Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0518
%-0.04
Altın 2.326,810
%0.28
Bist-100 9,10
%0.21

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu: 150-200 yıllık köprüler yıkılmadı, yeni köprülerin hepsi yıkıldı

Kılıçdaroğlu: 150-200 yıllık köprüler yıkılmadı, yeni köprülerin hepsi yıkıldı

Sel felaketinin yaşandığı Sinop'un Ayancık ilçesini ziyaret ederek burada incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Karadeniz’in bütün nehirlerinde kemer şeklinde köprüler var. Bunlar 150-200 yıllıktır. Bu köprülerden hiçbiri sel dolayısıyla yıkılmadı ama yeni yapılan köprülerin hepsi yıkıldı" dedi.

  • Ege Postası
  • 14.08.2021 - 22:53

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sel felaketinin yaşandığı Sinop'un Ayancık ilçesini ziyaret ederek burada incelemelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, "Eğer iklim değişikliğinin getireceği felaketler var ve biz bunları biliyorsak ülkeyi yönetenlerin de bilmesi lazım. Karadeniz’in bütün nehirlerinde kemer şeklinde köprüler var. Bunlar 150-200 yıllıktır. Bu köprülerden hiçbiri sel dolayısıyla yıkılmadı ama yeni yapılan köprülerin hepsi yıkıldı. Karadeniz’den yaşlı birini dinleyin o size yapılması gerekenleri anlatacaktır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sel felaketinin can kayıplarına ve ağır hasara neden olduğu Sinop’un Ayancık ilçesini ziyaret etti. İncelemelerinin ardından; Cevizli, Köprübaşı Mevkisi’nde açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu’na; CHP Genel Başkan yardımcıları Ali Öztunç ve Ahmet Akın, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, CHP milletvekilleri Barış Karadeniz, Neslihan Hancıoğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, Samsun Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci de katıldı.

Kılıçdaroğlu, açıklamasında şunları söyledi:

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ÖNLEMİNİ ALMAZSAK BU TÜR SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ"

Doğa tahribatının yol açtığı bir tabloyla karşı karşıyayız. Aslında iklim değişikliğinin hangi sonuçları doğuracağını, on yıllardır bilim insanları, yöneticiler biliyorlar ve raporluyorlar, okuyorlar. Biz iklim değişikliğinin ortaya koyacağı tablonun önlemini almazsak bu sorunlarla karşı karşıya kalacağız.

"OLAYLARA VAKIF BİR BELEDİYE BAŞKANI VAR"

Son rakamlara göre 51 canımız hayatını kaybetti. Son derece üzgünüz. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Az önce bir askerimizle bir araya geldik. İki yaşındaki çocuğunu kaybetmiş, eşini arıyor. Babasıyla yalnız başına kalmışlar. Çocuğunun en azından vefat ettiğini biliyor, ama eşi hakkında herhangi bir bilgi alamadığını ifade etti. Olay meydana geldiği anda Ayancıklı kardeşlerime ifade etmek isterim; olaylara vakıf, dirayetli belediye başkanları var. Hepinizin huzurunda belediye başkanımızı kutluyorum. Hiç uyumadan çaba harcayarak, Ayancıklıların sorunlarını çözmeye çalıştı. Onun dışında, diğer kentlerde bulunan belediye başkanlarımız ellerinden gelen çabaları gösterdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın güçlü bir ekibi, araçları var burada. Diğer belediye başkanlarının da var. Öncelikle Ayancık’ın suyu kesilmişti su sorununu çözdüler. Kanalizasyon sorununu da çözdüler. Böylece iki temel sorunu çözmüş oldular.

"İŞÇİLERE ÜCRET DESTEĞİ VERİLMELİ"

Sanayi diye bir şey kalmış değil, orayı gezdik. Buranın afet bölgesi edilmesi doğru bir karar, teşekkür ederiz ama yeterli değil. Sanayinin ayağa kaldırılması lazım. Eğer bir fedakarlık yapılacaksa en azından o insanlara faizsiz bir kredi açılması lazım. Bu kredi ile ancak ayağa kalkabilir, dükkanlarını onarabilirler. Bir başka gerçek daha bize ifade edildi. ‘Biz sanayideyiz, ama burada en az 150-200 işçi var, bu işçiler aç kalacak.’ İşçilere de belirli bir bedelin ödenmesi lazım. Hükümete çağrıda bulunuyorum; afet bölgesi ilan edilen yerlerde iş yerleri açılana kadar, o iş yerlerinde çalışanlara en azından asgari ücret düzeyinde bir ücret ödenmesi gerekiyor.

"KİMSE YALNIZ HİSSETMESİN"

Gelen yardımlar dolayısıyla Ayancık Belediyemiz, 5 ayrı yerde depolar oluşturdu. Bu depoları sürekli denetliyorlar, ihtiyaç olduğu takdirde ailelere yardımları ulaştırıyorlar. Kimsenin umutsuz olmasını istemem. Hiç kimse kendini yalnız hissetmesin. Herkes şunu iyi bilsin. Bu ülkede çözülmeyecek hiçbir sorun yok. Tüm sorunlar akılla mantıkla çözülür.

"ÖNLEM ALINIRSA SORUN KENDİLİĞİNDEN ÇÖZÜLÜR"

Eğer iklim değişikliğinin getireceği felaketler var ve biz bunları biliyorsak, bilim insanları biliyorsa, uygulamacılar biliyorsa; ülkeyi yönetenlerin de bilmesi lazım. Ülkeyi yönetenler, eğer iklim değişikliği raporlarını dahi okumamışlarsa sağlıklı ve tutarlı karar alamazlar. Onlara birinci tavsiyem şu; hadi bizim bilim adamlarının hazırladığına ‘güvenmiyoruz’ diye söylüyorlarsa, uluslararası kuruluşların açıkladığı raporlar var. Bu raporların örtüştüğünü göreceklerdir. İklim değişikliğinin sonuçlarını dikkate alarak, önlem almaları lazım. Eğer önlem alırlarsa bu tür olaylar meydana geldiğinde de sorun kendiliğinden çözülür.

"150-200 YILLIK KÖPRÜLER YIKILMADI YENİ KÖPRÜLERİN HEPSİ YIKILDI"

Karadeniz’i bilenler çok iyi bilirler. Karadeniz’in bütün nehirlerinde kemer şeklinde köprüler vardır. Bu köprüler neresinden bakılırsa, 150-200 yıllıktır. Bu köprülerden hiçbiri sel dolayısıyla yıkılmadı. Ama yeni yapılan köprülerin hepsi, görüyorsunuz yıkıldı. 100 yıl önce yapılan köprüler doğayı bilen insanlar tarafından tasarlanmış ve yapılmış. Yeni yapılanlar ise doğayı bilmeyen, geleceği öngöremeyen kişiler tarafından tasarlanmıştır. O nedenle biz ‘raporları okuyun, tarihi bilin, Karadeniz’i tanıyın’ diyoruz. Eğer Karadeniz’i iyi tanımak istiyorsanız, Karadeniz’den yaşlı birisini dinleyin o size, bütün gerçekleri, alınması gereken önlemleri anlatacaktır. Kriz ortaya çıktıktan, insanlar hayatını kaybettikten sonra önlem almanın bir yararı yoktur. Önlem başlangıçta alınacaktır ki insanlar hayatlarını kaybetmesinler. ANKA

SİNOP'TA KALMAYA KARAR VERDİ!

CHP lideri Kılıçdaroğlu daha sonra sosyal medyadan açıklama yaparak, "Bugün benim için zor bir gündü. Sevgili teyzemi toprağa verdik. Oradan Sinop’a geçtim. Maalesef durumlar kötü. Hemen yapılması gerekenleri medyayla paylaştım. Yapmamız gereken çok iş var. Bu gece Sinop’ta kalmaya karar verdim. Yarın Kastamonu Bozkurt’a geçeceğim. İlçede yaşananlarla ilgili bildiklerimiz hiç iç açıcı değil. Maalesef göz göre göre geldi bu felaketler. Dünyadaki pek çok bilim insanı Türkiye’yi iklim değişikliği konusunda hep uyardı, Hükümet ise hiçbir önlem almadı.İktidarda değiliz ama uzun zamandır iktidarın yapması gerekenleri belediyelerimiz vasıtasıyla bizler yapıyoruz. Çok daha fazlasını yapmaya da muktediriz, yeter ki önümüze engeller konulmasın." dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.