydetti: “Biz, halkların demokratik partisi olarak en kısa zamanda en yakın zamanda kendi cumhurbaşkanı adayımızı Türkiye halklarıyla paylaşacağız. Yani HDP, kendi adayını çıkaracak, kendi adayını gösterecek ve seçimlere kendi adayıyla girecek. Bizim ne Cumhur İttifakı’yla ne Millet İttifakı’yla herhangi bir ortaklığımız yok. Ancak ilkesel yaklaşımlarımız elbette ki var. Bu ilkesel yaklaşımlarımızı zamanı geldiğinde oturup konuşabiliriz, zamanı geldiğinde müzakere edebiliriz, zamanı geldiğinde diyalog içinde olabiliriz. Ama HDP’nin şu anki kararı, kendi adayıyla seçimlere gitmektir."

MASANIN TAVRINA GÖRE BELİRLENECEK

Buldan’ın açıklamaları sosyal medyada gündem olurken kulislerde HDP’nin bir aday çıkaracağı ancak çıkarılan adayın seçime girip girmeyeceğinin 6’lı Masa’nın aday belirleme sürecinde kendilerine danışıp danışmayacağına göre belirleneceği ifade ediliyor. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, Altılı Masa’nın olası cumhurbaşkanı adayı hakkında değerlendirme yaparken, ismi gündeme gelen adaylardan karşı çıktıkları tek kişinin Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş olduğunu söyledi. Beştaş, "Onun adaylığına asla HDP seçmeni sıcak bakmaz. Bizim için denklemde yok" dedi. HDP’nin içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden TİP ve EMEP temsilcileri Buldan’ın konuşmalarının ardından TELE 1’e açıklamalarda bulundu. TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın Basın Danışmanı, “Ortak adaya daha yakınız” dedi. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise, “Ortak adaya açığız” ifadelerini kullandı. Altılı Masa’dan da peş peşe açıklamalar geliyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Muğla 3. Olağan Kongresi’nde konuştu. Başbakanlık vurgusu yapan Akşener "Ne için başbakanlığa aday olduğumu anladınız mı? Sizden istediğim şudur: Birinci parti çıkacağız ve ben de başbakan olacağım" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise Altılı Masa'nın ortak cumhurbaşkanı adayına mutabık kılındığını vurgulayarak, yetki tartışması konusuna açıklık getirdi. "Ortak adayımız şu anki cumhurbaşkanının bir başka versiyonu olmayacak" diyen Babacan, "Bir kral gidecek yerine hangi kral gelecek arayışında değiliz" ifadesini kullandı. "Seçilecek cumhurbaşkanının çok önemli kararlarda önce altı partiyle istişare yapacak, altı partinin rızasını alacak, sonra kendi yetkisini kullanacak" açıklamasını yapan Babacan, "Genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olma fikrine yakın bir mutabakat var" dedi.

***

Seçim olmayacak diyene uzak durun

Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya kullanıcılarına seslendi, seçime az bir zamanın kaldığını hatırlattı ve “‘Seçim olmayacak, yapmayacak, gitmeyecek’ diyenlerden kesinlikle uzak durmalısınız” dedi. Paylaşımlarda seçime az bir zamanın kaldığını hatırlatan Demirtaş, sosyal medya kullanıcılarına seslendi ve “Seçime en fazla beş ay kaldı. Seçim çalışmalarında sosyal medya ve WhatsApp grupları çok önemli bir rol oynayacak. Bu nedenle sosyal medyaya yönelik yasaklama, sınırlama, cezalandırma girişimleri oldu, oluyor ve olacak. Seçim baskıları, hileleri gırla devam ediyor” ifadelerini kullandı. Tüm kullanıcıların dengeli ve dikkatli davranması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Tüm ciddi sosyal medya kullanıcılarını, bu konuda bir tartışma yürütmeye davet ediyorum. Siyasi partiler de bu başlıkta hemen çalışma başlatmalı, iletişim uzmanlarıyla çalıştaylar düzenlemelidir” dedi. (Birgün)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.