Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dağ’dan üstü kapalı ‘erken seçim’ sinyali: 2023 Haziran dedik ancak…

Dağ’dan üstü kapalı ‘erken seçim’ sinyali: 2023 Haziran dedik ancak…

Türkiye Haziran 2023’te gerçekleştirilmesi planlanan genel seçimler için seçim atmosferine girmişken muhalefetin sıklıkla çağrıda bulunduğu ‘erken seçim’ olma ihtimali de merak ediliyor. Öte yandan; konuya ilişkin konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, erken seçim için açık kapı bıraktı ve  “Seçimler, normal tarih 18 Haziran 2023. Muhalefet sürekli olarak erken seçim olayını söyledi ama 2023’e geldik. Ancak önümüzdeki, süreçte siyasal süreçlere göre bakılır” dedi.

  • Ege Postası
  • 08.12.2022 - 12:09

EGEPOSTASI- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erken seçime ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP’nin geçtiğimiz hafta sonu açıkladığı 2. Yüzyıla Çağrı Vizyonunu sert sözlerle eleştiren Dağ, 6’lı masanın adayı konusunda da iddialı çıkış yaptı.

Dağ ayrıca, 6’lı masanın en önemli vaadi Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme ilişkin de bazı noktalara dikkat çekti. 

“SİYASAL SÜREÇLERE BAKILIR”

Uzun süre siyasette tartışma konusu olan erken seçimlere ilişkin yoruma açık konuşan Dağ, “Seçimler, normal tarih 18 Haziran 2023. Muhalefet sürekli olarak erken seçim olayını söyledi ama 2023’e geldik. Ancak önümüzdeki, süreçte siyasal süreçlere göre bakılır. Muhalefetin hala aday belirlemediğini görüyoruz. Seçim çalışmalarında ne yapıyoruz… Bizim şu anda kampanya konusunda adımlarımızı attık. Muhalefet adayını belirleyememiş iken bizim böyle bir sorunumuz zaten söz konusu değil. Kampanyayla alakalı da 18 Haziran’a kadar da ne yapacağımız adım adım belli. Ortaya öncelikle Türkiye Vizyonunu koyduk. 2023’ten sonraki 100 yıl dünyada Türkiye yüzyılı olarak anılacak. Şu anda yeni bir dönemin arifesindeyiz. Bu dönemde Türkiye Vizyonuyla vatandaşımızın önüne çıkıyoruz. 17 başlığımız var. Biz kampanyamızda her hafta ne yapacağımızı belirlemiş durumdayız ancak değişikliklere göre strateji ve taktik değişiklikleri oluyor” dedi.

 “ORTAYA ÇIKAN ŞEYİN ADI VİZYON DEĞİL”

Partilerin en çok yarıştığı konulardan olan anket sonuçlarına da değinen Dağ, CHP’nin 2. Yüzyıla Çağrı Beyannamesini de eleştirdi ve “Siyasetin kalitesini artırma açısında bir iddia ortaya koymak iyi bir şey. Bizim bugüne kadar zaten muhalefeti eleştirdiğimiz en önemli etken onların bir icraat ve vizyonla ortaya çıkmamış olmasıydı. Biz 28 Ekim’de Türkiye Vizyonunu ortyaa koyduğumuzda muhalefet de 3 Atalık da 2. Yüzyıl vizyonunu açıkladı. Ortada büyük bir fark var. 85 milyon vatandaşın neredeyse tamamını heyecanlandıran bir iddiamız var bizim. Ama diğer tarafta 2. Yüzyıla Çağrı... Bir tarafta her kesimi kucaklayan bir program, diğer tarafta gazetecilerin bile oturacak yer bulamadığı bir oturum. Bir tarafta yabancı bir danışman ve onun programa dahil gelmeye zahmet etmediği bir durum var. Ortaya çıkan şeyin adı bir vizyon değil. Nasıl yapılacağı ortaya konulan vaatlerde söz konusu değil. Somut belki bir öneri var. İstanbul Sözleşmesi’ne geri geleceğiz diye bir ifade var. Herhalde bu da 6’lı masada tartışma olur. Biz Türkiye Vizyonu programına tüm siyasi partileri ve temsilcilerini çağırdık. Ancak CHP'nin programında 6’lı masanın temsilciler bile yoktu. Anketler, araştırmalar ve trendler önemli. Biz bunları ay ay takip ediyoruz. Ankette bu ay aldığınız veriyle bugünü görürsünüz. Ama siyasi partiye sağladığı avantaj, trendi görüyor olmanız. Bazı CHP yanlısı haber sayfalarında son 1-2 aydır deniliyor ama hayır: Temmuz ayından bu yana hem cumhurbaşkanımız nezdinde hem AK Parti hem de Cumhur İttifakı’nda yükselme trendi var. AK Parti her zaman değişimin partisidir. Muhalefetin değişinci olması, statükonun da iktidar olması lazım. Ama bizde statüko CHP, değişimin partisi AK Parti .Evet dünyada bir ekonomik sorun var, bize yansımaları oldu. Biz bunu bildiğimizi ve çözecek olann da biz olduğumuzu söyledik. Bunun için adımlar da attık. Asgari ücrette Temmuz ayındaki iyileştirme, emekli maaşlarındaki iyileştirme… Bunlar bir tarafta. Diğer tarafta 6 ‘lı masa var. 12 aydır toplanıyorlar ama halkın önüne somut herhangi bir şey koymuyorlar. Halk da bunu görüyor” diye konuştu.

"VAATLERİMİZİN ADIMLARINI ATIYORUZ"

2023 vaatleri için iktidar partisinin çoktan adım atmaya başladığına dikkat çeken Dağ, “2023 seçim beyannamesi çalışmalarına başladık. Biz bu beyannamede ortaya koyduklarımız açıklayacağız. Ama biz zaten şu anda onların adımlarını atıyoruz. Mesela TOGG, sosyal Konut, Yusufeli Barajı, doğalgazın evlere ulaşması ve yeni keşifler… Bunlar büyük projelerimiz. Bir yandan da vatandaşımıza direkt dokunan projeler olacak. Seçim beyannamemizi seçime yaklaşık 1,5 ay kala, aday tanıtımını yaptığımızda paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM NEDEN İSTENMİYO

6’lı masanın en önemli vaadi olan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemde de bazı hususlara dikkat çeken Dağ, şunları söyledi; “Burada mesele parti değil. Onların önerdikleri sistem parlamenter sistem değil zaten dünyada güçlendirilmiş parlamenter sistem diye bir şey yok. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de yok aslında. Başkanlık sistemidir ya da değildir. Biz üllkemiz koşullarında ülkemize en uygun olan sistemi getirdik. Siz bunu diyorsanız bunu parlamenter sistem üzerinde inşa etmelisiniz. Ben açıkladıkları sistemi ucube bir sistem olarak görüyorum. Burada Parlamenter Sistem ile Başkanlık Sistemi arasındaki yegane fark cumhurbaşkanının kimin tarafından seçileceği dir. Eğer siz cumhurbaşkanının mecliste seçtirip kısıtlı yetki verirseniz bu parlamenter sistemdir. Ama cumhurbaşkanını halka seçtirirseniz bunun adı parlamenter sistem olmaz. Bunu kendileri de biliyor. Biz niye şu andaki sistem devame tmeli noktasında bakıyoruz. İstikrarın ve güvenin devamı için bu sisteme ihtiyacımız var. Bizim bir tarihsel sürecimiz var. Yaşadığımız krizler bizi bu sisteme getirdi. Biz en son cumhurbaşkanını halk seçsin ki bu krizler yaşanmasın dedik. Bu sistem içinde aksayan yönler varsa bunu konuşalım. Bazıları anayasal değişikliklere gerektirebilir. Ama bu sistemin dışında ortaya koyacağınız bu sistem bizim bugüne kadar yaşadığımzı tecrübelerin ışığında doğru bir şey olmuyor.  Biz şu anda cumhurbaşkanımız yüzde 50+1 alsın diye çalışmalar yürütüyoruz. AK Parti şu anda yüzde 42-43 oy aldığında 300 milletvekilini geçebiliyor. Dolayısıyla bu mevzu AK Parti'nin mevzusu değil. Bu mevzu, bu ülkenin yaşadığı krizlerle buraya gelmiş bir durumdur. 

“VERİLER EN GÜÇLÜ ADAYI KİM GÖSTERİYORSA…”
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini açıklayıp ‘Hazırım’ mesajı vermiş olmasına rağmen 6’lı masada aday konusu belirsizliğini korurken adaylık konusunda iddialı konuşan Dağ, “Biz bunu hiç merak etmiyoruz. Rakip için de kazanacak aday, kazanamayacak aday tartışması sürüyor. Ben bu tartışmayı hiç etik bulmuyorum. Bir genel başkana söyle sözler söylenmesi hiç ahlaki değil. 2023’te ellerindeki veriler en güçlü adayı kim gösteriyorlarsa onu aday göstersinler” dedi.

“CHP İSTİSMARLAR AYNI KARARLILIĞI TEŞKİLATLARINDA SAĞLAYABİLİYOR MU”

Ülke gündemine damgasını vuran İsmailağa Cemaati’nde 6 yaşında bir kız çocuğunun ‘gleinlik giydirilerek 29 yaşında bir adamla evlendirilmesi ve yıllar boyunca sistematik istismara maruz kalması’ konusunu da değerlendiren Dağ, okları CHP’ye yönlendirdi ve “Birkaç gündür basında süren bir süreç var. Biz bu durumu lanetliyoruz. Böyle bir şeyin olabilme ihtimalini reddediyoruz. Bununla alakalı mağdurun yanında suçlunun karşısındayız. İstanbul’da bununla ilgili bir dava yürüyor. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da davacı oldu. Biz sadece siyasi olarak değil, bireysel olarak da bu konunun takipçisi olacağız. Bu konuda siyasi bir nema elde etmeye çalışmak acizliktir. Biz bu yaşanan hadisenin üzerine gideceğiz. Aynı kararlılığı CHP kendi teşkilatlarında sağlayabiliyor mu? Sağlayamıyor. Biz bu konuda hem hükümet hem de yargı boyutunca ne icap ediyorsa yapacağız ve konunun üzerine gideceğiz. Eğer kamu kurumlarının bir eksiği, ihmali olan bir kamu görevlisi varsa onlar için de gereken yapılacak” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.