Dolar 32,4638
%0.05
Euro 34,7932
%0.21
Altın 2.478,440
%0.66
Bist-100 9.530,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında; “2021 yılında ikili ticaret hacmimiz önceki yıla göre yüzde 42 bir artışla 380 milyon dolardan 540 milyon dolara ulaştı. Şimdi kendimize yeni hedef belirledik, dedik ki; en kısa sürede bunu 1 milyar dolara çıkaralım” dedi.

  • Ege Postası
  • 21.12.2022 - 18:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

“Görüşmede ikili ilişkilerimizin yanı sıra Ukrayna krizi, tahıl koridoru konusunu değerlendirmemiz oldu. FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede gündemimizde oldu. 2021 yılında ikili ticaret hacmimiz önceki yıla göre yüzde 42 bir artışla 380 milyon dolardan 540 milyon dolara ulaştı. Şimdi kendimize yeni hedef belirledik, dedik ki, en kısa sürede bunu 1 milyar dolara çıkaralım.

“ÜSTLENİLEN PROJE VE YATIRIMLARIN TUTARI 1,5 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞ VAZİYETTE”

Her fırsatta vurguladığım üzere Türkiye olarak Afrika ile ekonomik ilişkilerimizi her zaman adil, dengeli bir şekilde geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız. Ticari ilişkilerimizi de kazan-kazan esasına göre yürüteceğiz. Afrika'da 2002 yılında sadece 12 büyükelçiliğimiz varken bugün 44 büyükelçiliğimiz Afrika'da hamdolsun hizmet veriyor. Ankara'daki Afrika büyükelçiliklerinin sayısı da şu an itibarıyla 38'e yükselmiş durumda. Türk müteahhitlik firmaları, tüm dünyada olduğu gibi Senegal'de de başarılı hizmetlere imza atıyor. Şirketlerimiz yalnızca inşaat ve müteahhitlik değil, üretim alanlarında da Senegal ekonomisine katkıda bulunuyor. Enerji, çelik üretimi, sağlık, gıdai sanayi, hazır beton üretimi ve altın işleme alanlarında faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede üstlenilen proje ve yatırımların tutarı 1,5 milyar dolara ulaşmış vaziyette. Senegal'le kalkınma alanında da yakın iş birliği sergiliyoruz. TİKA'mız 2007 yılından bu yana Senegal'de birçok proje hayata geçirmiş, Senegalli kardeşlerimizin hayatlarına dokunmuştur. Eğitim alanında Senegalli öğrencilere hem lisans hem lisansüstü eğitim seviyesinde burs vermeye devam ediyoruz. İnşallah bundan sonra da Senegal halkının yanında olmayı sürdüreceğiz.

“TÜRK ŞİRKETLERİ SENEGAL ÖZEL ŞİRKETLERİYLE ÇALIŞIYOR VE BİRÇOK KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR”

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ise şunları söyledi:

“Buradan sizin cömertliğinizi ve Türkiye'nin Senegal'e olan ilgisinden dolayı hiç şaşırmadığımızı ifade etmek isterim. İkili ilişkilerimizin hukuki alt yapısı oldukça çeşitli. Enerji konusuna, tarım eğitim alanında çeşitli imkanlarımız var. Bizim öğrencilerimize tahsis ettiğiniz burslar için de oldukça müteşekkirim. Kültürden savunma sanayiine kadar her alanda iş birliğimiz devam ediyor. Türk şirketlerinin Senegal’deki başarılarını takdir ediyorum. Uluslararası kongre alanımız, olimpik stadyumumuz, tır halinin inşasında Türk şirketlerinin katkısı oldu. Türk şirketleri Senegal özel şirketleriyle çalışıyor ve birçok kişiyi istihdam ediyor. Abdi İbrahim ile çalışmalarımız devam ediyor. Kıtasal serbest ticaret bölgemiz var. Afrika'da ticareti kolaylaştıracak bir projedir bu. Uluslararası arenada da iki ülkenin iş birliği mevcut. Karadeniz'deki tahıl anlaşmasına katkınızdan dolayı sizleri takdir ettiğimin altını çizmek isterim. Afrika Birliği’nin G-20'ye üyeliği için desteğinizi istedim. Desteğiniz için de teşekkür ederim. İki ülke arasındaki gündem her zaman yoğun. Şirketler 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için çalışıyor.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.