Dolar 32,3462
%0.3
Euro 35,1024
%-0.05
Altın 2.309,340
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu İzmirli çiftçilere seslendi: Sizi bu milletin efendisi yapacağız!

Kılıçdaroğlu İzmirli çiftçilere seslendi: Sizi bu milletin efendisi yapacağız!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programının ikinci gününde Ödemiş’te Küçük Menderes bölgesindeki (Torbalı, Selçuk, Bayındır, Tire, Ödemiş, Kiraz, Beydağ) çiftçilerle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada çiftçilere önemli mesajlar veren CHP lideri, “Bizim karnımızı doyuran, soframızı zenginleştiren, bu milletin efendisi olması gerekenler sizlersiniz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Köylü milletin efendisidir’ diyorsa söz veriyorum, sizi bu milletin efendisi yapacağız” dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca güneş enerjisiyle elektrik elde etme vaadini bir kez daha açıkladı ve “Uygulamalardan birisini İzmir de yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda atım attı. Yapacağız” diye ekledi.

  • Ege Postası
  • 17.06.2022 - 12:58

EGEPOSTASI – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programının ikinci gününde Ödemiş’teki ‘Çiftçi Buluşması’na katıldı.

Ödemiş Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki buluşmaya Kılıçdaorğlu’nun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, il ve ilçe yöneticileri, Küçük Menderes bölgesindeki (Torbalı, Selçuk, Bayındır, Tire, Ödemiş, Kiraz, Beydağ) çiftçiler ve çok sayıda partili katıldı.

Buluşmaya katılan Küçük Menderes’teki üretici kadınlar kürsüye çıkarak ekonomik kriz nedeniyle içinde bulundukları sıkıntıları dile getirdi. Kılıçdaroğlu, Soyer, Yücel, Eriş ve Halis de kürsüye çıkarak birer konuşma yaptı.

KILIÇDAROĞLU: ONLAR CEPLERİNİ DOLDURMAKLA MEŞGUL

Konuşmasını yapmak üzere alkışlar arasında kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, “Kadın kardeşlerim derdinizi biliyorum. Sadece bu ülkede yaşanmıyor bu sorunlar. Nereye giderseniz gidin aynı derdi çiftçinin yaşadığını biliyorum. Madem ki çfitçi miletin efendisi olacka ve bizi bu devleti ve aynı zamanda CHP’yi de kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Köylü milletin efendisidir’ diyorsa söz veriyorum, sizi bu milletin efendisi yapacağız. Alın teri döken, günün 24 saati çalışan, karnımızın doyması için emek harcayan sizler bu milletin efendisi olmayacaksınız da kim olacak? Kadın kardeşlerim diyorlar ki ‘Zarar etmiyoruz, battık.’ Her şeyin farkındayım. Onlar da biliyor. Onlar ceplerini doldurmakla meşgul, ben sizi düşünmekle meşgulüm. Bu milleti düşünüyorum. Onlar Amerikalarda gökdelen yapıyorlar, çiftlikler satın alıyorlar. Biz dışarıdan buğdayı, peyniri, fasulyeyi, arpayı, samanı alıyoruz. Bu ülkenin cennet gibi topraklarında tamamını üretmek mümkün. Sizin değerinizi siyaset kurumu bilmiyorsa, o siyaset kurumu batsın” dedi. 

VAATLERİNİ SIRALADI

Kılıçdaroğlu, CHP’nin iktidara gelmesi halinde tarım ve hayvancılıktaki sorunların çözümlerini şu sözlerle madde madde sıraladı.

* "Allah’ın izniyle iktidar olduğumuzda çiftçilerin besicilerin ister tarım kredi kooperatifi, ister bankalardan aldıkları kredilerin faizlerini 'tak' diye sileceğiz. Faiz olmayacak. Nefes alacaksınız. 

* Kim neyi ekecek neyi biçecek? Bu önceden planlanacak. Her çiftçi önceden neyi ekeceğini bilecek. Asla hiçbir çiftçi zarar etmeyecek. Zarar ettiniz mi Türkiye zarar ediyor. Siz zarar edip üretmediğinzde dışarıdan geliyor, bereketli topraklarımız ekilmiyor. Kim neyi ekecek, maliyeti belli olacak. Diyeceğiz ki 125 liraya alıcı buluyorsan istediğini sat. Ama onun altına düştüğü zaman onu devlet satın alacak. Size asla zarar ettirmeyeceğiz. Biz buna yeni taban fiyat diyoruz. Eğer çiftçi zarar ederse devlet makul bir karla onu satın alacak. TARSİM Kanunu’nu yeniden yapacağız. Sel, yangın gibi felaketlerde çiftçinin zararlarını TARSİM karşılayacak.

*Afetlere karşı çiftçinin zararını karşılayacağız. Traktörünüz, hayvanınız asla haczedilmeyecek. Bunu da kaldıracağız. Mazot konusu da önemli Şehirde yaşayan biri mazota zam geldiğinde isterse arabasını kullanmayabilir ama çiftçi tarlasını sürmek için mecburen kullanacak. Bunun için çiftçiye düşük bedelle mazot satacağız. ÖTV ve KDV olmayacak. Çiftçiye desteği vereceğiz.

"Tarım Kanunu’nun 21. maddesi ‘Her yıl çfitçiye milli gelirin en az yüzde 1’i kadar teşvik verilir’ diyor. Yani vermek zorundalar. Bugüne kadar bu teşvik çiftçiye tam anlamında verilmedi. Bu hükümetlerden alacağınız 273 milyar lira. Size 273 milyar lira ödenmesi gerekirken ödenmemiş. Her yıl size pay vereceğiz, yüzde 1 oranında. Ziraat Odaları ve çiftçi birlikleri de denetleyecekler. "

"Ucuz elektrikten şikayet ettiniz. Önce doğudan 6 ilde başlayacağız, sonra bütün ülkede yaygınlaştıracağız. Güneş enerjisiyle elektrik elde edeceğiz. Kooperatif şeklinde olacak. Çiftçi birlikleri ortak alacak. Elektrik üretecekler. Çiftçi elektriği ücretsiz kullanacak, artan elektriği satacak ve kar elde edecek. Diyeceksiniz ki bu mümkün mü? Elin oğlu yapınca mümkün oluyor da biz yapmak isteyince mi mümkün olmayacak? Mazot yok, kömür yok, bedava güneş… Allah’ın güneşi parayla mı? Sadece paneller kurup, elektrik elde edeceksin. Bunun sözünü Şanlıurfa’da, Van’da verdim. Burada da veriyorum. Uygulamalardan birisini İzmir de yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda atım attı yapacağız."

"O BEYEFENDİYİ EMEKLİ EDECEĞİZ"

Kılıçdaroğlu konuşmasını "Alın terinin değerli olduğunu biliyorum. Kadınların kırsal kesimde erkeklerden çok daha fazla çalıştığını biliyorum. Buradan konuşan bir kardeşimizin hayvanlarına evlatları gibi nasıl baktığnı da biliyorum. O hayvanlar aç kaldığı zaman o annenin nasıl üzüldüğünün farkındaıym. Bütün bunları değiştirmek mümkün. Bunun için bir şey yapacağız. Sandık gelecek. Sandığa gideceksiniz, oy kullanacaksınız. Söylediklerimi sakın unutmayın. Bizim karnımızı doyuran, soframızı zenginleştirenler sizlersiniz. Bu milleitin efendisi olması gerekenler sizlersiniz. Bunu yapacağız ve o beyefendiyi de emekli edeceğiz. Hiç endişe etmeyin" sözleriyle noktaladı.

SOYER: İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ BU TABLOYU HAK ETMİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “İçinde yaşadığımız bu tabloyu hak etmiyoruz. Bu bereketli topraklardan çok daha iyisi mümkün, bunu biliyoruz. Bunun azmiyle yanıp tutuşuyoruz. Göreceksiniz, bu topraklarda yaşayan insanlar ‘Ben de anam babam gibi çiftçi olacağım’ diyecek. Ben de bu topraklarda toprağıma sahip çıkacağım. Köylüyü milletin efendisi yapmaya kararlıyız. Onun için başka bir tarım mümkündür diyoruz.” dedi.

YÜCEL: VİCDANINIZIN SESİNİ DİNLEYİN

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı karşısında toplumun tüm kesimleri ezilirken, çiftçi ve üretici her geçen gün artan akaryakıt, mazot, gübre fiyatları ve girdi maliyetleri karşısında adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Sorunlar çok ama sorunları da çözümleri de biliyoruz. ‘Köylü milletin efendisidir’ diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ve ‘Ülkeye huzuru barışı ve insanca yaşamı getireceğim’ diyen CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğide adaletli ve liyakatli bir yönetimle bütün sorunları çözebilecek ve aşabilecek güçteyiz. Bunun en güzel örneğini de ‘Başka bir tarım’ vizyonuyla tarıma, çfitçiye üreiciye verdiği desteklerle her fırsatta gösteren, Türkiye’nin tarım vizyonunu çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer en güzel şekilde gösteriyor. Ama zamanında, ama erken, o sandık gelecek. İşte o gün geldiğinde oy kullanma kabinine girdiğinizde akaryakıt fiyatlarını, elektrik faturalarını, gübre fiyatlarını ve temel gıda maddelerine gelen zamları, yaşadığınız bütün sıkıntıları hatırlayın ve elinizi vicdanınıza koyun. Vicdanınzın sesini dinleyin, en doğru şeyi vicdanınız söyleyecektir" ifadelerini kullandı.  

ERİŞ: ÇİFTÇİMİZ DERT DOLU

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Bugün bizleri yalnız bırakmayan güler yüzlü liderimiz Kemal Kılıçdaroğlu’nu çiftçinin dostu olarak ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çiftçimiz gerçekten dert dolu. Küçük Menderes’te başlatmış olduğumuz, çiftçiye destek anlamında yapmış olduğumuz tüm çalışmalarda Büyükşehir Belediye Başkanımızı görmekten mutluyuz. Derman belediyeciliğini uygulamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Gelecek olan günleri karşılamak, ‘Geliyor gelmekte olan’ diyebilmek adına sizleri ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Özellikle geçtiğimiz haftadan bu yana yağan yağmurlarda büyük afet yaşayan Hamamköy, Demirdere, Güney Çayır, Bıçakçı köyleri büyük zarar gördüler. Başta bunun gibi sorunlara çare bulmak adına partimize layık olmaya çalışacağız" diye konuştu.

HALİS: DİLERİM BU BULUŞMA GELECEĞİMİZE KATKI KOYSUN

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, “Küçük Menderes Ovası dünyanın sayılı ovalarından birisi. Bir yılda 3 hasat yapılabiliyor. Dağlarında ayrı, ovasında ayrı sebze ve meyve çeşitleri yetişiyor. Tüm bu zenginliklere rağmen tarım ve hayvancılık zor günler geçiriyor. Maliyetteki artışlar üreticilerimizi zor durumda bırakıyor. Çiftçiler üretimi durdurma noktasında, üretmekten vazgeçiyor. Bu gelecekte büyük bir gıda krizinin habercisidir. Yakın zamanda dünyanın kendi kendine yeten ülkeleri arasındayken bugün dışa bağımlı hale geldik. Türkiye tarımı ihlal etmekle gelecekte çok büyük sıknıtı yaşayacaktır. Tarım buluşması dilerim Küçük Menders ve tüm ülkemizde önümüzdeki yıllarda geleceğimize katkı koysun" dedi.

ALİ KAYA'NIN CENAZESİNE KATILDI

Öte yandan Kılıçdaroğlu, Ödemiş programının ardından Narlıdere'ye geçerek, Narlıdere Belediye Meclis Üyesi Nurhayat Kaya'nın önceki gün hayatını kaybeden eşi Ali Kaya'nın cenazesine katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.