Dolar 32,6130
%0.43
Euro 34,6770
%-0.16
Altın 2.524,880
%1.63
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan: Enflasyondan önce faize bakıyorum

Erdoğan: Enflasyondan önce faize bakıyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Enflasyondan önce faize bakıyorum. Faiz oranını yüzde 12’ye indirdik. Yatırımcılara çağrımı yine yapıyorum. Kamu bankaları başta olmak üzere faiz yüzde 12’ye indi. Yukarı çıkma yok artık, daha da inecek. Daha aşağı inmek suretiyle enflasyonu da baskılayıp aşağı indireceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.09.2022 - 11:46

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN Türk’ün canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Yunanistan’la yaşanan gerilime ilişkin şunları söyledi:

“ABD’NİN BU ADALARA BU KADAR GÜÇLÜ SİLAH, MÜHİMMAT GÖNDERMESİ KABUL EDİLİR BİR ŞEY DEĞİL”

“ABD, her şeyden önce NATO’da beraber olduğumuz üyeler arasında adil davranmıyor. Yunanistan, NATO’da beraber olduğunuz ülke. Ama Türkiye de NATO’da bir ülke. Türkiye’nin NATO’daki durumuyla Yunanistan'ın NATO’daki durumunun mukayese edilir bir yanı yok. Biz, NATO’da ilk beşteyiz. Ne ile? Hem ödemelerimizle hem verdiğimiz güçle NATO’da önemli konumda olan ülkeyiz. ABD’nin bu adalara bu kadar güçlü silah, mühimmat göndermesi kabul edilir bir şey değil.” 

Erdoğan, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırmasına ilişkin de şöyle konuştu: 

“Kuzey Kıbrıs’ta ne gerekiyorsa bu adımları attık, atıyoruz. 40 bine yakın orada askerimiz var. Bunun dışında orada silah, mühimmat… Bu konularda hem hava hem karada bütün adımları atıyoruz. Kıbrıs Türk halkının güvenliği için her türlü önlemi alacağımızı duyuyoruz.” 

“REFERANDUMDAN İLHAK KARARI ÇIKARSA Kİ BUNDAN ENDİŞELİYİM” 

Ukrayna'da barış için umutlu olup olmadığı sorusuna Erdoğan, “Ben, umutsuz değilim. Ama böyle de hemen, bir anda netice alırız dersek bu da hayal olur. Şu anda dört şehirde yapılan referandum olayı… Bu olay neyi getiriyor? Sıkıntıyı getiriyor” yanıtını verdi.  

Putin’in seferberlik ilanı ve nükleer savaş tehdidine ilişkin Erdoğan, “Bir nükleer savaşa gitmenin bedeli felaket. Konuşmayı bırak düşünmemek gerekir. Bunları zaten gündeme getirmeden diplomasiyle bu işi çözmek en isabetli adım olacaktır. Biz de buradan, en çok buradan adım atalım diyoruz” dedi. 

Erdoğan, “Referandumdan ilhak kararı çıkarsa ki bundan endişeliyim. Sayın Putin, bir şeyi kafasına koyduysa onu yapar. Yarınki görüşmemizi önemsiyorum. Temennim o ki bu işi geldiği noktada bırakıp yoluna koyarız” diye konuştu. 

Erdoğan, ABD’den F-16 tedarikine ilişkin son gelişmeleri, “Cumhuriyetçilerden destek alamıyoruz. Bu seyahatte Cumhuriyetçilerle görüşmelerim oldu. Bana olumlu cevaplar verdiler. ‘NATO’da en önemli ortağımız olan Türkiye’yi bu noktada yalnız bırakamayız. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz’ dediler” diyerek anlattı.

Erdoğan, Suriye’deki gelişmelere ilişkin de şunları kaydetti: 

“Biz, terörle mücadele gayretimizde bölgenin huzurunu da temin ediyoruz. Terörle mücadele tek taraflı olmaz. Karşı tarafın da buna olumlu yaklaşımda bulunması lazım. ABD ve Rusya'nın, vardığımız mutabakatları uygulaması gerekiyor. PKK, YPG sınırımıza yakın bölgelerde hâlâ konuşlu, tatbikat yapıyor.” 

SURİYELİLERİN ÜLKELERİNE GÖNÜLLÜ VE GÜVENLİ GERİ DÖNÜŞÜNÜ HAZIRLAMAMIZ LAZIM” 

Suriyeli mültecilerin geri dönüşüne ilişkin ise Erdoğan, “Suriyelilerin ülkelerine gönüllü ve güvenli geri dönüşünü hazırlamamız lazım. CHP'nin dediği gibi ‘Gelir gelmez bunları süreceğiz’ dememiz mümkün değil. Yunan'ın baktığı gibi de göremeyiz. Onların nasıl boğulmaya zemin hazırladıklarını gördük, görüyoruz. Bu şekilde de bakamayız. CHP’nin Sayın Başkanı’nın yaklaşımıyla da yaklaşamayız” diye konuştu.  

KKTC’nin uluslararası statüsüne ilişkin BM nezdindeki süreç hakkında Erdoğan, “1,5 yıldır BM Güvenlik Konseyi’nden hiçbir hareket görmedik. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini teyit etmek için hiçbir adım atmadı” dedi. 

GENÇLERİMİZİN BAŞVURU SAYISI 1 MİLYON 715” 

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni sosyal konut projesine ilişkin açıklamaları için, “1 milyon 250 bin konut yaptık TOKİ olarak. İlk defa bu alana girmiyoruz ki. Biz, bu adımı attık. Kendimizi ispatladık… Kemal Bey, bak dürüst ol. Siyaset dürüstlüktür. Biz, bu adımla yeniden tarih yazıyoruz. Gençlerimizin başvuru sayısı 1 milyon 715. Gençler bile bu işi senden daha iyi kavramışlar” dedi.  

“26 MİLYAR LİRALIK YÜKÜ GENÇLERİMİZ ÜZERİNDEN KALDIRDIK” 

Erdoğan, öğrencilere verilen desteklere ilişkim “YÖK öğrencilerine verilen günlük beslenme yardımını 25 liradan 60 liraya çıkardık. Yurtlarımızın kapasitesi 850 bin. Beslenme yardımını aylık 750 liradan bin 800 liraya çıkardık. Geçtiğimiz temmuzda da öğrenim kredisinin geri ödemesinin sadece alınan ana para üzerinden yapılmasını da açıkladık. Kredi geri ödemelerinde toplam 26 milyar liralık yükü gençlerimiz üzerinden kaldırdık” diye konuştu. 

ENFLASYONDAN ÖNCE FAİZE BAKIYORUM” 

Erdoğan, ekonomideki büyümenin halka yansımasına ilişkin ise “Ocaktan itibaren bunun emarelerini çok rahat göreceğiz. Enflasyondan önce faize bakıyorum. Faiz oranını yüzde 12’ye indirdik. Yatırımcılara çağrımı yine yapıyorum. Kamu bankaları başta olmak üzere faiz yüzde 12’ye indi. Yukarı çıkma yok artık, daha da inecek. Daha aşağı inmek suretiyle enflasyonu da baskılayıp aşağı indireceğiz” dedi.

“AKKUYU’DA BİRİNCİ TRİBÜN 2023 İÇİNDE YETİŞECEK” 

Erdoğan Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Enerji Santrali hakkında da “Akkuyu şu an devam ediyor. Akkuyu’da da şu an Rusya ile beraber çalışıyoruz. Birinci tribün 2023 içinde inşallah yetişecek. Üç tribünümüz daha var. Onlar da 2028’e kadar bitecek” diye konuştu.

Erdoğan, “Enerji ihraç eden ülke olma yolunda ilerliyor muyuz” sorusunu ise “Tabii ilerliyoruz” yanıtını verdi. 

Erdoğan, Türk lirasının değer kaybetmesine yönelik eleştirilere ilişkin, “Onların eleştirmesini filan bırakın. Biz altı sıfırı attığımız zaman Türk lirası değer kazandı mı? Altı sıfırı atmak suretiyle paramız değer kazandı. Şu anda da yavaş yavaş paramıza değer kazandırma gayreti içerisinde olacağız. Ne ile? Faizi düşürmek suretiyle” dedi.  

“MERKEZ BANKASI REZERVLERİMİZ İYİ DURUMDA” 

Erdoğan, “Merkez Bankası üzerinde spekülasyon üretmeye çalışıyorlar. Rezervlerimiz iyi durumdalar. Yeri gelecek Merkez Bankası, BOTAŞ'ın sıkıntılarına çare olacak. Gücünü kaybetmesini bekleyenler avucunu yalayacaklar” diye konuştu. 

“ONLARIN ADAYININ KİM OLUP OLMAYACAĞI İLE İLGİLENMİYORUZ” 

Erdoğan, muhalefet partilerinin göstereceği ortak cumhurbaşkanı adayına ilişkin ise “Biz, onların adayının kim olup olmayacağı ile zerre kadar ilgilenmiyoruz. Bu seçime en ideal şekilde nasıl hazırlanırız, onun gayreti içerisindeyiz. Bütün bu çalışmaları yaparken bir önceki seçimde siyaset belgemiz, şimdiki belgemiz ne olacak, arkadaşlarımız bu çalışmaları yapacaklar, sonra beraberce oturacağız, konuşacağız. Tayyip Erdoğan’ı benim ülkem, milletim tanıyor. Kolay değil. 20 yıl hizmet vermiş bir insan olarak milletimin tanımadığı bir insan değilim. En rahat kime oy verecek diye sorarsınız, milletim oyunu en rahat Tayyip Erdoğan’a verir” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.