Dolar 32,3309
%0.25
Euro 35,0754
%-0.13
Altın 2.298,440
%0.92
Bist-100 9,06
%2.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DEVA ‘sosyal politikalarını’ İzmir’de açıkladı: Ev hanımlarına ‘esnek’ model

DEVA ‘sosyal politikalarını’ İzmir’de açıkladı: Ev hanımlarına ‘esnek’ model

DEVA Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selma Aliye Kavaf, düzenlenen basın toplantısıyla partinin Sosyal Politikalar Eylem Planı hakkında bilgi verdi. Merkezi iktidarın ‘sosyal yardımlara’ ilişkin tutumunu eleştiren Kavaf ayrıca, ekonomik refah adına ev hanımları için esnek çalışma ve eğitim çağındaki çocuklar için de ‘Çocuk Sandığı’ planları olduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 09.12.2022 - 11:08

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- DEVA Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selma Aliye Kavaf, partinin Sosyal Politikalar Eylem Planı hakkında düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Partisinin sosyal politika planlarına ilişkin bilgi veren Kavaf, basının sorularını da yanıtlarken merkezi iktidarın ‘sosyal yardımlara’ ilişkin tutumunu eleştirdi.  Kavaf ayrıca, DEVA Partisinin iktidara gelmesi durumda ev hanımları ve eğitim çağındaki çocuklara ilişkin eylem planları olduğunu da söyledi.

Açıklamaya Genel Başkan Yardımcısı Kavaf’ın ve ev sahibi DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen’in yanı sıra Sosyal Politikalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Serap Karaosmanoğlu katıldı.

Selma Aliye Kavaf, Nimet Çubukçu’dan sonra 2009-2011 yılları arasında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapmıştı.

KAVAF: İKTİDA ÜLKE YÖNETMİYOR, ALGI YÖNETİYOR

İzmir’deki saha çalışmalarına ilişkin anekdotlarla konuşmasına başlayan Kavaf, parti eylem planlarının geniş çaplı çalışma ve çok yönlü katılım üzerinden belirlendiğini ifade etti ve “Dünden beri İzmir’deyiz. Ödemiş’le başladığımız programımıza Tire ile devam ettik. Teşkilatlarımızla bir araya geldik, sahaya çıkarak vatandaşlarımıza temas ettik. Sokakta dolaşabilen, vatandaşımıza ve insanımıza dokunabilen tek siyasi parti biziz. Biz 2022’de kurulduk. Kuruluşumuzda bu yana öncelikle teşkilatlarımızı tamamladık. Teşkilatları vücudumuzun kılcal damarlarına benzetebiliriz. Bizler teşkilatlarımıza vasıtasıyla hem vatandaşlarımızın taleplerini toplayıp parti politikaların dönüştürüyoruz hem de parti politikalarını vatandaşlara aktarıyoruz. Medyanın çoğu taraflı olduğu için bizi göstermiyor. Biz de kendimizi halka kendimiz anlatıyoruz. 43 ilimizde kongremizi yaptık ve ardından büyük kongremizi de yaparak seçime girme hakkı kazandık. Bunun ardından kendimizi ve parti politikalarımız anlatmak üzere sahaya çıktık Esnaflarımız, meslek erbaplarımız, meslek odalarımız, vatandaşlarımız… Yoğun bir şekilde tek tek hanelere ulaşarak parti politikalarımız hakkında vatandaşlarla karşılıklı temaslarımız oldu. Türkiye’de 20 yıldır iktidarda olan bir iktidar partisi var. Hepimizin hayatımızda bizzat yaşayarak hissettiği ciddi sıkıntılar var. Bunların temel nedeni de ülkemizin yönetilememesi. İktidar, ülkeyi yönetemiyor, algı yönetiyor. İktidarın televizyon kanallarına baktığınızda en gelişmiş ülkelerdeki refahın olduğu bir ülke tablosu çiziliyor. Ama gerçek öyle değil. Dün Ödemiş’teki esnaf ziyaretinde bir kadın esnafımıza ‘Bizi takip edebiliyor musun’ diye sorduğumda ‘Edemiyorum. Telefonum kırıldı yenisini alamıyorum’ dedi. Telefon artık bir lüks değil, ihtiyaç. Ayrıca esnaf lokantaları yemek saati olmasına rağmen bomboştu. İnsanlarımız artan maliyetler karşısında temel ihtiyacı olan yeme içme faaliyetini bile yapamıyor ya da erteliyor. Lokantaların gelirleri artık maliyetlerini karşılayamıyor. İnsanlar sadece işsiz kalmamak için çarklarını döndürmeye çalışıyorlar. Yaşam maliyeti karşılanamaz derecede zorlaşmış derecede Buna karşılık iktidar tarafından kalıcı çözüm önerilerini göremiyoruz. İnşallah biz iktidara geldiğimiz zaman kaybetmemek adına Türkiye’nin problemlerine bir an evvel çözüm bulmak için eylem planlarımızı hazırlıyoruz. Eğiti, sağlık, ekonomi, sosyal politikalar, yerel yönetim, afetlere karşı neler yapılabilmesi gibi konularda 22 tane eylem planı açıklanacak. Bugüne kadar 17 tane açıklandı ve kısa sürede 22 tanesini de açıklayacağız. Bunlar, iktidara geldiğimizde ilk 90 günde ne yapacağız 360 günde ne yapacağız bilgilerini veriyor. Bu eylemler afaki olarak söylenmiş değil, aynı zamanda bütçelendirilmiş eylemler” dedi.

“SOSYAL YARDIMLARIN VATANDAŞIN BAŞINDAN SOPA GİBİ…”

Hazırlanan eylem planına ilişkin de bazı noktalarda bilgi veren Kavaf, üretim ve istihdama dikkat çekti ve “Biz geçen yıl Eylül ayında sosyal politikalar eylem planımızın ilkini açıklamıştık. Bizim anayasamıza göre insan onuru dokunulmazdır. Herkes bir gün düşebilir. Düşen insanı kaldırmak sosyal devlet olmanın gereğidir. Biz bu çerçevede insanlarımıza, insan onuruna yakışır bir hayat standardı sunanın yol ve yöntemlerini içeren sosyal politikalar eylem planı açıkladık Bu eylem planı ilk adımda hukuki düzenlemeler ve temel ihtiyaçlara yönelik. Tabii bunların kalıcı olabilmesi için makro planlar, üretim ve istihdam politikalarıyla desteklenmesi gerekiyor. Üretmemiz gerekiyor. Biz, sosyal yardımlara muhtaç vatandaşların olmasına karşıyız. Sosyal politikaların vatandaşların başının üstünde bir sopa olarak gösterilmesine karşıyız. Şu anki iktidar kendilerini ‘Biz gidersek sosyal yardımlar da gider’ diye inşaları korkuyor. Halbuki o sosyal yardımlar, halkımızın vergisidir. Evet onlar gittiğinde de sosyal yardımlar olacak. Ama hak temelli olacak bunun için herhangi bir partiye mensup olunması gerekmeyecek. Bunun için önceliğimiz çalışmak. İnşalarımızı çalışıp kendi ayakları üzerinde durabilir hale getirmek. Ama çalışamıyorsa sosyal devlet olarak bizim o vatandaşımıza da bakmamız gerekiyor. Şu anda sosyal yardımlarda kayırmacılık var. Biz, sosyal yardımların tek çatı altında toplanmasını ve insan onurunu incitmeyecek şekilde yapılmasını destekliyoruz. Eylem planımızdaki maddeleri, bir sistemin aksayan yönlerini belirleyerek ve sahada gözlemlediklerimiz ile vatandaşlarımızın bize ilettikleri şeyler. Eylem planımızın ikincisini ise Salı günü bir lansmanla açıkladık bu da geçtiğimiz 1 yıl içerisinde saha çalışmalarında vatandaşlarımızın bize bizzat ilettikleri taleplerden oluşuyordu. Devletin görevi adaleti, eşitliği, güvenliği ve kaliteli sağlık hizmeti sağlamak. Biz bunları talep ediyoruz. Engelli ve gazilerimizin büyük sorunları var. Engelli ve gazilerimizin hayat standartlarını ve ona verilen yardımları tek çatı altında toplayacağız. Yeni eylem planımızın büyük bir kısmı sahada ve STK’larla yaptığımız görüşmelerde vatandaşlarımızın bize ilettiği talepler. Tarım… Ziraat Bankası ödeyemediği borçları nedeniyle çitçimizin traktörüne ya da tarım mallarına el koyuyor. Onun için biz Ziraat Bankası’nı yeniden çiftçinin bankası yapacağız. Çiftçilerimizin kredi faizlerini silerek faizsiz 2 yıl ötelemeli yapacağız. Bizi tarımsal üretimi yeniden canlandırmamız gerekiyor. Biz teşkilatlarımız e eylem planlarımızla Türkiye’yi yönetmeye ve dertlere deva olmaya hazırız” diye konuştu.

ÖSEN: BELEDİYELERİN ÇÖZÜM ÜRETMESİ ÖNEMLİ ANCAK...

İzmir'de yürütülen ve 'başka bir' başlığı ile tarım, hayvancılık ve yardım konularında vatandaşlara destek sağlamayı amaçlayan politikalar ile DEVA Partisi'nin sosyal politikaları arasında nasıl bir farklılık olduğu yönündeki soruya yanıt veren DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen, “Bunların hepsi belediyeler tarafından yönetilen ve bizim anlattıklarımız merkezi hükümetin yapması gereken politikalar. Evet sosyal belediyecilik anlamında belediyelerimizin halkın sorunlarına çözüm üretmesi çok önemli. Ama baktığımızda bu sorunların bölge gözetmeksizin tüm halklar tarafından yaşanan sorunlar. Bütüncül bir çözüm üretilmeli. Bizim her vaadimizin bütçede bir karşılığı var. Biz bunu detaylarıyla hazırladık. Bu da yarın öbür gün ikrara geldiğimizde sabah kontağı çevirip çalışmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

EV HANIMLARI İÇİN YENİ MODEL

Günümüz Türkiyesi’nde özellikle “görev olduğu gerekçesiyle” evde çocuklarına bakmak ya da evi çekip çevirmek için kariyer hayatını bırakan kadınlar için politikaları olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan Kavaf, “Biz esnek alışma modellerini sosyal güvenlik standartlarıyla uyumlu hale getireceğiz bu anlamda bir kadının çocuklarını yetiştirmesi son derece önemli. Ama part-time ya da evden çalışarak esnek çalışma sistemlerini sosyal güvenlik sistemiyle uyumlu hale getirerek kaybedilecek hak kayıplarının önüne geçeyi planlıyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN ‘ÇOCUK SANDIĞI’ GELECEK

Son dönemlerde ülkenin en önemli gündemlerinden biri olan çocukların ‘eğitim ve beslenmesi’ konusunda  da birtakım atılımları olacağını belirten Kavaf, “Biz 2 yıl boyunca başta süt ve mama olmak üzere yoksul ailelerde yine doğan çocukların tüm ihtiyaçlarını karşılamayı taahhüt ediyoruz. Sonraki yıllar için de çocukların eğitim desteği altında şartlı nakit desteği adı altında verilen destekler var. Bunlar şu anda çok yetersiz Biz bu şartlı nakit desteklerini artıracağız Ayrıca ‘Çocuk Sandığı’ adı altına bir şey kuruyoruz. Burada sadece çocukların eğitimi için harcanmak üzere çocukların hesabına para yatıracak. Bu parayı aileler bankalarla anlaşmalı olarak sadece çocukların eğitimi için kullanacak” dedi.

“ESAS OLAN ENFLASYONU KONTROL ALTINA ALMAK”

Asgari ücrete ilişkin de kısa bir açıklamada bulunan Kafa, “Bugün iktidar insanları yoksullukta eşitliyor. Bizler vatandaşımızın ekonomik olarak rahatlatılması, insanca yaşaması gerektiğine inanıyoruz. Evet asgari ücret yükseltilebilir. Ama burada esas olan enflasyonu kontrol altına almaktır. Siz bunu yapmazsanız o artış 1 ay içinde eriyip gidecek” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.