Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de TİP'li kadınlardan 'kreş' eylemi

İzmir'de TİP'li kadınlardan 'kreş' eylemi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi kadınlar, İzmir Şirinyer'deki Migros market önünde bir basın açıklaması yaparak çalışan ailelerin çocukları için açılan kreş sayılarının yetersizliğini protesto etti. Migros marketlerinde 20 bin civarında kadın işçi çalıştığını ve tek bir kreş bulunmadığını ileri süren TİP'li kadınlar, "Bizi işe, ekmeğe, hayata aç bırakanların, çocuklarımızı kreşe, oyuna, eğitime hasret bırakanların ne fıtrat laflarını ne de çağdaş kadın dostu pozlarını kabul etmiyoruz. Çağdaş, nitelikli ücretsiz kreş her çocuğun, her anne babanın hakkıdır. Çocuklar kreşe, kadınlar işe" açıklamasını yaptı.

  • Ege Postası
  • 13.11.2022 - 20:50

İzmir'in Buca ilçesine bağlı Şirinyer semtindeki Migros market önünde bugün öğlen saatlerinde bir araya gelen TİP'li kadınlar, "Çocuklar Kreşe, Kadınlar İşe, Hayata" yazılı pankart açtı. "Eve Kapanmak İstemiyoruz", "Kadın, Yaşam, Özgürlük", "Çocuklar Aç, Kadınlar Çaresiz Kalmayacak" yazılı dövizler taşıyan TİP üyesi kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması", "Çocuklar kreşe, kadınlar işe" sloganları attı.

Protestocu grup adına açıklamayı, Aslı Yapar okudu. Türkiye genelinde 13,3 milyon kadının evde çocuk bakmak zorunda olduğu için iş arayamadığını, çocukların ise sadece yüzde 2,8'inin kreş veya anaokuluna gidebildiğini belirten Yapar, AKP hükümetinin ise çocuklara ücretsiz ve kaliteli kreş hizmeti sunmak yerine kamuya ait kreşlerin de yaklaşık yüzde 80'ini kapattığını söyledi.

Yapar, çok sayıda kadın çalıştıran büyük firmaların da kreş yükümlülüğünden kaçtığını savunarak, Migros'un da bu firmalardan biri olduğunu ileri sürdü. Migros'ta 20 bin civarında kadın işçi çalıştığını ancak kreş bulunmadığını belirten Aslı Yapar, "Şimdi 20 bin kadın çalıştıran Migros’a soruyoruz; bir tane kreşiniz var mı? Çalışanlarınıza, çocuklarını doğru düzgün bir kreşe gönderebilecek bir kreş parası ödüyor musunuz? Sendika ile yaptığınız toplu iş sözleşmesine koyduğunuz ‘çocuk parası’ ile çocuğu gönderebileceğimiz bir tek kreş gösterebilir misiniz" dedi.

"ÇOCUĞUMUZLA BİRLİKTE EVE KAPANMAK İSTEMİYORUZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da yeterli denetimleri yapmadığını söyleyen Yapar, şöyle dedi:

"Pazarda fiyatlar el yakarken gece gündüz çalışıp kazandığımız üç kuruş parayı da kreş parası olarak harcamayı kabul etmiyoruz. Özel kreşlere paramız yetmediği için çocuğumuzla birlikte eve kapanmak istemiyoruz. Kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın ebeveyn çalıştıran iş yerlerinde kreş açılmasını sağlamak, açmayanı caydırıcı biçimde cezalandırmak devletin görevidir. Bizi işe, ekmeğe, hayata aç bırakanların, çocuklarımızı kreşe, oyuna, eğitime hasret bırakanların ne fıtrat laflarını ne de çağdaş kadın dostu pozlarını kabul etmiyoruz. Çağdaş, nitelikli ücretsiz kreş her çocuğun, her anne babanın hakkıdır. Çocuklar kreşe, kadınlar işe."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.