Dolar 32,6004
%0.39
Euro 34,7967
%0.19
Altın 2.496,940
%0.5
Bist-100 9.473,00
%-0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu'ndan söz: İzmir'de hiçbir çiftçi zarar etemeyecek

Kılıçdaroğlu'ndan söz: İzmir'de hiçbir çiftçi zarar etemeyecek

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve Başkan Soyer, 364 otobüsün hizmete alım töreninin ardından Tarım Fuarı'nda çiftçilerle bir araya geldiler. Kılıçdaroğlu, “Koskoca tarım bakanlığın yapamadığını sizin seçtiğiniz Büyükşehir belediye başkanı tek başına yapıyor. Daha göreceksiniz, İzmir'de hiçbir çiftçi zarar etmeyecek. İzmir'de bizim Büyükşehir Belediyelerimiz ini olduğu hiçbir yerde çiftçi zarar etmeyecek. Onlara destek olacağız ve makul biçimde alım garantisi vereceğiz ve kimseye avuç açar hale getirmeyeceğiz” dedi

  • Ege Postası
  • 25.06.2021 - 17:11

TENZİLE AŞÇI/ EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği 4 projenin hizmete alma törenleri için İzmir’e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 364 yerli otobüsün hizmete alım töreninin ardından Tarım Fuar’nda çiftçilerle bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, TBMM’nin 2006 yılında tarım kanununu çıkardığını fakat uygulanmadığını belirtti ve “TBMM üstüne düşen görevi yaptı ve tarım kanunu 2006 yılında çıkardı. Çıkan kanunda diyor ki her en az yıl milli gelirin yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilir. 2006 yılından bu yana hiçbir zaman bu kanun maddesi tam uygulanmadı. Çiftçilerin var olan hükümetten dünya kadar alçağı var. 175 milyar TL alacağı var. Para verilmedi. Sizin hakkınız olan size teslim edilmedi. Demek ki parlamento görevini yapmış kanun çıkarmış, ancak hükümet bunu uygulamamış” ifadelerini kullandı.

“BUNU HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”

Tarım Fuarında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yolsuzluk yoksulluk feci bir durumda. Hani derler ya yolsuzluk paçalardan akıyor artık, o seviyeye gelmiş durumda. Yoksulluk son derece derinleşti. Kırsalda üretim yapmak iyice güçleşti. Yem fiyatları 80'Den 170'lere çıkmış durumda, tüm girdi fiyatları yükseldi. BU tabloda insanın umutsuzluğa kapılmaması çok zor. Biliyoruz yaşadığımızı bu durum bir kader değiş. Başkası mümkün, başka bir tarım mümkün. Bunu hep birlikte başaracağız” dedi.

“ÇİFTÇİYE GEREKLİ DESTEK VERİLMİYOR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sabah ödemiş' e gittik dönüşte kahveye uğradık ve çiftçi arkadaşlarımız vardı. Söylediklerini söylüyorum, yem ilaç su ve gübre fiyatlarında çok anormal artışlar var. BU artışlar içinde bizim tarımla uğraşmamız mümkün değil, çünkü zarar ediyoruz. Bunları bu fiyattan alıyorsak bunları satabilmeli ve makul bir kar edebilmeliyiz. Yoksa neden uğraşalım diyorlar. Söyledikleri doğru. Hangi partiden olursa olsun bütün siyasilerin tarım sektörü stratejik sektörüdür, dünyanın bütün ülkelerin tarıma destek verilir. Bu konuda anlaşma olunca en önemli adımı atmış olacağız. TBMM üstüne düşen görevi yaptı ve tarım kanunu 2006 yılında çıkardı. Çıkan kanunda diyor ki her en az yıl milli gelirin yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilir. 2006 yılından bu yana hiçbir zaman bu kanun maddesi tam uygulanmadı. Çiftçilerin var olan hükümetten dünya kadar alçağı var. 175 milyar TL alacağı var. Para verilmedi. Sizin hakkınız olan size teslim edilmedi. Demek ki parlamento görevini yapmış kanun çıkarmış, ancak hükümet bunu uygulamamış. Demek ki bu konuda sizin ve bizim ortak bir dil geliştirmemiz gerekiyor. Sizi tarımı her dönemde desteklemek zorundayız. Bu sadece bizim görevimiz değil, bu ülkeyi düşen herkesin ortak görevi olması lazım. Pandemi döneminde tarımın beslenmenin, insanı doyurmanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Tarıma gerekli önem veriliyor. Çiftçiye gerekli destek verilmiyor. Yem, ilaç, canlı hayvan, et, mercimek ithale diliyor… İthal edilmeyen hiçbir şey yok. Oturup düşünmemiz lazım. Neden topraklarımız varken, güneşimiz varken, suyumuz varken bunları dışarıdan getiriyoruz? Konya'dan küçük Hollanda'nın yıllık tarım ihracatı 185 milyar dolar… Devasa Türkiye Cumhuriyeti'nin ihracatı 18-19 milyar dolar. Neyimiz eksik? Çiftçi deseniz var, toprak deseniz var, su deseniz var, çalışacak gençler deseniz var. Her şeyimiz var. Neden tarım bu kadar kötü durumda? Saman getirilmiş buraya. Aklınıza gelir miydi bu saman yurt dışından getirilecek? Demek ki akıllarına getiremiyorlar. Düzenli bir planlama lazım. Çiftçinin alın terine ve emeğine her zaman saygı duydum. Her zamana yanınızda olmaya özen gösterdim ve her zamana yanınızda olacağım. Sizlere sözümüz söz, beraber, birlikte kazanacağız. Birlikte Türk çiftçisini alın terini, ürettiği ürünün dünyanın her yerine taşıyacağız. Koskoca tarım bakanlığın yapamadığını sizin seçtiğiniz Büyükşehir belediye başkanı tek başına yapıyor. Daha göreceksiniz, İzmir'de hiçbir çiftçi zarar etmeyecek. İzmir'de bizim Büyükşehir Belediyelerimiz ini olduğu hiçbir yerde çiftçi zarar etmeyecek. Onlara destek olacağız ve makul biçimde alım garantisi vereceğiz ve kimseye avuç açar hale getirmeyeceğiz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.