Dolar 32,3638
%0.14
Euro 34,9517
%-0.32
Altın 2.326,250
%0.25
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu'ndan 'İHA ve SİHA' sorusuna yanıt!

Kılıçdaroğlu'ndan 'İHA ve SİHA' sorusuna yanıt!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Samsun’da düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin “Partinizin İHA ve SİHA’lar ile ilgili düşüncesi nedir” sorusuna, “Türkiye teknoloji alanında, özellikle savuma sanayii alanında güzel yatırımlar yapıyor ve hepimizin de bu yatırımlara destek vermesi lazım, bu kadar basit bir şey. Yani bu yatırımlara kalkıp A partisi-B partisi ayrımı yapmak da yanlış. Sonuçta yapan bizim insanlarımız, burada çalışanlar, üniversitede okuyan öğrenciler. Onlar da bizim evlatlarımız. Bizim evlatlarımızın yaptığı başarıları kim gölgelemek isteyebilir?.. Sorun, Türkiye sorunudur arkadaşlar. Bu işi getirip A partisi-B partisi şeklinde yaparsanız yanlış olur” yanıtını verdi.

  • Ege Postası
  • 31.08.2022 - 21:57

Kemal Kılıçdaroğlu, bugün partisinin grup toplantısı için geldiği Samsun’da, kapılarını dün ziyaretçilerine açan ‘TEKNOFEST Karadeniz’i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'nu, festivalin yapıldığı havalimanında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır karşıladı. Kılıçdaroğlu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve yönetim kurulu başkanlığını Selçuk Bayraktar’ın yaptığı festivalde gençler tarafından havacılık, uzay ve teknoloji alanlarında sunulan projeler hakkında bilgi aldı.

Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Teknolojiye, bilime yatırım yapmak, Türkiye için çok önemli. Bu alanda üniversitelerin başarı elde etmesi de hepimize gurur verici” dedi.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin “Partinizin İHA ve SİHA ile ilgili düşüncesi nedir” sorusu üzerine şunları söyledi:

“SORUN, TÜRKİYE SORUNUDUR ARKADAŞLAR. BU İŞİ GETİRİP ‘A PARTİSİ, B PARTİSİ’ ŞEKLİNDE YAPARSANIZ YANLIŞ OLUR”

“Türkiye teknoloji alanında, özellikle savuma sanayii alanında güzel yatırımlar yapıyor ve hepimizin de bu yatırımlara destek vermesi lazım, bu kadar basit bir şey. Yani bu yatırımlara kalkıp A partisi-B partisi ayrımı yapmak da yanlış. Sonuçta yapan bizim insanlarımız, burada çalışanlar, üniversitede okuyan öğrenciler. Onlar da bizim evlatlarımız. Bizim evlatlarımızın yaptığı başarıları kim gölgelemek isteyebilir? Dolayısıyla her birimiz bakmalıyız. Ben, daha önce de sizin haberiniz yokken, daha İkitelli’deyken gidip bunları ziyaret ettim. Sizin haberiniz bile yoktu, gazeteci olarak haberiniz yoktu. Ben, gittim görüştüm, sadece o firma, bu firmalara değil, başka firmalara da. Bakın, İzmir’de şu anda, Silikon Vadisi’nde yatırım yapan Türk vatandaşları, İzmir’de Silikon Vadisi oluşturma konusunda çaba harcıyorlar. Sayın Bakan Yardımcısı’na söyledim, ‘Onlara da destek verin’ diye. Sorun, Türkiye sorunudur arkadaşlar. Bu işi getirip A partisi-B partisi şeklinde yaparsanız yanlış olur. Bunun sürekliliğinin olması lazım. Süreklilik bizim açımızdan son derece değerlidir.”

KILIÇDAROĞLU, ALTILI MASAYI ANLATTI

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Samsun’un Alaçam ilçesi Doyran köyünde çeltik üreticilerinin sorunlarını dinledi. Kılıçdaroğlu, çiftçilerin ardından Yenice köyünü ziyaret etti. Burada yurttaşlar Kılıçdaroğlu’nu kalabalık eşliğinde karşıladı. Kılıçdaroğlu köy kahvesinde manda yoğurdu ve gözleme yedi. Kılıçdaroğlu'na kasket hediye edildi. Kılıçdaroğlu köylülere şöyle seslendi:

“HER BİRİMİZ AYRI PARTİYİZ. AMA TÜRKİYE’NİN HUZURU VE REFAHI İÇİN BERABERİZ”

“Hepinizin sıkıntıları var, biliyorum. Ama sakın umutsuzluğa kapılmayın. Bütün bu sıkıntıları aşmak mümkün. Akılla, bilgi, birikimle. Toplanan vergilerin doğru dürüst yere harcanmasıyla. Üreten kişiye, çiftçiye destek vererek. Ülkeyi düzeltmek mümkün. Üstelik uzun uzun yıllar beklemeye de gerek yok. Kısa bir süre içinde bu millet nefes alacak hale gelebilir. Sizler yarın sandığa gideceksiniz. Ben altılı masa konusunda da sizlere bilge vereyim. Sizin de bu bilgeleri bilme hakkınız var. Altı lider bir aradayız. Her birimiz ayrı partiyiz. Ama Türkiye’nin huzuru ve refahı için beraberiz. Demokrasi için beraberiz. Birlikte çaba harcıyoruz. İsrafa, lükse karşıyız.

“AHLAKİ KONULARDA SIKINTILAR VAR”

Ahlaki konuda ciddi sıkıntılar var Türkiye’de. Boşanma davaları düşündüğünüzden çok daha hızlı artıyor. Türkiye’nin bunu da aşması ve ahlaki standartları yakalaması lazım. Devletin malına, mülküne el uzatanlardan hesap sormamız lazım. Yazıktır, günahtır. Hepimiz, tüyü bitmemiş çocuk vergi öder. Ama ödenen vergilerin israf edilmesi doğru bir şey değildir. Burada siz alın teri döküyor, üretim yapıyorsunuz. Geceniz gündünüz belli değil. Ama mazotu, gübreyi alırsınız, dünyanın zammı. Elektriği kullanırsınız dünyanın zammı. Yüzde 300-400-500-600 zamla karşılaşıyorsunuz. Bu tabii bizim hiç karşılaşmadığımız bir olaydır. Evinde oturan pazarda alışveriş yaptığı zaman hissediyor ama siz alışveriş yaptığınız zaman siz tarlaya gidip gübre attığınız zaman hissediyorsunuz. Siz daha önceden görüyorsunuz. Biz daha sonradan görüyoruz. Sizlerin üretmesi lazım. Siz üretmezseniz 85 milyon kişi aç kalacak. Şeker fabrikasını biliyorum. Kaç yıldır çalıştırılmıyor şeker fabrikası. Türkiye 34 yıl sonra yurtdışından şeker ithal etti. Türkiye gübre ithal ediyor. Şeker ithal ediyor, ilaç ithal ediyor, saman ithal ediyor. Neredeyse Türkiye’de üretilen her şeyi ithal eder noktaya geldik.

“ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUP OYU ÖYLE KULLANIN”

Buradan Türkiye’nin çıkması, bunun için de doğru dürüst politikaların üretilmesi lazım. Çiftçinin desteklenmesi lazım. Çiftçi ektiği ürün dolayısıyla zarar etmemeli. Ederse bir daha ekmez. Çiftçiyi toprağa küstürülmemesi lazım. Küserse buradan hepimiz büyük bir kayba uğrarız. Bunun da hepimiz bilincindeyiz. Altı lider de bilincinde, altı lider de böyle çalışıyoruz. Sizden tek isteğimiz var. Şahsen benim, diğer liderler adına konuşmayayım. Tek isteğim sandığa giderken elinizi vicdanınıza koyup oyu öyle kullanın. Türkiye hepimizin Türkiye’si. Evlatlarımız güzel bir Türkiye’de yetişmek istiyorlar. İyi okullara gitmek istiyorlar. Üniversiteleri bitirdikten sonra iş istiyorlar. Eğer bizim evlatlarımız geleceklerini yurtdışında arıyorlarsa bir sorunumuz var demektir. Türkiye’yi bu girdaptan çekip çıkarmamız lazım. Adalet dediğimiz kavram çok değerlidir. Devlettin dini adalettir. Adaletin üzerine inşa edilmesi lazım. Adalet bir anlamda da şudur, çiftçi hakkını alıyorsa adaletli bir devlet vardır. Alın terinin karşılığını alıyorsa adaletli bir devlet var demektir. Ama çiftçiye vermeyip de Beşli Çeteye veriyorsanız büyük bir adaletsizlik var demektir.

“DESTEK VEREN BÜROKRATLAR VAR”

Ben birisine 100, öbürüne 1500 veriyorum. Hadi öbürüne 150 diyelim, 150 de değil. Birisine 100, diğerine 1500. Olağanüstü şartlarda anormallik var. Bu anormallikten de Türkiye’nin çıkması lazım. Altılı masa olarak bir aradayız. Birlikteyiz. Zaman zaman toplanıyoruz. Devletteki çürümeyi, yeniden inşa edilmesi gereken kurumları biliyoruz. İğne ile oya yapar gibi dikkatli bir üslubumuz var. Dikkatle çalışıyoruz. Her adımın nasıl atılması gerektiği konusunda da özel çabalarımız var. Özel ekiplerimiz var. Üniversiteden hocalar destek veriyorlar. Bazen emekli bürokratlar, fiilen çalışan bürokratlar var. Onların da destekleri var. Dolayısıyla biz devlette liyakati sağladığımızda, devletin yönetiminde ahlakı sağladığımızda, israfı önlediğimizde, havadan para kazanmayı değil de emek harcayanlara yönelik olarak paranın kullanımını değiştirdiğinizde Türkiye’de her şey değişir. Güzellikler olur. Ben umutsuz değilim. Asla umutsuz olmadım. Türkiye çok güzel. Şurada çeltik tarlasına baktım insan huzur buluyor yemyeşil ova."

KILIÇDAROĞLU BAFRA'DA YURTTAŞLARA SESLENDİ: “BEŞLİ ÇETE İÇİN ÇALIŞANLAR AYRI, BAY KEMAL’İN YOLU AYRI. BENİM YOLUM, HALKIN YOLUDUR, MİLLETİN YOLUDUR, SİZİN YOLUNUZDUR. SİZİN YOLUNUZDA SİZİN İÇİN YÜRÜYECEĞİM”

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin bu haftaki grup toplantısını Bafra'da yaptı. Kılıçdaroğlu, toplantı sonrası pirinç üreticileriyle buluştu. Çeltik tarlasında üreticilerin sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, ilçe merkezinde esnafı ziyaret etti.

Bafralı yurttaşlar, Kılıçdaroğlu’nu “Hak, hukuk, adalet” sloganı ile karşıladı. Kendisini karşılayan gelen yurttaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, pirinç fiyatına ilişkin, "Az önce çeltik tarlasına gittim. Emin olun, o tarlaya bakınca insanın içi ferahlıyor. Yemyeşil güzel bir ova. Çeltik tarlaları uzanmış orada. Sordum, ‘Kaça bunun maliyeti, seni ne kurtarır’ diye. Seneyi de düşünerek, ‘Uzun tanede 20 TL, orta tanede 18 TL olması lazım’ dedi. Şimdi ben, çeltik üreticisinin sesi olarak bu devleti yönetenlere sesleniyorum. Sizden istenen büyük bir para değil. Siz, mazota yüzde 300, 400 zam yaptınız. Siz, gübreye yüzde 400, 500, 600 zam yaptınız. Siz, ilaca zam yaptınız. Her şeye zam yaptınız. Onların istediği para, mütevazı bir para" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“KİMSE UNUTMASIN; GELİYOR GELMEKTE OLAN: Çok güzel bir yerdeyim. Burada oylarımızın çok düşük olduğunu biliyorum. Bunun kusuru Bafralılarda değil, bizde. Gelmedik, sofranıza oturmak; çayınızı, kahvenizi içmedik. Ankara’da oturduk, nutuklar attık. ‘Bize verin’ dedik. Siz de vermediniz. Şimdi geliyorum. Kimse unutmasın; geliyor gelmekte olan.

BENİM YOLUM; HALKIN, MİLLETİN, SİZİN YOLUDUR: Şundan emin olmanızı isterim. Ben, Beşli Çetelerin adamı değilim. Ben; esnafın, emeklinin, işçinin, alın teri dökenin, herkesin… Kim üretiyorsa, kim alın teri döküyorsa ben onun için çalışırım. Beşli Çete için çalışanlar ayrı, Bay Kemal’in yolu ayrı. Benim yolum, halkın yoludur, milletin yoludur, sizin yolunuzdur. Sizin yolunuzda sizin için yürüyeceğim. Gençlerimiz, yaşlılarımız için; kadınlar, engelliler, daha doğrusu hak talep eden herkes için yürüyeceğim. Herkes için mücadele edeceğim.

DIŞ POLİTİKA BELLİ DEĞİL. İÇ POLİTİKA HİÇ BELLİ DEĞİL: Bu konu önemli. Türkiye, çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya. Gerçekten de. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu kadar derin sorunlar yaşanmamıştı. Devletin hazinesi nedir, belli değil. Devlette kim neyi yapıyor, belli değil. Dış politika belli değil. İç politika hiç belli değil. Bakanlar var, ‘adını sayın’ desem kimse sayamaz. Dolasıyla bütün bunları düşündüğünüzde pek çok sorun ile karşı karşıyayız.

DEVLET KENDİ ÇİFTÇİSİ İLE REKABET EDEMEZ: Sizden isteğim; altı siyasi partinin genel başkanları bir araya geldik, bu ülkenin yaşadığı sorunları aşmak için. Olay, bir parti olayı değildir artık. Olay, bir Türkiye olayıdır artık. Eğer sizin çiftçiniz üretiyor, alın terinin karşılığını alamıyorsa; bu kadar bereketli ovalarda eken, biçen çiftçi hâlâ ‘Benim ürünümün fiyatı ne olacak’ diye fiyat bekliyorsa bir sorunumuz var demektir. Bu kadar bereketli ovalar varken, çiftçimiz varken eğer bu ülkenin sözde bakanı ‘Brezilya’ya gidip oralarda tarımı inceleyeceğiz, Sudan’a gidip orada arazi kiralayacağız, orada üretip Türkiye’ye getireceğiz’ diyorsa… Bir devlet kendi çiftçisi ile rekabet edemez. Doğru değildir. Bu anlayışın değişmesi lazım. Bu anlayışın değişmesinin yolu sizde, bende değil. Siz değiştireceksiniz.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNİ, KALKINMASINI İSTERİM: Ben, sizin sorunlarınıza talibim, öyle birilerinin yaptığı gibi sizin paranıza, pulunuza değil. Tam tersine, sizin daha fazla kazanmanızı isterim. Her evde huzur, bereket olmasını isterim. Her evde insanların çalışmasını isterim. Türkiye’nin büyümesini, kalkınmasını isterim.

TÜM ASKERİ HASTANELERİ ŞANLI ORDUMUZA VERECEĞİM: Devleti yönetenler, egemen güçlerin taleplerini yerine getiren kişiler olmamalıdır. Devleti yönetenler, egemen güçlere meydan okumak değil, egemen güçleri bilerek egemen güçlerin talimatı ile iş yapmama hususunda kendilerini konumlandırmalıdırlar. Eğer birisi çıkıp, ‘Bu can bu bedende kaldığı sürece papazı alamazsın’ dedikten bir süre sonra papazı verirseniz siz egemen güce teslim olmuşsunuz demektir. Siz şanlı ordunun Tank Palet Fabrikası’nı Katar ordusuna veriyorsanız o zaman sizin milliyetçilik damarınız yaralanmış demektir. Dünyada askeri hastanesi olmayan tek ordu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ordusudur. Eğer bir ordunun askeri hastanesi yoksa orada çok ciddi sorunlar var demektir. Bu millete söz verdim, size de söz veriyorum. Bir hafta içerisinde tüm askeri hastaneleri, GATA da dahil olmak üzere tamamını onların elinden alıp şanlı ordumuza vereceğim.

BENİM ONURUMA DOKUNUYOR: Süleyman Şah Türbesi’ni kendi topraklarımızdan kaçırdılar. Benim onuruma dokunuyor. Benim toprağımdan benim bayrağımı indireceksin, Süleyman Şah Türbesi’ni kaçıracaksın, sonra kahramanlık edebiyatı yapacaksın. Ben, buna izin vermem. Allah’ın izni ve sizlerin oylarıyla iktidar olduğumuzda, bir hafta içinde Süleyman Şah Türbesi’ni yeniden o topraklara götüreceğim, bayrağımızı orada dalgalandıracağım.

BİZİM MİLLİYETÇİLİĞİMİZİ ÖĞRENMEK İSTEYEN RAHMETLİ ECEVİT’E BAKACAK: Bizim milliyetçiliğimiz, sözde milliyetçilik değildir. Bizim milliyetçiliğimiz, vatanseverliktir. Bizim milliyetçiliğimizi öğrenmek isteyen, rahmetli Ecevit’e bakacak. Rahmetli Ecevit, bizim milliyetçiliğimizi Akdeniz’in dalgalarına, Kıbrıs’a yazdı. Dolayısıyla biz, kendi ülkemizde 85 milyon bir olarak, kavga etmeden, ayrışmadan, kamplaşmadan bir arada yaşamak zorundayız. Bir arada ülkemizi büyütmek zorundayız.

BENİMLE GÖRÜŞMENİZE GEREK YOK: Bafralıların önünde söz veriyorum; sizden çalınan her kuruşun hesabını onlardan alacağım, bu millete vereceğim. Şimdi onlar araya adamlar koyuyorlar, ‘acaba Kılıçdaroğlu ile görüşsek ne olacak’ diye. Buradan söylüyorum; milletten çalınan paranın tamamını alacağım ve millete vereceğim. Benimle görüşmenize gerek yok.

TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR: Mercimek, pirinç, gübre, et, canlı hayvan dışarıdan. Ya her şey dışarıdan ya. Ne oluyoruz biz? Türkiye nereye gidiyor? Bunun mücadelesini veriyorum. Tamamını bizim insanımız üretecek. Tamamını bizim insanımız kazanacak. O zaman göreceksiniz ki Türkiye nasıl büyüyor.

UZUN TANE 20 TL, ORTA TANE 18 TL: Az önce çeltik tarlasına gittim. Emin olun, o tarlaya bakınca insanın içi ferahlıyor. Yemyeşil güzel bir ova. Çeltik tarlaları uzanmış orada. Sordum ‘Kaça bunun maliyeti, seni ne kurtarır’ diye. Seneyi de düşünerek, ‘Uzun tanede 20 TL, orta tanede 18 TL olması lazım’ dedi. Şimdi ben, çeltik üreticisinin sesi olarak bu devleti yönetenlere sesleniyorum; sizden istenen büyük bir para değil. Siz, mazota yüzde 300, 400 zam yaptınız. Siz, gübreye yüzde 400, 500, 600 zam yaptınız. Siz, ilaca zam yaptınız. Her şeye zam yaptınız. Onların istediği para, mütevazı bir para, büyük bir para değil. Dışarıdan ithal ediyorsun, dünyanın parasını ödüyorsun dolar, avro olarak. Bizim çiftçiye vereceksin Türk lirası, daha ne olsun.

EN TEHLİKELİ ŞEY, ÇİFTÇİYİ TOPRAĞA KÜSTÜRMEK: Bu insanlar kazanmalı, üretmeli. En tehlikeli şey, çiftçiyi toprağa küstürmek. Çiftçiyi toprağa küstürürseniz iflah olmaz. Onların iyi gelir elde etmesi lazım, iyi yaşaması lazım ki tarlalarını ekebilsinler, üretebilsinler, çalışabilsinler.

NİYE PUTİN? SENİN KAFAN, İRADEN, ÖZGÜR DÜŞÜNCEN YOK MU: Bir miting yapmıyorduk, esnaf ziyareti yapıyorduk aslında ama… ‘Afganları, Suriyelileri yollayalım’ diyor bir kadın kardeşimiz. Hiç meraklanma. İki yıl içinde, iki… Ben söyledim; ‘Suriye ile barışın, kavga etmeyin’ dedim. ‘Yanlış yapıyorsunuz’ dedim. ‘Türkiye’de uluslararası Suriye konferansı düzenleyin’ dedim. Yapmadı. Putin talimat verdi, ‘Emredersin’ diyor, şimdi ‘barışacağım’ diyor. Niye Putin? Senin kafan, iraden, özgür düşüncen yok mu? Sen demelisin ki ‘ben kendi ülkemin çıkarını koruyacağım, kendi milletimin çıkarını koruyacağım’.

ESNAFI DA ÇİFTÇİSİ DE FAİZ ALTINDA EZİLİYOR: Bize katılın, bu memlekete adalet gelsin. Bize katılın, bu memlekette alın terinin değeri olsun. Bize katılın, bu memlekette işsizliği bitirelim. Bize katılın, bu memlekette esnaf rahat etsin. Esnafı da çiftçisi de faiz altında eziliyor. Kur korumalı mevduat getirdiler. Altı ayda verilen para, 60 milyar 600 milyon TL veriyorsunuz, faiz veriyorsunuz. Diyorlar ya ‘Faize karşıyız’, hikaye tabii. İki; diyorsunuz ki ‘Senden vergi almayacağım’. Üç; ‘Eğer dolar yükselirse dolar garantisi de veriyorum, aradaki farkı vereceğim’. Dört; ‘Eğer bunları yapıyorsan ayrıca sana ucuz kredi vereceğim’. Peki çiftçi, esnaf, sanayici, üreten? Onlara yok.

BİRİ MALI GÖTÜRÜYORSA BU KARDEŞİNİZE HABER VERECEKSİNİZ. YAKALAYACAĞIM: Siyasette zenginleşme olmaz. Biri zenginleşiyorsa bilin ki malı götürüyor. Birisi malı götürüyorsa bu kardeşinize haber vereceksiniz. Yakalayacağım, hiç endişe etmeyin.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.