Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,280
%0.21
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kani Beko'dan TV35'te asgari ücret ve EYT çıkışı: Suriyeli misafirlere 40 milyar dolar veriyorsan

Kani Beko'dan TV35'te asgari ücret ve EYT çıkışı: Suriyeli misafirlere 40 milyar dolar veriyorsan

TV 35 ekranlarında yayınlanan Gazeteci-Yazar Hüseyin Aslan’ın hazırlayıp sunduğu Mercek programının konuğu olan CHP İzmir Milletvekili ve DİSK Genel eski Başkanı Kani Beko, gündeme dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Yeni asgari ücretin bir yıllık ve bir kişi değil 4 kişilik aile baz alınarak tespit edilmesini istediklerini dile getiren Milletvekili Kani Beko, “Sarayın bir dakikalık gideri 2020 lira. Asgari ücretli tam bir ay çalışıyor bunu almak için. Cumhurbaşkanının aldığı maaş asgari ücretlinin 30 katı. Aradaki açığı mutlaka kapatmaları gerekiyor” dedi. 'Suriyeli misafirlere 40 milyar dolar veriyorsan...'

  • Ege Postası
  • 05.12.2019 - 09:30

EGEPOSTASI- Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), işsizlik Fonu, yükselen işsizlik oranları hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, işsizliğin giderek yükseldiğini belirterek, toplu intiharların artmasının vahim bir durum olduğunu söyledi.

Sarayın bir dakikalık gideri 2020 lira

CHP’li Milletvekili Kani Beko, “İşsizlik meselesi gerçekten kangren haline geldi. Oranlar giderek büyüyor. Bizim ana sorunumuz işsizliktir diye haykırıyoruz. İşsizlik kötülüklerin anasıdır. Toplu intiharlar başladı. Evine icra gelmiş, işi yok. Elektriği kesilmiş. Çareyi intiharda buluyor. Eyfel kulesi gibi yükseldikçe yükseliyor işsizlik. AKP politikalarının bu işsizliği durdurması zor. Asgari ücret 2578 lira olmalı en az diyor Türk İş. Sarayın bir dakikalık gideri 2020 lira. Asgari ücretli tam bir ay çalışıyor bunu almak için. Cumhurbaşkanının aldığı maaş asgari ücretlinin 30 katı. Aradaki açığı mutlaka kapatmaları gerekiyor” dedi.

Komisyonda neden DİSK ve işçi temsilcileri yok

Gazeteci-Yazar Hüseyin Aslan’ın sorularını yanıtlayan CHP’li İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye’ninyarısının asgari ücretli çalıştığını, çalışanların yüzde 70’inin evli ve çocuklu olduğunu vurgulayarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni asgari ücreti bir yıllık ve 4 kişilik aile harcamasına göre belirlemesinin şart olduğunu kaydetti. Beko, komisyonda DİSK ve işçi temsilcilerinin bulunmasının zorunluluğuna da dikkat çekerek, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu yok. Sendika ve devletin temsilcileri var. Türk İş de var. DİSK neden yok, Hak İş neden yok. Bir de asgari ücretle çalışanlardan oluşan bir ekip olması gerekir. Dolayısıyla komisyon içinde bunlar sadece konuk olarak değil, görüşlerini aldık şeklinde değil, bu komisyonda onların da olması gerekiyor” diye konuştu.

Suriyeli misafirlere 40 milyar dolar veriyorsan, EYT’lilere tabi ki…

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu hakkında bilgi kirliliği olduğunu da belirterek, “2019 yılında EYT’ye takılanlara maaş bağlanırsa devletin vereceği para 8-10 milyar lira. 2019 yılında 150-200 kişi emekliliği hak ediyor. Cumhurbaşkanı 750 milyar liradan bahsediyor. Bu  devletin bütçesi demek. Suriyelilere her defasında 40 milyar dolar harcadığını söylüyor. Suriye’den gelen misafirlere bu kadar verdiyseniz, EYT’lilere tabi ki siz 10 milyarı vereceksiniz” değerlendirmesini yaptı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Bu rakamlar TÜİK’in rakamları. DİSK, Türk-İş, Hak-İş’in araştırmaları var. Bir de bağımsız araştırmalar yapan istatistik kurumları var. Bunların ortalamasını ele aldığımda sizin söylediğiniz tablo ortaya çıkıyor. Dün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü idi. Dünyada 9.5 milyona yakın yurttaşımız var. Bu kardeşlerimize engelsiz bir dünya yaşamalarını diliyorum. Yaptığım araştırmalarda 2019 yılında kamuda 14 bin açık olmasına karşın, bir engelli arkadaşımızı bile kamuda işe almamışlar. Bu arkadaşlarımızın aslında Anayasal hakları var. 61’inci madde diyor ki, işyerlerinde çalışan işçi oranlarının yüzde 3’ü kadar engelli çalıştırmak zorundasınız. Barınma, ekonomik, işsizlik, sağlık sorunları var onların da. Ekonomik, demokratik, sosyal ve siyasal haklarını elde etmeleri için yardım etmeliyiz. Biz yardım değil iş istiyoruz diyor engelliler. En doğal hakları. Yarın bizim de ne olacağımız belli değil.

ILO kriterlerine uygun kriterler sağlanmak zorunda

Bugün de 4 Aralık Dünya Madenciler Günü. Soma’da 301 madenci arkadaşımızı kaybettik. Siirt, Ermenek’te de kaybettik. İş güvenliği önlemleri alınmadığı için binlerce arkadaşımızı kaybettik. Onların büyük bölümü engelli konumuna düştü. İş cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada da 3.’üncüyüz. ILO kriterlerine uygun olarak iş ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak zorundayız.

Vergi iadesi alıyorduk şimdi….

Asgari ücrete gelince. Rakamlar zaman zaman değişiyor. İş başı yapanlar ve ayrılanlar var. Ortalama 10 milyona yakın asgari ücretle çalışan var. Bu arkadaşlarımız açlık sınırı altında çalışıyor. 65 yaşında bunların emekli olması da mümkün görünmüyor. Geçen sene Asgari Ücret Tespit Komisyonu 410 lira zam yaptığını söyledi. İyi bir noktaya geldiği yönünde haberler çıktı. Eskiden işçiler yapmış oldukları harcamalar karşısında fiş toplayıp işverenlere veriyordu. Vergi iadesi gönderiyordular bize. Şimdi AGİ diye asgari ücretin içine koydular vergi iadesini. 2020 lıra yaptık diye övünüyorlar. Bizim işverenlerden vergi iadesi olarak aldığımız bin liraya kadar geri ödemeleri alıyordu işçiler. Bugün vergi iadesi yok. Vergi iadesi asgari ücretin içinde. Derhal asgari ücretin içinden çıkması lazım.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda DİSK ve işçi temsilcileri neden yok'

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yok. Sendika ve devletin temsilcileri var. Türk İş de var. DİSK neden yok, Hak İş neden yok. Bir de asgari ücretle çalışanlardan oluşan bir ekip olması gerekir. Dolayısıyla komisyon içinde bunlar sadece konuk olarak değil, görüşlerini aldık şeklinde değil, bu komisyonda onların da olması gerekiyor. Ekonomik, sosyal komisyonun içinde Hak İş Türk İş Disk var. Üçlü danışma kurulu var. Bu kurul içerisinde de bu sendikalar var. Peki Asgari Ücret Tespit Komisyonu içinde olmayan sendika ve konfederasyonlarının da olması gerekiyor.

Asgari ücretlilerin yüzde 70’i evli ama…

Konfederasyonların ortak hareket etmesini olumlu buluyorum. Türkiye madem ILO üyesi. ILO kendisine üye olan ülkeler asgari ücreti 4 kişilik aile üzerinden baz alıyor. Türkiye bir işçi üzerinden asgari ücreti tespit ediyor. Tamamı bekarmış gibi. Bir araştırma yapılsa bu işçilerin yüzde 70’i evli ve çocukları var. 4 kişilik aile üzerinden karar alınmalı en azından. Memur ve işçi ayrımına da karşıyım. Memurlara ayrı işçilere ayrı asgari ücret olmamalı. Memurların en az 3 bin 300 lira asgari ücreti var. Bana göre az tabi ama işçilere neden 2020 lira veriyorsunu? İşçi ve memur ayrımı yapmadan tek asgari ücret olmamalı.

Asgari ücret bir yıllık yapılmalı çünkü..

Asgari ücret bir yıllık yapılmalı. Yılbaşında asgari ücretli arkadaşlar zammını alacak. Vergi dilimleri Ocak Şubat ayında yüzde 15, 20 28’lere varan vergi dilimleri yükseldikçe maaşlarında inme olacak. Dolayısıyla Ocak ayında aldığınız maaşı Aralık ayında alamayacaksınız. Ankara’da varoşlarda dolaştım. Toplantılar yaptım. orada arkadaşlarımızdan almış olduğum bilgilere göre bunları not ettim, kendilerinden de rica ettim. Siz buraya bir aylık giderlerinizi yazabilir misiniz dedim. Asgari ücretlilerin ortak yaptığı liste, Kira 1250, elektrik 125, doğalgaz 400, ulaşım 200, mutfak 220, eğitim 400 lira. Dikkat ederseniz sağlık ve sosyal etkinlikler, çay ve kahve yok. Bu kalemler sadece 3225 lira. Üniversiteye giden çocukları var. Bu kalemler burada yok. Gerçekten sorunları büyük.

Kışın doğalgaz parası vermemek için…

Sordum kendilerine be? Nasıl yaşıyorsunuz dedim. Doğal gaz pahalı olduğu için, birinci derece akrabalarının yanına gidiyorlarmış. Bir arkadaşım evlenmek istiyorum ama evlenemiyorum dedi. Bir düğün 100 bin lira. Kredi çeksem 50 ay düğün kredisini ödemem lazım. Mümkün değil veremem dedi. Ortalama bir düğün en az 100 bin lira. 4 yıl çalışmaları lazım krediyi ödemeleri için.

Sigorta parasını maaşa katın sigorta istemiyoruz diyorlar

Sendikacı iken ben, işçi kardeşlerimi sendikaya üye yapmak için gittiğimde korkuncu bir tablo ile karşılaştım. Biz sendika üyesi olamayız dediler, sigortaları yoktu çünkü. Askerden gelen, üniversiteye gelen gençler pazarlık yapıyorlar. Sigorta ve vergi parasını bize verin sigorta yapmayın diyorlarmış. 65 yaşına kadar zaten yaşayamayız ve emekli olamayız diyorlar. İş güvenceleri de yok, kayıt dışı çalışıyorlar.

Sarayın bir dakikalık gideri 2020 lira, asgari ücretli bir dakika için bir ay çalışıyor…

Asgari ücret 2578 lira olmalı en az diyor Türk İş. Sarayın bir dakikalık gideri 2020 lira. Asgari ücretli tam bir ay çalışıyor bunu almak için. Cumhurbaşkanının aldığı maaş asgari ücretlinin 30 katı. Aradaki açığı mutlaka kapatmaları gerekiyor. Türkiye’de tabanla tavan arasında büyük fark var. Ücret farkları uçurum. Tespit komisyonundaki arkadaşlar hesabı buna göre yapmalı.

Türkiye’nin yarısı asgari ücretle çalışırken…

Avrupa’ya baktığımızda; Avrupa ülkeleri battı diyor sayın Cumhurbaşkanı, hey faşist Hollanda dediği Hollanda, Belçika’ya baktım. Belçika’da yüzde 0.4, Hollanda’da yüzde 3, İngiltere7de yüzde 5, Fransa’da yüzde 8.4, Romanya’da yüzde 15.7, Türkiye’de ise yüzde 43 asgari ücretle çalışanların oranı. Yani ülkenin yarısı asgari ücretle çalışıyor. Yani bu Türkiye’nin sorunu. İskandinav ülkelerinde yıllık gelir kişi başına; Norveç  78 bin, İzlanda 67 bin dolar. Türkiye’de ise 9 bin dolar.

3.5 milyon köylü köylerini terk edip…

3.5 milyon köylü köylerini terk edip şehirlere geldi ve işsiz kaldı. 176 temel gıda maddesini dışarıdan alıyoruz bugün. 108 milyar bankalara kredi borçları var çiftçinin. 10 milyar da tarım kredi kooperatiflerine. 

Şimdi gündemde Varlık Fonu içindeki kurumların satışı var….

Şimdi gündemde Varlık Fonu içerisinde Ziraat, Halkbank, Türk Sat, PTT, Eti Maden, Çaykur, Milli Piyango, THY, İşçilerin 130 milyarı var. 2 milyon 300 bin metrekarelik satışa sunulan arsamız var. Fabrikalar, kurumlar uluslararası firmalara satarsanız alın size 8.5 milyon işsiz.

İşsizlik kangren haline geldi

 İşsizlik meselesi gerçekten kangren haline geldi. Oranlar giderek büyüyor. Bizim ana sorunumuz işsizliktir diye haykırıyoruz. 2015-2019 Ağustos aylarına bakalım. Bunlar TÜİK’in rakamları. TÜİK 7 milyon 305 bin gerçek işsiz var diyor. 3 milyon 516 bin genç işsiz. İstihdamda düşüş sürerken, genç işsizliğinde zirve 27.4’e çıkmış. Mevsim etkisinden arındırılmış. İşsiz sayısı 976 bin lira artmış bir yılda. Yüzde 36.1’e çıkmış kayıt dışı çalışanların oranı. Eyfel kulesi gibi yükseldikçe yükseliyor işsizlik. AKP politikalarının bu işsizliği durdurması zor.

İşsizlik kötülüklerin anasıdır

İşsizlik kötülüklerin anasıdır. Toplu intiharlar başladı. Evine icra gelmiş, işi yok. Elektriği kesilmiş. Çareyi intiharda buluyor. 500 bin üzerinde öğretmen kardeşimizin ataması yapılmadı. Yüze yakını intihar etti. Neden atamalarını yapmıyorsunu? Sayıştay istatistiklerine göre öğretmen açığı geçen yıl için 800 bine yakın. Bir milyona yakın öğretmen açığı var bana göre. Eksik de olabilir. Gerçekten en az bir milyona yakın ataması yapılmayan öğretmenler var. Atama yapılırsa büyük oranda azalır da işsizlik.

İşsizlik fonunun yüzde 90’ı amaç dışı kullanılıyor ve…

İşsizlik Fonu’nda bugün 130 milyara yakın para olması lazım. İkincisi, bu fonun yüzde 10’unu işsizlere vermişler. Yüzde 90’ını amaç dışında kullanmışlar. 2019 Eylül verilerine göre 4 milyon 53 bin işsizin 657 binine işsizlik maaşı vermişler. Yani yüzde 90’ı faydalanamamış. 2018 Ekim ayında Halkbank, Vakıfbank işsizlik fonuna tahvil sattığı ortaya çıkmış. Fonun yönetiminde işçi sendikalarının ağırlığı azalmış. İşsizlik fonu yönetiminde siyasiler var. Avrupa’da fonların yönetiminde işçi, işveren temsilcileri ve sembolik olarak siyasi iktidar temsilcileri var. Tasarruf teşvik fonları kurulmuştu. Oradaki 6 milyarı verin dediğimizde kasada beş kuruş para yok demişlerdi. İşsizlik fonundan Binali Yıldırım, 25 milyarını aldı ve devlet bütçesi dururken GAP’a harcadı. Bir 25 milyarını da aldı işverene verdi. Bugüne kadar fonlardan vergi alınmamıştı. Damat bey 3 milyar lira işsizlik fonunda vergi aldı. İşsizlik fonundan vergi alınır mı ya' İşsizlik fonu maalesef şaibeli şekilde yüzde 90’ı amacı dışında kullanılmış durumda. Fonu leş kargaları gibi yağma ediyorlar. Bankalara neden işsizlik fonundan para aktarıyorsun'

Suriyeli misafirlere 40 milyar dolar veriliyorsa, EYT’lilere de 10 milyar vereceksiniz 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda bilgi kirliliği var. 1999 yılı öncesinde devlet bir sözleşme yapmış. 5001 gün pirim yatırın 20 yıl çalışın, erkekler de 25 yıl çalışsın emekli edelim demiş devlet. Fakat devlet sözünde maalesef durmadı. Bugün 5 milyona yakın emekli var. 2019 yılında EYT’ye takılanlara maaş bağlanırsa devletin vereceği para 8-10 milyar lira. 2019 yılında 150-200 kişi emekliliği hakkediyor. Cumhurbaşkanı 750 milyar liradan bahsediyor. Bu  devletin bütçesi demek. Suriyelilere her defasında 40 milyar dolar harcadığını söylüyor. Suriye’den gelen misafirlere bu kadar verdiyseniz, EYT’lilere tabi ki siz 10 milyarı vereceksiniz, vermelisiniz. EYT7ye takılan arkadaşların tablosu bende mevcut. 5001 günden 9 bine çıkardılar. 44yaşından 65 yaşına çıkardılar. Arada nüans farkı var. 3-6-9 ay gibi kısmi çalışanlar var. Milyonlarca taşeronda çalışan işçi kardeşlerimiz var. Bu işçi kardeşlerimiz 9 bin günlük pirimi nasıl yatıracak'

2019 yılında SGK’nın kamu zararı beklentisi 48.50 milyar oysa…

Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun 7 yıllık SKK müdürlüğünde gerçekleşen kamu zararı, bugün döviz kuru karşılığı ile 51 milyon TL. AKP  döneminde 2019 yılında beklenen zarar beklentisi 48.50 milyardır. Yani AKP’nin ekonomik yönetimindeki 2019’un bir yıllık zararı Kemal Kılıçdaroğlu döneminde 7 yılda oluşan zararın bin katı. Devlet katkısı yoktu, emeklilik yaşı ise 40 idi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.