Dolar 32,5826
%0.13
Euro 34,9991
%0.49
Altın 2.429,410
%0.26
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Esad’ın ‘genel affının’ yankıları sürüyor: CHP’li Sertel’den iktidara ‘sığınmacı’ çağrısı

Esad’ın ‘genel affının’ yankıları sürüyor: CHP’li Sertel’den iktidara ‘sığınmacı’ çağrısı

2011 yılında Suriye'de çıkan iç savaş nedeniyle türkiye'ye başlayan suriyeli akımıyla başlayan sığınmacı ve geri gönderilmeleri tartışmaları bir kez daha siyasetin ana gündem maddelerinden oldu. Geçtiğimiz günlerde Esad yönetiminin genel af ilan etmesi üzerinden sığınmacı sorunun çözümü için iktidara çağrıda bulunan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Öncelikli olarak Esad yönetimiyle görüşmeleri lazım. İki, ortak bir çözüm için bir anlaşma yapılmalı. Üçüncü olarak da Suriyelilerin geri dönüşü konusunda kararlı olmaları lazım” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.05.2022 - 13:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Suriye'de 2011 yılında patlak veren iç savaş ve siyasi problemler nedeniyle Türkiye'ye yoğun bir göç dalgası başlamıştı. Yaklaşık 11 yıldır devam eden göç dalgası ve sığınmacıların Türkiye'den gönderilmesiyle ilgili tartışma, son dönemde yaşananlarla birlikte yeniden siyasetin önemli konu başlıklarından birisi haline geldi.

Muhalefet partilerinin konu hakkında harekete geçilmesi yönündeki çağrılarının ardından Devlet Başkanı Beşar Esad'dan mahkumlar için yeni af kararı gelmesi merkezi hükümeti de harekete geçirdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 milyon Suriyelinin "gönüllü" olarak gönderilmeleri için yeni bir proje hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi.

Mülteciler Derneği’nin verilerine göre; en çok Suriyeli mültecinin yaşadığı kentler İstanbul, Hatay ve Gaziantep olurken bu kentleri İzmir takip etti. Dernek verilerine göre İzmir’de Nisan 2022 itibariyle 149 bin 807 kayıtlı Suriyeli mülteci var.

Öte yandan; CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, ülkedeki mülteci sorununa ilişkin Egepostası’na konuştu. Sığınmacıların geri gönderilmemesi durumunda ilerleyen süreçlerde ciddi sorunların baş getireceğini ifade eden Sertel, Esad’ın genel af ilanı üzerinden iktidara seslendi.

“İPİNİ KOPARANIN ÜLKEMİZE GİRDİĞİ VE…”

Yıllardır uygulanan sınır politikaları sonucunda Türkiye'nin “depo ülke” haline getirildiğini ifade eden Sertel, “Türkiye, tek adam tarafından bir depo ülke haline getirildi. Kontrolsüz, denetimsiz, ipini koparanın ülkemize girdiği ve elini kolunu sallayarak dolaştığı bir ülke haline getirdiler. Bizim, siyasi anlayış olarak insanlara karşı sevgi ve saygımız sonsuz. Zor ve dar durumda olan insanların elbette ki yanında oluruz. Ama işin gerçeği şu: Bu insanların geldikten ve Türkiye’ye yerleştikten sonra çok büyük sorunların kaynağı olacağı görüşü herkeste hakim. Biz istiyoruz ki; bu sığınmacılar kendi ülkelerine geri dönsünler. Bunu barış ve anlayış içinde yapalım. Bunu sağlayacak olan da bugün için bu iktidar. Ama yarın biz iktidar olduğumuzda bunu yapacak olan CHP ve Millet İttifakı. Bunu çözmemiz gerekiyor ve çözeceğiz” dedi.

“ÜLKEMİZDE BİR SIKINTI OLDUĞUNDA…”

Sorunun devamı halinde ‘mafyacılığın’ başlayacağı uyarısında bulunan Sertel, “Asıl sorun bundan sonrası… Eğer bu insanlar kendi ülkelerine dönmezlerse türkiye’de asıl sorun o zaman başlayacak. Bir, kendi içinde gettolar oluşturanlar, süreç içerisinde çeteleri ve mafyaları da üretecek. Yarın öbür gün ülkemizde bir sıkıntı olduğunda bu kişiler kendi birlik ve baraberlikleriyle hareket edecekler. Türkiye bu sorunun üstesinden nasıl gelecek? Bu, çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü ne dilleri ne inançları ne de örf, adet ve gelenekleri Türk kültürüne uygun değil. Arap kültürüyle iç içe. Bu nedenle bu sorunu ivedilikle çözmemiz lazım. Türkiye'yi depo halinden kurtarmak ve ülkeyi depo ülke halinden kurtarmak lazım” diye konuştu.

“BAKIŞAÇILARINI NETLEŞTİRMELERİ LAZIM”

“oy” kaygısıyla vatandaşlık vermenin sorunu çözümü için etkili olmayacağının altını çizen Sertel, iktidar partisi mensupları arasında da mülteci sorununa ilişkin çelişkili söylemler olduğuna dikkat çekti ve “Bu sorun… Türkiye Cumhuriyeti tarafından bu insanları vatandaşlığa almak değil, vatandaşlığa almadan kendi ülkelerine dönmeye teşvik etmek ve bu konuda kararlı olmak lazım. Bu, bugünkü siyasi iktidara düşüyor. Bunu, ‘Evler yapacağız’ gibi şeylerle çözeceklerini söyleyenler dün, ‘Biz bu konuda rahatsız değiliz, hiç kimseyi yollamayacağız, sahipleneceğiz’ diyorlardı. Öncelikle bu çelişkili durumdan kendilerini kurtarmaları lazım. Bakışaçılarını netleştirmeleri lazım. Vatandaş mı yapacaklar, kendi ülkelerine dönmeye teşvik mi edecekler, bu konuda kararlılar mı… Öncelikle bu konuda ortak bir görüşe başvurmaları gerekiyor. Farklı sesler çıkarak bir iktidarla karşı karşıyayız. Çelişki yumağı halindeler.  Oy potansiyeli olarak görmek istediler, hala da istiyorlar. Vatandaşlık da veriyorlar. Ama şu da bir gerçek ki onlara vatandaşlık verdikçe bizim vatandaşımızın tepkisi de çoğalıyor onlara karşı. Onu görmüyorlar” ifadelerini kullandı.

“YAPARLAR MI YAPAMAZLAR MI ENDİŞELERİM VAR”

Esad yönetiminin ilan ettiği genel af üzerinden iktidara seslenen Sertel, şunları söyledi; “Madem ki Esad’da böyle bir af ilan ediyorsa… Orada bir sorun yok. Öncelikli olarak Esad yönetimiyle görüşmeleri lazım. İki, ortak bir çözüm için bir anlaşma yapılmalı. Üçüncü olarak da Suriyelilerin geri dönüşü konusunda kararlı olmaları lazım. Bu konuda benim temel düşüncem bu. Ama bu adamlar bunu yapar mı yapmaz mı endişelerim var. O konuda kafaları çok karışık. O nedenle öncelikle bu karışıklığı gidermeleri lazım.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.