Dolar 32,3126
%0.19
Euro 35,1391
%0.05
Altın 2.292,930
%0.68
Bist-100 9,07
%2.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan İzmir’den Büyükşehir’e yüklendi: Her hizmet ve eserde bizim imzamız var

Erdoğan İzmir’den Büyükşehir’e yüklendi: Her hizmet ve eserde bizim imzamız var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ekim 2020 depreminin ardından Bayraklı’da İzmirli depremzedeler için yapımı tamamlanan proje alanlarındaki anahtar teslim töreninde konuştu. Erdoğan konuşmasında, eleştiri oklarını hizmetsizlik ve İzmir’in sorunlarını çözememe üzerinden yerel yönetimlere yöneltti ve “Milletimizin değerleri, hayat tarzı üzerinden istismar siyaseti yapanların siz ya da bu ülkeye küçük bir faydası olmamıştır. Tam tersi kendileri sürekli gerilimden beslendikleri için yalan ve iftiraya sizleri oyalamışlardır. Bay Kemal’in ve ortaklarının siyasetine bakın ve notunuzu verin. Önünüze koyacak hizmetleri olmayanlara, yarın önünüze geldiklerinde hak ettikleri cevabı vermeye hazır mıyız? Bugün İzmir’de vatandaşların hayatını kolaylaştıran hangi hizmet varsa bizim imzamızı göreceksiniz. İnşallah İzmir’in tüm sorunlarını da sorumluluklarını yerine getirmeyenlere rağmen yapacağız” dedi. Öte yandan Erdoğan, “Daha kendi hizmet binaları ile ilgili meselelerini çözemeyenlerin İzmir'i 2023'e, 2053'e taşıyan bir vizyon ortaya koyabilmeleri zaten mümkün değildir. Depremin ardından buraya geldiklerinde kendilerinden güvenli evlere sahip olmak isteyen vatandaşları, ‘devlet yapsın' diyerek tersleyenlerden İzmir'e hayır gelmez” dedi.

  • Ege Postası
  • 26.11.2021 - 14:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim 2020 tarihinde 6.9 şiddetinde depremle sarsılmıştı. Depremde kent genelinde hafif, orta ve ağır olmak üzere toplamda 79 bin 272 bağımsız bölüm hasar almıştı. 

Yaşanan felaket sonrası depremde ve sonrasında yıkılan konutlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye basarken Bayraklı bölgesinde 7 proje alanı ve Bayraklı Şehir Hastanesi’nin olduğu alanda bir deprem rezerv alanı belirlenmişti.

Öte yandan; depremden 13 ay sonra 2 proje alanında çalışmalarını tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konutların yapımını tamamlandı. Konutların anahtar teslim töreni ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.

REZERV KONUTLARI YILBAŞINA KADAR TESLİM EDİLECEK

Sözlerine rezerv alanı konutlarının telsim tarihini vererek başlayan Erdoğan, “İzmir depreminde haytanı kaybeden 117 vatandaşımızı bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Rabbim ülkemizi ve milletimiz bu tür afetlerden muhafaza eylesin. Depremin ilk anından itibaren hükümet olarak afetzede vatandaşlarımızın yanında olduk. Arama ve kurtarmadan enkaz kaldırmaya kadar her çalışmayı takip ettik. Sadece İzmir’in acısını paylaşmadık, dertlerini çözecek adımları da attık. Ülkemiz en etkili ve pratik afet müdahale sistemine sahiptir. Gelişmiş ülkelerde yaşanan afetlerin ardından aylarca kendilerine uzanacak yardım elini bekleyenler var. Biz dakikalar içinde arama kurtarma faaliyetlerini başlatıyor ve yılı dolmadan da yıkılanların yerine yenisini inşa edebiliyoruz. İzmir’de de bu mekanizmayı işlettik. Depremzedelerin yaralarını sarmak için gece gündüz çalıştık. Kimseyi aç ve açıkta bırakmadık. Kaybettikleri canların ve yıkılan evlerin acısını yaşayan vatandaşlarımız ilave sıkıntılara sokmadan her meselelerini çözdük. Daha önce nasıl Elazığ ve Malatya’da yıkılanların yerine daha iyisini inşa ettiysek İzmir’de de aynını yaptık. Depremin ardından Bayraklı’da yerinde bin 391 konut ve 302 dükkan inşa ettik. Rezerv alanda ise 3 bin 641 konut inşa etmek için hemen harekete geçtik. İzmir depreminin ardından toplam 5 bin 74 konut ve 353 dükkan yapma kararı aldık ve 1 yıl içinde teslim etme sözü verdik. Bugün de sözümüzü tutuyor ve ilk etap konut ve dükkanları depremzedelere teslim ediyoruz. Bizler, AK Partiyiz. Bizler söz veririz, sözümüzü tutarız. Adalet, Manavkuyu ve Mansuroğlu mahallelerimize yayılan projelerdeki konut ve dükkanlar biraz sonra sahipleriyle buluşacak. Bu bölgedeki inşaatlardan kalan 741 konutu da çok yakında hak sahiplerine teslim edeceğiz. Bu 3 mahalledeki konutların yatırım miktarı 750 milyon lira, rezerv alanda ise 1,5 milyar yatırım bedeli var. Bu alandaki projenin ilk etabını oluşturan 397 konutu yılbaşına kadar tamamlamış ve sahiplerine teslim etmiş olacağız. Son Kabine toplantımızın ardından açıklamıştık. İzmir’de yaptığımız konutla 2+1 konutlar 160- 180 bin lira, 3+1 olanları da 220-280 bin lira bedellere sahiplerine veriyoruz. Toplamda 20 yıl vadeli ödeme imkanı olacak. Kira bedelinden bile düşük kira ödeme tutarlarıyla vatandaşlarımız güvenli ve konforlu konutlarına kavuşacaklar. Yeni konutların hayırlı olmasını diliyorum. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığımız ile TOKİ ve AFAD başta olmak üzere bu projelerini hayata geçirilmesinde herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.

VATANDAŞLARA RİSK TESPİTİ ÇAĞRISI

Ülkedeki deprem dönüşüm projeleri hakkında da bilgi veren Erdoğan, “Depremin ardından sadece bu felaketin yaralarını sarmakla kalmadık. Aynı zamanda İzmir’de zaten sürmekte olan kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdık. 9 yıldır İzmir’de riskli belirlediğimiz 20 bine yakın binayı yıkmış ve dönüşüm projelerini başlatmıştık. Kentsel dönüşümü mümkün olduğu kadar rıza ve yerindelik anlayışıyla yürütüyoruz. Bugüne kadar 30 bin 456 konutun inşasını başlattık ve önemli bir kısmını da tamamladık. 2023 projelerimizin arasında Bayraklı ve Bergama’ya 2 millet bahçesi kazandırma sözümüz var. 19 yılda İzmir’e çevre ve şehircilik alanında 23 milyar lira yatırım teşvik ve destek sağladık. Halen 5 milyar liralık yatırımın inşası devam ediyor. Özellikle depreme hazırlık için önemli adımlar atıyoruz. Türkiye 120 yılda 80 bin insanını depremlerde kaybetti. Her fırsatta tekrarlıyoruz. Deprem değil bina öldürür. Gerçeğine uygun şekilde 81 ilimizde riskli binaları belirliyor ve dönüşümlerini yapıyoruz. Risk azaltma planlarını bitirdik. Bugüne kadar 3 milyon konutun dönüşümünü tamladık. Yatırım değeri 110 milyarı bulan konutların inşası devam ediyor. Planlı kentleşme ve konut üretim seferberliğiyle ülkemize kazandırdığımız konutlar, deprem afetine karşı en önemli gücümüzdür. Biz vatandaşlarımızı sadece ev sahibi yapmıyoruz. Depreme dayanıklı konutlara kavuşturuyoruz. Bu kapsama 95 bini üzerinde deprem konutunu tamamladık. Ayrıca 38 binin üzerindeki konutun da yapım çalışmalarını başlattık Afetlerin ne zaman yaşanacağı bilinmediği için bütün vatandaşlarımızı konutlarını dönüşüm soka çağrısında bulunuyorum” dedi.

ALSANCAK STADI’NIN ADI BELLİ OLDU

Hizmetsizlik ve İzmir’in sorunlarının çözülmemesi üzerinden yerel yönetimlere yüklenen Erdoğan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “İzmir'imize 19 yılda 85 milyar lira yatırım yaptık. 3’ü devlet olmak üzere 4 üniversite kurduk. 7 bin 100 kişi kapasiteli Yükseköğrenim yurtları açtık. Bu vesileyle sizlere bir de müjde vermek istiyorum. İnşallah bugün Alsancak’taki 14 bin kişilik 101 milyon lira yatırım bedeli olan yeni stadımızı da hizmete açıyoruz. Adını da Alsancak Mustafa Denizli Stadı olarak belirdiğimiz bu tesisimizin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Buradan sonra stada giderek açılışını yapacağız. Biz bugüne kadar ülkemize ve vatandaşlarımıza ne söz verdiysek yaptık. İzmir’de de verdiğimiz tüm sözleri yerine getirdik. Selçuk-Ortaklar-Aydın yolunu ve İzmir-Turgutlu ayrımı Kemalpaşa-Torbalı yolunu 2023 yılında tamamlıyoruz.  Bugün telsim ettiğimiz konutlar da sözümünüm eri olduğumuzun en önemli ispatıdır. Bunların da birtakım kifayetsiz siyasiler tarafından kirletilmesine izin vermeyeceğim. Cumhuriyetimizin bu güzel şehri için biz elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Bununla birlikte şehrin yerel yönetimlerdeki çeyrek asırlık ihmalini de içimiz kanayarak takip ediyoruz. Kentin altyapı yetersizliği her yağmurda kendini gösteriyor. Bu şehri turist gibi ziyaret eden muhalefet partisinin Genel Başkanı acaba İzmir’in hangi derdine deva olacak talimatı vermiş? Belediyelerin sorumluluğunda olan ve çözülmeyen sorunlarının uçunu hükümete atmak dışında yaptıkları bir iş var mı? Seçimlerde verdikleri sözleri yazın ve bunların hangilerinin hayata geçirildiğine bakın. Sıfıra yakın vaat gerçekleştirme tablosu göreceksiniz..Amacım kesinlikle siyasi polemik değildir. Sadece İzmir halkına duyduğum samimi üzüntüyü sizlerle paylaşıyorum. Hiçbir hizmet yapmadan, eser ortaya koymadan, İzmir’e kendi ideolojik saplantılarının gömleğini giydirmeye çalışanların gerçek yüzünü görüyorsunuz Daha kendi hizmet binaları sorununu çözemeyenlerin İzmir’i 2023 ve 2053 ‘e taşıyacak bir vizyon ortaya koymaları mümkün değil. Depremin ardından güvenli ev isteyenleri ‘Devlet yapsın’ diye tersleyenlerden İzmir’e hayır gelmez.

TEKEL FABRİKASI KÜLTÜR MERKEZİ OLUYOR

İzmir Körfezi'nin kilimliğinin önüne geçemeyenler İzmir’i aydınlatamaz. Körfezin kirliliğini görüyorsunuz. Bu, belediyenin görevi. Türkiye’de İzmir dışında hiçbir yerde kanalizasyon ve yağmur suyu ayrıştırması yapmayan belediye yok. Biz şehirlerimize eser ve hizmet getirirken ayrımcılık yapmadık. Tek kriterimiz insanımızın neye ihtiyacı olduğudur. Bu anlamda içme suyundan yol köprü gibi projeleri aslında yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan projeleri merkezi hükümet hayata geçirdi. Bu yatırımların aslı sorumluluklarının kim olduğuna bakmadan hayata geçirdik. Bizim ilkemiz, insanı yaşat ki devlet yaşasın şiarıdır. Milletimizin değerleri, hayatta tarzı üzerinden istismar siyaseti yapanların siz  ya da bu ülkeye küçük bir faydası olmamıştır. Tam tersi kendileri sürekli gerilimden beslendikleri için yalan ve iftiraya sizleri oyalamışlardır. Memleketin ihtiyacı eser ve hizmet siyasetidir. Bay Kemal’in ve ortaklarının siyasetine bakın ve notunuzu verin. Önünüze koyacak hizmetleri olmayanlara, yarın önünüze geldiklerinde hak ettikleri cevabı vermeye hazır mıyız? Bugün İzmir’de vatandaşların hayatını kolaylaştıran hangi hizmet varsa bizim imzamızı göreceksiniz. Eser ve hizmet siyasetimize devam edeceğiz. İnşallah İzmir’in tüm sorunlarını da sorumluluklarını yerine getirmeyenlere rağmen yapacağız. Ayrıca gençlere müjdem var. Tekel Fabrikası’nı içinde kütüphanesi de olan bir kültür ve sanat merkezi haline getireceğiz Şehri çamur deryasından kurtarıp yollara kavuşturan Asfalt Osman’ın İzmiririni bu hallere getirenleri de sizlerin takdirine bırakıyoruz."

Erdoğan, haziran ayında şehir hastanesinin de hizmete sunulacağını belirtti.

Erdoğan daha sonra, sahneye çıkan 9 hak sahibine anahtar teslimi yaptı ve kurdele kesti.

“BİR ÇUVAL İNCİRİ KİMSENİN MAHVETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de törende yaptığı konuşmada İzmir’in çok özel bir yere sahip olduğunu belirtti ve “Bugün burada 22 Şubat 2021 tarihinde Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın katıldığı törenle temelini attığımız ve süratle tamamladığımız konutların anahtar teslimi için buradayız. Şimdiden hayırlı olsun. İzmir bizim tarih, turizm ve ticaret kentimiz. İzmir’imiz, bakanlığımızın da daima gözbebeği olmuştur. Geçtiğimiz yıl yaşanan elim hadiseyi İzmir’imize nazır değdi diye yorumladık. İzmir’de 117 canımızın hayatını kaybettiği depremin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda devletimiz tüm imkanları seferber edildi. Temennimiz bunların bir kez daha yaşanmaması. Milletimiz şunu unutmasın. Devletimiz er zaman milletinin yanındadır. Depremin hemen ardından temeller atıldı. Bugün de tamamladığımız konutların telsim töreni gerçekleştiriyor. Kimse endişelenmesin, üzülmesin. Artık güçlü bir Türkiye var. Bu milletin arkasında önce Rabbimiz sonra da Recep Tayyip Erdoğan var. Yüce Rabbimiz taş üstüne taş koyan emek veren herkesten razı olsun. İzmir’de yatığımız çalışmaları kuş kalem olsa yazmaya yetmez. İzmir enim asil soylu memleketim. Dolayısıyla biz İzmir için elimizi değil başımızı taşın altına koyuyoruz. Büyük sorumluluk alıyoruz. Çok çalışmak ve üretmek için söz veriyor ve bu sözleri tutuyoruz. Biz bu bilinçle İzmir’imize daima sahip çıktık. Bu vatana 19 yılda büyük hizmetler kazandırdık ve yapamaya da devam ediyoruz. İnsanlarımıza bugüne kadar verilmeyen değeri biz verdik. Şimdi 1 çuval inciri kimsenin hiç etmesine izin vermeyeceğiz. Herkes haddini ve yerini bilecek. Pandemi, kuraklık.. Bizler de zor durumdan geçiyoruz. Üretimdeki düşüşler, lojistik sıkıntılar işleri zorlaştırıyor. Ancak bu zor dönem AK Parti hariç hiçbir hükümet tarafından yönetilemezdi. Hangi zor koşulda olursak olalım yatırım ve desteklerimize devam ediyoruz. Güç, üretmekten geçer. Biz de üretmeye ve çalışmaya devam edeceğiz. Hedefimiz dünyada güçlü bir Türkiye inşa etmek” dedi.

“UZANAN ELİ BIRAKMAYACAĞIMIZI SÖYLEMİŞTİK”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise verdikleri sözü tuttuklarını ifade etti ve “30 Ekim’deki deprem sonrasın 9 ayda konutlarımızın teslimlerini yapıyoruz. İzmir’imize bir söz vermiştik. Ayda bebeğin, inci bebeğin bize uzanan elini bırakmayacağımızı söylemiştik ve Allah’ın izniyle şimdi de konutlarımız teslim etmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Yeni konutlarımız İzmir’imize hayırlı olsun” diye konuştu.

“İZMİR SİZE MÜTEŞEKKİR”

AK Parti Genel Başkanvekili, son Başbakan ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ise, “İzmir bugün tarihi bir gün yaşıyor. 30 Ekim ‘de İzmir sarsıldı ama İzmirli sarsılmadı. Biz beraberiz, biz Türki’yeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız deprem sonrasında buradaydı. Acıların hafifletilmesi için büyük destek verdi. Şubatta başladığımız yıkılan binalar en güzel şekilde yeniden yapıldı. 9 ay gibi bir sürede anahtar teslimi yapıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İzmir size müteşekkirdir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.