Dolar 32,4903
%-0.15
Euro 34,9212
%0.27
Altın 2.440,520
%0.72
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kadına ve sağlık çalışanlarına şiddete karşı cezalar artıyor

Kadına ve sağlık çalışanlarına şiddete karşı cezalar artıyor

AK Parti’nin kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetle ilgili kanun teklifi, 12,5 saat süren görüşmelerin ardından TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife göre, Türk Ceza Kanunu'ndaki takdiri indirim nedenleri sınırlandırılacak. Kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, işkence ve eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezası artırılacak. Israrlı takip suç kapsamına alınacak. Kadına ve sağlık çalışanlarına karşı kasten yaralama suçunu işleyenler hakkında tutuklama kararı verilebilecek.

  • Ege Postası
  • 30.03.2022 - 08:55

AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam’ın ilk imzacısı olduğu ve 110 milletvekilinin imza attığı 17 maddelik ‘Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sabah saat 03:23'de bitti. Teklif, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

TAKDİRİ İNDİRİME SINIRLAMA

Teklif ile Türk Ceza Kanunu’nun ‘takdiri indirim’ nedenleri sınırlandırılacak. “Takdiri indirim nedeni olarak failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir” hükmündeki “gibi hususlar” ibaresi kaldırılarak "Sürecindeki davranışları" ibaresi ise "sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları" olarak değiştirildi. Bu madde, “yargılama sırasında hakimin fail lehine pek çok şeyin indirim kabul edilmesinin önüne geçme ve indirime konu nedenlerin netliğe kavuşturma” olarak gerekçelendirildi.

KADINA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR 'NİTELİKLİ HALLER' ARASINA ALINACAK

Kadına karşı işlenen suçlar, suçun nitelikli halleri arasında yer aldı. Kadına karşı şiddetle daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanabilmesi amacıyla kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, işkence ve eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezası artırılacak. Buna göre, kasten öldürme suçunda ceza müebbet iken bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılacak. Kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı 4 aydan 6 ay hapis cezasına; işkence suçunda alt sınır 3 yıldan 5 yıla; eziyet suçunda alt sınır 2 yıla; tehdit suçunda ise alt sınır 6 aydan 9 aya çıkarılacak.

Türk Ceza Kanunu’nda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet suçlarının cezasında da artışa gidilecek. “Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi” başlıklı maddeye, “suçun konusunun sağlık hizmeti olması halinde verilecek ceza altıda bir oranına kadar artırılır” hükmü getirildi. Bu maddenin gerekçesinde, “Sağlık hizmetleri, niteliği gereği belirli bir düzen içinde aralıksız sürdürülmesi gereken, kişilerin ve toplumun varlığı ve huzuru yönünden vazgeçilemez ve ertelenemez hizmetlerindedir” ifadesi yer aldı.

‘ISRARLI TAKİP’ SUÇ OLACAK

Teklifle ‘ısrarlı takip’ olarak nitelendirilen fiiller müstakil bir suç haline getirilecek. Israrlı takip, ‘Fiziken takip etmek, haberleşme, iletişim aracı, bilişim sistemi veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisi veya yakınlarının birinin güvenliğinden endişe duyması’ olarak tanımlandı. Bu suçu işleyenlere verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak öngörüldü. Faile, bu suçu çocuğa, ayrılık kararı verilen eşe, boşandığı eşe yönelik işlemesi; okul, işyeri, konut değiştirmesine veya okul ya da işini bırakmasına neden olması, uzaklaştırma tedbirine karar verilmesine rağmen işlemesi durumunda 1 yıldan 3 yıla hapis cezası verilecek. Israrlı takip suçu, uzlaştırma kapsamında olmayacak ve tutuklama kararı verilebilecek.

KADINLARI VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KASTEN YARALAYANLAR TUTUKLANABİLECEK

Kadına karşı işlenen ‘kasten yaralama’ suçu ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen ‘kasten yaralama’ suçları, tutuklamayı gerektiren ‘katalog suçlar’ arasında yer aldı. Böylelikle kadına ve sağlık çalışanlarına karşı gerçekleştirilen kasten yaralama suçlarında tutuklama kararı verilebilecek. (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.