Dolar 32,3721
%0.17
Euro 34,9916
%-0.21
Altın 2.326,010
%0.24
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
MHP İzmir'den sağlık çıkışı: Her okula hemşire şart!

MHP İzmir'den sağlık çıkışı: Her okula hemşire şart!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Veysel Şahin geçtiğimiz günlerde okul kantininden aldığı çikolatanın ambalaj kapağının soluk borusunu tıkaması sebebiyle hayatını kaybeden Mert’ten sonra bir çalışma başlattıklarını dile getirdi. MHP İzmir'den sağlık çıkışı

  • Ege Postası
  • 17.12.2019 - 13:21

Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Şahin, “Mert için derin üzüntü duyduk. Geleceğimiz olan çocuklarımızın hayatı hepimizin hayatından önemli. Okudukları okullar onlar için daha güvenli olmalı. Mertler ölmesin diye elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Okullarımıza sağlık personeli tahsis edilmeli, her okulda okul hemşiresi olmalı. Hatta ülkemizde bazı üniversiteler ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri gönüllü çalışmalar başlatmış durumda. Okullarımızda sağlık personeli bulundurma faaliyetleri Türkiye geneline yayılmalı. Biz de AR-GE Komisyonumuzdan bu konuda çalışma başlatmasını istedik. Elde ettiğimiz sonuçlara göre bugüne kadar atılan adımları hayata geçirirsek çocuklarımız daha güvenli okullarda eğitim görecek, acil ve etkili ilk yardım sayesinde belki de birçok hayat kurtulacak” dedi.

Eğitim çağına başlayan çocuklarımızın günlük hayatlarının büyük bir bölümü okullarında geçiyor.  Ortalama günde 5-6 saatini okullarında geçiren çocuklarımız için bazı güvenlik ve sağlık adımları atılmalıdır diyerek konun önemine vurgu yapan MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, il teşkilatının AR-GE komisyonunu harekete geçirdi. Kısa zamanda çalışmalarını sonuçlandıran MHP ilginç sonuçlara ulaştı.  

Her okula sağlık personeli şart

Okulda yediği bir çikolatanın ambalaj kapağının nefes borusunu tıkaması ve acil ilk yardım yapılamaması sebebiyle hayatını kaybeden Mert Yağız Köksal bütün ülkeyi yasa boğarken ülke genelinde birçok aileyi de tedirgin etti. Durumun önemi üzerine bir dizi çalışma başlatan MHP İzmir Ar-GE Komisyonu ilginç sonuçlara ulaştı. Elde ettikleri sonuçları değerlendiren MHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, “İl Başkanımızın talimatıyla hemen harekete geçtik. Milyonlarca çocuğumuz okullarında çok fazla bir süre birlikte zaman geçiriyor. Geçirdikleri zaman günlük 5-6 saati buluyor. Bu sebeple çocuklarımız bulaşıcı hastalıklar ve kazalardan dolayı birden fazla hayati sorunla karşılaşabiliyor.  Bilhassa yaralanmalı kazalar okullarda çok görülüyor. Ne yazık ki okullarında çocuklarımıza acil ve doğru müdahalede bulunacak sağlık personeli yok! Çocuklarımız bu konularda okullarda son derece yalnız kalıyor. Ne acı ki kaybettiğimiz kardeşimiz Mert’e de doğru ve acil ilk yardım yapılamamış. Keşke okuduğu okulda bir sağlık personeli olsaydı. Belki Mert şimdi yanımızda olurdu. Okullarımızda sağlık personeli-hemşire kadroları oluşturulmalı” dedi.

İlk yardım acil ve doğru yapılmalı

Ülkemiz şartlarında gerçekleşen herhangi bir kaza için bile ambulans beklemenin vakit kaybı olduğunu da sözlerine ekleyen Cumhur Bulut, “Bazı okullarımız yerleşim yerlerimizin dışında, bazı okullarımız da trafiğin en yoğun olduğu mahallerde. Bu durumda ambulansın veya sağlık ekiplerinin okullara ulaşması çok zor ve vakit alıyor. Bu durumda okullarda görevlendirilecek sağlık personelinin önemi ortaya çıkıyor. Okullarımızdaki öğrenci sayılarını, yaşanan kaza ve sağlık sorunlarını dikkate alırsak okul hemşireleri kadrolarına ne kadar ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkıyor. İlk yardımda aslolan acil ve doğru yapılması. Okul sağlık personeli bu yüzden çok önemli” dedi.

Aslında adımlar atılmış

“Elde ettiğimiz verilere göre aslında devletimiz her okula hemşire atanması konusundaki girişimlerini çok uzun yıllar önce başlatmış” diyerek yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren MHP İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, “2002, 2005 ve 2008 yıllarında okul ve öğrenci sağlığı konularında önemli kanunlar çıkartılmış. 19 Nisan 2011 tarih ve 27910 sayılı Resmi Gazetede okullarda görev alacak hemşirelerin görev ve yetkileri dahi belirlemiş. Fakat şartlar uygun olmadığı için bu kadro tahsisi gerçekleştirilememiş. Yine 1-7 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirilen 19. Milli Eğitim Şurasında konu ele alınmış ve her okula sağlık personeli atanması karara bağlanılmış. Ama yine bu kadroların ataması gerçekleşmemiş. Şimdi görüyoruz ki bazı illerimizde Üniversiteler ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri ortak çalışma başlatarak, il içerisindeki okullarda okul hemşiresi projesini hayata geçiriyor. Bu tüm ülkemizde gerçekleştirilebilecek bir proje. Devletimiz ve Üniversitelerimiz el ele vererek, okullarımızda yetkin sağlık personeli kadrolarını oluşturabilir. İzmir’de de üniversitelerimiz ile birlikte bu konuda önemli adımlar atılabilinir.” dedi.

Büyük istihdam

Ülkemizde Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı 60 Binin üzerinde okul olduğunu da sözlerine ekleyen Cumhur Bulut, “Okulları yüzlerce öğrencinin aynı anda yaşadığı alanlar olarak düşünürsek konuya bütüncül bakmamız zorunlu oluyor. Yani “okul sağlığı” bütünüyle ele alınması gereken bir konu. Bu sebeple okullarımızda görev yapacak sağlık personellerine çok iş düşüyor. Sayının çok yüksek olması istihdam açısından da çok önemli” açıklamasını yaptı.

MHP İzmir İl teşkilatı konuyu Milletvekilleri aracılığı ile meclise taşıyacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.