Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gamze Akkuş İlgezdi: Bu iklimden güçlenerek çıkmalıyız

Gamze Akkuş İlgezdi: Bu iklimden güçlenerek çıkmalıyız

Çiğli Belediyesi'nin, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'ın adını taşıyan 'Kadın Yaşam Merkezi' 8 Mart Kadınlar Günü'nde açıldı. Prof. Unat, 80 yıl önce Türkiye'ye Atatürk'ün 'Kadın erkek fark etmeksizin parasız eğitim' sözleriyle geldiğini anlatırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, "Çok gerileyen, kadın adına olumsuz giden bir süreci yaşıyoruz. Atamızın verdiği devrimlerle bildiğimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu iklimi yıkmalıyız" dedi. Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü ise "Çiğli'de hiçbir kadın kendisini yalnız hissetmeyecek" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 08.03.2022 - 16:14

Çiğli Belediyesi'nin kadınlara yönelik çalışmalarının tek çatı altında yürütülmesi amacıyla şehir merkezinde hizmete soktuğu Nermin Abadan Unat Kadın Yaşam Merkezi’nin açılışına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü ve Türkiye Aile Planlaması Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Nazan Moroğlu, CHP ve İYİ Parti İzmir il-ilçe yöneticileri ile yurttaşlar katıldı.

İLGEZDİ: "KÖTÜ İKLİMDEN GÜÇLENEREK ÇIKMALIYIZ"

AKP iktidarında kadınlar adına olumsuz giden bir süreç yaşandığını vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi şöyle konuştu:

"Nermin hocamı dinlerken aslında bizlerin yaşadığının ne kadar hafif kaldığını gördüm. Onlar bu toprakların kahraman kadınları. Çok gerileyen, kadın adına olumsuz giden bir süreci yaşıyoruz. Var olan anlayış yeri geliyor kadını özgürlüğün simgesi, yeri geliyor şiddetin öznesi olarak kullanıyor. Nermin hocamın dediği gibi kadının tekrar bu kötü iklimden güçlenerek çıkması gerekiyor. Bunun için de Mustafa Kemal Atatürk'e layık kadınlar olarak bu topraklarda dayanışarak mücadele vermeliyiz. Bu iklimi yıkmalıyız. Anadolu topraklarına baktığımızda, Anadolu hiç de bugünkü tahakkümün bakış açısını kulağımıza fısıldamıyor. Anadolu topraklarında evvelden beri bir kadın yönetici Terken Hatun yöneticilik yapmış. Yüzyıllar önce bu topraklarda yöneticilik yapmış. Bunun gibi nice adlarla dolu bir coğrafya. Anadolu'da gün ışığı, kadın demektir. Anadolu'da kadın berekettir, bilgedir. Kimse kadının gücünü üstten aktarıp yönetmesin. Kültürümüz ve Atamızın verdiği devrimlerle bildiğimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Tam tersine mazlum hakların kadınlarına model olacağımıza inanıyorum."

"ÇİĞLİ BELEDİYESİ KAPI GİBİ ARKANIZDA"

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise kadınların her zaman yanında olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Hocamızın 100. yaşı. Bu isim bana yabancı değildi. 15 Kasım 1992'de Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın bir yazısı var. 'Nasıl Kemalist oldum' diye. 'Hocamızla olmak bir onurdur' dedim. Hep beraber bu adı vermeyi kararlaştırdık. Nermin Abadan asırlık kadın mücadelesinin somut örneğidir. O, 'Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir' sözünün her yerde yankı bulduğunu, her insanın parasız eğitim isteğinin vücut bulmasıdır. İzmirli olduğunu bilmiyordum. Hemşehriniz olarak sizinle gurur duyuyorum. İyi ki varsınız. Çiğli Belediyesi de kimsesizlerin kimsesidir. Çiğli'de hiçbir kadın kendini yalnız hissetmeyecek. Bu binayı bir arkadaşımızdan cüzzi bir rakama kiraladık. Tamamı kadınlara yönelik bir destektir. Eğitimler, kurslar aynı zamanda işte Çiğli ile istihdama dönüşecek. Kadını her alanda güçlendirecek. Kadını ekonomik olarak bağımsızlaştıracak. Dünyada yeni trendler var makro-mikro ekonomi gibi. Çiğlili kadınların mor ekonomisi olsun. Bu merkez ona hizmet etsin. Kadın mücadelesine kadın sahip çıkmazsa, güçlü olmazsa bu başarılı olamaz. Çiğli Belediyesi kapı gibi arkanızda."

ATATÜRK'ÜN PARASIZ EĞİTİM VİZYONU

Merkeze adı verilen Nermin Abadan Unat ise Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitime bakış açısını gösteren bazı örnekler vererek şöyle konuştu:

"Benim için burası çok güzel. Bundan 80 yıl önce ilk defa memleketime geldim. Yurt dışında doğdum ve Türkçeyi öğrenemedim. Türkiye'ye gelmek istiyorum, neden mi? Çünkü yurt dışında okula gidiyorum ama orası paralıydı. Gün geldi, annem 'Artık sana okul parası veremeyeceğim. Sen git çalış' dedi. Halbuki ben öğrenmek istiyordum. O tarihe kadar birkaç dil öğrendim ama Türkçeyi öğrenmedim. O öğrendiğim dillerdeki dergilerden okuyordum. Bir ülke var 'Gençlere parasız okul, kız erkek fark gözetmeksizin parasız eğitim' yazıyordu. O zamana kadar Almanca ana dilim, Fransızca, İngilizce ve Macarca öğrenmiştim. Ama ben Türkiye'ye gitmek istiyordum. Dergiler 'Atatürk öğrencilere parasız eğitim verilsin diyor' diye yazıyordu."

İZMİR'E NASIL GELDİĞİNİ ANLATTI

Türkiye'ye geliş sürecini de anlatan Unat şöyle devam etti:

"İzmir'e denizden girmek kadar güzel bir şey yoktur. Ben hiç İzmir'i görmemiştim. Gemiden indim, biraz param vardı. Birinci Kordon 256 dedim. Atlı araba vardı o zaman. Amcamın evine öyle geldim. Atatürk memlekete bunları sağladı. Onu ne kadar söylesem azdır. Çünkü siz o dönemi tasavvur edemiyorsunuz. İzmir Kız Lisesi'ne kabul edildim. Erkekler de okumalı, kadınlar da. Eğitim her şeyden daha önemlidir. Eğitim bizi ileri götürür. Çiğli'de nasıl benim adım akıllara geldi bilmiyorum ama çok teşekkür ederim. Ben o kadar mesudum ki. Oğlum Mustafa Kemal Abadan. Onun adını hep böyle söylüyorum. Yalnız Mustafa değil, yalnız Kemal değil. Mustafa Kemal."

HOBİ VE MESLEK EDİNDİRME KURSLARI OLACAK

Takı tasarım, aşçılık, çocuk gelişimi, amigurumi, mefruşat, sabun yapımı, çağrı merkezi ve bilgisayar gibi hobi ve meslek edindirme kurslarının düzenleneceği 4 katlı hizmet binasında Hukuki ve Aile Danışma Merkezi, Mülteci Ofisi, Kütüphane, Bilgisayar Laboratuvarı ve Lego Robotik Atölyesi de bulunacak. Kadın Yaşam Merkezi’nin bünyesinde kurslara katılmak veya farklı ihtiyaçlarını karşılamak için Çiğli’ye gelen kadınların çocuklarını geçici süreliğine bırakabileceği oyun alanı olacak. Kadınların sosyalleşmesine yönelik hazırlanan merkezde bebek emzirme odası da bulunuyor.

NERMİN ABADAN UNAT KİMDİR?

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, 18 Eylül 1921 tarihinde Avusturya’nın başkenti Viyana'da doğdu. Unat, İzmir Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden sonra ABD Minnesota Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktora eğitimini tamamladı. Türkiye'de iletişim bilimlerinin oluşumuna katkı veren öncü isimlerden olan, Fransızca, Almanca ve İngilizce çok sayıda makalesi yayımlanan Prof. Abadan Unat, yabancı dillerde derlemeler de hazırladı. 1970’lerde çeşitli kurumlarda idari ve akademik görevler alan Prof. Abadan Unat, konuk profesör olarak Berlin, Münih, New York City, Denver ve Georgetown Üniversitelerinde ders verdi. 1980 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Kadın Konferansı’nda Türkiye’yi temsil etti. 1978 ve 1984 yılları arasında Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Prof. Dr. Abadan Unat 2012 yılında eğitim alanında verilen Vehbi Koç Ödülü’ne, 2016 yılında Mülkiye Büyük Ödülü’ne, 2017’de ise Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştür.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.