Dolar 32,5662
%0.08
Euro 34,9973
%0.48
Altın 2.431,200
%0.33
Bist-100 9.777,00
%0.56

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu, üzüm bağında çalışan kadın işçilerin dertlerini dinledi

Kılıçdaroğlu, üzüm bağında çalışan kadın işçilerin dertlerini dinledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'nın üzümüyle meşhur Sarıgöl ilçesinde, bağlardaki kadın işçileri ziyaret etti. Zamlardan dert yanan kadınlar, "Elektrik yüzde 195 zamlandı, şalterlere nasıl basacağız. 23 liradan mazot alıp ne yapabiliriz. 3 liraya üzüm sattık bu sene" dedi. Kılıçdaroğlu, “Umutsuz olmayın. Sandık gelinceye kadar sabredin. Yeteri kadar destek verilmediği için mercimeği, nohudu, canlı hayvanı dışarıdan getiriyoruz. Bir anlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümeti yabancı çiftçiler için çalışıyor, sizin için değil” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 30.03.2022 - 15:46

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm bağında çalışan kadın işçilerle bir araya geldi. Mola veren kadınlarla simit yiyip çay içen Kılıçdaroğlu, üzüm üreticilerinin yaşadıkları sorunları dinledi.

Bir işçi, "Gemiciye verilen mazottan istiyorum. Mazot 24 lira oldu. Elektrik yüzde 195 zamlandı, şalterlere nasıl basacağız. Gübre aldık, zehirciden çıkamadık. Biz bunlarla nasıl üretim yapacağız. Nasıl üreteceğiz. Üretsek satacak pazar bulamıyoruz. Üç tüccarın elindeyiz. Onlar belirliyor, o fiyatın bir kuruş üzerine çıkamıyoruz" diye konuştu.

"6 DÖNÜME 166 LİRA DESTEK ALABİLDİM"

Gençlerin bahçede çalışmak istemediğini belirten bir başka kadın işçi ise "İhtiyaçlarımızdan kasıp çocuklarımızı okutacağız diye uğraşıyoruz" dedi.

Bir başkası ise "65 yaşında olanı da 20'si de var. Hiçbirimizin sosyal güvencesi yok. Sigortamız yok. Hiçbirimizin garantisi yok. 65-75 yaşındaki teyzelerimiz emekli olamıyor. 23 liradan mazot alıp ne yapabiliriz. 3 liraya üzüm sattık bu sene. Bu sene ihraç edilecek kalitede üzüm yetişmeyecek. Bu sene yeterli gübre atamadık" dedi.

6 dönüm araziye 166 lira gübre ve mazot desteği alabildiğini belirten bir başka kadın, bunun sadece 6 buçuk litre mazota denk geldiğini söyledi.

"HÜKÜMET YABANCI ÇİFTÇİLER İÇİN ÇALIŞIYOR"

Kadınlardan umutsuz olmamalarını isteyen CHP lideri Kılıçdaroğlu ise şöyle konuştu:

"Umutsuz olmayın. Sandık gelinceye kadar sabredin. Ben ve arkadaşlarım tüm çiftçilerin hakkını hukukunu savunmak zorundayız. Siz üretmezseniz 84 milyon aç kalacak. Yeteri kadar destek verilmediği için mercimeği, nohudu, canlı hayvanı dışarıdan getiriyoruz. Bir anlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümeti yabancı çiftçiler için çalışıyor, sizin için değil. Sanmayın ki sadece siz dertlisiniz. Doğu'ya gidin oradaki çiftçi de dertli, Orta Anadolu'daki de Antalya'daki de öyle. Sera yapmış, naylonun kilosu kaç lira olmuş? Mal ihraç etmişler savaş dolayısıyla 50 milyar dolar ihracatçı alamıyor. Alamadığı için çiftçiye ödeyemiyor. Çiftçi iflas edecek, öbürü iflas edecek. Pek çok sorun var. Ama dediğim gibi asla umutsuzluğa kapılmayın. Elinizi vicdanınıza koyarak oy kullanın. Geçmişte farklı partilere oy vermiş olabilirsiniz. Türkiye'nin aydınlığa çıkması lazım. Alın teri dökene hükümetin hakkını teslim etmesi lazım.

Geçse de geçmese de köprü 200 lira. Siz ödüyorsunuz. Belki hayatınız boyunca geçmeyeceksiniz ama ödüyorsunuz. 3 milyar liraya mal olan bir şeye 90 milyar dolar ödüyorlar. Sizden kesip onlara ödüyorlar. Bunların tamamını düzelteceğiz. 6 parti bir araya geldik. Dedik ki 'Bu memleketin düzelmesi lazım'. Siz üretmezseniz memleket batar. Pazara giden insan da doğru düzgün bir şey alamıyor. Domatese bakıyor bibere bakıyor fiyatlar çok yükselmiş, alamıyor. Devletin destek vermesi lazım. Olması gereken şu. Dönüm başına maliyeti bulacaksınız. Üstüne makul bir kar koyacaksınız. Diyeceksiniz ki 'Ben hükümet olarak ben üzümü bu fiyattan alıyorum' Bunun üstüne satıyorsan sat. Ama onun altına fiyat düştüğü zaman 'Ben satın alacağım' diyecek. O zaman çiftçi zarar etmeyecek. Çiftçi aç kalırsa hepimiz aç kalırız."

ÇİFTÇİLER KILIÇDAROĞLU'NU ALAŞEHİR'DE TRAKTÖRLERİYLE KARŞILADI: "BİZ BİTTİK. BİZİ KURTARIN BAŞKANIM"

Çiftçiler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Manisa'nın Alaşehir ilçesinde traktörleriyle karşıladı. Çiftçilerden biri, Kılıçdaroğlu'na, "Mazot 23 TL olmuş. Bu çiftçi bitti, mahvoldu. Gübre 700, 800 TL olmuş. Bir şey yapamıyoruz. Biz bittik. Bizi siz kurtarın Başkanım" dedi. Karşılamaya traktörüyle katılan kadın çiftçi, "Depo doluyordu 300 TL'ye, şimdi doluyor bin 300 TL'ye" sözleriyle akaryakıt zamlarına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, çiftçilere, "Beraber kurtaracağız. Hem çiftçiyi hem ülkeyi kurtaracağız" karşılığını verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi ziyaret için bugün Manisa'ya geldi. Çiftçiler, Kılıçdaroğlu’nu Alaşehir ilçesinin girişinde traktörleriyle karşıladı. Bir akaryakıt istasyonu önünde onlarca traktörle konvoy oluşturan çiftçiler, korna çalarak yüksek mazot fiyatlarını protesto etti. Çiftçiler, "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganı attı.

“ALAŞEHİR'DE PEŞ PEŞE 4 KİŞİ İNTİHAR ETTİ”

Kılıçdaroğlu'na bir çiftçi, "Mazot 23 TL olmuş. Bu çiftçi bitti, mahvoldu. Gübre 700, 800 TL olmuş. Bir şey yapamıyoruz. Biz bittik. Bizi siz kurtarın başkanım" diye dert yandı. Kılıçdaroğlu ise çiftçiye, "Hep beraber. Beraber kurtaracağız. Hem çiftçiyi hem ülkeyi kurtaracağız" karşılığını verdi.

Genç bir çiftçi ise Kılıçdaroğlu’na, "Üzüm para etmiyor. Üzüm 2 dolardı, şimdi 1 dolar ediyor" dedi. Üretici, "Bu memleketi bitirdiler, Alaşehir'de peş peşe dört kişi intihar etti. Gırtlağa kadar millet borçta. Vatandaş bitti. Bu milleti bitirdiler, ne olursunuz bizi kurtarın başkanım" diye seslendi.

“ÇİFTÇİ OLMAZSA HEPİMİZ AÇLIKTAN ÖLÜRÜZ”

Kılıçdaroğlu'nu karşılamaya traktörüyle gelen bir kadın çiftçi de "Çiftçiye destek bekliyoruz. Her şey çok pahalı" dedi. Kılıçdaroğlu ise "Bu memlekette çiftçi olmazsa hepimiz açlıktan ölürüz. Sizin alın teriniz çok değerlidir" karşılığını verdi. 

Kadın çiftçi, akaryakıt zamlarına da "Depo doluyordu 300 TL'ye, şimdi doluyor bin 300 TL'ye" diyerek tepki gösterdi. 

Kılıçdaroğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 6 ay vadeli üzüm verdiğini söyleyen çiftçiye, "O Toprak Mahsulleri Ofisi'ni çiftçi dostu ofis yapacağım. Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçi ile rekabet mi eder Allah aşkına ya. Çiftçinin ürününün değerini mi düşürür" dedi.

“MAZOT PARASI YÜZÜNDEN ÇOCUKLARIMIN CEBİNE HARÇLIK KOYAMAZ OLDUM”

Bir başka çiftçi, "Sayın Başkanım, mazot parası yüzünden çocuklarımın cebine harçlık koyamaz oldum. Bir baba için ne ifade ettiğini tüm Türkiye duysun. Biz üretmek, çalışmak istiyoruz" diye konuştu. Kılıçdaroğlu ise çiftçiye, "Sizin sözünüzü sadece Türkiye değil bütün dünyaya duyuracağız" diye yanıt verdi. 

Elinde Türk bayrağı ile Kılıçdaroğlu'nu karşılayan bir başka çiftçi, "24 TL'ye mazot alıyoruz, bu yağmacılardan kurtarın bizi Genel Başkanım. Arazilerimizi ekemiyoruz, tarlalarımızı süremiyoruz" diye dert yandı. Kılıçdaroğlu, çiftçiye, "Bu yağmacılardan beraber kurtulacağız. İş birliği yapacağız, gönül birliği yapacağız. Alın terinden, emekten yana olacağız" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.